Βερβεσός για Μάτι: Η δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά στα δικαστήρια

Μάτι

Σε δηλώσεις σχετικά με την πρωτόδικη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι και την επίσπευση της δίκης στο Εφετείο, προχώρησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός.

Σε δήλωσή του ο Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή την πρωτόδικη δικαστική απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι αναφέρει:

1. H τραγωδία στο Μάτι συνιστά συλλογικό τραύμα και μια χαίνουσα πληγή για την ελληνική κοινωνία.

2. Χρειάστηκαν 6 χρόνια για να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό μία υπόθεση, που αφορά μια εθνική τραγωδία. Και αίφνης, κάποιοι ανακάλυψαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να αποτελούσε προτεραιότητα.

3. Είναι προφανές ότι, οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται και πρέπει να υπόκεινται σε κριτική, πλην όμως, η κριτική αυτή θα πρέπει να γίνεται με νομικά και δικαιοκρατικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη το νομικό πλαίσιο, το πλήρες δημοσιευμένο σκεπτικό της απόφασης και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού.

4. Δηλώσεις δημοσίων προσώπων και κυβερνητικών στελεχών για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως η προκείμενη, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΕΔΔΑ

συνιστούν παρέμβαση στη λειτουργία δικαιοσύνης, παράβαση της αρχής της δίκαιης δίκης και του δικαιοκρατικού κεκτημένου.

5. Η δικαιοσύνη απονέμεται αποκλειστικά και μόνο στα δικαστήρια, με βάση τους δικονομικούς και ουσιαστικούς κανόνες δικαίου. Ο σεβασμός στο θεσμικό ρόλο των πληρεξουσίων δικηγόρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του νομικού πολιτισμού και του Κράτους Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίσυρος: Τη Μ. Πέμπτη απολογείται ο αρχαιοφύλακας

Πάτρα: Προφυλακίζονται τρεις εκ των συλληφθέντων για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις