Ηλεκτρονική υπογραφή: Τρέχει (με γοργούς ρυθμούς) η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

εντάλματα

Με γοργούς ρυθούς “τρέχει” η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, ένας από τους βασικούς πυλώνες εκσυγρονισμού του τρόπου λειτουργίας του θεσμού στη χώρα μας. Είναι άξιο αναφοράς ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastikoreportaz.gr, από τα συνολικά 11.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ηλεκτρονικής υπογραφής, έχουν διατεθεί συνολικά 2.670 περόπου σε λειτουργούς και υπαλλήλους φορέων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση η οποία προέρχεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως τελική ημερομηνία διανομής όλων των πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2021, ενώ σε περίπτωση που δε λάβουν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διάθεσή τους τα πιστοποιητικά θα αναδιανεμηθούν σε άλλους Φορείς.

Άλμα 

Αν μη τι άλλο ανάμεσα στα άλλα δεινά η πανδημία προκάλεσε και κάτι καλό, καθώς στην Δικαιοσύνη τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν πραγματικά “άλματα” σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τα ηλεκτρονικά δικόγραφα -εν μέσω καραντίνας- αυξήθηκε κατά 828% στα πολιτικά-αστικά δικαστήρια και κατά 132% στα διοικητικά δικαστήρια. Είναι ενδεικτικό ότι βάσει των ίδιων στοιχείων στο Πρωτοδικείο Αθηνών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα εκδόθηκαν περισσότερα από 185.000 πιστοποιητικά, ενώ από το Ειρηνοδικείο Αθηνών 125.000 πιστοποιητικά. Την ίδια στιγμή στο Πρωτοδικείο Αθηνών διατέθηκαν μέσω του διαδικτύου δε δικηγόρους περισσότερες από 46.000 πολιτικές αποφάσεις, ενώ από το Ειρηνοδικείο Αθηνών περίπου 40.000 αποφάσεις!

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις