Γυναικοκτονίες Θεσσαλονίκη – Λέκτορας ΑΠΘ: «Είμαι αθώος, στο νερό ήταν το αρσενικό…»

Λέκτορας

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε δεύτερο βαθμό θα καθίσει την ερχόμενη Πέμπτη ο λέκτορας του ΑΠΘ που καταδικάστηκε για δύο γυναικοκτονίες (της συζύγου του και της γιαγιάς της). Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μέσα από τη φυλακή αρνείται τις κατηγορίες και αφήνει υπόνοιες ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για την καταδίκη του!

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης θα ξανακαθίσει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο λέκτορας του ΑΠΘ, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε δις ισόβια για δύο γυναικοκτονίες με δηλητηρίαση από αρσενικό: της 34χρονης συζύγου του και της 86χρονης γιαγιάς της. Μια υπόθεση που όταν αποκαλύφθηκε το 2016 (σχεδόν τρία χρόνια μετά τον χαμό των γυναικών) συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ειδικά μετά την αποκάλυψη ότι ο ίδιος διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με φοιτήτριά του, με την οποία -μετά τον θάνατο της συζύγου του- απέκτησαν ένα παιδί.

Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μέσα από τη φυλακή ο λέκτορας συνεχίζει να «φωνάζει» ότι είναι αθώος. Θεωρεί ότι η απόφαση και το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν στηρίζονται από στοιχεία. Αφήνει μάλιστα υπόνοιες ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για τη σύλληψη και την καταδίκη του, καθώς η σύζυγός του ήταν ανιψιά του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη. Επαναλαμβάνει ότι για τον θάνατο της γυναίκας του και της γιαγιάς της ευθύνονται τα υψηλά ποσοστά αρσενικού στο νερό της περιοχής όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας στη Χαλκιδική.

Αθώος δηλώνει ο λέκτορας μέσα από τη φυλακή

«Η πλήρης καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητάς μου αποδείχθηκε για ακόμα μία φορά από το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, που είδε το φως της δημοσιότητας και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο για σίριαλ στην τηλεόραση» ισχυρίζεται ο λέκτορας του ΑΠΘ, που εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Λάρισας. Όπως λέει, στο Εφετείο θα προσκομίσει νέα στοιχεία και νέους ειδικούς στην υπόθεση που θα αποδείξουν την αθωότητά του και την κακοδικία.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του καταδικασθέντος πανεπιστημιακού, Νίκος Διαλυνάς, σημειώνει μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι παντελώς αβάσιμη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις και στοιχεία: «Όσα γράφονται στο σκεπτικό του δικαστηρίου είναι έωλα και δεν θεμελιώνονται πουθενά. Του καταλογίζουν ότι έμπαινε σε θάλαμο δημόσιου νοσοκομείου με άλλους δύο ασθενείς και εκεί επί παρουσία τους έριχνε, άγνωστο πώς, αρσενικό στο νερό της γυναίκας του» σχολιάζει ο κ. Διαλυνάς, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάθεση αγωγής κατά του νοσοκομείου.

Ο δικηγόρος του λέκτορα Νίκος Διαλυνάς

Μοιραία λάθη
Γιαγιά και εγγονή έχασαν τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2013, έπειτα από νοσηλεία στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά η δηλητηρίασή τους από αρσενικό. Πρώτα πέθανε η ηλικιωμένη, που νοσηλεύτηκε για μικρό διάστημα, και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της. Από την πρώτη στιγμή, οι γονείς της 34χρονης συζύγου του πανεπιστημιακού θεώρησαν ότι επρόκειτο για δολοφονία και γι’ αυτό προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης. Όπως προκύπτει από τη δικαστική έρευνα υπήρξαν παραλείψεις των γιατρών αλλά και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον στη νεαρή γυναίκα. Δύο παραπεμπτικά του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» δεν ανέφεραν το αρσενικό στα υπό διερεύνηση στοιχεία, αν και είχε αναφερθεί σε φύλλο νοσηλείας. Η έρευνα περιορίστηκε κυρίως στο κάδμιο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί του νοσοκομείου να ακολουθήσουν μόνο συντηρητική αντιμετώπιση και να μη χορηγήσουν αντίδοτο για αρσενικό, το οποίο εντοπίστηκε μόνο μετά θάνατον, όταν στάλθηκαν βιολογικά δείγματα σε εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ιατροδικαστής στη σχετική έρευνα ανέφερε ότι, όταν παρέλαβε τα αποτελέσματα από τις ΗΠΑ, οι συγκεντρώσεις του αρσενικού ήταν τόσο υψηλές που προκαλούσαν… δέος. Η υπόθεση ερευνήθηκε ποινικά και ο λέκτορας κλήθηκε να λογοδοτήσει ως κατηγορούμενος στον ανακριτή τον Ιανουάριο του 2016. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την προφυλάκισή του.

«Έλιωνε, παρέλυε…»
Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης! Χαρακτήρισε την υπόθεση μοναδική στα νομικά και ιατρικά χρονικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «ούτε οι πιο επικίνδυνοι κατά συρροή δολοφόνοι δεν έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα» κατά την αγόρευσή της αναφερόμενη στον κατηγορούμενο γεωλόγο και προσθέτοντας: «Σκότωσε όχι μόνο μία φορά τη γυναίκα του, αλλά τόσες φορές όσες χορήγησε το δηλητήριο. Την έβλεπε να λιώνει, να παραλύει, άντεξε σε αυτό το θέαμα. Ήθελε να το βλέπει. Έμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος. Στέρησε από μια μάνα τη δυνατότητα να αγκαλιάσει το παιδί της, πριν φύγει από τη ζωή. Πήρε έναν ακόμη άνθρωπο (τη γιαγιά) για να συσχετιστούν οι δύο πράξεις».

Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, η τραγική μητέρα της 34χρονης και κόρη της 86χρονης υποστήριξε ότι το ζευγάρι αντιμετώπιζε προβλήματα: «Δεν είχαν καλή σχέση, αλλά καβγάδες. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος είχε διώξει μία φορά την κόρη μου από το σπίτι, ενώ ήταν λεκτικά βίαιος απέναντί της» είπε η 67χρονη πεθερά του πανεπιστημιακού, τονίζοντας πως η ίδια ήταν αντίθετη στη σχέση τους.

Ενώπιον της έδρας του δικαστηρίου βρέθηκε και η φοιτήτρια-σύντροφος του κατηγορουμένου με την οποία έχουν αποκτήσει ένα παιδί, και αναφέρθηκε στη σχέση της με τον καταδικασμένο σήμερα λέκτορα του ΑΠΘ. Όπως είπε, ο καθηγητής της την προσέγγισε ερωτικά, χωρίς ωστόσο να της «τάξει» κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο. «Συνήθως βρισκόμασταν και συνευρισκόμασταν ερωτικά στο γραφείο του στο τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που για ευνόητους λόγους κλείδωνε ή σε τροχόσπιτο στην περιοχή της Αγίας Τριάδας που ανήκε στον ίδιο ή στην οικογένειά του, ή και κάποιες φορές στην Καβάλα στα πλαίσια της εργασίας μου».

Απολογούμενος για περισσότερες από τέσσερις ώρες ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδώσει τους θανάτους των γυναικών στην επιβάρυνση των οργανισμών τους από το νερό που είχε περιεκτικότητα σε αρσενικό, στο εξοχικό της οικογένειας στη Χαλκιδική, στην κατανάλωση μολυσμένων τροφών και σε αμελή χρήση ποντικοφάρμακου από την ηλικιωμένη. Η δικηγόρος της οικογένειας, Σοφία Νερολαδάκη, είχε χαρακτηρίσει δίκαιη την απόφαση, επισημαίνοντας ότι δεν γυρίζει πίσω τις δύο γυναίκες για να προσέξουν την κόρη του ζεύγους.

λέκτορας
Σοφία Νερολαδάκη δικηγόρος οικογένειας θυμάτων

Σχέδιο
Στο σκεπτικό του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης αναφέρονται τα κίνητρα της διπλής ανθρωποκτονίας. Ο 49χρονος, σήμερα, λέκτορας φέρεται ότι δηλητηρίασε με αρσενικό την 34χρονη σύζυγό του και τη γιαγιά της γιατί «ήθελε να διαλύσει τον γάμο του και να δημιουργήσει νέα οικογένεια χωρίς να πάρει διαζύγιο, με τρόπο ώστε να έχει την επιμέλεια της κόρης του και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στην πανεπιστημιακή του εξέλιξη. Μεταξύ άλλων αναγράφεται ότι ο κατηγορούμενος άρχισε να διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα για τη σύζυγό του επειδή αυτή σκόπευε να αποκτήσει διδακτορικό τίτλο, έχοντας την προοπτική πανεπιστημιακής καριέρας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, από τον Φεβρουάριο του 2013 άρχισε να της χορηγεί δόσεις αρσενικού, μέσω του νερού ή της τροφής. Αρχικά, οι γιατροί αδυνατούσαν να διαγνώσουν από τι έπασχε η σύζυγός του. Η υγεία της είχε κλονιστεί και ο κατηγορούμενος είχε πειστεί για την επιτυχία του σχεδίου του. Όπως αναφέρουν οι δικαστές, ο λέκτορας «για να αποκλείσει την πιθανότητα να στραφούν οι υποψίες πάνω του σκέφτηκε να δηλητηριάσει και τη γιαγιά της γυναίκας του. Τον Αύγουστο του 2013, ο κατηγορούμενος αποφάσισε να επαναχορηγήσει στη σύζυγό του θανατηφόρα δόση αρσενικού, μέσα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, όταν οι γιατροί συνέστησαν τη λήψη τροφής από το σπίτι της και έγινε μεταφορά φαγητού που ετοίμασε η γιαγιά. Οι δύο γυναίκες όμως δεν κατανάλωσαν το δηλητηριασμένο φαγητό και γλίτωσαν προσωρινά από τον θάνατο».

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με τους δικαστές, «τοποθέτησε διάλυμα αρσενικού τόσο μέσα σε μπουκάλι με νερό το οποίο κατανάλωσε η 86χρονη, στο σπίτι της, όσο και σε μπουκάλι με νερό που κατανάλωσε η 34χρονη, η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Ο οργανισμός της συζύγου αντεπεξήλθε, τις επόμενες τρεις ημέρες, μέχρι που ο κατηγορούμενος στις 15 Αυγούστου 2013 επαναχορήγησε σε αυτήν την τελευταία και θανατηφόρα δόση αρσενικού». Επισημαίνουν ακόμα ότι: «Θα επιτύγχανε δε τον σκοπό του (ο κατηγορούμενος) εάν δεν μεσολαβούσε η παρατήρηση από τους γιατρούς της Αστυνομίας ότι τα συμπτώματα του θύματος υποδείκνυαν την τοξίκωσή της με αρσενικό και δεν ακολουθούσαν οι εξετάσεις στα βιολογικά υλικά της ίδιας και της γιαγιάς της. Η μεθόδευση δε αυτή απαιτούσε ώριμη σκέψη, σχεδιασμό και οργάνωση, μεθοδικότητα και προσεκτικούς χειρισμούς κατά την εκτέλεση επί αρκετό χρονικό διάστημα».

«Τα πεθερικά μου με απαξίωναν»

Στη συνομιλία που είχε με την «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» ο φυλακισμένος λέκτορας του ΑΠΘ σχετικά με την ιστορία της υπόθεσης μάς είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γνώριζε ποιο είναι το μπουκάλι της ηλικιωμένης, η οποία έπεσε σε κώμα και έχασε πρώτη τη ζωή της. Όσο για τη δηλητηρίαση μέσα στο νοσοκομείο, που στοίχισε τη ζωή της 34χρονης συζύγου του, υποστηρίζει ότι οφείλεται σε φρούτα και φαγητά που έφεραν οι γονείς της. Προς επιβεβαίωση των λεγόμενων του ο λέκτορας αναφέρει ότι στο σπίτι των πεθερικών του στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ωμό ρύζι επιβαρυμένο με πολύ μεγάλη ποσότητα αρσενικού. Εφόσον όμως δεν πήγαινε στο σπίτι τους δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με αυτό. Ο πανεπιστημιακός διευκρινίζει μάλιστα ότι τα πεθερικά του από την αρχή τον έβλεπαν με κακό μάτι. Άκουσε μάλιστα τυχαία, όπως μας είπε, μια συζήτηση στην οποία η πεθερά του τον αποκαλούσε υποτιμητικά «ο γιος του τυροπιτά». Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι δεν επιθυμούσε την επαγγελματική ανέλιξη της γυναίκας του, ο λέκτορας υποστηρίζει ότι βοήθησε πολλές φορές την τότε σύζυγό του να υλοποιήσει κάποιες από τις εργασίες που έκανε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη “Dr Kontos”: Κατέρρευσε η μητέρα θύματος του κατηγορούμενου από την φόρτιση – Προσπάθησε να του επιτεθεί

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Ο τεχνικός σύμβουλος του κοσμηματοπώλη κατέθεσε πως η κατάληξη του θύματος δεν συνδέεται με όσα έγιναν στην Γλάδστωνος


Κίνητρο

Ο ίδιος παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγική σχέση με τη φοιτήτρια, «όπως πολλοί άνδρες», αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι αυτό θα αποτελούσε κίνητρο για δολοφονία της συζύγου του. «Έκανα παιδί μαζί της δύο χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου μου και μετά από απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη». Η νεαρή μένει αυτήν τη στιγμή μαζί με τα δύο παιδιά (σ.σ.: το δικό τους και το κορίτσι του πανεπιστημιακού με την άτυχη σύζυγό του). Ο κατηγορούμενος μας σημείωσε επίσης ότι τόσο στον δικό του οργανισμό όσο και σε αυτόν της κόρης του, από τον γάμο με τη σύζυγό του, ανιχνεύθηκαν βαρέα μέταλλα, σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του ορίου, και γι’ αυτό υποβλήθηκαν σε θεραπείες.
Όπως υποστήριξε, μετά τον θάνατο της συζύγου του αποποιήθηκε την κληρονομιά της καθώς δεν ήθελε να στηρίζεται σε περιουσία άλλων. Οι δικαστές πάντως αναφέρουν ότι το κίνητρό του σαφώς δεν ήταν οικονομικό, ούτε απέβλεπε στην κληρονομιά.

Αυξημένη η περιεκτικότητα του αρσενικού στους οργανισμούς του λέκτορα και της κόρης του
λέκτορας
Οι εργαστηριακές αναλύσεις από την περιεκτικότητα σε αρσενικό της κόρης του λέκτορα – Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη

Αυξημένα τα ποσοστά μόλυνσης στα δείγματα!

Ο λέκτορας έθεσε στη διάθεση της εφημερίδας επίσημες μετρήσεις από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας που ελήφθησαν από το εξοχικό το 2013 στη δεξαμενή, στις βρύσες της κουζίνας και της αυλής. Σύμφωνα με το έγγραφο, στη βρύση της κουζίνας βρέθηκε ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα αρσενικού (55 mg/λίτρο, με όριο τα 10 mg/λίτρο). Αυξημένα ήταν και τα ποσοστά του μολύβδου (67 mg/λίτρο, με όριο τα 10 mg/λίτρο). Αντίθετα, τόσο στη δεξαμενή όσο και στη βρύση της αυλής η περιεκτικότητα σε αρσενικό και μόλυβδο ήταν μέσα στα όρια. Στον οικισμό όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας στη Χαλκιδική είναι γνωστό ότι έχει εντοπιστεί κατά καιρούς αρσενικό στο δίκτυο ύδρευσης, το ίδιο και σε άλλες περιοχές, όμως σε μικρές, μη τοξικές ποσότητες.

λέκτορας

 

Οι αιτίες

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, «… οι μεταβολές της ποιότητας του νερού δείχνουν ότι συντελούνται εσωτερικά της οικίας και επομένως η διερεύνηση των αιτιών απαιτείται να γίνει με μέριμνα και ευθύνη του ιδιοκτήτη». Σε μεταγενέστερο έλεγχο που έγινε και πάλι στην υδροδότηση της μονοκατοικίας «δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αποκλίσεις των στοιχείων που αναλύθηκαν με αυτές που θέτει η σχετική ΚΥΑ περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης».
Στον οργανισμό της συζύγου του λέκτορα πάντως βρέθηκε μόλυβδος σε ποσοστά πολύ πιο κάτω από τα φυσιολογικά όρια. Επομένως αν δεχτεί κανείς ότι η πηγή της δηλητηρίασης είναι το αρσενικό από τη βρύση της κουζίνας του σπιτιού, θα έπρεπε στον οργανισμό της 34χρονης να βρεθούν ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά μολύβδου.

Εκπρόσωπος του Δήμου

Μιλώντας η «ΜΠΑΜ» με τον υπεύθυνο του δήμου για την ύδρευση, αυτός σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κατοικία υδρεύεται από ιδιώτη. Επισήμανε ότι το δίκτυο του δήμου έχει μονάδα επεξεργασίας αρσενικού και είναι απολύτως ασφαλές. Εξέφρασε μάλιστα τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον οι ιδιώτες υδροδότες τηρούν όλες τις προδιαγραφές. Από την πλευρά του ο λέκτορας μας είπε ότι τα πεθερικά του ασχολούνταν με το θέμα της υδροδότησης στο εξοχικό τους και ότι ο ίδιος δεν έχει καμία εμπλοκή.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ”

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις