Λευτέρης Κρέτσος: Σε δίκη για τον διαγωνισμό-παρωδία

Κρέτσος

Στο εδώλιο του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικειού Αθηνών αναμένεται να κάτσει αύριο, 1η Ιουνίου, ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και alter ego του Νίκου Παππά ο οποίος κατηγορείται για τον διαγωνισμό-παρωδία του Σεπτεμβρίου του 2016 ο οποίος μετέπειτα ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτός από τον κ. Κρέτσο για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται πέντε μέλη της επιτροπής που συστάθηκε για να τρέξει τον διαβόητο διαγωνισμό, καθώς και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας, ο οποίος παραπέμπεται για ηθική αυτουργία.

Κατηγορητήριο 

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” η οποία έφερε στο φως το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, αφού πρώτα είχε ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο. Με παραγγελία του στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο κ. Αθανασίου ζήτησε τόσο την παραπομπή του κ. Κρέτσου όσο και των συνεργατών του και συγκεκριμένα των κ.κ. Χρήστο Δουληγέρη (πρόεδρο της Επιτροπής), Χαράλαμπο Μαρεντάκη, Γεώργιο Κολυβα, Κωνσταντίνα Λιώση και Ιωάννη Πάγγο για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, αλλά και Ιωάννη Καλογρίτσα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη.

Η συγκεκριμένη δίκη γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς στις καταθέσεις του ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής αποκάλυψε το δυσώδες παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, τον ρόλο του Νίκου Παππά και της πρώην κυβέρνησης αλλά και την διαδρομή των 3.000.000 ευρώ που κατέληξαν στους λογαριασμούς του «Τοξότη» από τους Λιβανέζους κατασκευαστές, Χούρι, με εικονικές συμβάσεις προκειμένου να καταβληθεί η απαιτούμενη εγγύηση για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ Channel κατ’ εντολή του Νίκου Παππά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα.

Το πόρισµα

Η συγκεκριμένη υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται από την εισαγγελία. Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ» στις 14 Ιουλίου 2019, το πόρισμα του κ. Αθανασίου είναι πραγματικά κόλαφος για τον κ. Κρέτσο, καθώς περιγράφει πλήρως τις προσπάθειες που κατέβαλε ο πρώην γ.γ., Λευτέρης Κρέτσος αλλά και η επιτροπή των «σοφών» προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα και να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Η έρευνα του ανώτερου εισαγγελέα κατέδειξε ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν τα αδύνατα-δυνατά «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε, όπως όφειλε, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας «Καλογρίτσας ΑΕ».

Παράλληλα, το εισαγγελικό πόρισμα-κόλαφος αναφέρει ότι ο κ. Κρέτσος και η Επιτροπή έκαναν τα στραβά μάτια στα ελλιπή παραστατικά που προσκόμισε ο Καλογρίτσας κρίνοντας ότι έχει επαρκή κεφάλαια που απαιτούσε ο διαγωνισμός. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δεν εντοπίστηκε το γεγονός πως «δεν προσκομίστηκε κανένα παραστατικό κατάθεσης ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ποσό παρέμενε διαθέσιμο, ότι παρουσιάστηκαν κέρδη 3.600.000 ευρώ από τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας «ΜΙΚΗ ΑΕ» στην εταιρεία «Τοξότης» χωρίς παραστατικά» και πολλά ακόμη.

Το πλέον αστείο της υπόθεσης είναι η αποστροφή του εισαγγελικού λειτουργού ο οποίος αποφαίνεται ότι ακόμη και αυτά τα ποσά να ήταν όντως διαθέσιμα «τα οικονομικά μέσα που είχε δηλώσει και σκόπευε να διαθέσει» ο Καλογρίτσας «για να καλύψει το προσφερόμενο τίμημα των 52.600.000 ευρώ ανερχόταν στα 15.100.000 ευρώ. Εάν από αυτά αφαιρούνταν τα ποσά της εγγυητικής, τα παράβολα κ.λπ., απέμενε ένα ποσό της τάξεως του 4.1 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο, το ποσό αυτό όχι μόνο δεν κάλυπτε το σύνολο της προσφερθείσας τιμής αγοράς της άδειας στην οποία πλειοδότησε αλλά ούτε καν την πρώτη δόση του τιμήματος αυτής (1/3)». Υπενθυμίζεται πάντως ότι μετά την αποκάλυψη της «Μ» αλλά και μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο κ. Κρέτσος δήλωνε υπερήφανος για το έργο που επιτέλεσε. Πλέον, θα κληθεί να μοιραστεί τη χαρά του με τους δικαστές του ΣΤ΄Τριμελούς Πλημμελειοδικείου όπου παραπέμφθηκε.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις