Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τις παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης

Η διάταξη με την οποία εισάγεται περιορισμός στις σελίδες των ένδικων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον του ΣτΕ και η πολύμηνη αναστολή των δικαστηρίων εξακολουθούν να απασχολούν το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρίσκεται και η διάταξη με την οποία η κυριότητα των καταστημάτων κράτησης περνάει από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, αναφερόμενος στο άρθρο με το οποίο εισάγονται περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ, είπε ότι πρόκειται για μία παρέμβαση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και δεν περιορίζει κανένα δικαίωμα για δίκαιη κρίση. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει απαράδεκτο για δικόγραφα που δεν ακολουθούν τα προβλεπόμενα στη διάταξη αλλά προβλέπεται μία χρηματική κύρωση για να αποτραπεί η κατάχρηση. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παλαιομοδίτικη ρητορική και σκοπιμότητα συντεχνιακής λογικής. Ο κ. Πάτσης αναφέρθηκε ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι στο παρελθόν στοχοποίησε δικαστικούς λειτουργούς. “Το κύρος και η αξιοπρέπεια των δικηγόρων δεν εξαρτάται από τον αριθμό σελίδων των δικογράφων αλλά από τις αδυναμίες του συστήματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν αντιμετωπίσατε κανένα σοβαρό ζήτημα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την αναβάθμιση του θεσμού”, τόνισε και πρόσθεσε: “Σήμερα, μετά από χρόνια παθογένειας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, επιχειρείται ένα ισχυρό σύστημα Δικαιοσύνης, αντίστοιχο των ευρωπαϊκών, μία πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που ο πολίτης θα την εμπιστεύεται”.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσιος Καλαματιανός, ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με την οποία τίθενται περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων ενώπιον του ΣτΕ. “Συνεχίζετε την απαξίωση των δικηγόρων. Είστε η μόνη κυβέρνηση που δεν έχει στηρίξει τους δικηγόρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον εμπαιγμό του επιδόματος των 400 ευρώ”, επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογράμμισε, αυτή η απαξίωση του δικηγορικού Σώματος αποτυπώνεται και στη συγκεκριμένη διάταξη γιατί τα επιχειρήματα των διαδίκων δεν μπορεί να εξαρτώνται από τον αριθμό των σελίδων, από τη στιγμή, μάλιστα, που έχουν τεθεί περιορισμοί και στη διάρκεια των αγορεύσεων ενώπιον του ΣτΕ. Ο κ. Καλαματιανός ζήτησε και την απόσυρση της διάταξης με την οποία μεταβιβάζονται κατά νομή και κατοχή στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής τα σωφρονιστικά καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αφαίρεσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης την Αντεγκληματική Πολιτική και τη μετέφερε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Διαβάστε επίσης 

Ηλεκτρονική υπογραφή: Τρέχει (με γοργούς ρυθμούς) η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Κ. Τσιάρας: «Το κράτος δικαίου παρέμεινε ζωντανό την περίοδο της πανδημίας»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις