#metoo: Ενόχληση για την καθυστέρηση της έρευνας για τον Λ. Φιλίππου από τέσσερα φερόμενα θύματα

Φιλίππου

Αίτηση προς την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρία Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, δηλώνοντας αγανακτισμένες επειδή έχει…τελματώσει η εισαγγελική έρευνα, όπως χαρακτηριστικά λένε, σχετικά με τις καταγγελίες βιασμού σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, Λάμπρου Φιλίππου, κατέθεσαν τέσσερις γυναίκες.

του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Στην αίτηση του οι τέσσερις μηνύτριες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για υπόθεση η οποία είναι παγωμένη εδώ και δύο μήνες, παρότι η φύση της χρίζει κατεπείγουσα έρευνα, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι εγκυμονεί και ο κίνδυνος της παραγραφής καθώς ορισμένες από τις πράξεις φέρονται να έχουν τελεστεί το 2008. Η συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο κ. Φιλίππου είναι η τελευταία η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo και είχε αποκλυφθεί από την εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και το dikastikoreportaz.gr. Σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη με καριέρα στις ΗΠΑ, έχουν κατατεθεί συνολικά τρεις μηνύσεις από τέσσερα συνολικά θύματα τα οποία ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά, εκ των οποίων δυο ήταν ανήλικες τον χρόνο που φέρονται να τελέστηκαν οι πράξεις.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιουλίου από μια πολύ γνωστή ηθοποιό η οποία κάνει καριέρα στο εξωτερικό και την αδελφή της. Σε αυτή οι δυο γυναίκες υποστηρίζουν ότι το διάστημα 2008-2014 έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης από τον Λάμπρο Φιλίππου, με την αδερφή της ηθοποιού να αναφέρει ότι εξαιτίας των όσων φέρεται να βίωνε τον χειμώνα του 2012 αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει προσπαθώντας να βουτήξει στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού της!

Ακολούθησαν δυο ακόμη μηνύσεις από άλλες γυναίκες για την πράξη του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και του τετελεσμένου βιασμού, ενώ παράλληλα κατέθεσαν ως μάρτυρες τρεις ακόμη γυναίκες που εξιστόρησαν άλλα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη.

«Πάγωσε»

Ενώ λοιπόν η συγκεκριμένη έρευνα θα έπρεπε να είχε «τρέξει» κατ’ απόλυτη προτεραιότητα και την κατ απόλυτη διεξαγωγή της ανάκρισης κάτι που ισχύει για όλες τις υποθέσεις που αφορούν σεξουαλικού τύπου αδικήματα, τα τέσσερα φερόμενα θύματα καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα παραμένει «παγωμένη» στην εισαγγελία, καθώς και ότι η τρίτη μήνυση δεν έχει συσχετισθεί με τις άλλες δυο. Με την αίτησή τους που κατέθεσαν μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους, κ. Πέτρου Πανταζή, και αποκαλύπτει το dikastikoreportaz.gr, τα τέσσερα φερόμενα θύματα διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που έχει παρατηρηθεί και «ικετεύουν» την προϊσταμένη της εισαγγελίας να ενεργήσει τα δέοντα προκειμένου να «επιτευχθεί η άμεση και κατ’ απόλυτη προτίμηση διενέργεια της ενάρξεως της ποινικής δίωξης και, εν συνεχεία, της τακτικής ανακρίσεως». Μάλιστα δηλώνουν έντονα αγανακτισμένες  καθώς, όπως λένε, «τα εγκλήματα που καταγγέλλονται είναι συγκλονιστικά και έχουν τελεστεί σε βάρος (και) ανηλίκων κοριτσιών, γεγονός που καταλύει κάθε ισχυρισμό περί τυχόν «συναινέσεως» των μηνυτριών…», ενώ για ορισμένες πράξεις εγκυμονεί και ο κίνδυνος της παραγραφής! Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος των τεσσάρων γυναικών στις 30 Αυγούστου 2021 με αίτησή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ζήτησε:

Α) να διαταχθεί η συνένωση όλων των παραπάνω εγκλήσεων / μηνύσεων σε μία ενιαία δικογραφία και

Β) να διαταχθεί η  κατ` απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης και εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο.

Στη συγκεκριμένη αίτηση ισχυρίζεται ότι «το έγκλημα του βιασμού έχει τελεστεί κατά πλειόνων γυναικών, δύο εκ των οποίων ήσαν ανήλικες κατά τον χρόνο του βιασμού τους, έχει τελεστεί από το ίδιο πρόσωπο, γεγονός που μαρτυρεί εξακολουθητική εγκληματική και αντικοινωνική συμπεριφορά και υφίσταται κίνδυνος παραγραφής κάποιων εκ των πράξεων, που φέρουν χρόνο τελέσεως το έτος 2008…».

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτει ότι η συγκεκριμένη αίτηση ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρία Αριστέα Θεοδόση, η οποία την έκανε δεκτή και παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, τη συνένωση όλων των μηνύσεων και την κατ΄απόλυτη διεξαγωγή της ανάκρισης. Στην αίτησή τους όμως οι τέσσερις καταγγέλλουσες αναφέρουν ότι παρά την παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν σημειώθηκε η παραμικρή εξέλιξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παρότι αναγνωρίζουν τον όγκο εργασίας που έχουν οι εισαγγελικές Αρχές σκοπός τους είναι να εκφράσουν το παράπονό τους γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει κινηθεί εδώ και δύο μήνες. «Και τούτο, παρότι η φύση της υποθέσεως είναι κατεπείγουσα, όπως έχει, ήδη, αποφανθεί εγγράφως η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αριστέα Θεοδόση…Το κατεπείγον, άλλωστε, του χαρακτήρος της εν λόγω υποθέσεως καταδεικνύεται από το γεγονός ότι κάποιες εκ των καταγγελθεισών πράξεων, έχουν χρόνο τελέσεως το έτος 2008 και, άρα, οδεύουν άμεσα προς παραγραφή, αφού, σε δυο (2) χρόνια, συμπληρώνεται 15ετία…», αναφέρουν στην αίτηση και καταλήγουν: «…το έγκλημα του βιασμού έχει τελεστεί κατά πλειόνων γυναικών, δύο εκ των οποίων ήσαν ανήλικες κατά τον χρόνο του βιασμού τους, ότι, τα καταγγελλόμενα εγκλήματα τελέστηκαν επί μακρό χρόνο (2008 – 2015), γεγονός που καταδεικνύει επιμονή του μηνυομένου Λαμπρ. Φιλίππου στην βαρεία προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας των γυναικών που βιάστηκαν και ότι οι πρώτες διαπιστώσεις της προκαταρκτικής εξέτασης είναι, κυριολεκτικώς, καταλυτικές σε βάρος του κατηγορουμένου…Δικαιούμαι, λοιπόν, να Σας ικετεύσω, ως προϊσταμένη της, κατ’ άρθρο 43 ΚΠοινΔ, Εισαγγελικής Αρχής, να ενεργήσετε καταλλήλως, ώστε να επιτευχθεί η άμεση και κατ’ απόλυτη προτίμηση διενέργεια της ενάρξεως της ποινικής δίωξης και, εν συνεχεία, της τακτικής ανακρίσεως. Σας παρακαλώ να συγχωρήσετε την επιμονή μου, είναι, όμως, αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά έντονης αγανακτήσεως, δοθέντος ότι, τα εγκλήματα που καταγγέλλονται είναι συγκλονιστικά και έχουν τελεστεί σε βάρος (και) ανηλίκων κοριτσιών, γεγονός που καταλύει κάθε ισχυρισμό περί τυχόν «συναινέσεως» των μηνυτριών…».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία καθώς σε επικοινωνία του με την “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” είχε δηλώσει έκπληκτος για την κατάθεση μηνύσεων σε βάρος του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταγγελίες για 10 βιασμούς σε βάρος του ηθοποιού Λ. Φιλίππου!

Λ. Φιλίππου: Κατατέθηκε και δεύτερη μήνυση για βιασμούς (έγγραφο-ντοκουμέντο)

“Βιαστής” ανηλίκων Έλληνας σταρ στις Η.Π.Α. – Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός Λάμπρος Φιλίππου μηνύθηκε για βιασμό – Ο ίδιος αρνείται τα πάντα

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις