Στην Αθήνα η δίκη για την “Αγία Σκέπη” με απόφαση του Αρείου Πάγου

αντιεξουσιαστών

Στο Εφετείο Αθηνών παραπέμπει  την εκδίκαση της υπόθεσης της Αγίας Σκέπης και όχι στο Εφετείο Κρήτης στα Χανιά, βούλευμα του Αρείου Πάγου.

Πιο συγκεκριμένα το 548/2024 βούλευμα του Αρείου Πάγου παραπέμπει την υπόθεση που επρόκειτο  να εκδικαστεί πρωτόδικα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Κρήτη  στις 29 Μάϊου στο Εφετείο Αθηνών.
Οι λόγοι που επικαλείται ο Αντιεισαγγελέας στην πρότασή του είναι «οι δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης» και ότι «υπάρχει κίνδυνος εντάσεων και οξύνσεων».

Έτσι, η ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων “Αγίας Σκέπης” στα Τσικαλαριά Χανίων και πέντε ακόμα συγκατηγορούμενοί της πρόκειται να δικασθούν για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας με πρόθεση (με ενδεχόμενο δόλο) κατά συναυτουργία και συρροή.

Ο Άρειος Πάγος συνεδρίασε και εξέδωσε το συγκεκριμένο βούλευμα μετά από αίτηση  της Εισαγγελέα  Εφετών Κρήτης, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Στην υπό διερεύνηση αναφορά εκτίθεται, (πλην των θεμάτων που αναλύουν τις δυσλειτουργίες του Εφετείου Κρήτης, στα οποία εκ παραλλήλου παραπέμπω), καθ’ όσον αφορά στο αμιγές αντικείμενο της δημοσία ασφαλείας και τάξεως, ότι η υπόθεση έλκει το ενδιαφέρον πλήθους πολιτών, η ευρύτης των οποίων, υπερβαίνει κατά πολύ τον κύκλο συγγενών των 32 τροφίμων του ιδρύματος, ήδη θανόντων και φερομένων ως θυμάτων, εκτός όμως από τους ανωτέρω άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερομένους, αναμένεται ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτών, εξ αιτίας και της μείζονος προβολής, που έχει δοθεί, θα προσέλθει κατά τη διάρκεια της δίκης, με επακόλουθο τη δυσχέρανση της ομαλής και απροσκόπτου διεξαγωγής της, σε όλο το διάστημα που θα κρατήσει και ευλόγως πιστεύεται ότι είναι μακρό.

Συναφώς και οι κατηγορούμενοι διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο γνωριμιών στην τοπική κοινωνία, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι η παρουσία των φίλα προς αυτούς διακειμένων προσώπων, δεν θα μείνει απαρατήρητη, αλλά θα προκληθούν συνθήκες ενέχουσες τον κίνδυνο εντάσεων και οξύνσεων, μεταξύ των διηρημένων σε αντίρροπες πλευρές, μελών του ακροατηρίου ή και της εκτός αιθούσης συναθροίσεως ατόμων, έχουσες ως συνέπεια την ανάκυψη και ετέρας εστίας κινδύνου σχετικά με την απερίσπαστη πρόοδο της διαδικασίας. Όθεν η παρούσα αναφορά είναι βάσιμη και πρέπει να γίνει αποδεκτή».

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας έχει καλέσει 80 μάρτυρες χωρίς να υπολογιστούν οι μάρτυρες υποστήριξης της κατηγορίας και υπεράσπισης, κάτι που σημαίνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι θα πρέπει να μετακομίσουν στην Αθήνα για τις μέρες της δίκης.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι έξι άτομα, που θα δικαστούν (κατά περίπτωση) για τις εξής αξιόποινες πράξεις:
•Της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης
•της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης,
•της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση
•της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσας με πράξεις και με παραλείψεις, κατά συρροή, τετελεσμένη και κατά συναυτουργία, στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γηροκομείο Χανίων: Ανατριχίλα από το σκεπτικό του βουλεύματος – Σε δίκη 6 άτομα για εγκληματική οργάνωση για τους θανάτους ηλικιωμένων

Γηροκομείο Χανίων: «Kόλαφος» η εισαγγελική πρόταση για μητέρα & κόρη ιδιοκτήτριες της δομής, ένα ψυχίατρο και άλλους 4

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις