Δολοφονία Βαλυράκη: Με ένοχο παρελθόν οι εμπλεκόμενοι ψαράδες!

βαλυράκη

Νέα στοιχεία «φωτιά» για τους δύο ψαράδες οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη αποκαλύπτει αποκλειστικά η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ερασιτέχνες ψαράδες στη θάλασσα.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Υπάρχουν ακόμα δύο καταγγελίες. Στη μία περίπτωση, μάλιστα, φέρονται να έστειλαν το θύμα τους στο νοσοκομείο. Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη στον Ωρωπό. «Τον χτύπησαν τον άνθρωπο και τον έστειλαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση», λέει στην «Μ» ο Θανάσης Παπαθεοδώρου, κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη.

Θανάσης Παπαθεοδώρου-Κουνιάδος Σήφη Βαλυράκη

Σύμφωνα με το πιστοποιητικό που εξέδωσε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας στις 22/11/1991, το θύμα υπέβαλε μήνυση σε βάρος των δύο κατηγορούμενων αλιέων και του πατέρα τους.

Η υπόθεση όμως δεν προχώρησε. «Ο εγκαλών τότε δέχθηκε αφόρητες πιέσεις να αποσύρει την καταγγελία που υπέβαλε», τονίζει ο αδελφός της Μίνας Βαλυράκη.

Καταστροφή δικογραφίας
Όταν η οικογένεια του πρώην υπουργού ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης ενημερώθηκε εγγράφως ότι η δικογραφία αυτή καταστράφηκε τον Νοέμβριο του 2020, όπως και όλες οι προανακριτικές και προκαταρκτικές δικογραφίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι οποίες είχαν αρχειοθετηθεί μέχρι τα τέλη του 2014!
Την απόφαση για την καταστροφή πήρε στις 2-11-2020 ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά από γνωμοδότηση που εξέδωσε στις 11/9/2020 η επιτροπή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

 

«Η θάλασσά μας»
Σε μία άλλη περίπτωση, ένας παλιός πρωταθλητής κολύμβησης κατήγγειλε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν έντονο φραστικό επεισόδιο με δύο επιστάτες οι οποίοι ψάρευαν από την ακτή. Όπως κατέθεσε ο ίδιος στον ανακριτή, το επεισόδιο συνέβη στις 10-9-2018 όταν το αλιευτικό σκάφος των δύο αδελφών, οι οποίοι σύμφωνα με τη δικογραφία εμπλέκονται στον θάνατο Βαλυράκη, έπλεε έξω από το συγκρότημα που μένουν οι επιστάτες στην Ερέτρια σε απόσταση περίπου 30 -40 μέτρων από την ακτή. Υπενθυμίζεται ότι τα σκάφη απαγορεύεται ρητά να κινούνται σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από την ακτή για λόγους ασφαλείας.

Το σκάφος των κατηγορουμένων ψαράδων μετά το επεισόδιο που κατήγγειλε επώνυμα πρώην πρωταθλητής κολύμβησης

«Ό,τι θέλουμε κάνουμε»
Στην κατάθεσή του ο Ν.Τ. αναφέρει: «Άκουσα ανθρώπους να τσακώνονται και να βρίζονται με τους δύο επιστάτες του διπλανού συγκροτήματος. Σηκώθηκα από την ξαπλώστρα για να παρακολουθήσω τι γινόταν και είδα τους δύο βαρκάρηδες να διαπληκτίζονται με τους δύο επιστάτες. Οι επιστάτες ψάρευαν στον μόλο του συγκροτήματος με καλάμια. Αυτό που έγινε, όπως κατάλαβα, είναι ότι η βάρκα έπεσε πάνω στα αγκίστρια των επιστατών και αυτό ήταν η αιτία που ξεκίνησαν οι βαρκάρηδες να βρίζουν και οι επιστάτες τούς απάντησαν στον ίδιο τόνο. ‘‘Αυτή είναι η θάλασσά μας κι ό,τι θέλουμε κάνουμε’’, άκουσα εγώ να λένε οι βαρκάρηδες στους επιστάτες. Επίσης, μου έκανε εντύπωση ότι οι βαρκάρηδες δεν έφυγαν από το σημείο αλλά παρέμειναν εκεί, με αποτέλεσμα οι επιστάτες να αναγκαστούν να διακόψουν το ψάρεμά τους και απλώς πλέον τους κοίταζαν». Εντύπωση στον παλαιό πρωταθλητή έκανε το γεγονός ότι οι δύο ψαράδες έβγαιναν πολύ κοντά στη στεριά. Γι’ αυτό και ο Ν.Τ τράβηξε φωτογραφίες την ώρα του επεισοδίου, τις οποίες μάλιστα παρέδωσε και στον ανακριτή.
Ο ίδιος κατέθεσε ότι πριν από το 2018 είχε ξαναδεί τους συγκεκριμένους ψαράδες να κινούνται με το σκάφος τους πολύ κοντά στην ακτή και όταν τους το επισήμανε εισέπραξε την απάντηση «εμείς εδώ ψαρεύουμε».

Η κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα για τα επεισόδια με τους κατηγορούμενους ψαράδες

 

«Όταν κολυμπώ κυρίως κολυμπώ παράλληλα με τη στεριά αρκετά κοντά σε αυτήν για λόγους ασφαλείας. Ενώ κολυμπούσα από το σπίτι μου προς το ελαιοτριβείο, δηλαδή προς την κατεύθυνση του σπιτιού του Βαλυράκη, ήρθε πάνω μου μία βάρκα. Η απόστασή μου από τη στεριά ήταν περίπου 30 μέτρα. Δεν ήταν ρηχά, ήταν σε βάθος τεσσάρων μέτρων. Άκουσα μια βάρκα η οποία ήρθε αρκετά κοντά σε εμένα και εγώ τότε έβγαλα το κεφάλι μου από τη θάλασσα, σταμάτησα να κολυμπάω και τους φώναξα ότι έχουν έρθει πολύ κοντά στην παραλία. Πάνω στη βάρκα ήταν δύο άτομα. Θυμάμαι ότι μου είπαν “εμείς εδώ ψαρεύουμε”. Εγώ τους απάντησα “δεν ήσαστε κοντά στην παραλία;”. Εκείνοι μου είπαν “εμείς εδώ ψαρεύουμε”.

Εγώ συνέχισα να κολυμπάω και πήγα προς την παραλία και όταν έφτασα στο ελαιοτριβείο γύρισα πίσω. Δεν γνωρίζω ποιοι ήταν αυτοί με τη βάρκα. Άλλωστε όταν κολυμπώ φορώ τα γυαλιά της θάλασσας, τα οποία όμως θολώνουν όταν κολυμπώ, και δεν έχω καλή ορατότητα.

Το σκάφος των ψαράδων μετά το επεισόδιο που κατήγγειλε αυτόπτης μάρτυρας

 

Ημέρα θανάτου
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι μετά τον θάνατο του πρώην υπουργού, ελέγχοντας την κάμερα ασφαλείας του σπιτιού του που βλέπει τον χώρο όπου έπλεε το σκάφος του Βαλυράκη. διαπίστωσε ότι γύρω στις 12:30 υπήρχε κάποια κυκλική κίνηση πλεουμένων. «Όταν πληροφορήθηκα το γεγονός ότι έφυγε από τη ζωή ο Βαλυράκης και άκουσα ότι υπήρξε ένα επεισόδιο με κάποια βάρκα, την επόμενη ημέρα ανέτρεξα στο καταγραφικό του σπιτιού μου το οποίο βλέπει την Αγία Τριάδα και το Πεζονήσι και διαπίστωσα ότι υπήρχε κάποια κυκλική κίνηση πλεουμένων, ενός μεγαλύτερου και ενός μικρότερου σκάφους».

Όπως ανέφερε «οι κυκλικές κινήσεις των πλεούμενων διήρκεσαν περίπου 2-3 λεπτά», κι όταν έπαυσαν δεν είδε προς ποια κατεύθυνση έφυγαν, αν έφυγαν. «Στο εικοσάλεπτο παρατήρησα στο φιλμάκι ότι αναπτύχθηκε έντονος κυματισμός μεσοπέλαγα, μεταξύ του συμβάντος των κυκλικών κινήσεων που είχα παρατηρήσει και της οικίας μου, με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά.

“Ήταν σαν να είχε ζωγραφίσει κάτι κάποιος μέσα στο νερό και είχε δημιουργήσει απόνερα και αυτά ερχόντουσαν από δυτικά προς ανατολικά” κατέθεσε μεταξύ άλλων στον ανακριτή. Τόνισε μάλιστα ότι όλο αυτό «του έκανε εντύπωση επειδή ήταν μία μέρα με απόλυτη άπνοια».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προφυλακίστηκαν οι δυο ψαράδες που κατηγορούνται για το θάνατό του Σήφη Βαλυράκη

Δολοφονία Βαλυράκη: Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβαν συνήγοροι της συζύγου του

Σήφης Βαλυράκης: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορούνται δύο ψαράδες


Το γραπτό υπόμνημα της οικογένειας του πρώην υπουργού

Ωμή παρέμβαση λιμενικών με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι μάρτυρες της δολοφονίας Βαλυράκη καταγγέλλει μεταξύ άλλων η οικογένεια του πρώην υπουργού.
Στο γραπτό υπόμνημα που επιχείρησαν να καταθέσουν (και το οποίο δεν έγινε δεκτό επειδή ο ανακριτής έκλεισε τον φάκελο), οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας παραθέτουν μια σειρά από στοιχεία τα οποία σύμφωνα με όσα αναφέρουν αποδομούν τα όσα κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες υπεράσπισης.


Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι «εγείρει πλειάδες ερωτήματα το γεγονός ότι οι δύο ψαράδες δεν αρκούνται στο να αποσείσουν τις υπόνοιες ενοχής από το πρόσωπό τους αλλά προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε ατύχημα και όχι σε δολοφονία, παρά τη σωρεία αντικειμενικών αποδεικτικών στοιχείων».

Δωροδοκία
Αναφερόμενοι στον μάρτυρα-κλειδί, ο οποίος κατήγγειλε στις Αρχές απόπειρα δωροδοκίας από τον δικηγόρο των ψαράδων και αποκάλυψε αποκλειστικά η «Μ», οι συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας επισημαίνουν ότι η κατάθεση του στις 28.3.2022 υπήρξε σαφέστατη χωρίς να εμφανίζει οποιαδήποτε αντίφαση.

μάρτυρα κατέθεσε
Ο μάρτυρας κλειδί στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο της “Μ” Νίκο Νικολετάκη

Τονίζουν μάλιστα ότι: «Η αξιοπιστία σωρείας ισχυρισμών του αποδείχθηκε, όπως ότι επιδίωξε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον τότε δικηγόρο της οικογένειας με σκοπό να θέσει τη μαρτυρία του στη διάθεση της υπόθεσης, ότι όντως είχε επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο των αλιεών παρά τα αντίθετα αυτού λεγόμενα, αλλά και ότι κινδύνευσε να πληρώσει ακόμα και με τη ζωή του το θάρρος του να καταθέσει την αλήθεια».

Αναφέρουν μάλιστα ότι ο Β.Α. έχει υποβάλει τρεις μηνύσεις:
-Εναντίον των κατηγορουμένων για ψευδή καταμήνυση
-Εναντίον του προέδρου των αλιέων για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή κατάθεση
-Κατά αγνώστων για τις απειλές και τις σωματικές βλάβες που του προκάλεσαν φέτος τον Φεβρουάριο.

«Εκφοβισμός»

Στο υπόμνημα επισημαίνεται ακόμη η πίεση που δέχθηκε ο πρώτος μάρτυρας, αν και δεν κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα. Η κατάθεσή του όμως θεωρήθηκε κομβική καθώς ήταν ο πρώτος ο οποίος είπε ότι υπήρχε άλλο σκάφος δίπλα σε αυτό του πρώην υπουργού. Η πλευρά Βαλυράκη τεκμαίρει ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας «γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες, αλλά διστάζει να τους κατονομάσει ευθέως».

Η φωτογραφία – ντοκουμέντο που αποκάλυψε η ΜΠΑΜ και δείχνει ότι λίγο πριν τη δολοφονία Βαλυράκη το αυτοκίνητο των ψαράδων ήταν σταθμευμένο στο λιμανάκι – Οι ίδιοι στην κατάθεση τους υποστήριξαν ότι εκείνη την ημέρα δεν βγήκαν από το σπίτι τους

«Μειωμένη εμπιστοσύνη»

Συγκεκριμένα, η οικογένεια Βαλυράκη επισημαίνει ότι την ημέρα που πέθανε ο πρώην υπουργός ο πρώτος μάρτυρας ενημέρωσε στο Messenger τον λιμενικό Σ.Κ. ότι ο Βαλυράκης είχε πρόβλημα με το σκάφος του και ότι του έσβηνε η μηχανή του. «Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι θα ενημερώσει τον διοικητή του. Όπως αργότερα έμαθα, ο Βαλυράκης είχε ήδη βρεθεί νεκρός, γεγονός που ο Σ. δεν μου το είπε».

Ο πρώην υπουργός και το φουσκωτό του

Στις 08:21 το πρωί, όταν πλέον έμαθε ότι ο πρώην υπουργός είχε βρεθεί νεκρός, έστειλε φωνητικό μήνυμα στον ίδιο λιμενικό. Όταν αυτός επικοινώνησε μαζί του του είπε ότι θα κανόνιζε να καταθέσει στο Λιμενικό Τμήμα της Ερέτριας αυθημερόν, όπως κι έγινε: «Ο διοικητής φαινόταν να κάνει κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, χωρίς ωστόσο να αποτυπωθούν τα λεγόμενά μου σε κάποια ανακριτική έκθεση και να υπογράψω κάπου. Παρέμεινα στο γραφείο μου περίπου επτά με οκτώ λεπτά και αποχώρησα. Η στάση του διοικητή ήταν εντελώς απαθής», είπε ο μάρτυρας.

«Δεν πρόκειται να λιώσουν τα κόκκαλα σου, από τις κατάρες που έχεις φάει»

Στις επόμενες καταθέσεις του ιδίου τού επιδεικνύονται άσχετα σκάφη, και όχι αυτό των συγκεκριμένων υπόπτων.
Ακόμα και όταν ο β’ μάρτυρας κατονόμασε τα δύο αδέλφια ότι εμπλέκονται στη δολοφονία Βαλυράκη, οι λιμενικοί δεν κάλεσαν καν τον α’ μάρτυρα προκειμένου να αναγνωρίσει το σκάφος τους, πράγμα το οποίο έκανε για πρώτη φορά ενώπιον του ανακριτή τον Μάρτιο του 2022, και μετά από επίδειξη σχετικών φωτογραφιών.

«Ως ερασιτέχνης αλιέας γνωρίζω ότι από το Λιμεναρχείο της Χαλκίδας και το Λιμενικό Τμήμα της Ερέτριας επιδεικνύεται ανοχή έναντι της σχεδόν καθημερινής παραβατικής συμπεριφοράς των επαγγελματιών αλιέων. Η κατάσταση αυτή έχει κάνει τους επαγγελματίες αλιείς να θεωρούν ότι η θάλασσα είναι δική τους και να τους κάνει επιθετικούς», κατέθεσε πέρσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που κατέθεσε στο Λιμεναρχείο Χαλκίδας η συμπεριφορά των λιμενικών άλλαξε ριζικά απέναντι του: «Παρά το γεγονός ότι η Ερέτρια είναι μια πολύ μικρή κοινωνία και γνωρίζω σχεδόν όλους τους λιμενικούς χρόνια τώρα, έχουν γίνει όλοι πολύ απόμακροι. Ένας λιμενικός μάλιστα όταν συναντήθηκαν τυχαία σε ένα ψητοπωλείο τού είπε: «Δεν πρόκειται να λιώσουν τα κόκκαλα σου, από τις κατάρες που έχεις φάει». Ο συγκεκριμένος λιμενικός μάλιστα είχε βάρδια στην Ερέτρια όταν έγινε το συμβάν με τον Βαλυράκη.

Ο Μ.Α. είπε στον ανακριτή ότι το κλίμα στην Ερέτρια μετά τις πρώτες καταθέσεις που έδωσε τον Ιανουάριο 2021 ήταν πολύ βαρύ. «Υπήρχαν και γυναίκες που έρχονταν στον φούρνο στη συγχωρεμένη τη μητέρα μου και της έλεγαν πόσα λεφτά μου έδωσε η οικογένεια Βαλυράκη για να πω όλα αυτά που έχω πει. Επίσης, ακόμα και ο πρόεδρος των ψαράδων, δημόσια μέσα στο Ίντερνετ με έχει ξεφτιλίσει σε δημοσιογράφο ότι είχα πάρει λεφτά, και μάλιστα του έκανα μήνυση για αυτό». Ο ίδιος είπε ότι έμαθε πως οι δύο κατηγορούμενοι έχουν διαπληκτιστεί με πολλούς μέσα στη θάλασσα για το ψάρεμα. «Ξέρω ότι στο σημείο που έγινε ο διαπληκτισμός που εγώ είδα είναι το σημείο που ψαρεύουν οι Ε… χρόνια, από πάππου προς πάππου», συμπλήρωσε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις