Έφυγε από τη ζωή ο δικηγόρος και ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης

Φυτράκης

Ο Σπύρος Φυτράκης ήταν ένας από τους σπουδαίους δικηγόρους που με την παρουσία του σε διάφορες δίκες σημάδεψε την εποχή της μεταπολίτευσης και όχι μόνον.

Για το θλιβερό νέο ενημέρωσε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, με μία συγκινητική δημοσίευση, αναφέροντας: «Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο σπουδαίος Σπύρος Φυτράκης».

Ο Σπύρος Φυτράκης ήταν γνωστός ποινικολόγος και δικηγόρος, γνωστός για τη συνηγορία του σε διάσημες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων στην υπεράσπιση ενός εκ των κατηγορουμένων στην δίκη για τη «Συνωμοσία των πυρήνων της φωτιάς».

Από τα εφηβικά του χρόνια που στη συνέχεια υπερασπίστηκε με μοναδική συνέπεια το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα -πάντα σαν συνήγορος- όλων εκείνων που είτε παραβίασαν το νόμο, είτε κατηγορήθηκαν ακόμα και με κατασκευασμένα στοιχεία λόγω της ιδεολογίας τους, είτε τέλος τιμωρήθηκαν βαριά με ποινές κατά την άποψή του δυσανάλογες με τις πράξεις τους.

Συνήθιζε πάντα να λέει ότι «εφόσον ο πελάτης μου θέλει αυτή την υπερασπιστική γραμμή εγώ είμαι υποχρεωμένος να τον σεβαστώ και να κάνω το καλύτερο». Γενιές δικηγόρων πέρασαν από το δικό του γραφείο και έμαθαν πλάι του να υπερασπίζονται το δίκαιο.

Είχε κερδίσει τον σεβασμό στις αγορεύσεις του από το δικαστικό σώμα, ενώ εκείνος ποτέ δεν ξεπερνούσε τα όρια και κέρδιζε την προσοχή με την ευγένεια και την ευπρέπειά του.

Ο Σπύρος Φυτράκης αγωνίστηκε έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στην μακρά του διαδρομή υπερασπίστηκε κομμουνιστές, αριστερούς, αναρχικούς, τρομοκράτες, απεργούς πείνας και άλλους πολλούς.

Ήταν από τους δικηγόρους που την πολιτική τους ιδεολογία αποτύπωσαν και στον τρόπο ζωής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητούν δικηγόροι – ελεύθεροι επαγγελματίες για το Φορολογικό – «Πλήττεται η μεσαία τάξη» λένε στην επιστολή τους

ΔΣΑ: Ασκήθηκε αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα σε βάρος του Αλ. Κούγια για τις δηλώσεις του αναφορικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις