Έκτακτο: Στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο τη Δευτέρα όλες οι υποθέσεις του ΣΕΗ που δεν έχουν παραγραφεί – Δύο νέες καταγγελίες για τον γνωστό σκηνοθέτη

εισαγγελία

Στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο θα μεταφερθούν τη Δευτέρα όλες οι υποθέσεις του ΣΕΗ που δεν έχουν παραγραφεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της Δικαιοσύνης, ο εισαγγελικός λειτουργός έχει καλέσει τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), Σπύρο Μπιμπίλα, προκειμένου να προσκομίσει τυχόν καταγγελίες ή αναφορές προς το Σωματείο, σχετικά με τον γνωστό σκηνοθέτη, Δημήτρη Λιγνάδη. Την ίδια ώρα άλλα δύο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης για τον γνωστό άνθρωπο του θεάτρου θα κατατεθούν στις αρμόδιες αρχές. Αυτό μας αποκάλυψε η δικηγόρος Μαρία Κουρτέση που εκπροσώπησε τον τότε 15χρονο ο οποίος κατέθεσε την πρώτη μήνυση.

Όπως αποκάλυψαν ο Πέτρος Κουσουλός και η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” ένας νέος φάκελος αντίστοιχος με εκείνον που σχηματίσθηκε μετά τη δημόσια καταγγελία της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, έχει ήδη ανοίξει από τις εισαγγελικές Αρχές μετά τις πρώτες δύο επώνυμες μηνύσεις, οι οποίες κατατέθηκαν σε βάρος του πολύ γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, ∆ημήτρη Λιγνάδη, αλλά και του νεαρού πρωταγωνιστή ιδιαίτερα προβεβλημένων τηλεοπτικών σίριαλ, Ν.

Η κίνηση αυτή του Εισαγγελέα έρχεται στον απόηχο των όσων έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με τον γνωστό σκηνοθέτη.

Ο φάκελος αυτός, όμως, είναι πιο σκοτεινός, καθώς στα δικόγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελέων περιέχονται τρομακτικές καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών αγοριών. Ένας ενήλικος (πλέον) άνδρας την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021 κατέθεσε έγκληση κατά του ∆ημήτρη Λιγνάδη παρουσιάζοντας τον γνωστό θεατράνθρωπο και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου ως ένα αδίστακτο αρπακτικό το οποίο τον «κατασπάραξε», ενώ βρισκόταν στην ηλικία των 15 ετών.

Συναγερμός

Μπορεί το αδίκημα να είναι παραγραμμένο, φέρεται να τελέστηκε το μακρινό 1995, ωστόσο οι αναφορές ότι στο σπίτι του ηθοποιού «μπαινοέβγαιναν» ανήλικα αγόρια αλλά και κορίτσια, σήμανε συναγερμό στις Αρχές. Έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός εξηγούσε στην «Μ» ότι, μετά τη συγκεκριμένη αναφορά, χρέος της ∆ικαιοσύνης είναι να διερευνήσει εάν υπήρχε και υπάρχει μια «οργανωμένη αγέλη λύκων με χρυσοποίκιλτες προβιές που έβγαιναν στο κυνήγι για φρέσκο κρέας». Ο δρόμος της ∆ικαιοσύνης, επεσήμαναν οι ίδιες «πηγές», δεν θα είναι εύκολος. Και μάλλον ανηφορικός. Ευελπιστούν, όμως, ότι τα στόματα θα ανοίξουν και το κίνημα #metoo ενδεχομένως να θέσει στη διάθεσή τους νέα στοιχεία αλλά και πληροφορίες, ποινικά αξιοποιήσιμες. Εκτός από τη μήνυση του ενήλικου πλέον άνδρα για τον οποίο διαρρεόταν ότι ζει μόνιμα στο εξωτερικό, με τις πληροφορίες πάντως να διίστανται, σαν δαμόκλειος σπάθη επάνω από το κεφάλι του κ. Λιγνάδη επικρέμεται και η συνέντευξη-κόλαφος η οποία δημοσιεύθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 6 Φεβρουαρίου, στην ιστοσελίδα 2020mag.gr από τον 36χρονο σήμερα Νίκο Σ., ο οποίος κατήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο του 2005, όταν ήταν 19 ετών, κακοποιήθηκε σεξουαλικά.


#metoo: Ενημέρωση Βασίλη Πλιώτα για τις καταγγελίες για βιασμούς και παιδεραστία

Εισαγγελική έρευνα για οργανωμένο κύκλωμα παιδεραστίας


«Φωτογραφίζεται»

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο κ. Λιγνάδης δεν κατονομάζεται, ωστόσο «φωτογραφίζεται» πλήρως, ενώ όλως τυχαίως λίγες ώρες αργότερα γνωστοποιήθηκε η παραίτησή του από το Εθνικό Θέατρο, προκειμένου, όπως είπε, να καταφέρει να προασπίσει τον εαυτό του. Σημειώνεται ότι τη ∆ευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Νίκου Σ., κ. Γιάννης Βλάχος, με δήλωσή του ανέφερε ότι περιμένει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των εισαγγελικών Αρχών και την κλήση του εντολέα του από τη ∆ικαιοσύνη. Πάραυτα μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, οπότε και γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί, κάτι που θεωρείται παράδοξο από τη στιγμή που η συγκεκριμένη συνέντευξη είχε λάβει τεράστια δημοσιότητα από ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, ενώ και ο ίδιος ο καταγγέλλων είχε θέσει εαυτόν στη διάθεση της ∆ικαιοσύνης, λέγοντας ότι σκοπεύει να κατονομάσει τον θύτη.

Η δεύτερη μήνυση
Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από έναν άνδρα ο οποίος σήμερα είναι 36 ετών και δεν έχει σχέση με τον χώρο του θεάτρου, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον Μάιο του 2005, όταν ήταν 22 ετών, ο συνομήλικός του Ν. τον «παρέσυρε» στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας όπου με την άσκηση σωματικής βίας ασέλγησε επάνω του. Η μήνυση περιέχει επίσης τρομακτικές αναφορές, με τον 36χρονο να επισημαίνει ότι βιάστηκε και ότι γλίτωσε τα χειρότερα όταν χτύπησε το κινητό τηλέφωνο του ηθοποιού και εκείνος αναγκάστηκε να το σηκώσει. Υποστηρίζει ότι εκείνη την ημέρα βιάστηκε όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή και δεν τόλμησε να μιλήσει πουθενά παρά μόνο σε ένα πολύ στενό συγγενικό του, ενώ φοβήθηκε να το καταγγείλει, τότε, στις Αρχές, καθώς θεώρησε ότι θα στιγματιστεί.

Σε αντίθεση με τη μήνυση σε βάρος του κ. Λιγνάδη, εκείνη σε βάρος του ηθοποιού Ν. δεν είναι παραγεγραμμένη και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» επιλέγει σήμερα να δημοσιεύσει τις δύο υποθέσεις για υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος, σεβόμενη το τεκμήριο της αθωότητας των καταγγελλόμενων καλλιτεχνών και τηρώντας αποστάσεις από το περιεχόμενο των μηνύσεων. Είναι, δε, προφανές ότι τίθεται στη διάθεση των προσώπων που καταγγέλθηκαν επίσημα, πλέον, στις Αρχές, προκειμένου να φιλοξενήσει τις απόψεις τους.

 

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις