Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν 7 δικαστές για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

σούπερ μάρκετ

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν 7 δικαστές για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων

Το τελευταίο διάστημα το Ανώτατο δικαστήριο επιβάλλει βαριές «καμπάνες» σε δικαστικούς λειτουργούς που καθυστερούν υπέρμετρα στην έκδοση των αποφάσεων.

Στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Μαρία Γεωργίου και με την συμμετοχή του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης εννέα δικαστές, στο βαθμό του Πρωτοδίκη.

Σήμερα, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου συζητήθηκαν οι υποθέσεις των εννέα δικαστών και αποφασίστηκε οι επτά να απολυθούν. Στις άλλες δύο περιπτώσεις, για τη μία κρίθηκε ότι το ζήτημα που προέκυψε ήταν παροδικό ενώ η άλλη υπόθεση, αναβλήθηκε για λόγους υγείας της ελεγχόμενης δικαστικής λειτουργού.

Τι υποστήριξαν οι δικαστές
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα με την πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να είναι καταπέλτες με τους συναδέλφους τους οι οποίοι καθυστερούν υπέρμετρα στην έκδοση των αποφάσεων.Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τρεις εξ αυτών παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς εργασίας που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και ζήτησαν να απολυθούν από το δικαστικό σώμα και να διοριστούν στο Δημόσιο, όπως έχουν τη δυνατότητα βάση νόμου.

Στην μία περίπτωση μάλιστα δικαστική λειτουργός ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση στην Δικαιοσύνη θα είναι πολύ πιεστική και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ενώ άλλη συνάδελφος της επικαλέστηκε προβλήματα υγείας. Μάλιστα, στην μία περίπτωση αφαιρέθηκαν 400 δικογραφίες λόγω καθυστερήσεων από το 2012 ενώ στην άλλη 86 που εκκρεμούσαν από το 2018.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ανέφερε για έναν από τους δικαστές πως «οι αποφάσεις του δεν βλέπονται», προσθέτοντας πως «είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών». Σε άλλο σημείο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, τόνισε για τον ίδιο δικαστή, ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα».

Μια περίπτωση γυναίκας Πρωτοδίκου προβλημάτισε τους αρεοπαγίτες, καθώς η ελεγχόμενη είχε δύο μεταπτυχιακά και μιλούσε δυο ξένες γλώσσες. Παρ΄ όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόνο δέκα αποφάσεις και καθυστερούσε τρία χρόνια και τρεις μήνες να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, ενώ σε μία περίπτωση έκανε τέσσερα χρόνια να δημοσιεύσει μια απόφαση και είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Πρωτοδίκης επικαλέστηκε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι η μητέρα της παρουσίαζε διαδοχικά προβλήματα υγείας και δεν υπήρχε άλλο πρόσωπο να τη βοηθήσει, προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία της απάντησε ότι όλοι έχουμε προβλήματα, είτε οικογενειακά, είτε με τους γονείς μας, αλλά τα επιλύουμε χωρίς να επιβαρύνεται η δικαστική μας πορεία.

«Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε τέσσερα χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;» διερωτήθηκε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απευθυνόμενη προς τη δικαστική λειτουργό.

Εξωφρενικές περιπτώσεις
Αίσθηση προκάλεσε και η περίπτωση γυναίκας δικαστικού λειτουργού σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, εναντίον της οποία η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου αναγκάστηκε να καταθέσει σε βάρος της μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν παρέδιδε τις δικογραφίες που είχε στα χέρια και της είχαν αφαιρεθεί με πράξη της προϊσταμένης, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε.Η Πρωτοδίκης είχε περίπου 200 εκκρεμείς υποθέσεις και της είχαν επιβληθεί με πειθαρχικές αποφάσεις των αρμοδίων δικαστικών οργάνων χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη. Επίσης και πρωτοδίκης ο οποίος υπηρετεί στην Βόρεια Ελλάδα είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις, μάλιστα σε μερικές εξ΄ αυτών είχε επέλθει παραγραφή των αδικημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό της αυστηρότητας που αντιμετωπίζονται πλέον τέτοιες περιπτώσεις πως στα τέλη του 2021η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είχε αποπέμψει από το δικαστικό σώμα 6 δικαστές λόγω και πάλι των μεγάλων καθυστερήσεων που είχαν στην έκδοση αποφάσεων.

Πηγή: newsit.gr

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις