Κρυφή συνάντηση Σακελλαροπούλου με τον νυν πρόεδρο του ΣτΕ, υπό τη σκιά του σκανδάλου με την κοκαΐνη.

Σακελλαροπούλου

Συνάντηση εν κρυπτώ και παραβύστω της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτρη Σκαλτσούνη, πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του σκανδάλου χρήσης και διάθεσης κοκαΐνης από αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Της Τζώρτζιας Κοντράρου

Το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προκαλεί ερωτηματικά καθώς τέτοιου είδους συναντήσεις θεσμικών εκπροσώπων γνωστοποιούνται και έχουν ανοικτή ατζέντα συνεργασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπό κατηγορία αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος και παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα για να αποσυνδέσει την ιδιότητα του με τον χώρο της Δικαιοσύνης, ήταν επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Προέδρου στο περιβαλλοντικό τμήμα του ΣτΕ (Ε΄ τμήμα) ενώ σύντροφος του είναι η πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου Μαίρη Σάρπ. Πρόσφατα το όνομα της κ. Σάρπ είχε ακουσθεί για την τοποθέτησή της στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Σκαλτσούνης πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και είναι άγνωστο εάν θα ενδιαφερθεί ή εάν θα του προταθεί θέση σε ανεξάρτητη αρχή. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που συνδέει την σχέση της κ. Σακελλαροπούλου με το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το γεγονός ότι επί των ημερών της μπήκαν φραγμοί στην ενημέρωση των πολιτών για τις αποφάσεις ή και τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου με συνέπεια να εμποδίζεται ο δημόσιος έλεγχος των αποφάσεων στις οποίες έχει μετάσχει ο κάθε δικαστικός λειτουργός.

Με πρόσχημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει περιορισθεί δραστικά η συνταγματική επιταγή για δημοσιότητα μιας δίκης και κυρίως των αποφάσεων του δικαστηρίου. Πρόσφατα το ΣτΕ δημοσίευσε απόφαση με ένα σύντομο διατακτικό, χωρίς οι πολίτες να γνωρίζουν την πλήρη αιτιολογία μιας απόφασης. Τέλος τέθηκαν φραγμοί στους δημοσιογράφους, οι οποίοι επί δεκαετίες παγίως είχαν τη δυνατότητα να μελετούν τις αποφάσεις αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή τους από τους δικαστικούς σχηματισμούς και να ενημερώνουν για το σύνολο της δικαστικής σκέψης, τους πολίτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γυναικοκτονίες Θεσσαλονίκη – Λέκτορας ΑΠΘ: «Είμαι αθώος, στο νερό ήταν το αρσενικό…»

Θανατηφόρα καταδίωξη στο Πέραμα: Τι κατέθεσε ο ιδιοκτήτης του κλεμμένου Ι.Χ.

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις