Παράταση ωραρίου των υποθηκοφυλακείων της Αττικής ζητούν οι δικηγόροι – Συναντήθηκαν με τον ΓΓ του υπ. Δικαιοσύνης

ακινήτων

Με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνο Αλεξανδρή, και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Ζώη Σταυρόπουλο καθώς και το μέλος του ΔΣ του ΔΣΠ , Γεώργιο Καρατζά, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους στα Υποθηκοφυλακεία. Η αντιπροσωπεία του δικηγορικού σώματος έθεσε στη συνάντηση, μεταξύ άλλων,  τα εξής ζητήματα:

  1. Ζητήθηκε η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρέτησης αποκλειστικά των δικηγόρων για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων στα άμισθα και έμμισθα Υποθηκοφυλακεία της Αττικής, τα οποία παραμένουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (και δεν έχουν περιέλθει στην δικαιοδοσία του Ελληνικού Κτηματολογίου). ./.
  2. Υπήρξε διαμαρτυρία διότι παρά το ότι οι ισχύουσες ΚΥΑ, μετά την 15.9.2021, δεν προβλέπουν την εξυπηρέτηση με ραντεβού για την κατάθεση εγγραπτέων πράξεων, εντούτοις πολλά Υποθηκοφυλακεία εξακολουθούν να λειτουργούν με καθεστώς ραντεβού για τις εγγραπτέες πράξεις, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται στην πράξη η τήρηση της αρχής της χρονικής προτεραιότητας.

Για το ζήτημα αυτό η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για έκδοση γνωμοδότησης (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3F43cm0 )

  1. Καταγγέλθηκαν φαινόμενα απρεπούς συμπεριφοράς έναντι δικηγόρων σε συγκεκριμένα Υποθηκοφυλακεία καθώς και μακροχρόνιων καθυστερήσεων (για τη χορήγηση ραντεβού, την έκδοση βεβαιώσεων, κλπ).

Για τα φαινόμενα αυτά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλει αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (βλ. σχετικά εδώ: https://bit.ly/3kuxmY0 )

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

α) συμφώνησε στην ενιαία επέκταση του ωραρίου σε όλα τα Υποθηκοφυλακεία Νομού Αττικής για τη διενέργεια ελέγχου τίτλων αποκλειστικά από δικηγόρους, και επιφυλάχθηκε να μελετήσει, από κοινού με τους συναρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το ακριβές χρονικό πλαίσιο της διεύρυνσης του ωραρίου·

β) για την κατάργηση του καθεστώτος εξυπηρέτησης με ραντεβού, ανέφερε ότι, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το δικηγορικό σώμα, εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο (υπ’ αριθ. 58505/9.11.2021), κατά την οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ, τα Υποθηκοφυλακεία δεν δύνανται να περιλαμβάνουν το μέτρο του ραντεβού στις αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία τους.

γ) για το ζήτημα των πειθαρχικά ελεγκτέων συμπεριφορών παρέπεμψε στην εισαγγελική αρχή, που κατά νόμο εποπτεύει τα Υποθηκοφυλακεία , στην οποία το δικηγορικό σώμα έχει ήδη προσφύγει. .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολισμοί Χαλάνδρι – Ποινική δίωξη για πέντε αδικήματα στην εικαστικό (βίντεο)

Ψευτογιατρός: Μετ’ εμποδίων άρχισε η δίκη – Τι δηλώνουν τα θύματά του

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις