Στο ΣτΕ συζητείται την Παρασκευή η αίτηση του Ν. Ανδρουλάκη κατά ΑΔΑΕ για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

Μαρόκου

Την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη, που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ, την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα ζήτησε από την ΑΔΑΕ να του γνωστοποιηθεί η εισαγγελική διάταξη και ο πλήρης φάκελος με το υλικό που είχε συλλεγεί, μετά την επιβολή της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του.

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης ζητάει από το ΣτΕ να αναγνωρισθεί ότι η διάταξη του νόμου 4790/2021, με την οποία απαγορεύθηκε η γνωστοποίηση της παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας, έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποστηρίζει ότι από την Ελληνική νομοθεσία δεν εναρμονίζεται με την οδηγία 2002/58 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσει με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη και σύμφωνα με την τελευταία (κυρία Τριπολιτσιώτη) τίθεται θέμα εάν μετά την ψήφιση του νόμου 5002/2022 που ρυθμίζει τη διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, κ.λπ., έχει έννομο συμφέρον ο κ. Ανδρουλάκης για συνέχιση της δίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για τον τραυματισμό δικαστικού υπαλλήλου

Εισαγγελική παρέμβαση για τις χυδαιότητες Μπέου εναντίον δημοσιογράφων

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις