Μ. Σάλλας: Παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα μαζί με άλλα 19 στελέχη για τα ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς

Σάλλας

Για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεση συνέργεια σε απιστία και απλή συνέργεια σε απιστία κατ’ εξακολούθηση παραπέμπονται – κατά περίσταση – να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας και 19 ακόμη στελέχη της ίδιας τράπεζας.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (υπ’ αριθμ. 147/2021 δέχεται ότι ο νόμος 4367/2019 που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και ορίζει ότι το αδίκημα της απιστίας για τους τραπεζίτες διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα είναι αντισυνταγματικός.

Όπως είχε αποκαλύψει η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ με πρόταση τής εισαγγελέως Αγγελικής Κουρινιώτης στο αρμόδιο ∆ικαστικό Συμβούλιο ζητείται η παραπομπή των κατηγορούμενων προσώπων σε δίκη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας λόγω της ζημίας ύψους 3.000.000 ευρώ που φέρεται να υπέστη η περιουσία της Τράπεζας εξαιτίας ενός ασύλληπτου παιχνιδιού με αγοραπωλησίες αλλά και αγορές μετοχών.

Επίσης η εφημερίδα είχε αναφερθεί στο ρόλος του Μιχάλη Σάλλα, των πρώην επικεφαλής της Τράπεζας αλλά και την εμπλοκή της κυπριακή εταιρεία Copiuso Holdings Limited.


Σχετικό άρθρο: Ανατροπή στη «Monopoly» των ακινήτων της Πειραιώς


Το βούλευμα που έφερε στη δημοσιότητα το documentonews.gr αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω εταιρειών συμφερόντων του Σάλλα και μελών της οικογενείας του που είχαν σαν αποτέλεσμα να ζημιώσουν την τράπεζα Πειραιώς με περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται στο βούλευμα που στηρίζεται στις καταθέσεις έξι πραγματογνωμόνων «μεθοδεύτηκε η μεταβίβαση των ακινήτων στα παρένθετα φυσικά πρόσωπα και ακολούθως στην τράπεζα, με τίμημα που υπερέβαινε κατά πολύ την πραγματική αξία των ακινήτων».

Μάλιστα αυτό γινόταν «προκειμένου να επιτευχθεί η εξόφληση και του αλήκτου κεφαλαίου των δανείων που είχαν λάβει οι πωλήτριες εταιρείες συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα και της οικογένειάς του, από την Πειραιώς για την αγορά των ιδίων αυτών ακινήτων το έτος 2003, αφετέρου να απομείνει το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος και να διατεθεί περαιτέρω».

Επισημαίνεται επίσης ότι «ουδέποτε υπήρξε στη δικογραφία έγγραφο από την τράπεζα νομίμως εκπροσωπούμενη από το Διοικητικό της Συμβούλιο που να αναφέρεται ότι δεν έχει επέλθει ζημία από τις ενέργειες των κατηγορουμένων, τα έγγραφα δε της δικογραφίας που κάνουν λόγο για έλλειψη ζημίας και επικαλούνται οι κατηγορούμενοι, έχουν εκδοθεί από μεμονωμένα όργανα αναρμόδια να προβούν σε δήλωση, δεσμευτική για το νομικό πρόσωπο και αξιολογούνται στο πλαίσιο της προβολής των εκάστοτε ισχυρισμών τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους παραπεμπόμενους είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος της Πειραιώς Θεόδωρος Πανταλάκης ο οποίος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως τα ακίνητα προέρχονταν από εταιρείες συμφερόντων Σάλλα, αφού ο τελευταίος «ότι δεν τήρησε την υποχρέωση ενημέρωσης του Ν. 2190/1920 και δεν αποκάλυψε έγκαιρα και με επάρκεια τα ίδια συμφέροντά του από τις επικείμενες συναλλαγές της τράπεζας».

Οι επίδικες αγοραπωλησίες

Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα οι αγοραπωλησίες που κρίθηκαν παράνομες είναι οι εξής:

Η αγορά ακινήτου (καταστήματος), επί των οδών Κωνσταντινουπόλεως 26 Γρηγορίου Λαμπράκη, στη Σταυρούπολη Θεσ/νίκης, από την εταιρία «ΩΚΥΘΟΗ Α.Ε.», ακινήτου (καταστήματος), επί της Λεωφ. Γρ. Λαμπράκη 142 & Δημητρακοπούλου, στον Κορυδαλλό, από την εταιρία «ΑΛΚΜΑΩΝ Α.Ε.», ακινήτου (καταστήματος) , επί των οδών Πατησίων 70 & Κότσικα (πρώην Ρηνείας), στην Αθήνα, από την εταιρία «ΕΡΕΧΘΕΑΣ Α.Ε. », ακινήτου (καταστήματος) ,επί των οδών Μιχαλακοπούλου 157 και Έβρου 106, στην Αθήνα, από την εταιρία «MGS REAL ESTATE Α.Ε. », ακινήτου (καταστήματος) , επί των οδών Ιπποκράτους 80 &Μεθώνης 4, στην Αθήνα, από την εταιρία «ΑΓΑΛΛΩΝ Α.Ε.».

πηγή: directnews.gr/ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Απορρίφθηκε το αίτημα του ανακριτή Αθ. Μαρνέρη για αναβάθμιση της κατηγορίας

Προκαλεί ο προπονητής ιστιοπλοΐας: «Ήρθε στο δωμάτιο μου με το μαγιό και με κοίταξε…

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις