Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέρριψε την προσφυγή Τουλουπάκη

0

Απέρριψε πριν από λίγο το αίτημα της Εισαγγελέα, Ελένης Τουλουπάκη να ακυρωθεί η εις βάρος της ποινική δίωξη το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Εκ των πραγμάτων πλέον ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις πάνω στην υπόθεση αυτή , όπως επίσης και ως προς την παραμονή της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στην θέση της.

Στο σκεπτικό της απόφασης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών δεσμεύεται από την παραγγελία ανωτέρων του για άσκηση ποινικής δίωξης και υποχρεούται να ενεργήσει σύμφωνα με αυτή, ανεξάρτητα από την εκτίμηση που ο ίδιος έχει αναφορικά με το υλικό της προκαταρκτικής εξέτασης που προηγήθηκε. Δεν μπορεί να ενεργήσει διαφορετικά».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο του σκεπτικού υπογραμμίζεται ότι «με βάση τις ανωτέρω σκέψεις δεν υπάρχει ακυρότητα της από 8/7/2020 παραγγελίας του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευάγγελου Ζαχαρή και συνακόλουθα της από 14/7/2020 άσκησης ποινικής δίωξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και πρέπει η κρινόμενη αίτηση να απορριφθεί ως αβάσιμη στην ουσία της».

Τέλος ο βασικός ισχυρισμός της Ελένης Τουλουπάκη η οποία υποστήριζε ότι η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί από τον Λάμπρο Σοφουλάκη επειδή το πόρισμα εκδόθηκε μια ημέρα νωρίτερα από το αντίστοιχο Ζαχαρή καταρρίπτεται. Το Συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν τίθεται θέμα χρονικής υπεροχής στα προίσματα.

Δείτε αναλυτικά τα έγγραφα:

 

Με πληροφορίες από το protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλειστικό: Εισαγγελικό “οχι” στην προσφυγή Τουλουπάκη

Πόρισμα Ζαχαρή: Η Τουλουπάκη κατασκεύασε μαρτυρίες και έκρυψε στοιχεία για να διώξει πολιτικούς

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει «πλάτη» στην Τουλουπάκη μέσω Κούλογλου

Με απόφαση του Αρείου Πάγου έκλεισε οριστικά το σκάνδαλο: Η Λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Δημόσιο

0

Με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει το σκάνδαλο της Λίμνης Βιστωνίδας. Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει η Λίμνη Βιστωνίδα στην κατοχή του Δημοσίου.

Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και τις παράνομες ανταλλαγές που ακολούθησαν. Συγκεκριμένα, με την απόφαση 781/2020 το Α Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου με Πρόεδρο τον Γ. Λέκκα και εισηγήτρια την Αγγελική Τζαβάρα (αδελφή του βουλευτή της ΝΔ) απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής έκτασης 27.000 στρεμμάτων.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η απόφαση του Αρείου Πάγου, κλείνει τον κύκλο που είχε ξεκινήσει 17 χρόνια πριν, από την περιβόητη συζήτηση της υπόθεσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, μετά από αίτηση της Μονής Βατοπεδίου, με Πρόεδρο τη Μαρία Ψάλτη η οποία δεν δημοσίευσε ποτέ την -αρνητική για τις διεκδικήσεις της Μονής- απόφαση, στην οποία μειοψήφισε. Έτσι είχε ανοίξει ο δρόμος για τον συμβιβασμό του Δημοσίου και τις «Ιερές Ανταλλαγές» ακίνητων-φιλέτων, δηλαδή το πολύκροτο σκάνδαλο που απασχόλησε για χρόνια – δικαίως όπως αποδεικνύεται περίτρανα- την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

H αρχική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, είχε δημοσιευτεί, τελικά, με καθυστέρηση 4 ετών από τον τότε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Παπανικολάου με παρέμβαση του τότε Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά.   Είχε προηγηθεί ωστόσο η αποκάλυψη του σκανδάλου, μετά από πολύχρονες προσπάθειες των δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, αλλά και κινητοποιήσεις των κατοίκων.   Από το 2015 τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο   Ήδη από το Δεκέμβριο του 2015, το Τριμελές Εφετείο Κομοτηνής είχε κρίνει τελεσίδικα, υπέρ του Δημοσίου με την απόφαση 197/2015, απορρίπτοντας την Έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδας της Κοινότητας του Αγίου Όρους και του Κοινού του Πανάγιου Τάφου.   Η ιστορική και αμετάκλητη απόφαση πιστοποιεί με οριστικό χαρακτήρα τόσο την ουσία όσο και τις προεκτάσεις του σκανδάλου αφού το Δημόσιο αντάλλαξε ακίνητα-φιλέτα με τη Μονή Βατοπεδίου, για μια έκταση που ποτέ δεν της ανήκε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει νόμιμο ιδιοκτήτη της έκτασης, το Δημόσιο, και στις παρεμφερείς υποθέσεις που έχει κρίνει.  Πρόσφατα δε, απορρίφθηκε η προσφυγή της συζύγου του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Η συμβολαιογράφος, Αικατερίνης Πελέκη, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της ποινής που της είχε επιβληθεί για προσωρινή παύση 4 μηνών από τα καθήκοντά της.   Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το Εφετείο Αθηνών άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο καθώς δεν δεν παραβιάστηκε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη σε βάρος, κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Αικατερίνης Πελέκη.   «Το Εφετείο, που είχε πειθαρχική δικαιοδοσία, άσκησε επαρκή και διεξοδικό δικαστικό έλεγχο, γεγονός το οποίο είχε θεραπεύσει όλες τις προβαλλόμενες πλημμέλειες στη διαδικασία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων» αναφέρει το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Η Αικατερίνη Πελέκη προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά την ομόφωνη αθώωσή της τον Απρίλιο του 2017 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση των ανταλλαγών του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.  Τότε οι δικαστές έκριναν ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο και κηρύχθηκαν αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση.   Μεταξύ αυτών ο ηγούμενος της Μονής Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατέθεσε μήνυση και αγωγή ο Σ. Μιωνής κατά της Γ. Παπαδάκου για απάτη και καταδολίευση

Έφεση στον Άρειο Πάγο κατά της εκδόσεως 40χρονου ομογενή δικηγόρου στις ΗΠΑ

Κατέθεσε μήνυση και αγωγή ο Σ. Μιωνής κατά της Γ. Παπαδάκου για απάτη και καταδολίευση

0

Με ανακοίνωση του ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής γνωστοποίησε ότι κατέθεσε αγωγή και μήνυση κατά της Γιάννα Παπαδάκου και του συζύγου της για τα αδικήματα της απάτης και της καταδολίευσης.

Αφορμή για την κίνηση αυτή του κ. Μιωνή υπήρξε η “πώληση” όπως αναφέρει το μισού της μεζονέτας που κατοικεί με τον σύζυγο της σε κυπριακή εταιρεία προκειμένου να μην εκτελεστεί η τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου.  Μάλιστα οι Κύπριοι δικηγόροι προκειμένου να αποφύγουν τις δικές τους ποινικές και αστικές ευθύνες αποκάλυψαν ότι δικαιούχος της Κυπριακής εταιρείας είναι ο ίδιος ο σύζυγος της.

Όλη η ανακοίνωση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή

Κατέθεσα αγωγή και μήνυση κατά της πρώην δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και του συζύγου της, Παναγιώτη Τάφας, για τα αδικήματα της απάτης και καταδολίευσης. Λίγες ημέρες πριν επιδοθεί η αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που με δικαίωσε, η Γιάννα Παπαδάκου «πούλησε» για μόλις 5.000 ευρώ το ήμισυ της μεζονέτας στην οποία κατοικεί με τον σύζυγό της σε μια κυπριακή εταιρία, προκειμένου να μην εκτελεσθεί η τελεσίδικη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι Κύπριοι δικηγόροι της εταιρίας, για να αποφύγουν τις ποινικές και αστικές ευθύνες, αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν ότι δικαιούχος της κυπριακής εταιρίας που «αγόρασε» το σπίτι, είναι ο σύζυγος της υπεύθυνης του Γραφείου Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννας Παπαδάκου. Θα περίμενε κανείς ότι με τόσα χρόνια εμπειρίας στις δικαστικές αίθουσες, στην «ερευνητική δημοσιογραφία» και στα εισαγγελικά γραφεία
του συστήματος Παπαγγελόπουλου, η κυρία Παπαδάκου θα είχε σεβασμό για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και ειδικά του Αρείου Πάγου. Αντί αυτού, προτίμησε να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση ότι «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται».

Είναι κρίμα οι έκνομες ενέργειες της κυρίας Παπαδάκου να αμαυρώνουν και να ευτελίζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει την Γιάννα Παπαδάκου και όσους συμμετείχαν στο άρρωστο παραδικαστικό κύκλωμα, που στοχοποίησε εμένα και τους συνεργάτες μου, όπωςτους αρμόζει. Ήρθε η ώρα της τιμωρίας.

Σάμπυ Μιωνής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιωνή: Θα χάσουν τον ύπνο τους με τις αποκαλύψεις που θα γίνουν. Καρφιά για Τουλουπακη και εισαγγελείς

Τσιάρας: Παρακράτος αν αποδειχθούν όσα ακούγονται στις συνομιλίες Παππά – Μιωνή

Κορωνοϊός: Σε βαθμό κακουργήματος διώκονται στελέχη και γιατροί της κλινικής «Ταξιάρχαι»

0

Η κλινική εισήλθε στο μικροσκόπιο των αρμόδίων Αρχών μετά τον θάνατο 13 συνολικά ασθενών και την εμφάνιση 35 κρουσμάτων κορωνοϊού.

Υπόλογοι για κακουργηματικού βαθμού κατηγορία που επισύρει ακόμη και ποινή ισοβίων, είναι πλέον οι υπεύθυνοι της Κλινικής «Ταξιάρχαι», μέλη της Διοίκησης και γιατροί, για την υπόθεση μετάδοσης κορονοϊού εντός του νοσοκομείου. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Στην ιδιωτική Κλινική στο Περιστέρι, στην οποία μετέβαιναν και ασθενείς για διαδικασία αιμοκάθαρσης, εντοπίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο περίπου 35 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό, εκ των οποίων 13 οδήγησαν στον θάνατο των φορέων. Ο κ. Αντωναράκος διενέργησε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση του νοσοκομείου, μετά από εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Βαγγέλη Ιωαννίδη , στο πλαίσιο της οποίας εξέτασε περισσότερους από 25 μάρτυρες, συγκέντρωσε στοιχεία από τα αρχεία της κλινικής , από τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και από τα πορίσματα που συνέταξαν οι αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές όσον αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Πριν ένα μήνα ο Εισαγγελέας αφού είχε αξιολογήσει το υλικό που είχε στην διάθεση του, κάλεσε σε εξηγήσεις πέντε στελέχη και γιατρούς της κλινικής οι οποίοι παρέδωσαν υπομνήματα με τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει και με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος της κλινικής «Ταξιάρχαι» , το νοσοκομείο τήρησε όλα τα μέτρα προστασίας με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα. Η επίσημη θέση της κλινικής ήταν ότι υπεύθυνος για την διασπορά του ιού ήταν εξωτερικός ασθενής που πήγε προσβεβλημένος ήδη με τον ιό, για αιμοκάθαρση. Η κλινική έχει υποστηρίξει πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη συνέχεια, αφορούσαν περιπτώσεις που σχετίζονταν μόνο με το τμήμα τεχνητού νεφρού και κανέναν άλλον χώρο της κλινικής.

Οι κατηγορούμενοι για την κλινική «Ταξιάρχαι» είναι αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια κάθειρξη καθώς το άρθρο 285 προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 ετών σε όποιον ευθύνεται για μετάδοση ασθένειας σε άνθρωπο, τουλάχιστον 10 ετών αν προκλήθηκε θάνατος αλλά και ισόβια κάθειρξη αν η πράξη οδήγησε σε θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλινική Ταξιάρχαι: Γιατροί και στελέχη καλούνται στον εισαγγελέα ως ύποπτοι για κακούργημα

Ταξιάρχαι: Τι ερευνούν οι αρχές – Απίστευτη καταγγελία για γιατρό

 

Βουλή: Παραδόθηκε στον Άρειο Πάγο όλο το υλικό για την ποινική δίωξη του Δ. Παπαγγελόπουλου

0

Στον Άρειο Πάγο παρέδωσε σήμερα η Βουλή των Ελλήνων όλα τα πρακτικά, δικογραφίες και σχετικό υλικό που αφορούν την ποινική δίωξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πρόκειται για υλικό με το οποίο μπορούν να εκκινήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, αναφορικά με την πρόταση της Ολομέλειας για να ελεγχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός για 8 ποινικά αδικήματα και για να ξεκινήσει τις εργασίες του το Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου κληρώθηκαν χθες στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Η Βουλή σήμερα παρέδωσε στην Δικαιοσύνη συνολικά 18 φακέλους, εκ των οποίων οι 11 περιλαμβάνουν έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, 4 σχετικές δικογραφίες με την υπόθεση, την πρόταση σύστασης της προανακριτικής της Βουλής, το πόρισμά της και έναν φάκελο με όλα τα εξερχόμενα έγγραφα της επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τροπολογία δικαίωση για τους εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπία»

0

Με ερμηνευτική τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης ορίζεται ότι οι απαιτήσεις από δεδουλευμένες αποδοχές, πρόσθετες απαιτήσεις, επιδόματα, κ.λπ. των πρώην εργαζόμενων στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ικανοποιούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα από τα εκπλειστηριάσματα, έναντι των απαιτήσεων των Τραπεζών.

Το ευεργετικό αυτό προνόμιο των εργαζομένων είχε καταργηθεί νομοθετικά μετά το 2015 και δεν ήταν πρώτες στην κατάταξη οι εργατικές απαιτήσεις έναντι των λοιπών πιστωτών μιας επιχείρησης η οποία είχε πτώχευση. Στο μεσοδιάστημα ανέκυψαν διάφορες ερμηνευτικές διχογνωμίες και αμφισβητήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Η επίμαχη ερμηνευτική τροπολογία αποσαφηνίζει ότι «οι νέες διατάξεις για το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων θα εφαρμοστούν μόνο για όσους πλειστηριασμούς στηρίζονται σε διαδικασία εκτέλεσης που ξεκίνησε μετά την 1.1.2016 ή σε πτωχεύσεις που κηρύχθηκαν μετά την 19.8.2015».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, οι πρώην εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία, όπου η εκδοτική εταιρεία πτώχευσε προ του 2015, είναι πρώτοι στην κατάταξη των πιστωτών, έναντι των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΣΚΑΙ ανακοίνωσε και επίσημα την Ιωάννα Μαλέσκου – Το τρέιλερ της εκπομπής της

«Μπρα ντε φερ»: Χριστίνα Κοραή και Δημήτρης Τάκης

Μάτι: Το μηχάνημα καταγραφής του ΕΣΚΕ που κατέσχεσε έστειλε στο Εγκληματολογικό της ΕΛ.ΑΣ ο ανακριτής

0

Υλικό που θα βοηθήσει το έργο της ανάκρισης στην εκτίμηση των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι αναμένει ο ανακριτής της υπόθεσης από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών προς την οποία ο δικαστικός λειτουργός απέστειλε κρίσιμο στοιχείο που κατέσχεσε πριν από λίγες ημέρες από χώρο ιδιωτικής εταιρίας.

Πρόκειται για το καταγραφικό μηχάνημα φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) στο οποίο ο ανακριτής της υπόθεσης, Αθανάσιος Μαρνέρης είχε εστιάσει από την αρχή της έρευνάς του. Το σημαντικό υλικό, που περιέχει εξαιρετικής σημασίας καταγραφές αξιωματικών της Πυροσβεστικής από την 23η Ιουλίου 2018 για την φονική πυρκαγιά, κατασχέθηκε από τον ανακριτή ο οποίος μετέβη ο ίδιος στον επίμαχο χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες το καταγραφικό είχε μεταφερθεί στην ιδιωτική εταιρία στο πλαίσιο σύμβασης για την συντήρηση των μηχανημάτων. Η ανάλυση του υλικού από την ΔΕΕ ενδέχεται να δώσει σαφέστερη εικόνα για όσα πραγματικά συνέβησαν από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ της ημέρας που η φωτιά κατέκαψε το Μάτι αφήνοντας πίσω της 102 νεκρούς.

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Παράλληλα ο κ. Μαρνέρης μελετά και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που του παραδόθηκε χθες, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζουν αρκετά “προβληματικά” σημεία στον τρόπο διαχείρισης της καταστροφής από την φωτιά. Οι ελεγκτές της Αρχής εντοπίζουν δεκάδες σημεία που αναδεικνύουν πειθαρχικές ευθύνες εμπλεκομένων. Μεταξύ άλλων το πόρισμα αναφέρεται στην Πολιτική Προστασία της οποίας το Κεντρικό Συντονιστικό όργανο (ΚΣΟΠΠ) συνεδρίασε την επίμαχη ημέρα στις 21:30 χωρίς να προχωρήσει σε λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για ενέργειες που έπρεπε να γίνουν και ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, “εκδόθηκαν γενικές κατευθύνσεις”. Όλα αυτά μάλιστα , σύμφωνα με το πόρισμα ενώ ήδη η φωτιά είχε προσλάβει, με βάση τις διατάξεις του νόμου, χαρακτηριστικά περιφερειακής καταστροφής μεγάλης έντασης. Στην Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καταλογίζεται επίσης πως θα έπρεπε να είχε αναλάβει τον συντονισμό για την διάθεση μηχανισμού και μέσων για την αντιμετώπιση της φωτιάς εφόσον για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν αρκούσαν το δυναμικό και τα μέσα της εν λόγω Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα. Παράλληλα ο τότε γ.γ. Πολτικής Προστασίας και ενώ ήδη είχε αρχίσει η τραγική καταγραφή νεκρών και η αναζήτηση αγνοουμένων σε στεριά και θάλασσα “με εξουσιοδότησή του την 24/7 ώρα 11:58 προς την περιφερειάρχη για την απόφαση κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προσέδωσε στην εν λόγω καταστροφή χαρακτήρα “τοπικής – μικρής έντασης”. Στο κεφάλαιο για την Πυροσβεστική οι επιθεωρητές μεταξύ άλλων τονίζουν πως ουδέποτε συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον Αρχηγό του Σώματος για την παροχή κατευθύνσεων και την χάραξη της επιχειρησιακής τακτικής.

Αναφορικά με το θέμα της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το Μάτι, στο πόρισμα της Αρχής αναφέρεται πως δεν υποβλήθηκε σχετική εισήγηση καθώς το Πυροσβεστικό Σώμα στο συμπληρωματικό απαντητικό του έγγραφο ανέφερε ότι δεν “κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί διοικητικό έγγραφο που να αποδεικνύει ότι υπήρξε εισήγηση για το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών”. Να σημειωθεί ότι η εισήγηση υποβάλλεται από τον εκάστοτε επί τόπου επικεφαλής αξιωματικό του ΠΣ, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.

Στην κατάθεση που έδωσε, τον Δεκέμβριο του 2019, στους επιθεωρητές ο νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως για την πυρκαγιά στο Μάτι θα έπρεπε να είχε δοθεί άμεσα εντολή απομάκρυνσης “παρά ταύτα νομίζω δεν είχαν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι όροι για την ασφάλεια απομάκρυνσης. Εκτιμώ ότι δύο ήταν από τους βασικούς παράγοντες που δεν επέτρεψαν τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απομάκρυνση. Ο πρώτος ήταν η μη στεγανοποίηση της Λεωφ. Μαραθώνος με αναστροφή, δηλαδή κλείνεις από μπροστά και τους γυρίζεις πίσω. Δεν τους επιτρέπεις να μπουν μέσα στον οικιστικό ιστό. Και ο δεύτερος είναι ότι δεν αφήνεις τα φέρρυ μποτ στην περιοχή που κινδυνεύει, να αδειάσουν από τη φορά της φωτιάς. Νομίζω ότι αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δυσκολία του κόσμου να απομακρυνθεί”.

Για την Περιφέρεια η Αρχή αναφέρει στο πόρισμα πως δεν διέθετε εξειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας αλλά και ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές μόλις τρεις ημέρες πριν, δηλαδή στις 20 Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να το έχει έτοιμο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούμενοι για την τραγωδία!

Μάτι: Οι απειλές κατά του αντιπυράρχου ο οποίος αποκάλυψε πλαστογραφημένα στοιχεία

Κ. Τσιάρας: Το υπ. Δικαιοσύνης αποδίδει μεγάλη σημασία στον χάρτη δεοντολογίας για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

0

Με το βλέμμα στραμμένο στον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα», πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης  από κοινού με τον σύμβουλό επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

Την ανάγκη ηλεκτρονικού μετασχηματισμού του κράτους, που έχει καθυστερήσει και τη χρήση νέων τεχνολογιών και στο δικαστικό σύστημα της Ελλάδας όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στην εκδήλωση για τον «Ευρωπαϊκό Χάρτη Δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα δικαστικά συστήματα» που διοργανώθηκε από κοινού με τον σύμβουλο της Επικρατείας και διευθυντή του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Κουσούλη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ, και στον χώρο της Δικαιοσύνης, δεδομένου, άλλωστε, ότι η χώρα μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας Ευρώπης που ήδη κάνει τα επόμενα της βήματα στο χώρο της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στα δικαστικά συστήματα» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε «παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, η ψηφιακή δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο». Πρόσθεσε πάντως πως η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και στη χώρα μας δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων του εθνικού δικαιοδοτικού συστήματος.

«Συνιστά όμως την υπόμνηση μιας επιτακτικής ανάγκης: της ανάγκης να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό. Με όρους ασφάλειας, που δεν θα διακινδυνεύσουν, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της» υπογράμμισε.

Για το λόγο αυτό σημείωσε ο υπουργός ότι «κανείς και ποτέ, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποστερήσει από τον πολίτη τον φυσικό του δικαστή. Και κανείς και ποτέ δεν μπορεί να αποστερήσει από τον δικαστή τον δικαιοδοτικό του ρόλο, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα της δημοκρατικής αρχής και του κράτους δικαίου».

Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο και να οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δικαιοσύνης. «Αντίθετα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να ενσωματώσουμε στο δικαιοδοτικό μας σύστημα όλα τα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να επιτύχουμε την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα των αποφάσεων της» κατέληξε.

Ο χάρτης δεοντολογίας της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης όπως αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διανεμηθεί σε 4.000 αντίτυπα στο σύνολο των δικαστικών λειτουργών σε όλη τη χώρα.

Κ. Κουσούλης: Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στα τεχνολογικά μέσα

Απόλυτα ταυτισμένος με τις θέσεις του υπουργού, εμφανίστηκε ο σύμβουλος της Επικρατείας και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουσούλης. «Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στον τομέα της Δικαιοσύνης για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Να διανύσουμε, όπως είπατε, την απόσταση που μας αναλογεί, με σταθερότητα και ορθολογισμό, με όρους ασφάλειας, που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο, αλλά θα προασπίσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και θα την εξοπλίσουν με νέα και αποτελεσματικά τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει με ταχύτητα και ποιότητα το έργο της» σημείωσε.

Μιλώντας για τον Χάρτη, ο κ. Κουσούλης ανέφερε πως υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο 2018 από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ), στην οποία συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.

Προετοιμάστηκε από την Ομάδα Εργασίας της CEPEJ για την Ποιότητα της Δικαιοσύνης, στην οποία μετέχει ο κ. Ι. Συμεωνίδης, Επίτροπος των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. «Ο Χάρτης αυτός είναι η συνισταμένη της απάντησης των εκπροσώπων των δικαστικών συστημάτων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη μεγάλη πρόκληση της εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη» τόνισε.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ειρήνη Σάρπ και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάτι: Οι υπουργοί που πετούσαν χαρταετό την ημέρα του ολοκαυτώματος!

Πηγές Υπουργείου Δικαιοσύνης: Έχουν ήδη εγκριθεί οι δαπάνες για τη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων

Μάτι: Οι υπουργοί που πετούσαν χαρταετό την ημέρα του ολοκαυτώματος!

0

Συμπληρώθηκαν την Πέμπτη 23 Ιουλίου δύο χρόνια από την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής με τον θάνατο 102 ανθρώπων εξαιτίας της κρατικής ανεπάρκειας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εκείνο το μεσημέρι στο Νταού Πεντέλης και έφτασε έως τη θάλασσα στο Κόκκινο Λιμανάκι της Ραφήνας και μέχρι την Ασημένια Ακτή στο Μάτι.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Οι αποκαλύψεις για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών επανέφεραν στο προσκήνιο όσα συνέβησαν εκείνες τις ώρες και συνετέλεσαν τα μέγιστα στη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας.

Οι καταθέσεις των εμπλεκομένων, πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών, απέκτησαν σημαντικό ενδιαφέρον. Μέσα από αυτές προκύπτουν αβίαστα συμπεράσματα για την ουσιαστική αδιαφορία όσων κρατούσαν εκείνη την περίοδο τα τιμόνια των υπουργείων που όφειλαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για αποφύγει η χώρα την πρωτόγνωρη τραγωδία.

Ναι, «ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών με τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, δημιουργούσε εκείνη την ημέρα, ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης», όπως κατέθεσε στις 4 Φεβρουαρίου 2020 στον ανακριτή Αθανάσιο Μαρνέρη ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αλλά η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όποιος προσεγγίσει τις καταθέσεις που έχουν δώσει η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Τόσκας, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης θα ξεπεράσουν τα προφανή «δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω» και θα διαπιστώσουν την κυνικότητά τους.

Ειδικά η κατάθεση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη αποτυπώνει ανάγλυφα τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε την κατάσταση στην Ανατολική Αττική η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως αποκαλύπτει και το πώς βλέπουν σήμερα όλα όσα συνέβησαν την αποφράδα μέρα στις 23 Ιουλίου 2018.

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ (ΑΔΑΗ) ΤΟΣΚΑ

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, ο ανακριτής πήρε κατάθεση από τον Τόσκα. Η απάντηση τού πρώην υπουργού στην τελευταία ερώτηση είναι ενδεικτική. Και απολύτως διδακτική.

«Γνωρίζετε ότι στις 17:46 απογειώθηκε το Έρικσον S64N-194 με εντολή να κατευθυνθεί στην περιοχή Νταού Πεντέλης και να επιχειρήσει και ότι τελικά δόθηκε εντολή εκτροπής από το ΕΣΚΕ, ενώ ήδη είχε κάνει υδροληψία και ήταν σε πορεία ρίψης, και συγκεκριμένα να κατευθυνθεί προς Ίσθμια – Καλαμάκι και πιο συγκεκριμένα στα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ;», ρώτησε ο Αθανάσιος Μαρνέρης τον Τόσκα.

«Δεν γνωρίζω για την εκτροπή του ελικοπτέρου. Ούτε γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή», απάντησε ο υπουργός, ο οποίος εκείνη την ημέρα κρατούσε στα χέρια του τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων, διότι έπρεπε να ‘χει το γενικό πρόσταγμα στον σχεδιασμό για να σωθούν οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες, σε μία άνιση μάχη. Με τον τραγικό απολογισμό των 102 νεκρών.

Ο Τόσκας είχε τη γενική ευθύνη εκείνη την ημέρα. Εμφανίστηκε ακόμα και στις φωτογραφίες από την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Χαλάνδρι. Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποδέχθηκε μερικά λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα τον πρώην πρωθυπουργό και ανέλαβε να τον ενημερώσει για την πορεία της πυρκαγιάς. Αλλά έπειτα από δύο χρόνια ο Τόσκας αγνοούσε και την εντολή για την εκτροπή του ελικοπτέρου. Όταν, όμως, όλοι αναφέρονται στο περιστατικό του εναέριου μέσου, είναι ανεπίτρεπτο να απαντάει ο αρμόδιος υπουργός ότι δεν ξέρει τι έγινε. Ακόμα και αν είχε δοθεί η εντολή από κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα της Πυροσβεστικής ή της Πολιτικής Προστασίας, ο Τόσκας όφειλε να γνωρίζει. Και έπρεπε να διατάξει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ανακριτής έδινε μεγάλη βάση στην υπόθεση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Είχε ρωτήσει και νωρίτερα τον πρώην υπουργό αν του ανέφερε κάποια στιγμή ο Σωτήρης Τερζούδης ότι υπήρξε πυρκαγιά μέσα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων ή γύρω από αυτά και επίσης τι ώρα έγινε η ενημέρωση.

«Κάποια στιγμή μου ανέφερε, νομίζω ο κ. Τερζούδης, και πιθανόν να ήταν παρών και ο κ.
Ματθαιόπουλος, ότι η πυρκαγιά ήταν στον περίγυρο των διυλιστηρίων, ότι είχαν στείλει επίγειες δυνάμεις, δεν θυμάμαι όμως να μου αναφέρουν για εναέριο. Μου είπαν ότι θα στείλουν ένα Έρικσον. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την ώρα ακριβώς, πάντως, ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Άλλη ενημέρωση για περιστατικό ή συμβάν μέσα στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ δεν είχα, γιατί δεν προέκυψε κάτι στη συνέχεια», ήταν η πρώτη απάντηση του Τόσκα για την κατάσταση στα διυλιστήρια της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι για γέλια και για κλάματα. Για γέλια επειδή αναδεικνύει την ανεπάρκεια της επιλογής και για κλάματα επειδή οι απαντήσεις δείχνουν τους λόγους για τους οποίους χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές.

Ζητούσε απλά εξηγήσεις και…δικαιολογητικές

Στην ερώτηση του ανακριτή εάν έδωσε εντολές στους πυροσβέστες έως τις 16:40, ο Τόσκας απάντησε αρνητικά. Το ίδιο ισχυρίστηκε και στο ερώτημα εάν καθοδήγησε τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο και Ιωάννη Φωστιέρη.

«Ζητούσα ενημέρωση, εξηγήσεις και δικαιολογητικές σκέψεις», απάντησε ο Τόσκας.

Άραγε, τι σημαίνει δικαιολογητικές σκέψεις; Αλλά για να μείνουμε και στην ουσία: πώς γίνεται να ζητάει ενημέρωση από τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος και παρ’ όλα αυτά να αγνοεί τα βασικά στοιχεία των εξελίξεων;

Ο Τόσκας είπε στον ανακριτή ότι έμαθε για τη φονική πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης
από τον Φωστιέρη. Όπως κατέθεσε, η ενημέρωσή του έγινε μετά από τις 16:40.

«Ότι υπήρχε πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Εγώ είπα να βάλουν προτεραιότητες και να μου πουν τι ακριβώς θα κάνουν. Ο Αρχηγός κ. Τερζούδης μου είπε ότι θα φροντίσει να πάρει όλα τα εναέρια από την Κινέτα και να τα πάει στο Νταού Πεντέλης, επίσης όσα αεροπλάνα ήταν σε εφεδρεία στα τρία αεροδρόμια Ελευσίνας, Τανάγρας και Τατοΐου. Επίσης και στα επίγεια μέσα που βρίσκονταν στην Αττική, θα έδινε εντολή να κατευθυνθούν προς την πυρκαγιά στο Νταού. Εκείνη τη στιγμή τέθηκε και το θέμα της εκκένωσης των κατασκηνώσεων. Αμέσως μετά, ενημερώθηκε από τον κ. Φωστιέρη, ότι έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων. Σε κάποια φάση μου είπαν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έκλεισε και το αεροδρόμιο ‘Ελ. Βενιζέλος’, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός για το πού θα προσγειωθούν τα εναέρια, τα οποία βρίσκονταν ήδη στον αέρα, όταν τελειώσουν τα καύσιμά τους. Επειδή υπήρχε πρόβλημα στα αεροδρόμια της Αττικής, δόθηκε εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη Καναντέρ της Σάμου και της Ανδραβίδας. Γνωρίζω ότι γύρω στις 17:05-17:10 πήγε ένα Έρικσον στο Νταού Πεντέλης για να επιχειρήσει», κατάθεσε ο Τόσκας.

Πήγε ένα Έρικσον! Άλλο δεν υπήρχε; Και τι έγινε; Επιχείρησε; Η απάντηση του πρώην υπουργού σοκάρει! «Όχι, δεν το γνωρίζω. Εγώ ρωτούσα συνέχεια για εναέρια αν υπήρχαν και αν πήγαν. Δεν είχα πάρει απάντηση ότι είχε πάει άλλο εναέριο στην περιοχή μέχρι τις 17:30, όπως με ρωτήσατε», είπε στον ανακριτή.

Για να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ο Τόσκας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε υπουργός. Δεν είναι πολιτικός. Προέρχεται από τον στρατό. Υπήρξε ανώτερος αξιωματικός. Γνωρίζει από επιχειρήσεις. Κι, όμως, στη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής θέλει να μας πείσει ότι δεν γνώριζε. Ότι ρωτούσε και δεν έπαιρνε σαφείς απαντήσεις. Κι, όμως, το βράδυ υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ενημέρωσε.

Η θητεία του Τόσκα στον ελληνικό στρατό απασχόλησε και τον ανακριτή. Υπέβαλε, μάλιστα, και σχετική ερώτηση για το αν υπήρχε η δυνατότητα να απογειωθεί αεροπλάνο της αεροπορίας στρατού με μία απλή προφορική εντολή για να επιχειρήσει. Προσέξτε απάντηση στρογγυλεμένη σαν την παλιά πλατεία Ομονοίας.

«Όχι, δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν έχει προηγηθεί σχεδιασμός της επιχείρησης και η εντολή αφορά την εκτέλεση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει απογείωση και οι λεπτομέρειες της εντολής, να δοθούν, δια ασυρμάτου στον αέρα. Είναι οι περιπτώσεις κυρίως των αναχαιτίσεων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Τόσκας. Άραγε, δεν ήταν ειδική περίπτωση η φωτιά στην Ανατολική Αττική; Δεν μπορούσαν να δοθούν εντολές και να σηκωθούν στον αέρα όλα τα διαθέσιμα μέσα, απ’ τη στιγμή που η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα σε κατοικημένη περιοχή; Πότε λογίζεται μία κατάσταση ως έκτακτη ανάγκη;

«Με ενημέρωσαν από το ΕΣΚΕ ότι η πυρκαγιά έγινε ανεξέλεγκτη, γύρω στις 18:20, όταν έφτασε στη Λ. Μαραθώνος. Οπότε εκείνη τη στιγμή δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ένα σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών», απάντησε ο Τόσκας.

Εκείνη την ώρα, βέβαια, υπήρχαν ήδη οι πρώτοι νεκροί στον Νέο Βουτζά. Πάνω από τη Μαραθώνος. Άραγε, τι έγινε μέσα σε δύο ώρες; Ποιος πέταξε; Ποιος έκανε ρίψεις; Πόσες δυνάμεις πήγαν; Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώθηκε από το ΕΣΚΕ. Άραγε, δεν βρισκόταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων; Δεν άκουσε όσα συζητούσαν οι επικεφαλής της Π.Υ. με όσους βρίσκονταν επί τόπου για να επιχειρήσουν; Πολλά ζητάμε. Αν και επί της ουσίας δεν είμαστε εμείς που απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών. Το απαιτούν οι 102 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την ημέρα επειδή έλειπε η πραγματική προστασία των πολιτών…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Μάτι: Τοποθετήθηκαν σε θέσεις κλειδιά κατηγορούμενοι για την τραγωδία!

Μάτι: Οι απειλές κατά του αντιπυράρχου ο οποίος αποκάλυψε πλαστογραφημένα στοιχεία

 

Το βαρύ φθινόπωρο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

0

Το φθινόπωρο φέρνει καταιγίδες, πλημμύρες, θεομηνίες κ.λπ. Αυτά συμβαίνουν στη φύση, συμβαίνουν όμως και στη ζωή. Για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έρχεται ένα βαρύ φθινόπωρο. Θα είναι μία καταιγίδα που θα κρατήσει περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα. Και τότε θα έρθει η ώρα της κρίσης. Ειδικό Δικαστήριο ή αρχείο…

Του Παντελή Περιβολάρη

Και εξηγούμαστε. Η Βουλή την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Πού τον παραπέμπει; Στο Δικαστικό Συμβούλιο. Εδώ χρειάζεται προσοχή για να γίνει κατανοητό. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Η Βουλή έκρινε ότι έπρεπε να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη τον παραλαμβάνει και μέσα από μία διαδικασία θα αποφασιστεί τι θα γίνει.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το πρώτο που πρέπει να γίνει τώρα είναι να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η Βουλή είχε αποστείλει αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει τη λίστα με τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν τα προσόντα και να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Η Βουλή θα ορίσει μία ολομέλεια, εντός της εβδομάδας που ξεκινά αύριο, προκειμένου να κληρωθούν τα μέλη του Δικαστικού Συμβούλιου. Τι θα κάνει αυτό το Συμβούλιο; Θα κάνει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση. Τόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όσο και τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή, η κ. Τουλουπάκη, ο κ. Φιλιππάκης, ο κ. Τάρκας και η κ. Παπαδάκου θα περάσουν την πόρτα του Δικαστικού Συμβούλιο, όπως θα περνούσαν την πόρτα του ανακριτή. Το Συμβούλιο θα ζητήσει όλα τα έγγραφα της υπόθεσης, ακόμα και αυτά που η κ. Τουλουπάκη έλεγε ότι είναι άκρως απόρρητα, δηλαδή, τα έγγραφα του FBI και αρνήθηκε ακόμα και στη Βουλή να τα προσκομίσει. Και αν δεν τα προσκομίσει; Τότε το Συμβούλιο μπορεί να διατάξει να αποσπαστούν βιαίως από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.

Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανακρίσεως; Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αυτή η διαδικασία θα κρατήσει, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, μέχρι τα Χριστούγεννα. Κατόπιν το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει αν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπεμφθεί στη δική, δηλαδή, στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν εμπλέκεται η Βουλή. Είναι καθαρά θέμα της Δικαιοσύνης.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι θεωρείται αδύνατον να μην ανακριθούν και εφόσον κριθεί ότι πρέπει να οδηγηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Παπαγγελόπουλος, να μην «καθίσουν στο σκαμνί» κατά το κοινώς λεγόμενο τα μη πολιτικά πρόσωπα. Γιατί; Διότι ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται ως ηθικός αυτουργός και μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Συνεπώς, υπάρχουν και φυσικοί αυτουργοί και τουλάχιστον ακόμα δύο πρόσωπα για να στοιχειοθετηθεί η «εγκληματική οργάνωση».

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Στην διαδικασία στη Βουλή ψήφισαν μόνο η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε την τελευταία στιγμή να απέχει, ενώ το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25 και η
Ελληνική Λύση το είχαν προαναγγείλει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέγεται ότι επιλέχτηκε η αποχώρηση καθώς υπήρχε φόβος ότι λόγω της μυστικής ψηφοφορίας θα υπήρχαν διαρροές, δηλαδή, βουλευτές που θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του Παπαγγελόπουλου. Άλλωστε ,το ίδιο ισχύει για την άλλη πλευρά. Ψήφισαν 180, αλλά οι 177 ψήφισαν θετικά. Υπήρχαν τρία άκυρα. Και επειδή από ό,τι φαίνεται το Κίνημα Αλλαγής ήταν «μπετόν αρμέ», η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να ψάξει τις διαρροές της. Θυμίζουμε το κατηγορητήριο για τον Παπαγγελόπουλο:

1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.).

2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρ. 239 Π.Κ.).

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (άρ. 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259).

4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς).

5. Απόπειρα εκβίασης (άρ. 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του Ν. 4619/2019).

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρ. 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.).

7. Δωροληψία υπαλλήλου (άρ. 235 Π.Κ.).

8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία) – (άρ. 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.).

ΥΨΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ

Στη συζήτηση στη Βουλή υπήρξαν υψηλοί τόνοι. Σημαδεύτηκε από το επεισόδιο με τις αγοραίες εκφράσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου κατά των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής και η αποπομπή του από την αίθουσα. Υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Αδωνι Γεωργιάδη με τον πρώτο να θυμάται τον Άρη Βελουχιώτη και τον δεύτερο να μιλά για «κατσαπλιάδες».

Μία από τις κορυφαίες, όμως, στιγμές ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Το ‘μέχρι τέλους’ δεν είναι μνημόνιο να το σκίσει ο Τσίπρας με ένα νόμο και ένα άρθρο, δεν είναι δημοψήφισμα, είναι στάση ζωής και κώδικας αξιών. Ποιοι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του; Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση; Τι εντολές έπαιρνε ο Παπαγγελόπουλος από τον κ. Τσίπρα;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Με 177 ΝΑΙ παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ριπές Σαμαρά κατά Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών: Οι υπάλληλοι με ψήφισμά τους διαμαρτύρονται για την μη λειτουργία του κλιματισμού

0

Η Πανελληνία Ένωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων σε ψήφισμά της αναφέρει ότι η λειτουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων της Αθήνας είναι προβληματική, λόγω της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να μην έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα κλιματισμού και οι υπάλληλοι να εργάζονται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ακόμη, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν την έγκριση δαπάνης για αντικατάσταση και συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων στο κτίριο της Αθήνας και την άμεση αντικατάσταση όλων των παραθύρων, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα ανοίγματος. Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στις 9 π.μ., συγκέντρωση των εργαζομένων στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών, στην είσοδο του δικαστικού Μεγάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η 24χρονη που τα έβαλε µε τον Έλληνα… Επστάιν!

Ο δήμαρχος Κυθήρων κατέθεσε μήνυση για την πυρκαγιά του 2007 μετά τις αποκαλύψεις

Η 24χρονη που τα έβαλε µε τον Έλληνα… Επστάιν!

0

Eφιαλτικές στιγμές πέρασε μία 24χρονη κοπέλα στην Κρήτη όταν θέλησε να ενταχθεί στο προσωπικό μίας εταιρείας. Βίωσε το πιο σκληρό πρόσωπο της σεξουαλικής παρενόχλησης από την εμμονή που γεννήθηκε στο μυαλό ενός 53χρονου υπαλλήλου, ο οποίος αποτελούσε τον προϊστάμενό της στο τμήμα που εργαζόταν.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Κέρδισε 40.000 ευρώ για σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάµενό της

Η ζωή της νεαρής κοπέλας έγινε κόλαση. Με μηνύματα και κλήσεις ερωτικού περιεχομένου. Με ανώνυμες επιστολές στην οικογένειά της, τον σύντροφό της και τους γονείς του τελευταίου. Με email στην εργασία της. Κι όλα αυτά χωρίς ουσιαστική αιτία, όπως αποδείχθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου που επιδίκασε στην κοπέλα αποζημίωση 40.000 ευρώ για τις παρενοχλήσεις και τη δυσφήμηση από τον 53χρονο!

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

25χρονηΗ απόφαση κάνει εδώ και μία εβδομάδα τον γύρο της Ελλάδας. Δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο. Μία νομολογία για τις 100άδες παρόμοιες καταστάσεις, τις οποίες βιώνουν κορίτσια σε κάθε πόλη της χώρας. Με τη διαφορά ότι οι περισσότερες κοπέλες υπό τον φόβο της ανεργίας και της δημοσιοποίησης του προβλήματος αποφεύγουν να βάλουν τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Με συνέπεια, βέβαια, τη διαιώνιση τέτοιων συμπεριφορών. Η 24χρονη, ωστόσο, τόλμησε, έστω και σε αστικό επίπεδο, επειδή ήθελε να αποφύγει το ακροατήριο. Ζει σε μια μικρή κοινωνία και η δίκη σε ανοικτή αίθουσα θα ανέτρεπε πλήρως τη ζωή της, αλλά θα έφερνε στο επίκεντρο τόσο την οικογένειά της όσο και τους δικούς της ανθρώπους, τον σύντροφό της και τους φίλους της. Όταν η κοπέλα συμφώνησε με την εταιρεία να συνεργαστεί αρχικά ως εκπαιδευόμενη, ο 53χρονος ανέλαβε να την καθοδηγή
σει. Της συμπεριφερόταν καλά και προσπαθούσε να βρίσκεται δίπλα της όσο περισσότερο χρόνο γινόταν ώστε να της δημιουργήσει την αίσθηση της ανάγκης του. Σταδιακά, όμως, άρχισε να ξεφεύγει από την επαγγελματική συνεργασία. Αρχικά με προτάσεις για εξόδους, έπειτα με ερωτικές εξομολογήσεις. Ήδη της είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την ενδοοικογενειακή κατάστασή της, καθώς πρόκειται για παντρεμένο με δύο παιδιά. «Έχω προβλήματα στον γάμο μου», της είπε την περίοδο της προσέγγισης. Όταν άρχισε το φλερτ, η 25χρονη ξεκαθάρισε ότι δεν την ενδιέφερε οποιαδήποτε επαφή μαζί του εκτός εργασίας. Είπε, μάλιστα, στον 53χρονο ότι έχει μία σχέση, την οποία βλέπει σοβαρά. Αλλά ο μεσήλικας δεν πτοήθηκε. Συνέχισε και σταδιακά αύξησε την πίεσή του. Τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα έγιναν ανεξέλεγκτα. Το κινητό της χτυπούσε κάθε ώρα. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Η κοπέλα απελπίστηκε. Απευθύνθηκε στην εταιρεία, στην οποία έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και προχώρησαν σε αυστηρές συστάσεις προς τον ερωτοχτυπημένο υπάλληλο. Το αυτί του τελευταίου, όμως, ελάχιστα ίδρωσε. Συνέχισε απτόητος. Με συνέπεια άλλη μια καταγγελία, η οποία έφερε και την απόλυσή του.

ΑΦΟΡΗΤΗ ΠΙΕΣΗ

Η 24χρονη ήλπιζε ότι γλίτωσε. Ότι μέσα από τη διακοπή της καθημερινής επαφής θα συνερχόταν ο 53χρονος. Αλλά έκανε λάθος. Η εμμονή έγινε ακόμα πιο έντονη. Άρχισαν οι παρακολουθήσεις της κοπέλας. Με φωτογραφίες από το σπίτι της, από το πατρικό του συντρόφου της. Η κατάσταση ξέφευγε. Μέχρι που άρχισαν να φτάνουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της 24χρονης ανώνυμες επιστολές. Παραλήπτες ο πατέρας της, ο σύντροφός της, η μητέρα του τελευταίου. Σε όλες, η κοπέλα παρουσιαζόταν
ως «εξώλης και προώλης». Της πρόσαπτε ο ανώνυμος επιστολογράφος ακόμα και σχέσεις με καθηγητή της κατά τη φοίτησή της στο Λύκειο. Η 24χρονη προσέφυγε σε δικηγόρο. Κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Τα κέρδισε. Στον 53χρονο απαγορεύτηκε να πλησιάζει στο σπίτι της ή στον χώρο της εργασίας της. Επίσης, για κάθε μήνυμα ή τηλεφωνική κλήση θα πλήρωνε 400 ευρώ! Ούτε κι έτσι έβαλε μυαλό ο ερωτοχτυπημένος άνδρας. Απλά άρχισε να χρησιμοποιεί άλλα κινητά. Είτε γνωστών και φίλων είτε κάποια που προμηθεύτηκε δίχως τα στοιχεία του, δηλαδή, τα αποκαλούμενα πακιστανικά.Τότε η 24χρονη το πήρε απόφαση και κατέθεσε αγωγή. Τη βοήθησε ένα λάθος του 53χρονου, ο οποίος έστειλε email στην προηγούμενη εργασία του και επαναλάμβανε όσα είχε γράψει και στις ανώνυμες επιστολές. Έτσι, έγινε η ταύτιση του αποστολέα και το δικαστήριο του επέβαλε την καταβολή 40.000 ευρώ ως αποζημίωση στην κοπέλα για τη δυσφήμηση και την παρενόχληση.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ

Η δικαστική διαμάχη, βέβαια, δεν σταματά εδώ. Εκκρεμούν και οι κυρώσεις για την παραβίαση των ασφαλιστικών μέτρων, ενώ δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ο 53χρονος θα ηρεμήσει. Η ουσία, πάντως, δεν αλλάζει. Το #metoo αλά ελληνικά άρχισε και σίγουρα τα βήματα της 24χρονης θα ακολουθήσουν και άλλες κοπέλες από τις 100άδες που ζουν τον ίδιο εφιάλτη από προϊσταμένους και αφεντικά. Από κάποιους που εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία και παρενοχλούν σεξουαλικά, πιέζουν, εκβιάζουν, παρακολουθούν, δυσφημούν και απειλούν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δήμαρχος Κυθήρων κατέθεσε μήνυση για την πυρκαγιά του 2007 μετά τις αποκαλύψεις

Μάτι: Πόρισμα-κόλαφος από τον πραγματογνώμονα

Παραγγελία ποινικής δίωξης για Τουλουπάκη. Τι περιέχει το πόρισμα των αντεισαγγελέων

0

Μετά την διαβίβαση χθες Πέμπτη 9/7 του φακέλου με το πόρισμα από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων και της συμφωνίας που υπογράφηκε στις ΗΠΑ.

To πόρισμα παραδόθηκε ιδιοχείρως στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας κ. Βαγγέλη Ιωαννίδη.  Το eREPORTAZ εδώ και 14 μήνες που διεξάγεται η έρευνα από τους εισαγγελείς του Αρείου παρακολουθεί στενά την εξέλιξη και έχει προβεί σε αποκαλύψεις και οι τελευταίες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι Εισαγγελείς Ζαχαρής και Σοφουλάκης παραγγέλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για όλα αδικήματα που είχε κληθεί να δώσεις εξηγήσεις ενώπιον τους. Ήτοι για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων μεταξύ των οποίων η κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και η παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σήμερα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Ιωαννίδης δεν προσήλθε στην υπηρεσία του προφανώς είτε για να μην διαρρεύσει κάτι είτε για να μελετήσει την παραγγελία των εισαγγελέων του Αρείου Πάγου.  Ένα ερώτημα που ακόμη μένει να διευκρινιστεί είναι το ποια Εισαγγελία θα χειριστεί το θέμα μια και η κ. Ελένη Τουλουπάκη υπηρετεί στην Εισαγγελία Αθηνών.

Τέλος όσων αφορά το μέλλον των δύο στενών συνεργατών της, των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς των κκ Χρ. Ντζούρα και Στ. Μανώλη αυτό θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο όπου θα καταλήξει ο φάκελος πολιτικών και μη προσώπων και θα αξιολογηθεί η δράση τους συνολικά στην εν λόγω υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Μιωνή: Θα χάσουν τον ύπνο τους με τις αποκαλύψεις που θα γίνουν. Καρφιά για Τουλουπακη και εισαγγελείς

Σύζυγος Ράϊκου κατά Τουλουπάκη: Βρίσκεται σε συνεργασία με τον Παπαγγελόπουλο- Με εξέθεσε για αντιπερισπασμό. Όλη η μήνυση

Υπόθεση Novartis: Η Τουλουπάκη φέρεται να διαβίβασε παραπλανητικά έγγραφα στη Προανακριτική

Ντοκουμέντο: Η υπόθεση της δήθεν μίζας Σαμαρά αρχειοθετήθηκε από την Τουλουπάκη!

Προανακριτική: O Μπρακουμάτσος αδειάζει Τουλουπάκη για τα έγγραφα του FBI. Θα τα στείλει ο ίδιος ή θα αναιρέσει όσα ζητούσε;

Novartis: Τον ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο της Τουλουπάκη ζητά ο σύζυγος της Ε. Ράικου, Λ. Καρνέσης

Ιωάννης Αγγελής: Η επιστολή που “καίει” Δημητρίου-Τουλουπάκη

Ερέτρια: Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δασκάλου που κατηγορείται για αποπλάνηση 14χρονης

0

Δίνονται στη δημοσιότητα, έπειτα από σχετική Διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Ευβοίας, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος ημεδαπού άνδρα, ο οποίος συνελήφθη την 07-07-2020, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που συμπλήρωσε τα δώδεκα αλλά όχι τα δεκατέσσερα έτη και που συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη, κατ’ εξακολούθηση.

Πρόκειται για τον:

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ Γεώργιο του Πέτρου και της Μαρίας, γεννηθείς στις 07-12-1969 στην Πάφο Κύπρου.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, από 10-07-2020 έως και 10-10-2020, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 22210 – 24574 και 22210 – 37033, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ Γεώργιος του Πέτρου και της Μαρίας, γεννηθείς στις 07-12-1969 στην Πάφο Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερέτρια: 51χρονος εκπαιδευτικός αποπλάνησε 14χρονη

Χαλκίδα: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 51 ετών δάσκαλος που είχε ερωτική σχέση με μαθήτρια

Ο αστυνομικός που επεξεργάστηκε τα βίντεο από την δολοφονία του Γ. Μακρή στην Βούλα κατέθεσε στο δικαστήριο – Γιατί αντέδρασε ο εισαγγελέας

0

Ο αστυνομικός που επεξεργάστηκε το υλικό των καμερών έξω από το σπίτι του Γιάννη Μακρή στην Βούλα κατέθεσε στην δίκη για την δολοφονία του επιχειρηματία στις 31 Οκτωβρίου 2018 για την οποία δικάζονται δύο αδέλφια από την Βουλγαρία.

Ο μάρτυρας κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πως υπήρξαν σε βάρος των δύο αδελφών “ισχυρές ενδείξεις” ότι είναι οι δράστες της δολοφονίας, για την οποία παραμένει ακόμη άγνωστο το κίνητρο και αναφέρθηκε εκτενώς στο υλικό που επεξεργάστηκε για να εντοπίσει στοιχεία για την αποκάλυψη των δραστών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό δεν καταγράφηκε στις κάμερες ο αριθμός του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν οι δράστες ώστε να συσχετιστεί με εκείνο που όπως προέκυψε νοίκιασαν οι κατηγορούμενοι τις επίμαχες ημέρες ερχόμενοι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μάρτυρα πρόκειται για ίδιας μάρκας και τύπου αυτοκίνητο αλλά είναι άγνωστο αν είναι το ίδιο όχημα, καθώς δεν φαίνεται στα βίντεο ο αριθμός του.

“Το αυτοκίνητο με αυτά τα χαρακτηριστικά είχε ενοικιαστεί από τις 29 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2018. Ωστόσο επιστράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Νοεμβρίου γεγονός που είχε κάνει εντύπωση στους υπαλλήλους της εταιρίας ενοικίασης αυτοκινήτων. Ότι επιστράφηκε δηλαδή παρότι ήταν πληρωμένο, μία ημέρα νωρίτερα και πλυμένο, κάτι ασυνήθιστο. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καταφέρει από το υλικό από τις κάμερες να έχουμε την πινακίδα και τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων. Δεν μπορώ να πω ότι αυτά που ενοικίασαν, ήταν αυτά που κυκλοφορούσαν έξω από το σπίτι του επιχειρηματία. Σύμπτωση; Ατυχία;” ανέφερε ο μάρτυρας, προκαλώντας την αντίδραση του Εισαγγελέα.

-Εισαγγελέας : Γιατί τους πιάσατε τότε;

-Μάρτυρας : Δεν έχω γνώση όλης της δικογραφίας

-Εισαγγελέας : Είναι σαν να μας λέτε κακώς τους έχετε πιάσει. Πως κάνετε δικογραφία;

-Μάρτυρας : Αυτό που σε μένα έκανε εντύπωση ήταν η συμπεριφορά τους. Πως άλλαξαν τρία ξενοδοχεία και τεσσάρα αυτοκίνητα σε διάστημα 20 ημερών.

-Εισαγγελέας : Πως προβήκατε στη σύλληψη;

-Μάρτυρας : Είχαμε ισχυρές ενδείξεις…

Σύμφωνα με τον αστυνομικό από μία απόδειξη από κατάστημα αθλητικών ειδών που βρήκαν σε ένα από τα ξενοδοχεία που είχαν νοικιάσει οι κατηγορούμενοι εντόπισαν “το τζόκεϊ που φαίνεται να φοράει ο εκτελεστής στο βίντεο, το οποίο ήταν ίδιου τύπου με αυτό που αγοράστηκε από το κατάστημα”.

Μετά την κατάθεση του αστυνομικού ο εισαγγελέας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει ο αστυνομικός που υπογράφει το διαβιβαστικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε κατά των δύο κατηγορουμένων, αίτημα που αποδέχθηκε το δικαστήριο.

Νωρίτερα στην δίκη κατέθεσε ο συνεργάτης του θύματος, ο οποίος είπε πως ο επιχειρηματίας δεν έδειχνε ούτε να τον απασχολεί κάτι, ούτε να φοβάται για κάτι. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 17 Ιουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δολοφονία Γ. Μακρή: Για τις 9 Ιουλίου διεκόπη η δίκη – Τι δήλωσε η Βικτώρια Καρύδα

Καρύδα: Η τούρτα γενεθλίων στον τάφο του Μακρή – Τα συγκλονιστικά σημειώματα των παιδιών τους

 

 

αστυνομικός

 

 

Novartis: Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών διαβιβάστηκε ο φάκελος για την εισαγγελία Διαφθοράς – Ολοκληρώθηκε η έρευνα του Α.Π.

0

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη διερεύνηση των χειρισμών από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και συγκεκριμένο τον προϊστάμενο της, Βαγγέλη Ιωαννίδη, διαβιβάστηκε η δικογραφία από την έρευνα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, με αντικείμενο τη διερεύνηση των χειρισμών που έγιναν από την εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση Novartis, μετά την ολοκλήρωση της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε.

Ο κ. Ιωαννίδης θα μελετήσει την δικογραφία και θα αποφασίσει τις περαιτέρω δικές του ενέργειες.

Στη συνέχεια, πιθανότατα, από εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις με τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς.

Παράλληλα, οι δυο ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί διαβίβασαν στον κ. Ιωαννίδη και το φάκελο για τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα που αρχικά είχαν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από την επιτροπή της Βουλής που διερευνά τυχόν ευθύνες για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πρόκειται για τον εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη και τους δημοσιογράφους Ιωάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα.

Για τα πρόσωπα αυτά η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είχε γνωμοδοτήσει ότι δεν έχει αρμοδιότητα η προανακριτική επιτροπή αλλά οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Για το λόγο αυτό ο σχετικός φάκελος εστάλη στην εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου αν κριθεί αναγκαίο να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Σε διαφορετική περίπτωση η δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας: Ανοιχτό το θέμα εξεταστικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά

Ηλιούπολη: Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε και ο 44χρονος καθηγητής κατηγορούμενος για αποπλάνηση ανηλίκου

Χαλκίδα: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 51 ετών δάσκαλος που είχε ερωτική σχέση με μαθήτρια

0

Προφυλακιστέος κρίθηκε από ανακριτή και εισαγγελέα ο 51 ετών δάσκαλος από την Ερέτρια, ο οποίος κατηγορείται για αποπλάνηση ανήλικης και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με το tvstar, έφτασε στα δικαστήρια της Χαλκίδας, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι και ανακρίθηκε για δύο ώρες.

Γύρω στις 2:30 το μεσημέρι βγήκε από τα δικαστήρια και με τη συνοδεία των αστυνομικών έφτασε στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας.

Πηγή: tvstar

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποπλάνηση 14χρονης: Στον ανακριτή ο 44χρονος καθηγητής

Φυλακές Κορυδαλλού: Έστηναν πάρτι με σουβλάκια, τσίπουρα και …σεξ!

Φυλακές Κορυδαλλού: Έστηναν πάρτι με σουβλάκια, τσίπουρα και …σεξ!

0

Οι μεγαλύτερες φυλακές της χώρας είχαν μετατραπεί σε ένα…απέραντο πάρτι όπως αποκαλύπτεται από τις καταγραφές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στο επίκεντρο της μετατροπής των φυλακών Κορυδαλλού σε… hookers club με εκδιδόμενες αλλοδαπές, σουβλάκια με γύρο, παϊδάκια, τσίπουρα και άλλα «ξύδια» ήταν ο δολοφονημένος Δημήτρης Μάλαμας, επιχειρηματίας που επισήμως ασχολούνταν με επιχειρήσεις και εμπόριο καφέ αλλά στην πράξη διευθετούσε ακόμη και διαμάχες μεταξύ ιδιοκτητών οίκων ανοχής και ο σωφρονιστικός υπάλληλος που στα τηλεφωνήματα που υπέκλεψε η ΕΥΠ αναφερόταν με την κωδική ονομασία «ο Αντώνης ο Άραβας».

Διαβάστε επίσης:

Πύργος: Αυτά είναι τα δύο αδέλφια που αποπειράθηκαν να αρπάξουν τον 14χρονο

Ένα από τα χειρόγραφα απομαγνητοφωνημένα κείμενα της ΕΥΠ που περιέχεται στη δικογραφία για το κύκλωμα που καταγγέλλεται ότι προσέφερε προστασία σε νυχτερινά κέντρακαι όπου εκτός του Μάλαμα συμμετείχαν ο επίσης δολοφονημένος απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ Σπύρος Παπαχρήστος (πρόκειται για τον κουμπάρο του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου), αξιωματικοί της αστυνομίας εν ενεργεία και εν αποστρατεία, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα μεταφέρει συνομιλία του Μάλαμα με αλλοδαπή εκδιδόμενη.

«Ο Μάλαμας βρίσκεται με παρέα όπου πίνουν όλοι μαζί (είναι μεθυσμένοι). Καλεί την αλλοδαπή με την οποία συνευρίσκεται ερωτικά και της λέει να πάει να τον συναντήσει στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού δίνοντάς της παραγγελία να του πάει φαγητό (γύρους – σουβλάκια) επίσης της λέει να πάρει ταξί και μόλις φτάσει θα βγει αυτός έξω για να την βάλει μέσα. Η αλλοδαπή καταφτάνει στο ψυχιατρείο των φυλακών στις 22:00» αναφέρεται στο σημείωμα που συντάχθηκε από την ΕΥΠ.

Ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος -κατονομάζεται με το επώνυμό του στο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από 9 Δεκεμβρίου 2016- επέτρεπε στον δολοφονημένο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα να επισκέπτεται τις φυλακές όποτε ήθελε.

«Ο Μάλαμας» αναφερόταν στο διαβιβαστικό της ΕΥΠ «επισκέπτεται τακτικά τις φυλακές με πολύ μεγάλη άνεση, διατηρεί επαφές με τον Α… όπου του επιτρέπει κάθε είδους διασκέδαση με τους ποινικούς. Στο παρελθόν έχουν προκύψει αναφορές τους σε γυναίκες που έβαλαν εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Σε άλλη καταγραφή των «αυτιάδων» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ο Δημήτρης Μάλαμας βρίσκεται μεθυσμένος στο ψυχιατρείο των φυλακών και τηλεφωνεί σε φίλο του (σσ. επισημαίνεται ότι ο δολοφονημένος επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας ΔΕΝ ήταν έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα ή στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού).

Διαβάστε επίσης:

Ποινικές διώξεις και στους εννέα για τον Μάριο Παπαγεωργίου

«Έλα» απαντά ο φίλος του επιχειρηματία.
«Μπουρδέλο το κάναμε» απαντά ο Μάλαμας.
«Πίνετε ουισκάκι;» ρωτά γελώντας ο καλούμενος.
«Ναι, ναι» αποκρίνεται ο Μάλαμας.
«Τον κουμπάρο τον φώναξες;» αναρωτιέται ο συνομιλητής του Μάλαμα, λες και το γλέντι γίνεται σε κάποιο στέκι και ο κάθε συμμετέχων μπορεί να προσκαλέσει τους φίλους του. Στο σημείο εκείνο η συνομιλία διακόπηκε επειδή κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο πάρτι μέσα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ήρθαν στο τσακίρ κέφι και άρχισαν να σιγοτραγουδούν…

Τα σουβλάκια τα μετέφερε στο ψυχιατρείο εκδιδόμενη αλλοδαπή, σύμφωνα με την παρακολούθηση της ΕΥΠ. Στο ερώτημα πώς πέρασαν μέσα στο ίδρυμα του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού τα τσίπουρα, η απάντηση δίνεται από άλλη καταγραφή από 2/3/2016 όπου ο Βασίλης και ο Χρήστος «από φυλακές» επικοινωνούν με τον Μάλαμα.

Ο δολοφονημένος επιχειρηματίας εμφανίζεται σχεδόν σαν να παρέχει υπηρεσίες catering με delivery στους υποτίθεται… απομονωμένους έγκλειστους του ψυχιατρείου. Για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, βασική προϋπόθεση είναι τα γεύματα να επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για τον λόγο αυτό ζητούν από τον Μάλαμα ώρα 13:00 με 14:00 το μεσημέρι να τους στείλει σουβλάκια και παϊδάκια αλλά και ένα μπουκάλι τσίπουρο. «Θα παραδοθούν στο όνομα του Χρήστου και όχι στον Άραβα όπως αρχικά νόμισε ο Μάλαμας» αναφέρεται στο σημείωμα της ΕΥΠ.

Δυστυχώς τα γλέντια με αγνώστου προέλευσης ποτά έχουν και επιπτώσεις (σσ. μην πάει το μυαλό σας στο κακό, δεν εννοούμε με την Δικαιοσύνη). Σε άλλη συνομιλία που έχει καταγραφεί από την ΕΥΠ, ο Μάλαμας βρίσκεται σε κατάσταση hangover και εξομολογείται στον φίλο του ότι «σήμερα συνήλθα από προχθές».

Αφού αποκαλεί τον σωφρονιστικό υπάλληλο με το παρατσούκλι «Άραβας», «γαμώ τα παιδιά» και «κύριο», ο Μάλαμας συμπληρώνει για τον δεσμοφύλακα που είχε υψηλή θέση ευθύνης στο ψυχιατρείο των φυλακών: «Είναι άνθρωπος ρε μαλάκα. Αυτός ο άνθρωπος με βοήθησε».

Τι συνέβη και αν διερευνήθηκε ποτέ το περιεχόμενο των συνομιλιών του δολοφονημένου Δημήτρη Μάλαμα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, εκδιδόμενες που μετέφεραν φαγητά και παρέδιδαν πριβέ υπηρεσίες μέσα στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού είναι άγνωστο.

Από 9 Δεκεμβρίου του 2016 όμως, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε διαβιβάσει στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς το σχετικό έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Υπηρεσίων ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «προς διακρίβωση ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων». Γιατί δεν προχώρησε η έρευνα, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.

Πηγή: protothema.gr

Πύργος: Αυτά είναι τα δύο αδέλφια που αποπειράθηκαν να αρπάξουν τον 14χρονο

0

Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλείας, τα στοιχεία ταυτότητας, τις φωτογραφίες καθώς και την ασκηθείσα σε βάρος τους ποινική δίωξη δύο αλλοδαπών ανδρών, που συνελήφθησαν την 25-6-2020 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου.

Πρόκειται για τους :

(α) (επ) ATANASOV (ον) ANGEL του STOYANOV και της TEMENUZHKA , γεννηθείς στις 14-10-1997 στη Βουλγαρία

β) (επ) ATANASOV (ον) VASIL του STOYANOV και της TEMENUZHKA , γεννηθείς στις 16-05-2001 στη Βουλγαρία

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από κοινού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πύργος: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για την απόπειρα αρπαγής 14χρονου

Νέα καταγγελία για απόπειρα αρπαγής 14χρονου – Συνελήφθησαν δύο άτομα

 

 

“Πορτοφολάδες” ΜΜΜ: Δόθηκαν στα στοιχεία και οι φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα

0

Με ανακοίνωση της Ελληνική Αστυνομία και κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες (59) ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπρατταν συστηματικά κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και βιντεοληπτικό υλικό, στο οποίο εμφαίνεται η μεθοδολογία δράσης των μελών της οργάνωσης (δράση σε ομάδες, δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, αποτροπή κλεισίματος της θύρας, άμεση αποχώρηση από το σημείο της κλοπής κ.λπ.).

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων, καθώς και στη διερεύνηση της συμμετοχής των μελών της οργάνωσης και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695542 και 210-8695537 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Βαρύτατα αδικήματα αντιμετωπίζουν τα μέλη της σπείρας των “πορτοφολάδων” που αφαιρούσε από ανυποψίαστους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πορτοφόλια και τιμαλφή.  Αλλά η δράση της σπείρας δεν περιοριζόταν μόνον εκεί αλλά έκλεβε και πελάτες μεγάλων εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Πρόκειται για τους:

1) (επ.) OLTEANU (ον.) Nicu του Salin Sorin και της Maria, γεν. 13-03-1986 στη Ρουμανία

2) (επ.) OLTEANU (ov.) Niculina – Alina , γεν. 19-05-1987 στη Ρουμανία

3) (επ.) STOICA (ον.) Ion του Nicolai και της Constantina , γεν. 10- 08-1954 στη Ρουμανία

4) (επ.) STOIAN (ον.) Elvis Costel του Niculae και της Jeni , γεν. 28-08-1993 στη Ρουμανία

5) (επ.) ΜΑ RIN (ον.) Gabriel Alexandru , γεν. 08-11-1992 στη Ρουμανία

6) (επ.) LIXANDRU (ον.) Johanna Christine του Gheorghe και της Rodica , γεν. 27-05-1992 στη Ρουμανία

7) (επ.) ΜΕΜΕΤ (ον.) Marian του Memet Petrisor και της Brasoveanu Victorita, γεν . 28-12-1990 στη Ρουμανία

8) (επ.) TUDOR (ον.) Sorin Robert του Marinica και της Elena , γεν. 27-11-1979 στη Ρουμανία

9) (επ.) PETRE (ον.) Catalin του Vasile – Tudor και της Tasica , γεν. 21-08-1991 στη Ρουμανία

10) (επ.) STOIAN (ον.) Niculae του Vasile και της Maria , γεν. 09-08-1961 στη Ρουμανία

Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες: εδώ

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εδώ και έξι μήνες, οι δράστες καθημερινά διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών μέσων μαζικής μεταφοράς, από τους οποίους αφαιρούσαν πορτοφόλια με χρήματα και προσωπικά έγγραφα ή κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια μοιράζονταν μεταξύ τους τα χρήματα, ή διέθεταν τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Οι δράστες πήγαιναν σε σταθμούς και στάσεις λεωφορείων, όπου σε ομάδες των 3 έως 7 ατόμων, εισέρχονταν σε αποβάθρες, συρμούς και λεωφορεία. Φρόντιζαν μάλιστα να αναπτύσσονται και στις δυο πλευρές των σταθμών, να εναλλάσσουν συνεχώς «τομείς» και δρομολόγια και να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία, ώστε να μην εντοπίζονται εύκολα. Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους πολίτες και τουρίστες, και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους.

Για τη διάπραξη της κλοπής δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματός τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να του αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό. Αμέσως μετά, τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαιρούσε τα κλοπιμαία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διατηρούσε στην κατοχή του, αλλά άμεσα τα έδινε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση.

Μάλιστα, έριχναν τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο. Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή, τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων: 94 κινητά τηλέφωνα και 11 τάμπλετ, 5.975 ευρώ και 4 φορητοί υπολογιστές, 33 πορτοφόλια και 14 ρολόγια, 24 καπέλα και 5 γυαλιά, 7 αποκόμματα μεταφοράς χρημάτων, 4 οχήματα, μικροποσότητα κάνναβης, μαχαίρια και αεροβόλα πιστόλια.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, το σύνολο των μελών των εγκληματικών οργανώσεων έχουν συλληφθεί άλλες 51 φορές στο παρελθόν για διάπραξη κλοπών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Δείτε εδώ βίντεο από τη δράση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπείρα “πορτοφολάδων”: Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα

Novartis: Η Τουλουπάκη αθωώνει τον σύζυγο Ράικου – Δεν έκανε παράνομες συνταγογραφήσεις

 

 

Novartis: Η Τουλουπάκη αθωώνει τον σύζυγο Ράικου – Δεν έκανε παράνομες συνταγογραφήσεις

0

Τα αποτέλεσμα της επιπλέον έρευνας για τον σύζυγο της Ελένης Ράικου και το αν είχε προχωρήσει σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis, η Ελένη Τουλουπακη, στο πλαίσιο του ελέγχου δαπανών υγείας φορέων κοινωνικής ασφάλισης του ΕΟΠΥ.

Από τον έλεγχο προκύπτει ότι ο σύζυγος της κ. Ράικου δεν έχει υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα της Novartis ή φάρμακα άλλων εταιρειών. Κατά συνέπεια, από την έρευνα που έγινε, δεν προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος γιατρός, στο κομμάτι της έρευνας που αφορούσε υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων με πράξεις του ζημίωσε το δημόσιο υπέρ της Novartis ή άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Στη καρτέλα ελέγχου για τον σύζυγο της κυρίας Ράικου, με ημερομηνία 12.2.2020, επισημαίνει ότι ελέγχθηκε για τα έτη 2013 εως και 2017 και προέκυψε ότι «συνταγογραφούσε σύμφωνα με τους κανόνες αναγράφοντας την δραστική ουσία του φαρμάκου και ποτέ την εμπορική ονομασία». Τονίζεται δε ότι «από τον έλεγχο των εμβασμάτων προκύπτει πως ο ιατρός Κ.Λ., έλαβε από τη NOVARTIS , δύο εμβάσματα ,συνολικού ποσού 2.020,00 ευρώ».

Το έγγραφο που αφορά τον σύζυγό της κ. Ράικου είναι ένα από τα εκατοντάδες έγγραφα που διαβιβάστηκαν στην Βουλή μετά από αίτημα του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και μέλους της προανακριτικής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και αφορούν ελέγχους που διεξήχθησαν σε εκατοντάδες ιατρούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λειτουργούσαν υπέρ της Novartis ή άλλων φαρμακοβιομηχανιών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα για πέντε έτη ελέγχου έχει συνταγογραφήσει μόλις 5 φάρμακα της εταιρείας Novartis και όλες οι συνταγές κρίθηκαν αληθείς και επιβεβλημένες. H κ.α Τουλουπάκη πριν λίγες εβδομάδες, είχε στείλει κι άλλο έγγραφο με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας για τον σύζυγο της κας. Ράικου, σύμφωνα με την οποία κατηγορείτο για υπερσυνταγογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής. Μάλιστα, τότε, από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, η αποστολή του συγκεκριμένου εγγράφου στην προανακριτική είχε χαρακτηριστεί σκόπιμη, προκειμένου να πληγεί η αξιοπιστία της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς.

Το σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την κυρία Τουλουπάκη:

Πηγή: iefimerida.gr

Παναγιώτης Βλαστός: Νέα καταδίκη με ελαφρυντικό

0

Νέα καταδίκη, αλλά αυτή τη φορά με ελαφρυντικό, για τον Παναγιώτη Βλαστό. Η καταδίκη του είχε να κάνει με την υπόθεση που αφορούσε τη δράση κυκλώματος εκβιαστών με έδρα το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε στον Παναγιώτη Βλαστό κάθειρξη 20 ετών. Πριν την επί της ποινής απόφασή του, το δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει υποπέσει σε παράπτωμα μέσα στη φυλακή ενώ φοίτησε και στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν συνολικά 26 άτομα εκ των οποίων το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ενόχους τους 12.

Στους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε ποινές από  30 μήνες φυλάκιση έως 20 χρόνια κάθειρξη για αδικήματα ( που αποδόθηκαν κατά περίσταση) όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιάσεις, εκρήξεις κ.α.

Για την αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος είχε δώσει πληροφορίες στις αρχές η Λίτσα Βλαστού, ξαδέρφη του Παναγιώτη Βλαστού.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και με την οποία ασχολήθηκε το δικαστήριο περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων εγκληματικών ενεργειών,  η επίθεση σε βάρος της εισαγγελέως Τρικάλων Σοφίας Πετράκη, της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που είχε δικάσει την υπόθεση της απαγωγής Παναγόπουλου καθώς και οι εκρήξεις, με απώτερο σκοπό τον εκβιασμό, στο σπίτι του Γιάννη Σμπώκου και της αδελφής του. Οι επιθέσεις στην οικογένεια Σμπώκου, όπως είχε αποκαλύψει η εξαδέρφη του Βλαστού ήταν προκειμένου να υποκύψει ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στον εκβιασμό τους και να τους δώσει χρήματα που πίστευαν ότι είχε από μίζες των εξοπλιστικών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας επέβαλε κάθειρξη 16 ετών στον Γιάννη Σκαφτούρο και κάθειρξη 14 ετών στην Λίτσα Βλαστού – την οποία ο Παναγιώτης Βλαστός κατηγορεί ότι του «έφαγε» 1,5 εκ. ευρώ από τα λύτρα της απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου – καθώς της αναγνωρίστηκε η συμβολή της στην εξάρθρωση του κυκλώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έδωσε σε όλους τους καταδικασθέντες , πλην του Παναγιώτη Βλαστού, ανασταλτική δύναμη στην έφεσή τους καθώς και ότι μεταξύ των αθωωθέντων (οι οποίοι απαλλάχθηκαν είτε γιατί δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στο κύκλωμα είτε γιατί οι πράξεις που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει σε παραγραφή) ήταν και μία εκ των δικηγόρων του Παναγιώτη Βλαστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π. Βλαστός: Ολική μεταμόρφωση – Άριστος στη «2η ευκαιρία»

Σπείρα “πορτοφολάδων”: Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα

 

Σπείρα “πορτοφολάδων”: Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα

0

Βαρύτατα αδικήματα αντιμετωπίζουν τα μέλη της σπείρας των “πορτοφολάδων” που αφαιρούσε από ανυποψίαστους επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πορτοφόλια και τιμαλφή.  Αλλά η δράση της σπείρας δεν περιοριζόταν μόνον εκεί αλλά έκλεβε και πελάτες μεγάλων εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας στους 35 συλληφθέντες για σωρεία κλοπών πορτοφολιών από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και πελατών μεγάλων καταστημάτων.

Οι 35 που θεωρούνται μέλη μεγάλης σπείρας που δρούσε συντονισμένα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα αλλά και δύο πλημμελήματα.

Η δίωξη αφορά τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, των κλοπών από δύο ή περισσότερα άτομα που συνενώθηκαν κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίωξη στην εισαγγελέα Κέρκυρας για τις 502 δικογραφίες που …χάθηκαν

Folli Follie: H οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν

Δίωξη στην εισαγγελέα Κέρκυρας για τις 502 δικογραφίες που …χάθηκαν

0

Η μέχρι πριν από λίγο καιρό εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας είναι πλέον κατηγορούμενη με δύο σοβαρότατα αδικήματα αφού σε αυτήν αποδίδεται η απώλεια 502 δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού.

Όπως αναφέρει το dikografies.blogspot.gr, επικαλούμενο την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, εναντίον της εισαγγελικής λειτουργού ασκήθηκε ποινική δίωξη, για υπεξαγωγή εγγράφων και ψευδή βεβαίωση, καθώς από την κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο – αστραπή, προέκυψε ότι, οι 502 δικογραφίες χάθηκαν, ενώ τις είχε χρεωθεί, για να τις επεξεργαστεί και να τις επιστρέψει στην υπηρεσία της.

Η υπόθεση της απώλειας των 502 δικογραφιών, έχει σημάνει… συναγερμό στη Δικαιοσύνη, καθώς το πιθανότερο είναι ότι, όλες αυτές οι υποθέσεις θα παραγραφούν.

Ήδη, οι δικηγόροι του νησιού, σε συνεννόηση με δικαστικούς υπαλλήλους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας, τρέχουν και δεν φτάνουν, προσπαθώντας να κάνουν ανασύσταση τω δικογραφιών, που χάθηκαν, πολλές από τις οποίες εκκρεμούσαν από το 2010 και υπάρχει κίνδυνος, να έχουν παραγραφεί.

Εναντίον της εισαγγελέα, ασκήθηκε από την Επιθεώρηση του Αρείου Πάγου και πειθαρχική δίωξη, για την απώλεια των δικογραφιών, προκειμένου να τιμωρηθεί και πειθαρχικά.

Παράλληλα έχει ενημερωθεί από τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μπορεί να υποβάλλει ερώτημα, για την οριστική αποβολή της από το Δικαστικό Σώμα. Επειδή η υπόθεση θεωρείται σοβαρότατη και υψίστης σημασίας, η δικογραφία για την εναντίον της ποινική δίωξη, με παραγγελία του εισαγγελέα ΑΠ Βασίλη Πλιώτα, χρεώθηκε σε ανακριτή διαφθοράς, προκειμένου, να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Στο μεταξύ, μετατέθηκε από την  Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας η μέχρι πρότινος εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας, η οποία διώκεται ποινικά, για την απώλεια των 502 δικογραφιών.

Συγκεκριμένα, το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου την μετέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να βρίσκεται υπό… παρακολούθηση, μέχρι να κριθεί η υπόθεση της πειθαρχικά, αλλά και ποινικά.

Η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός βάσει των κατηγοριών, που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει να τιμωρηθεί πειθαρχικά, ακόμη και με οριστική αργία, αλλά και ποινικά, αφού είναι κατηγορούμενη, υπεξαγωγή εγγράφων και ψευδή βεβαίωση, αδικήματα, που επισύρουν ποινές φυλάκισης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες διερευνάται και το ενδεχόμενο η κατηγορούμενη εισαγγελέας, να μην έχει χάσει τις 502 δικογραφίες, αλλά να τις έχει ολοκληρώσει και να έχουν δικαστεί οι υποθέσεις αυτές, αλλά να έχει ξεχάσει, να ενημερώσει τα σχετικά πρωτόκολλα!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Folli Follie: H οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν

Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας: Εξαφανίστηκαν 502 δικογραφίες

 

 

Παπαντωνίου: Η «Προσωπική μαρτυρία» από το «δόγμα Πολάκη»

0

Η άρση της καραντίνας που επιβλήθηκε σε όλη τη χώρα εξ αιτίας του κορωνοϊού έβγαλε μικρούς και μεγάλους στους δρόμους, τις πλατείες και τα δημοφιλή στέκια όταν αυτά άρχισαν να ανοίγουν. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, στον οποίο είχε επιβληθεί μία διαφορετική καραντίνα, μέσω της προφυλάκισής του για να εδραιωθεί το περίφημο «δόγμα Πολάκη»,όμως, αντέδρασε εντελώς διαφορετικά.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Η επιστροφή του στην κανονικότητα και την καθημερινότητα περιλάμβανε πολύωρη πνευματική εργασία. Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός βρέθηκε ξαφνικά στα
κελιά που φτιάχτηκαν για τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Χωρίς δίκη, δίχως βούλευμα για παραπομπή στο δικαστήριο. Απλά και μόνο με κατηγορίες για παράνομα έσοδα, τα οποία αποδεικνύονταν δικά του χρήματα.

Όλη αυτή η 17μηνη περιπέτεια που άρχισε μερικές ημέρες μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας «να βάλουμε και κανέναν φυλακή» αποτυπώθηκε από τον Παπαντωνίου στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Προσωπική Μαρτυρία».
Οι δύο λέξεις έχουν διπλή ανάγνωση. Άλλοι θεωρούν ότι ο συγγραφέας παραθέτει την
εμπειρία του από τη στιγμή της σύλληψής του έως την αποφυλάκισή του.

Άλλοι λένε ότι με τη λέξη «μαρτυρία» ο Παπαντωνίου θέλησε να καταγράψει όσα τράβηξε. Το μαρτύριό του. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο βιβλίο αποτυπώνονται και γεγονότα που προηγήθηκαν της προφυλάκισής του.

Με την επιστροφή του στην κανονικότητα, λοιπόν, ο πρώην υπουργός έπεσε με τα μούτρα
στη συγγραφή του βιβλίου του.
Αφιέρωσε πολλές εργατοώρες με συνεχείς αναγνώσεις των σημειώσεών του. Για τρεις εβδομάδες ξόδευε τουλάχιστον 10 ώρες για την ολοκλήρωση της μαρτυρίας του.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΛΙ

«Ήθελα να έχουν τέτοια ακρίβεια, ώστε όχι μόνο να μην μπορεί να αμφισβητήσει κάποιος έστω και μία λέξη, μα να μην κάνει ούτε δεύτερη σκέψη», είπε στην «M» ο Παπαντωνίου.
Μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου του ο Γιάννος θέλησε να βγάλει από μέσα του όσα βίωσε επί 17 μήνες στον Κορυδαλλό, αλλά και εκείνα που προηγήθηκαν. Διότι μπορεί να ‘ναι ξεκάθαρος ότι προφυλακίστηκε για να εφαρμοστεί το «δόγμα Πολάκη», αλλά
στην «Προσωπική μαρτυρία» καταγράφονται γεγονότα και περιστατικά από το 2006.

Με κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον διέγραψε εκείνη τη χρονιά,
στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που έκανε στο ΠΑΣΟΚ, για να θέσει εκτός παιχνιδιού όσους ενδεχομένως θα του ασκούσαν κριτική για τα λάθη του.
Επίσης, ο Παπαντωνίου αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα και λέει αυτά που συζητούν πλέον
σε όλη την Ελλάδα.

Ότι ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο γνώριζε τις μεθοδεύσεις των διαφόρων μηχανισμών που είχαν δημιουργηθεί με προσωπική ή κομματική ατζέντα, αλλά επικροτούσε κιόλας τις ενέργειές τους.
Φυσικά, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρεται και στις 531 ημέρες της κράτησής του.

Από τις απίστευτες συνθήκες που βίωσε στο Μεταγωγών, που όπως περιγράφονται φέρνουν στο μυαλό των αναγνωστών εικόνες από το «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Μόνο που η ταινία γυρίστηκε στην Τουρκία 40 χρόνια πριν και ο πρώην υπουργός πέρασε από το Μεταγωγών το 2018.
Το βιβλίο περιλαμβάνει και περιγραφή από τις ώρες στο κελί του Κορυδαλλού. Με τα παιχνίδια του μυαλού που οδηγούσαν τη σκέψη στα αγαπημένα πρόσωπα, ακόμα και σε εκείνα που είχαν φύγει από τη ζωή, έως το καθημερινό πρόγραμμα που στόχευε στη σωματική και κυρίως την πνευματική ισορροπία.
«Η επιβίωση σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον απαιτεί κανόνες και αυτορρύθμιση», έγραψε
ο Παπαντωνίου, ο οποίος κινείται ουσιαστικά σε επτά στάδια. Με αναφορές και στις πολιτικές συνθήκες και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κάτι που τόνισε στην πρώτη συνέντευξή του μετά από την έκδοση του βιβλίου του. Στο ερώτημα τι περιμένει από ‘δω και πέρα, ο πρώην υπουργός ήταν ξεκάθαρος. Περιμένει τη δικαίωσή του και «μία συγγνώμη για την απίστευτη, πρωτοφανή ταλαιπωρία,
τον διασυρμό, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος για τη φυλάκισή μου επί ενάμιση χρόνο, και της συζύγου μου επί πέντε μήνες, όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν παραπομπή σε δίκη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γι’ αυτό, άλλωστε, και στο βιβλίο, αλλά και στις συνεντεύξεις του ο άλλοτε «τσάρος της ελληνικής οικονομίας» αναλύει λεπτομερώς τα δεδομένα για την αναβάθμιση των φρεγατών, με παραπομπές στη σημερινή επιχειρησιακή ικανότητά τους, ενώ παραθέτει και δεδομένα για τις πηγές εσόδων του. Αποκαλύπτει ακόμα και δεδομένα που άλλοι θα τα χαρακτήριζαν «προσωπικά».

Ο Παπαντωνίου στέκεται στην απόρριψη των τεσσάρων αιτήσεων που υπέβαλε για την αποφυλάκισή του. Επίσης, υπογραμμίζει την άδικη και πρωτοφανή ταλαιπωρία που υπέστη και η σύζυγός του, η Ρούλα. Γι’ αυτόν η αποφυλάκισή της έγινε αυτοσκοπός.
Προτεραιότητα. Σε πολλά σημεία του βιβλίου, άλλωστε, αποκάλυψε τα αισθήματά του.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Γιάννου Παπαντωνίου.

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Η ολοκλήρωση του βιβλίου αποτέλεσε το πρώτο βήμα τού πρώην υπουργού για την επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά όχι το μόνο. Ήδη καταπιάστηκε με μία μελέτη που του ανατέθηκε από διεθνή οργανισμό. «Πρέπει να εργαστώ και για
ψυχολογικούς, αλλά και για βιοποριστικούς λόγους», τόνισε στην «ΜΠΑΜ».
Από το 2007 ο Παπαντωνίου επέστρεψε στην ακαδημαϊκή καριέρα μέσα από τη συνεργασία
του με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και μεγάλες εταιρείες σε επίπεδο οικονομοτεχνικών μελετών. «Γυρίζω, λοιπόν, στην εργασία μου και περιμένω τη δικαίωσή μου και τη συγγνώμη», ήταν τα τελευταία λόγια του πριν κλείσουμε τη συζήτησή μας για να συνεχίσει εκείνος τη δουλειά του και ο υπογράφων την ανάγνωση του βιβλίου.

Διαβάστε επίσης: 

Έκτακτο: Απορρίφθηκε το αίτημα προσωρινής διαταγής του εφοπλιστή Λογοθέτη κατά πρώην συνεργατών του

Διαβάστε επίσης: 

Ντοκουμέντα: Τα εμβάσματα με εντολή White House των Χούρι στον Καλογρίτσα

Folli Follie: H οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν

0

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να απολογηθούν στην 35η τακτική ανακρίτρια, η οποία διενεργεί τη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο της Folli Follie, τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου που αντιμετωπίζουν σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος.

Χθες Δευτέρα ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγος του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίστηκαν ενώπιον της ανακρίτριας, καθώς έλαβαν κλήση για απολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να προετοιμάσουν τις υπερασπιστικές τους θέσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακρίτρια τους έδωσε προθεσμία για τις 4 Σεπτεμβρίου.

Με βάση την ασκηθείσα για την υπόθεση ποινική δίωξη οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κατηγορούνται για πέντε κακουργήματα και συγκεκριμένα για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Η Καίτη Κουτσολιούτσου θα απολογηθεί για τρία κακουργήματα και ειδικότερα για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χειραγώγηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλήσεις έλαβαν και άλλοι 27 κατηγορούμενοι στην υπόθεση, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες και αναμένεται να αρχίσουν να απολογούνται στα τέλη Αυγούστου.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυξήθηκε καθώς κατά τη διάρκεια της ανάκρισης προέκυψε η ποινική εμπλοκή περισσότερων προσώπων από αυτά που είχαν διωχθεί αρχικά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας.

Δύο εκ των κατηγορουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί στην κλήση της ανακρίτριας και έτσι δεν αποκλείεται, αν δεν εμφανιστούν, να εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Πηγή: directnews

Folli Follie: H οικογένεια Κουτσολιούτσου και ακόμα 27 κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν