Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Με τις καταθέσεις αστυνομικών συνεχίζει το δικαστήριο

Κωστόπουλου
Ζακ

Με τις καταθεσεις αστυνομικών συνεχίζεται η δίκη για το θάνατο του Ζακ Κωστοπουλου στο Μικτό Οκρωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Ο πρώτος μάρτυρας, αστυνομικος και τμηματάρχης της ΔΙΑΣ υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί λειτούργησαν άκρως επαγγελματικά και μάλιστα, χρησιμοποιώντας ηπιότερα μέσα κατά του Ζακ Κωστόπουλου, αφού θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει σε βάρος του τουλάχιστον και την αστυνομική ράβδο.

«Η αρχική ενημέρωση ήταν για ληστεία με μαχαίρι και αντίκρισαν, όπως είδα στο βίντεο, έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ που κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί. Κανείς δεν ήθελε αυτή την εξέλιξη. Οι αστυνομικοί λειτούργησαν ενδεδειγμένα και χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα από αυτά που μπορούσαν, όπως η αστυνομική ράβδος. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να τον αφοπλίσουν, έκαναν το καθήκον τους. Αυτή ήταν η πρόθεση τους, να τον αφοπλίσουν και να τον χειροπεδήςουν απαραιτήτως, όπως όφειλαν» ανέφερε ο μάρτυρας.

Μάρτυρας: Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί τέσσερις αστυνομικοί να παλεύουν πάνω από τον άνθρωπο και να μην μπορούν… λογικά ασκούσε δύναμη, σθεναρή αντίσταση.

Πολ. αγωγή: Δεν πρέπει οι αστυνομικοί να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους με αυτά που βλέπουν;

Μάρτυρας: Πάντα ναι. Όμως εδώ στο βίντεο φαίνεται ότι είχαμε να κάνουμε με επικίνδυνο κακοποιό. Γιατί κρατούσε μαχαίρι, ήταν σε αμόκ και δεν ήξερε τί έκανε. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηπιότερα μέσα.

Πολ.αγωγή: Δηλαδή έπρεπε να τον πυροβολήσουν;

Μάρτυρας: Όχι, αναφέρομαι στην αστυνομική ράβδο.

Πολ. Αγωγή: Να τον χτυπήσουν δηλαδή; Γνωρίζετε ποτέ πέθανε;

Μάρτυρας: Όχι.

Πολ. Αγωγή: Ότι παραδόθηκε στο διασώστη του ΕΚΑΒ με μηδενικές ζωτικές λειτουργίες; Τί αντίσταση έχει ένας άνθρωπος που πεθαίνει;

Μάρτυρας: Στο βίντεο φαίνεται ότι αντιστέκεται σθεναρά. Οι αστυνομικοί είναι καλά εκπαιδευμένοι και αν είχαν να κάνουν με έναν άνθρωπο ημιθανή θα μπορούσαν να του φέρουν τα χέρια πίσω να τον χειροπεδήσουν.

Πολ. Αγωγή: Άρα λέτε ότι δεν είναι ημιθανής… αφού πέθανε λίγο μετά.

Μάρτυρας: Όχι, εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να ήταν.

Πρόεδρος: Βλέπουν έναν άνθρωπο με αίματα στο κεφάλι. Ερευνούν οι αστυνομικοί τί έχει γίνει;

Μάρτυρας: Εκπαιδεύονται να αφοπλίσουν εκείνη τη στιγμή. Μετά θα συλλεχθούν οι μαρτυρίες.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις