Ένωση Εισαγγελέων: Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης – Τι ζητούν

Εισαγγελέων

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα στέλνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σχετικά με τον αριθμό των εισαγγελικών λειτουργών που – όπως αναφέρουν –  αντί να αυξάνονται μειώνονται.

Παράλληλα, η Ένωση επισημαίνει ότι με τη σχετική αύξηση των οργανικών θέσεων επιχειρείται να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία των Εφετείων. Ωστόσο, προσθέτει πως την ίδια ώρα η μείωση των οργανικών θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών που φέρουν βαθμό Αντεισαγγελέα Εφετών επιδεινώνει τον εργασιακό τους φόρτο με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο στόχος για επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Αντιστοίχως, η μείωση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό θεσμό, θα επιβαρύνει υπέρμετρα – όπως τονίζει η Ένωση – τους εισαγγελικούς λειτουργούς του Α΄ βαθμού. Για το λόγο αυτό καλεί τον κ. Τσιάρα να επανεξετάσει την αύξηση των οργανικών θέσεων.

 Ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων: 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με το άρθρο 62 στοχ.1 β΄ του Ν. 4689/2020, μειώθηκαν οι οργανικές θέσεις των Αντεισαγγελέων Εφετών της χώρας κατά είκοσι τρεις (23), ενώ παράλληλα προβλέφθηκε με το ίδιο άρθρο η αύξηση των οργανικών τους θέσεων κατά πέντε (5) με ειδικότερη πρόβλεψη ότι οι θέσεις αυτές θα πληρωθούν την 1η Ιουλίου 2022 μετά την αποφοίτηση των σπουδαστών της 27ης σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Επίσης με το άρθρο 22 του Ν.4786/2021 αυξήθηκαν περαιτέρω, οι οργανικές θέσεις των Εισαγγελικών Λειτουργών όλων των βαθμών κατά εννέα (9) εν συνόλω, ήτοι, δύο (2) Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, τριών (3) Αντεισαγγελέων Εφετών και τεσσάρων (4) Εισαγγελέων Πρωτοδικών.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις του άρθρου 62 στοχ.1 β΄ του Ν. 4689/2020 ενώ επιχειρούν να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των Εφετείων με τη σχετική αύξηση των οργανικών θέσεων, επιδεινώνουν τον εργασιακό φόρτο των εισαγγελικών λειτουργών που φέρουν τον βαθμό του Αντεισαγγελέα Εφετών αφού μειώνεται ο αριθμός των οργανικών θέσεων τους με συνέπεια ο στόχος για επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης να μην επιτυγχάνεται.

Παράλληλα οι ρυθμίσεις του άρθρου 22 του Ν.4786/2021 αυξάνουν μεν τις οργανικές θέσεις των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, των Αντεισαγγελέων Εφετών και των Εισαγγελέων Πρωτοδικών με ισάριθμη όμως μείωση των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων στον εισαγωγικό θεσμό. Η ρύθμιση αυτή θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους εισαγγελικούς λειτουργούς του Α΄ βαθμού.

Ενόψει των ανωτέρω επισημαίνουμε ότι η αύξηση των οργανικών θέσεων είναι απόλυτα αναγκαία λόγω της ένταξης των οργανικών θέσεων που δόθηκαν στις θέσεις των Ευρωπαίων Εισαγγελέων, γι’ αυτό και με την παρούσα επιστολή ζητούμε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των Αντεισαγγελέων Εφετών κατά δέκα (10) και των Εισαγγελικών Λειτουργών του πρώτου βαθμού κατά δέκα (10) με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λευτέρης Κρέτσος: Σε δίκη για τον διαγωνισμό-παρωδία

Κώστας Τσιάρας: Οι αλλαγές που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις