Folli Follie: Δύο νέες μηνύσεις κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για απιστία με ζημία άνω των ‎€88 εκατ.

Κουτσολιούτσος

Από τη φυλακή όπου κρατούνται εδώ και 2,5 μήνες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης θα κληθούν σε λίγο καιρό από τον εισαγγελέα για παροχή νέων εξηγήσεων.

Αυτή τη φορά για κακουργηματική απιστία που, κατά τα καταγγελλόμενα, οδήγησε την εταιρεία που ίδρυσαν σε ζημία τουλάχιστον 88 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι πελάτες που έφυγαν και η δυσφήμιση της Folli Follie, μετά την αποκάλυψη της κομπίνας με τους ψεύτικους «παχυλούς» ισολογισμούς. Την εξέλιξη αυτή φέρνει στο φως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του mononews.gr.

Η επαπειλούμενη νέα ποινική δίωξη για το έκτο κακούργημα στη λίστα των βαρύτατων κατηγοριών για την οικονομική κατάρρευση της Folli Follie και την εξαπάτηση των επενδυτών της, έρχεται μετά τις δύο νέες μηνύσεις που κατέθεσε η σημερινή διοίκηση της εταιρείας.

Ζητά την απαγγελία κατηγορίας για κακουργηματική απιστία και την παραδειγματική τιμωρία πατέρα και γιου, του στενού τους συνεργάτη Γιάννη Μπεγιέτη και 4 διοικούντων τον ασιατικό υπο-όμιλο καθώς, όπως υποστηρίζει η μηνύτρια, ενήργησαν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον, «ρίχνοντας στα βράχια» την επιχείρηση, με ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

 «Η συνολική ζημία της εταιρείας μέχρι σήμερα σε βάρος του Ομίλου μας, με τη ρητή επιφύλαξη της ανεύρεσης και άλλων κονδυλίων, ανέρχεται σε 85.856.654 ευρώ. Πέραν της βεβαίας ζημίας και όσες άλλες περιπτώσεις προκύψουν από τη συνεχιζόμενη έρευνα, η εταιρεία δυσφημίστηκε, υποβαθμίστηκε η εμπορική της επωνυμία, απώλεσε εμπορικές επωνυμίες που είχε δυνάμει συμβάσεων αντιπροσώπευσης και πρακτορείας και γενικώς η εμπορική επωνυμία Folli Follie έχει συνδεθεί παγκοσμίως με το σκάνδαλο της εξαπάτησης και των εικονικών στοιχείων», αναφέρεται στην πρώτη μήνυση, ενώ στη δεύτερη μήνυση της η εταιρεία κάνει λόγο για σίγουρη ζημία ακόμα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αμφότερες οι μηνύσεις «χαράσσουν» τα νομικά επιχειρήματα για μελλοντικές προσφυγές στα αστικά δικαστήρια, όπου η εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσει τα δεκάδες εκατομμύρια που υποστηρίζει πως έχασε, αφενός από τις περιγραφόμενες πράξεις απιστίας κυρίως των ιδρυτών της, αφετέρου από τη μείωση του κύρους και της αξιοπιστίας της όταν αποκαλύφθηκε η πλασματική οικονομική ευρωστία της.

Φαρμακερό «βέλος» στη νομική φαρέτρα της Folli Follie προκειμένου να στοιχειοθετήσει την απιστία της οικογένειας των ιδρυτών της, είναι η  έκθεση της Alvarez and Marsal: Το 58% του ετήσιου τζίρου του Ομίλου ήταν ανύπαρκτο, με εικονικές συναλλαγές 799 εκατομμυρίων ευρώ που μοιραία οδήγησαν στην καταβολή φόρου σχεδόν 72 εκατομμυρίων για ανύπαρκτα εισοδήματα, στην καταβολή μερισμάτων βάσει κερδών που δεν υπήρχαν και σε ομολογιακά δάνεια 455 εκατ. βάσει των ίδιων ανύπαρκτων τζίρων.

Οι δύο μηνύσεις κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 11 Σεπτεμβρίου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της εταιρείας Θεμιστοκλή Ιωάν. Σοφό.

Με την πρώτη, η Folli Follie στρέφεται σε βάρος του πρώην προέδρου της Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, του πρώην οικονομικού διευθυντή της θυγατρικής του Ομίλου στο Χονγκ Κονγκ Ιωάννη Μπεγιέτη και 4 Ασιατών, μεταξύ αυτών ο διευθύνων τον ασιατικό υπό-όμιλο Minoru Takamatsu.

Με τη δεύτερη μήνυση, η εταιρεία στρέφεται μόνο κατά του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Ζητά ωστόσο από τον εισαγγελέα να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου όσο και κάθε άλλου υπαιτίου.

Η πρώτη μήνυση

Οι πράξεις απιστίας των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των 5 στενών συνεργατών τους σε βάρος της εταιρείας, ήταν η απαρχή της οικονομικής κατρακύλας που την έφερε ένα βήμα πριν από την καταστροφή, υποστηρίζει στη μήνυση των 24 σελίδων η Folli Follie.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εάν δεν είχαν προηγηθεί οι αξιόποινες πράξεις απιστίας των μηνυομένων σε βάρος της εταιρείας μας δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το δυσχερές σημείο να επιχειρείται η αναδιάρθρωση με σκοπό τη διάσωση της επιχείρησης, των εργαζομένων και της εικόνας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.»

Η μηνύτρια εταιρεία αναφέρει ότι «είναι πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να προστατευτούν τα περιουσιακά της στοιχεία ώστε να μη χάσει την αξία της έως την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης» και περιγράφει τις πράξεις απιστίας των πρώην διοικούντων τόσο της μητρικής όσο και του ασιατικού υπό-ομίλου:

«Στην Αθήνα από το 2007 έως το 2017, οι μηνυόμενοι, μέσω του υπο-ομίλου στην Ασία και της FF Group Sourcing Limited, προέβαιναν σε εικονικές συναλλαγές με τις οποίες λογιστικά αυξάνονταν τα μεγέθη του ισολογισμού.

Από το 2015 έως το 2017 καταχωρούσαν εικονικές συναλλαγές πωλήσεων σε έναν υποτιθέμενο πελάτη την NG Boon Soon (NBS) καθώς και εικονικές συναλλαγές αγορών από τουλάχιστον έναν προμηθευτή.

Οι μηνυόμενοι, μέσω των ενεργειών τους αυτών, με κύριο ενορχηστρωτή και διευθύνοντα το Δημήτριο Κουτσολιούτσο και τον γιο του Γεώργιο Κουτσολιούτσο, κατά παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης των εταιρικών θεμάτων και διαχείρισης της εταιρικής περιουσίας, παραβιάζοντας παράλληλα τα όρια της αντιπροσωπευτικής εξουσίας, κατόρθωσαν μέσω των εικονικών συναλλαγών να εμφανίσουν ψευδή αύξηση του τζίρου του υπό-ομίλου FF Group Sourcing Limited κατά 863 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 799 εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αιτιωδώς εκ των πράξεων τους, βέβαιη και οριστική ζημία σε βάρος της εταιρείας.

Οι φόροι, τα μερίσματα και τα δάνεια

Πέντε πράξεις των μηνυομένων συνιστούν την κακουργηματική απιστία τους, κατά παράβαση της διάταξης της παραγράφου 1, εδάφιο Β, του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα και τη βέβαιη και οριστική ζημία της εταιρείας, υποστηρίζει η μηνύτρια. Αφορούν:

Α. Στην καταβολή φόρου (εικονικού) εισοδήματος εκ μέρους της εταιρείας ποσού 78.700.000 δολαρίων ΗΠΑ, δηλαδή 71.951.654 ευρώ.

Β. Στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους για τα οικονομικά 2015-2019, τα οποία αντιστοιχούσαν σε εικονικά καθαρά κέρδη.

Γ. Στα ομολογιακά δάνεια ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ που εκδόθηκαν και χορηγήθηκαν επί τη βάσει των εικονικών καθαρών κερδών που εμφάνιζε η εταιρεία.

Δ. Στην καταγγελία συμβάσεων που κοινοποιήθηκαν στην εταιρεία μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και

Ε. Στη μείωση της φήμης και επιχειρηματικής πίστης της εταιρείας.

H μητρική Folli Follie επικαλείται στη μήνυση της την έκθεση ελέγχου της εταιρείας Alvarez & Marsal. Έναν έλεγχο που της ανέθεσε όταν προέκυψε, όπως λέει, ότι τα αμφισβητούμενα κονδύλια των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο τον ασιατικό υπό-όμιλο υπό τη θυγατρική τους εταιρεία FF Group Sourcing Limited.

Οι “αχυράνθρωποι”

Η FF παραθέτει στη μήνυση της στοιχεία από την έκθεση-κόλαφο της Alvarez & Marsal. Σύμφωνα με αυτά:

«Ο ασιατικός όμιλος FF Group APAC» διοικείτο σε όλες τις υποθέσεις μέσω παρένθετων προσώπων και αχυρανθρώπων από τους μηνυόμενους, με πρωτεργάτες τους Γεώργιο και Δημήτριο  Κουτσολιούτσο και τους λοιπούς μηνυόμενους να τελούν υπό τις οδηγίες τους αλλά και με αυτοτελή αυτόνομη και ανεξάρτητη δραστηριότητα, με εξουσίες λήψης αποφάσεων, πάντοτε με γνώμονα αποκλειστικώς το συμφέρον του πρώτου και του δεύτερου μηνυομένων, έναντι ανταλλαγμάτων που ελάμβαναν από αυτούς.»

Μέσα σε λίγες γραμμές η μηνύτρια περιγράφει την κομπίνα με τα φτιαχτά οικονομικά στοιχεία που οδήγησαν στον εικονικό διπλασιασμό του τζίρου της εταιρείας:

«Εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια «γύριζαν» λογιστικά, φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού.

Μέσω των εικονικών συναλλαγών ο τζίρος του υπό-ομίλου της FF εκτιμάται ότι είχε αυξηθεί ψεύδος κατά 863 εκατομμύρια δολάρια ή περίπου 799 εκατομμύρια ευρώ.

H FF ως όμιλος (Ευρώπη και Ασία) εμφάνισε το 2016 πώλησης 1,337 δις ευρώ.

Από αυτά, τα 911 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζεται ότι πουλήθηκαν στην Ασία μέσω της FF Group Sourcing.

H πραγματικότητα όμως, κατά την έκθεση, είναι ότι από τα 911 εκατομμύρια, τα 799 ήταν εικονικά. Δηλαδή στις αγορές της Ασίας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές αληθινές πωλήσεις ήταν 132 εκατομμύρια ευρώ.

με τις ψευδείς πωλήσεις των 799 εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει ότι ο ενοποιημένος τζίρος όλου του ομίλου μόνο το 2016 ήταν κατά 58% ανύπαρκτος έκθεση».

 Με ποιο τρόπο επετεύχθη ο διπλασιασμός του τζίρου;

Στη μήνυση αναφέρεται:

«Η πρακτική που εφαρμοζόταν από την εταιρεία τουλάχιστον από το 2001 έως το 2015, ήταν ίδια εμπορεύματα πωλούνται περισσότερες από μία φορές από τις εταιρείες του υπό-ομίλου στην Ασία και ενδεχομένως από εταιρείες του ομίλου εκτός Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής.»

Πώς γέμιζαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Ο Ομιλος FF Group APAC, σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez & Marsal, παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε πραγματικούς ή ανύπαρκτους ή εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε τραπεζικές ενημερώσεις για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.

«Πειραγμένες» εμφανίζονται και οι οικονομικές καταστάσεις θυγατρικών του υπό-ομίλου με έσοδα που περιγράφονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ως έσοδα από διαφήμιση έναντι υποτιθέμενων υπηρεσιών μάρκετινγκ και στα βιβλία των δικαιούχων περιγράφονται ως έσοδα από «A&Ρ».

Με αυτές τις μεθόδους, όπως αναφέρεται στη μήνυση της FF, έγιναν μέχρι τη χρήση του 2017 πληρωμές φόρου εισοδήματος που προέκυψε από τα εικονικά κέρδη ποσού 78,7 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Το ποσό αυτό καταβλήθηκε από την ασιατική εταιρεία FFGS, στην οποία συμμετείχε η μητρική εταιρεία κατά ποσοστό 99,98%.

Κατά την εταιρεία, «από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι η βέβαια ζημιά που έχει επέλθει στην εταιρεία ανέρχεται στο ποσό του καταβληθέντος φόρου εικονικού εισοδήματος ήτοι σε πόσο 78 εκατομμύρια και 700.000 δολαρίων ΗΠΑ ή 71 εκατομμυρίων 951.000 ευρώ.

Άλλη υπόθεση απιστίας

Μια δεύτερη υπόθεση που η FF καταμηνύει τους ιδρυτές της και τους συνεργάτες τους για κακουργηματική απιστία είναι η κατάρτιση συμβάσεων δανείου, συνολικού ύψους 122 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μεταξύ θυγατρικής εταιρείας-οχήματος ειδικού σκοπού και της εταιρείας Landocean, η οποία φέρεται να είναι συνδεδεμένη με τη διοίκηση και υπαλλήλους της FF Group APAC.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση «από αυτή τη σύμβαση η βέβαιη ζημία της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Επιπλέον, η μηνύτρια υποστηρίζει ότι υπέστη ζημία άλλων 3.905.000 ευρώ από ισόποσο δάνειο που έλαβε ο διευθύνων τον ασιατικό όμιλο Minoru Takamatsu. Όπως υποστηρίζει στη μήνυση:

«Προέβη αυτοβούλως και χωρίς ενημέρωση προς την κεντρική διοίκηση στη σύναψη του δανείου, βάζοντας ως εγγύηση ένα από τα βασικότερα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, μία αποθήκη στο Χονγκ Κονγκ.»

Η δεύτερη μήνυση

Με τη δεύτερη μήνυση της η Folli Folli στρέφεται σε βάρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Γεωργίου Κουτσολιούτσου και κατά παντός αλλού υπεύθυνου.

Ζητά να του ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία που αφορά σε υπογραφή σύμβασης με εταιρεία εδρεύουσα στις ΗΠΑ, από την οποία η μηνύτρια υποστηρίζει ότι υπέστη ζημία τουλάχιστον 2,5 εκατ. ευρώ.

«Ο μηνυόμενος, με την αξιόποινη συμπεριφορά του – αναφέρει στη μήνυση της η FF- υπέγραψε σύμβαση για λογαριασμό της εταιρείας μας με την οποία υπέβαλε τη λεόντειο δέσμευση στην εταιρεία να καταβάλει στην αντισυμβαλλόμενη εταιρεία παροχή επίτευξης στόχου απλά και μόνο δια της υποβολής προσφοράς χρηματοδότησης, χωρίς να έχει περιληφθεί δηλαδή ο όρος ότι η παροχή επίτευξης στόχου θα οφείλεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο στόχος εν προκειμένω η χρηματοδότηση της εταιρείας μας θα έχει επιτευχθεί.»

Η σύμβαση υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2018, από τον Τζώρτζη  Κουτσολιούτσο, που κατά τη μηνύτρια «προέβη, αυτοβούλως και χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, στην υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία Sovereign Capital Partners LLC, με απολύτως επαχθείς όρους για την εταιρεία μας και δυσανάλογη-υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση της».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Δεσμεύτηκε και δεύτερη θαλαμηγός του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, μέσω δικαστικής απόφασης


 

Η SCP είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης και η εν λόγω σύμβαση είχε ως αντικείμενο συμβουλευτικές υπηρεσίες αναδιάρθρωσης χρέους της εταιρείας. Σε αυτήν συμφωνήθηκε η εφάπαξ καταβολή αμοιβής της εταιρείας, με την υπογραφή της σύμβασης, ύψους 300.000 δολάρια ΗΠΑ (256.959 ευρώ) εν είδει προκαταβολής και σε περίπτωση καταβολής χρηματοδότησης, ήτοι δανεισμού,  επένδυσης ή άλλης χρηματοοικονομικής παροχής, συμφωνήθηκε να καταβληθεί από την εταιρεία αμοιβή επιτυχίας 1,5% επί της χρηματοδότησης.

Πράγματι, η FF πλήρωσε την εταιρεία που θα της έβρισκε πελάτη διότι εμφανίστηκε υποψήφιος επενδυτής με μη δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε τελική συμφωνία με αυτόν και «κατ’ επέκταση – όπως αναφέρεται στη μήνυση» ουδεμία χρηματοδότηση ή επένδυση ή άλλη χρηματοοικονομική παροχή προς την εταιρεία μας έλαβε χώρα με τη μεσολάβηση της αντισυμβαλλόμενη εταιρείας SCP, προκειμένου να υποχρεούται η εταιρεία μας να καταλάβει τα χρηματικά ποσά βάσει των οποίων μειώθηκε η περιουσία της, γεγονός το οποίο γνώριζε ο μηνυόμενος Γεώργιος Κουτσολιούτσος».

Η Folli Follie αποκαλύπτει μάλιστα ότι, μετά την αλλαγή της διοίκησης της «έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αιτηθεί την επιστροφή των ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων από την SCP, όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αντίθετα η εταιρεία απάντησε ότι όχι μόνο δεν οφείλει να επιστρέψει τα καταβληθέντα ποσά αλλά και ότι οφείλουμε το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμο δήθεν πόσο, μέχρι του ύψους των 5 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο εξέδωσε τιμολόγιο»!

Οι δύο μηνύσεις ερευνώνται πλέον από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Πηγή: mononews.gr

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις