Η GRECO τερματίζει την ειδική «επιτήρηση» της χώρας για την ενεργητική δωροδοκία

GRECO

Η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης τερματίζει τη διαδικασία του Κανόνα 34 σχετικά με το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας που εκκίνησε τον Αύγουστο του 2019, με αφορμή την υποβάθμιση του αδικήματος στον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μετά τις τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019 και την υιοθέτηση 4 επιπλέον συστάσεων της GRECO σχετικά με την ενεργητική δωροδοκία στον Ν. 4855/2021, η Ολομέλεια της Ομάδας Χωρών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε κατά την 89η Σύνοδό της τον οριστικό τερματισμό της διαδικασίας για την Ελλάδα.

Στην Έκθεσή της, η GRECO χαιρετίζει το γεγονός ότι τα νομοθετικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε μεγάλο βαθμό συμμορφώνονται με τις συστάσεις που απευθύνθηκαν από την GRECO στην (ad hoc) διαδικασία βάσει του Κανόνα 34.

Επισημαίνει, συγκεκριμένα, ότι «οι κυρώσεις για ενεργητική δωροδοκία δημοσίων λειτουργών έχουν ενδυναμωθεί και για το αδίκημα αυτό δεν μπορεί πια ο εισαγγελέας να απέχει από την δίωξη. Η GRECO είναι ικανοποιημένη γιατί το εύρος των αλλοδαπών δημοσίων λειτουργών που καλύπτονται από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει διευρυνθεί. Περαιτέρω χαιρετίζεται το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί οι ρυθμίσεις για την «έμπρακτη μετάνοια» σχετικά με τα αδικήματα διαφθοράς. Η Έκθεση καταλήγει με την σημείωση πως «Η υιοθέτηση αυτής της δεύτερης Έκθεσης Παρακολούθησης τερματίζει την διαδικασία με βάση τον Κανόνα 34 σχετικά με την Ελλάδα».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης της GRECO, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τις τροποποιήσεις του ΠΚ για την ενεργητική δωροδοκία κλείνει οριστικά η «πληγή» που άνοιξε στην αξιοπιστία της χώρας μας η υποβάθμιση της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα με τον νέο Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή δημοσιοποίηση της Έκθεσης της GRECO, η οποία χαιρετίζει τις τροποποιήσεις του Ν. 4855/2021, τερματίζει τη διαδικασία ειδικής «επιτήρησης» της χώρας μας και η Ελλάδα ανακτά την διεθνή της εικόνα, ως ισχυρό Κράτος Δικαίου με ισχυρά εχέγγυα διαφάνειας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Λιγνάδη: Κατάθεση-βόμβα από θύμα βιασμού από τον ηθοποιό

Νέα προθεσμία να απολογηθεί έλαβε η Ελένη Τουλουπάκη

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις