Άστραψε και βρόντηξε ο εισαγγελέας της έδρας όπου δικάζονται ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς και η επί σειρά ετών επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Αθανασία Ρέππα. Αμφότεροι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της υπεξαγωγής εγγράφου από κοινού, υπόθαλψης εγκληματία από κοινού κατά συρροή και παράβασης καθήκοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος.
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Τριάντης
Ο εισαγγελικός λειτουργός στην εισήγησή του πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και υπόθαλψης εγκλήματια. Παράλληλα, για το σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά σε υπεξαγωγή εγγράφου , πρότεινε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς όπως είπε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας προέκυψε η στοιχειοθέτηση του αδικήματος σε βαθμό κακουργήματος.
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο μετά από αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης προκειμένου να αγορευσουν επί της εισαγγελικής πρότασης.
Η “θαμμένη” έκθεση του Δημήτρη Μελά
Πρόκειται για έκθεση με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου του 2020 με θέμα «ενέργειες για τη συνέχιση ελέγχων στα βοσκοτόπια και την κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2019 – 2020» που διαβίβασε στον τότε αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημητρη Μελά η κα Τυχεροπούλου. Η έκθεση είχε διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε κοινοποιηθεί στον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Φάνη Παπά και σε διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού.
Την περίοδο εκείνη ο κ. Μελάς κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ την περίοδο Μάρτιος 2021- Ιούλιος 2022 τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έλεγχοι εντόπισαν ιδιαίτερα «σημαντικά ευρήματα» και «ενδείξεις» για συμμετοχή σε «παράτυπες πράξεις» από την πλευρά ορισμένων εκ των αιτούντων για ενίσχυση μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίστηκαν παραγωγοί να έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια για το 2020, με «μη νόμιμο τρόπο». Επίσης κάποιοι από αυτούς, εμφανίζονταν να έχουν νοικιάσει βοσκοτόπια σε έκταση, πολύ πάνω από το μέσο όρο των στρεμμάτων που νοικιάζουν συνήθως κτηνοτρόφοι και παραγωγοί, ενώ αν και εμφανίζονταν ως ενεργοί αγρότες φέρονταν να μην έχουν δηλώσει ζώα για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.
Μέσα από τους ελέγχους διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα ενοίκια που είχαν δηλωθεί για τα βοσκοτόπια δεν είχαν καμία σχέση με το ύψος των πραγματικών ενοικίων της αγοράς που καταβάλλουν οι κτηνοτρόφοι. Επιπλέον εντοπίστηκαν «επαναλαμβανόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων σε διαφορετικά ενοικιαστήρια με διαφορετικούς παραγωγούς αλλά με σχεδόν ίδια επώνυμα». Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εκτάσεις που το 2020 εμφανίζονταν ως ιδιωτικές, την περίοδο 2017 – 2018 ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο.
Για τους λόγους αυτούς η κα Τυχεροπούλου ζήτησε από τον κ. Μελά να κατατεθεί αναφορά στη Δικαιοσύνη για «έλεγχο τέλεσης ενδεχόμενα αξιόποινων πράξεων τόσο για τους ελεγχόμενους παραγωγούς όσο και για τους φερόμενους ιδιοκτήτες».
Ωστόσο, ο κ. Μελάς ουδέποτε διαβίβασε την έκθεση της κας Τυχεροπούλου στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε στοιχεία για τις περιπτώσεις πιθανής απάτης που είχαν εντοπιστεί ή καταγγελθεί στην Οικονομική Αστυνομία και τις ερευνούσε, ο κ. Μελάς ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πλέον τον φάκελο και ότι τον είχε καταστρέψει.













































