Γ. Κώτσηρας: Yψιστη προτεραιότητα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας

ΑμεΑ

Ο σεβασμός, η εμπέδωση και η προαγωγή των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για ένα Κράτος Δικαίου. Άλλωστε, τα θεμελιώδη δικαιώματα αποτελούν ένα από τα κυριότερα συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας και του νομικού μας πολιτισμού.

Στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες και υλοποιούμε μία σειρά δράσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μία από τις σημαντικότερες κυβερνητικές παρεμβάσεις που έχουμε προωθήσει και υιοθετήσει είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αφορά την περίοδο 2021-2023 και αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, περιλαμβάνοντας οριζόντιες δράσεις από 12 φορείς που συγκροτούν τον «Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Οι βασικοί άξονες προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά.
Διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία.
Δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση.
Προστασία της οικογένειας και των παιδιών στην κοινότητα – αποϊδρυματοποίηση.
Οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες.
Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρέχεται επιπρόσθετη προστασία (αυστηροποίηση ποινών, αυτεπάγγελτη δίωξη, κατά προτεραιότητα εισαγωγή κ.ά.) στα θύματα εγκληματικών πράξεων και ιδιαιτέρως στα πλέον ευάλωτα εξ’ αυτών, όπως τα ανήλικα θύματα.

Επιπλέον, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του παιδοκεντρικού χαρακτήρα των διαδικασιών και της αναβάθμισης των υποδομών, μετά από σχετικές ενέργειες, πρωτοβουλίες και διαρκή συνεργασία με άλλους φορείς, προσφάτως τέθηκε σε λειτουργία το Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων (θεσμός «Σπίτια του Παιδιού») της Αθήνας. Η λειτουργία του συγκεκριμένου θεσμού, σε συνδυασμό με περαιτέρω πρωτοβουλίες, θα καταστήσουν το σύστημα δικαιοσύνης πιο προσιτό για τα παιδιά και κατάλληλο για τις ανάγκες τους.

Επίσης, στις αλλαγές του νομικού πλαισίου για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέφθηκε ξεχωριστή θεματική για την επιμόρφωση -μέσω διεπιστημονικών σεμιναρίων- των δικαστών επί των δικαιωμάτων των ανηλίκων και της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στην αναληφθείσα πρωτοβουλία από το Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Διαβούλευση με παιδιά στη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου Συμβουλίου της Ευρώπης – Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού (2022-2027)», ενώ αναλάβαμε μία σειρά πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., ο οποίος κατοχυρώνει στο άρθρο 24 την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, προστέθηκαν στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ύλη σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού.

Τέλος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παιδιών, γονέων, επαγγελματιών για τη διαφύλαξη και ενίσχυση των δικαιωμάτων των παιδιών, έχει προσθέσει σχετική ενότητα με πληροφοριακό υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα του, ενώ την ίδια στιγμή συμμετέχουμε ενεργά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, βάσει του σχεδίου που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα δείγμα και μέρος των δραστηριοτήτων – πρωτοβουλιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υψώνοντας ένα τείχος ασφαλείας και προάσπισης των Δικαιωμάτων των Παιδιών.

Εντός του 2022, σε άοκνη και στενή συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και φορείς, σε συνέχεια της βελτίωσης του σχετικού δείκτη κατά το έτος 2021, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα υλοποιήσει έργα και δράσεις που θα καταστήσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ακόμα πιο προσιτό για τα παιδιά και κατάλληλο για τις ανάγκες τους.

Άλλωστε, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών και η προστασία της ανηλικότητας, αποτελούσε εξ’ αρχής και συνεχίζει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και συμπεριληφθεί στα ετήσια Σχέδια Δράσης.

Η προσπάθειά μας για την περαιτέρω κατοχύρωση των Δικαιωμάτων των Παιδιών συνεχίζεται, μέσω της παρακολούθησης και υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και της επικαιροποίησής του, όπου αυτό καταστεί απαραίτητο, αποτελώντας, κατ’αυτόν τον τρόπο, άμεση πολιτική και θεσμική προτεραιότητα.

* Ο Γιώργος Κώτσηρας είναι Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ν.Δ.

πηγή: reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι οι πλανόδιοι λαχειοπώλες θα καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στον ΕΦΚΑ

Δίκη Folli Follie: Μεταφορά της δίκης σε μεγαλύτερη αίθουσα λόγω συνωστισμού – Τι ζήτησε η προσωρινή διοίκηση της εταιρίας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις