Πυρκαγιά στο Ματι: Οι απολογίες και οι όροι

Μάτι
Απανθρακωμένα αυτοκίνητα διακρίνονται στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, Τρίτη 24 Ιουλίου 2018. Απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε χωράφι, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Συνεχίζεται ο κύκλος των απολογιών των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας που μετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018.

Στους Υποστράτηγους Χαράλαμπο Χιώνη (ενεργεία) και Δαμιανό Παπαδόπουλο (απόστρατο) που απολογηθηκαν την Τρίτη 2 Μαρτίου, επιβλήθηκε εγγυηση 5.000 ευρώ και απαγόρευση εξοδου απο τη χωρα.

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου απολογήθηκαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης και ο απόστρατος Υποστράτηγος Νικ. Παναγιωτόπουλος.

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου έχουν κληθεί σε απολογία ενώπιον του Ανακριτή ο Υποστράτηγος Χρήστος Λάμπρης και ο απόστρατος Αντιστράτηγος Γιάννης Φωστιέρης. Την Τρίτη 9 Μαρτίου αναμένεται να απολογηθεί ο τέως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης  και η πρώην σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννα Τσούπρα. Την επομένη απολογούνται οι τέως Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος και Σωτήρης Τερζούδης, κλείνοντας τον κύκλο των απολογιών για τους λάθος χειρισμούς που συνέβησαν το καλοκαίρι του 2018. 

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του Β. Ματθαιόπουλου, αλλά και σε βάρος άλλων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια – παρότι ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης ζητούσε την αναβάθμιση των κατηγοριών σε κακούργημα.

Ωστόσο, και τα τρία αιτήματα του ανακριτή απορρίφθηκαν από την Εισαγγελία με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Μαρνέρης δεν αποτελούν νέα πραγματικά περιστατικά που ανάγονται στο χρόνο διάπραξης των εξ αρχής διωχθέντων πλημμελημάτων και ως εκ τούτου δεν καθίστανται ικανά να θεμελιώσουν «ενδεχόμενο δόλο», όπως απαιτεί ο νόμος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τραγωδία στο Μάτι: Στον ανακριτή ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

 

Μάτι: Απορρίφθηκε το αίτημα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας

 

Μάτι: Ευθύνες στην Πυροσβεστική από τα στελέχη της Τροχαίας και της ΕΛΑΣ

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις