Κώστας Τσιάρας: «Προχωρήσαμε στην τροπολογία για λόγους διαφάνειας»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ήταν καλεσμένος στο «LIVE NEWS» και μίλησε σχετικά με την τροπολογία μπλόκο που συζητήθηκε στην Βουλή σήμερα σχετικά με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, την παρίτηση του Χρήστου Τζανερίκου.
«Φωτιές» άναψε η τροπολογία – φραγμός για την κάθοδο του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο, αρχικά εξήγησε γιατί χρειάστηκε η τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είχε νομοθετήσει προ ολίγου εβδομάδων ξανά: «Η κυβέρνηση πριν από λίγες εβδομάδες είχε προσπαθήσει να θέσει ένα στοπ στα κόμματα που απειλούν την ουσία και την έννοια της Δημοκρατίας. Υπήρξαν γεγονότα την προηγούμενη περίοδο που έθεσαν ένα στοίχημα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταθούν από την ίδια πλευρά και να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Δυστυχώς, λόγω των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το μόνο κόμμα που στήριξε την κυβερνητική πρόταση ήταν το ΠΑΣΟΚ».

Και συμπλήρωσε σχετικά ο υπουργός στην αρχική του τοποθέτηση: «Η προσπάθεια που έγινε εκείνη την περίοδο ήταν να υπάρχει μία διαβούλευση και μία συναίνεση μεταξύ των κομμάτων. Αυτό, δυστυχώς δεν έγινε κι έτσι ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί. Ερχόμαστε σήμερα με μία πολύ μικρή νομοτεχνική βελτίωση μόνο και μόνο για λόγους διαφάνειας και καλύτερης προσέγγισης ενός ζητήματος που πρέπει να τυγχάνει της ευρείας δικαστικής κρίσης».

Τι προβλέπει η τροπολογία που είναι σε συζήτηση σήμερα στην Βουλή
Η κυβερνητική πρωτοβουλία εξασφαλίζει πως πλέον θα αποφασίζει η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου για την ανάδειξη των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις εκλογές.

Πάνω σε αυτή την τροπολογία ο υπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά λέγοντας: «Ποιος μπορεί να διαφωνεί όταν τελικά μία απόφαση λαμβάνεται από περισσότερα άτομα. Υπήρχε μία γενικότερη συζήτηση ”αμφισβήτησης” της συγκεκριμένης νομοθετικής επιλογής και η προσπάθεια που έγινε είναι κατά το δυνατό η ευρύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος με πολλή περισσότερη διαφάνεια και με περισσότερα εχέγγυα της δικαστικής ανεξαρτησίας και λειτουργίας».

Στην συνεχεία ο υπουργός δεν εξέφρασε την άποψή του ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα αρραγές μέτωπο απέναντι στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης για την παραίτηση του Χρήστου Τζανερίκου
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστος Τζανερίκος.

Για το εν λόγω ζήτημα σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι λόγω της θέσης του είναι δύσκολο να σχολιάσει το γεγονός και θα πρέπει να κρατήσει μία θεσμική θέση απέναντι στο ζήτημα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικό Δικαστήριο: Απόφαση «φωτιά» για τον πρώην υπουργό επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά

Κόμμα Κασιδιάρη: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πάλι να ψηφίσει την τροπολογία – «Θα αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους» λέει ο Μητσοτάκης

 


«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι από το Σύνταγμα είναι απολύτως ξεκάθαροι και διακριτοί οι ρόλοι της νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής, είναι η βάση του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο κ. Τζανερίκος έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου με πρόταση της κυβερνητική πλειοψηφίας και προφανώς απολάμβανε της απολύτου εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς ο κ. Τσιάρας αν η στάση του κ. Τζανερίκου προοιωνιζόταν και για το τί μπορεί να ψηφίσει, η απάντησή του ήταν όχι.

Κώστας Τσιάρας: «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές κόμματα σαν του Ηλία Κασιδιάρη»
Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η διάταξη που έχει διαμορφωθεί μετά την τροπολογία «είναι απολύτως επαρκής» και πρόσθεσε «έτυχε πολλή μεγάλης επεξεργασίας και προσπάθειας από πολλά επιτελεία νομοπαρασκευαστικών επιτροπών».

Αναφορικά στο αν θα έπρεπε ένα κόμμα σαν του Ηλία Κασιδιάρη να έχει δικαίωμα να «κατέβει» στις εκλογές ο υπουργός από πολιτικής θέσης απάντησε: «Όχι, προσωπικά θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές».

Κώστας Τσιάρας για Αναστάσιο Κανελλόπουλο : «Με προβληματίζει ιδιαίτερα και πολύ»
Ο υπουργός σχολίασε και το γεγονός ότι ένας πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, φαίνεται να είναι επικεφαλής του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη.

«Με προβληματίζει ιδιαίτερα και πολύ που ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός δέχθηκε να είναι ο επικεφαλής ενός κόμματος που ξέρουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, ξέρουμε τι ενδεχομένως θα προσδοκούσε και ξέρουμε πόσο αρνητικό θα είναι για την ίδια την Δημοκρατία και το δημοκρατικό πολίτευμα».

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις