Δίκη Πισπιρίγκου: Συνεχίζεται η διαδικασία με εξέταση γιατρών-μαρτύρων (Συνεχής ροή)

Τζωρτζίνα
Η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας Ρούλα Πισπιρίγκου, εισέρχεται στο δικαστήριο συνοδευόμενη από αστυνομικούς, Αθήνα Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με την κατάθεση γιατρών, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας.

της Χριστίνας Αντωνοπούλου

Πρόεδρος: τι κάνει ένας παθολογοανατόμος

Μάρτυρας: ο παθολογοανατόμος είναι κορυφαία ειδικότητα υποχρεούται να ξέρει όλη την παθολογοανατομία εξετάζει όλες τις ασθένειες μεταξύ αυτές και ο καρκίνος δεν μπορεί να υπάρξει εξέταση αν δεν λάβει γνώση ο παθολογοανατόμος

Πρόεδρος:Θέλουμε κλινική εμπειρία;

Μάρτυρας: θέλουμε κλινικές πληροφορίες να μας πει ο θεράπων ιατρός την κλινική του εικόνα

Πρόεδρος:δεν έχετε κλινική εμπειρία σε νοσοκομεία ;

Μάρτυρας;Έχω εργαστεί στο παλογοανατομικο τμήμα δίπλα στο λαϊκό νοσοκομείο λάμβανα κλινικές πληροφορίες από όλα τα νοσοκομεία σχεδόν της Ελλάδας.

Πρόεδρος: Δηλαδή πείτε μας.

Μάρτυρας:μετά την νεκροτομή ο ιατροδικαστής εφόσον θέλει να συνεχιστεί η ιατρική γνωμάτευση έρχεται σε εμάς. Σε κάθε νεκροτομή ανεξαρτήτως αιτίου πρέπει να γίνεται ιστολογική εξέταση και τότε βγήκε το εξής πόρισμα ότι οποιαδήποτε νεκροτομή ( είναι ενιαία πράξη είναι η νεκροτομή) πρέπει να γίνεται από 2 γιατρούς όπου ο ένας τουλάχιστον πρέπει να γνωρίζει παθολογική ανατομική. Υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν κάνει ποτέ παθολογική ανατομική. Απαγορεύεται κυρία πρόεδρε νεκροτομή χωρίς παθολογική ανατομική εξέταση.

Πρόεδρος: Η κυρία Τσάκωνα λοιπόν κάνει την νεκροτομή και στέλνει την καρδιά, τη σπλήνα.

Μάρτυρας: μετά την νεκροτομή φεύγει το πτώμα για ταφή και μετά στέλνει σε εμάς για ιστολογική.

Πρόεδρος: έγινε 16/4 /2019 και εγώ παραλάβατε 9/5/2019 τα ορφανά κατά είδος και μέγεθος

Μάρτυρας: όλα έγιναν σε ανύποπτο χρόνο. Η αποστολή είναι μερική. Η καρδιά οι πνεύμονες και οι νεφροί αλλά έλειπε ο εγκέφαλος βάση πρωτοκόλλου του Στρασβούργου θα έπρεπε να μου έχει σταλεί και ο εγκέφαλος.

Πρόεδρος: Στην ιστολογική του βρέφους χωρίζεται σε λεμφαδένες κοιλία είναι πολλά γαστρεντερολογικό σύστημα θα είχατε καλύτερη εικόνα αν τα είχατε όλα;

Μάρτυρας: σας είπα ένα παράδειγμα βασικού οργάνου.

Πρόεδρος: Στην κυρία Μιτσελου στάλθηκαν περισσότερα όργανα στην περίπτωση της Μαλένας στείλατε έγγραφο ότι δεν σας έστειλε όλα τα όργανα

Μάρτυρας: πόσες φορές στην επαρχία μου τα έστειλαν χωρίς φορμόλη και μύριζαν . Το βάρος της καρδιάς ήταν 79 γραμμάρια

Πρόεδρος :3 με 4 έτη τι θέλουμε δηλαδή πόσα γραμμάρια;

Μάρτυρας: 60 με 90 γραμμάρια .το 71 είναι ο μέσος όρος. Το βλέπω στο σύγγραμμα της Πότερ. Είναι σύγγραμμα διεθνώς αναγνωρισμένο. Η μέτρηση γίνεται την στιγμή που το έβγαλε ο ιατροδικαστής.

Πρόεδρος: στην καρδιά έχουμε 71 γραμμάρια έχετε κάτι άλλο την Δευτέρα θα ήθελα να φέρετε και το σύγγραμμα ώστε να κάνουμε την αντιπαραβολή.

Μάρτυρας: τα βάρη των οργάνων τα εξέτασα. Η φορμόλη στεγνώνει διώχνει το νερό για αυτό έχει άλλη μέτρηση στην καρδιά.

Πρόεδρος: Το διάστημα παραλαβής και αποστολής τι συμβαίνει

Μάρτυρας: παραμένουν υπό σταθερές συνθήκες στην φορμόλη.Μπορει στο χρόνο που θα τα μετρήσω να ξανά, μπορεί να γίνει η μέτρηση και δύο και τρεις μήνες μετά.

Πρόεδρος:πέρα από το βάρος επηρεάζει σε κάτι άλλο

Μάρτυρας:το συντηρεί το όργανο είναι καλής ποιότητας διαλύματος 4 % παλιά έκαιγε τα ορφανά τώρα είναι αλλιώς. Οι σημερινές διώχνουν το νερό αφυδατώνουν. Είμαστε εκπαιδευμένοι δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Καμία φορά προκαλεί αλλοιώσεις είναι ικανή η φορμόλη να το συρρικνώσει ώστε να φαίνεται το όργανο παθολογικό. Οι νευρώνες είναι σαν χαρταετοί, με την φορμόλη συρρικνώνει το κύτταρο.

Προεδρος: μη τρανταχτά παραδείγματα

Μάρτυρας : χωρίς φορμόλη μπορεί να αρχίσει να λιώνει.

Πρόεδρος: πόσος χρόνος απαιτείται για την εξέταση

Μάρτυρας: περνάει από διάφορα υλικά στόχος είναι η αφυδάτωση του κύτταρου σε 24 ώρες θα το βάλουμε σε ένα μηχάνημα το όργανο και θα κόψουμε μικρές τομές χιλιοστού τις οποίες θα βάφουμε σε χρωστικές και μετά θα το δούμε στο μικροσκόπιο. Μέσα σε λίγα λεπτά γίνεται η εξέταση αλλά η ανάλυση έχει την διαδικασία που σας είπα. Κάθε μέρα εξετάζω.

Διακόπτω λίγο την κατάθεση σας να έρθει ο Δειγιαννης και συνεχίζουμε

Μάρτυρας Δειγιαννης: θα το ζητήσω να το κοιτάξω υπάρχουν 3 γονίδια που αλλά πρέπει να εξεταστεί

Αμπατζή: το ss γονίδιο είναι αυτό που υπολείπεται

Μάρτυρας: ναι αυτό. Θα το στείλω μόλις το λαβω σε email

Πρόεδρος: τελειώσαμε κ Δειγιαννη ας έρθει ο κύριος Αναστασάκης

Πρόεδρος :εφόσον λάβατε γνώμη πείτε μας την εικόνα

Μάρτυρας:Υπήρχε κάτι στη μητέρα το οποίο πήγε στα παιδιά και εξαιτίας αυτού τα παιδιά πέθαναν κατά πόσο αυτό στοιχειοθετείται θα πω ότι το γενετικό υπόβαθρο ενός ανθρώπου έχει πολλές πτυχές. Αν κάνουμε εξέταση στην κυρία Πισπιρίγκου θα χαθούμε στην ιατρική πρέπει να είμαστε εύστοχοι σήμερα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγράφουμε τις ευαισθησίες και τα στοιχεία μας η ιατρική προς το παρόν παραμένει κλινική ιατρική το γενετικό δεν οδηγεί με ασφάλεια κάπου αυτή την στιγμή δηλαδή αν έχω αυτό το γονίδιο θα πάθω αυτή την ασθένεια. Η κυρία Πισπιρίγκου είχε αναφερόμενη δύσπνοια όμως δεν προκύπτει να συνδέεται η πρόπτωση μητροειδους με τον αιφνίδιο θάνατο. Πρέπει τα κομμάτια να συνθέτουν ένα πόρισμα αλλιώς δεν μπορούμε να πούμε ότι προκαλεί ασθένεια στα παιδιά. Πήραμε αίμα από τα κορίτσια και μετά θα περνάγαμε σε έλεγχο τα παιδιά.

Μάρτυρας:Πήραμε αίμα από τα κορίτσια και μετά θα περνάγαμε σε έλεγχο τα παιδιά. Στην οικογένειά της κ Πισπιρίγκου υπήρχε άνθρωπος που είχε φύγει από στεφανιαία νόσο.

Μπάκα: ήταν συγγενής του κ Δασκαλάκη

Μάρτυρας: Στη συνέχεια το καρδιογράφημα δεν έχει κάτι κλινικό. Κάναμε 3 εξετάσεις όπου η μαγνητική κάνει βαθιά απεικόνιση της καρδιάς υπάρχει ήπια ακινησία η οποία χρειάζεται. Όλα αυτά που είδαμε στη μαγνητική δεν καταδεικνύουν κάποια εικόνα. Σχετικά με το τέστ κοπώσεως δείχνει καλές διαστάσεις, στη συνέχεια το χολτερ ρυθμού δεν σημειώνει αρρυθμίες επομένως αυτό δεν συνθέτει νόσο που να σχετίζεται με τα παιδιά. Τον παρακολουθούμε αυτόν τον άνθρωπο σε ιατρικό επίπεδο

Πρόεδρος: τι είναι κλάσμα εξώθησης

Μάρτυρας : έχει σχέση με ένσταση σύσπασης συσπάται δηλαδή η καρδιά λίγο λιγότερο. Το τριπλεξ είναι καλό. Θα την παρακολουθούσα, δεν έχουμε βιοδείκτες, αυξημένη ινώδη μόνο για την ίδια. Όχι για τα παιδιά.

Πρόεδρος: δεν υπάρχει κάτι αν δεν έφερναν ημερομηνία 2023 αλλά 2021

Μάρτυρας: όχι θα την παρακολουθούσα μόνο για το δικό της ιατρικό ο λύκος είναι αυτοάνοσο. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που μου δώσατε για το σύνδρομο nouna ελέγξαμε τα 800 γονίδια που αφορούσαν την καρδιά,20.000 ήταν όλα τα γονίδια. Εξετάστηκαν όλα. Είμαι κλινικός καρδιολόγος ζητάω βοήθεια από την γενετική η κυρία Πισπιρίγκου δεν είχε σύνδρομο nouna .Δεν προσκομίσθηκε κάτι το nouna είναι σύνδρομο παιδικής ηλικίας. Τα παιδιά δεν τα έχω δεί την τζωρτζίνα την είχα δει ως συνεργάτης του Παπαγιάννη.

Εισαγγελέας: ο κύριος Δασκαλάκης εξετάστηκε δεν υπήρχε κάτι

Μάρτυρας: όχι

Αμπαζή: υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ένα κουτάκι και να έχουμε αιφνίδιο θάνατο;
Μάρτυρας: οι άνθρωποι που έχουν nouna ζουν ανάμεσα μας. Το nouna έχει κατασκευάστηκα προβλήματα.

Αμπαζή: μπορεί να είχε ένα από αυτά τα παιδιά nouna και με τόσες εξετάσεις να μην το είχαμε βρεί.

Μάρτυρας: όχι

Πρόεδρος: Έστω ότι πάσχει η κ Πισπιρίγκου από κληρονομουμένη ασθένεια μπορεί να εμφανίσει φέτος στοιχεία τέτοια ώστε να επιφέρουν τον θάνατο ;

Μάρτυρας :είναι δύσκολο να συμβεί αυτό αν το προκαλούσε κάτι τέτοιο θα υπήρξαν ενδείξεις και στα παιδιά η τζωρτζίνα ήταν έναν ένα παιδί που είδαμε να φεύγει χωρίς να υπάρχει εξήγηση με τόσες εξετάσεις .Δεν αφορά την δική αλλά μιλάμε για κληρονομικά ζητήματα της οικογένειάς. Όταν δεν έχει όλα τα στοιχεία πηγαίνεις με πιθανότητες αλλά αν βρίσκαμε κληρονομικό νόσημα στην Τζωρτζίνα θα μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε και στις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις των παιδιών που εξετάσουμε τώρα.

Μπάκα: το nouna εμφανίζεται σε παιδική ηλικία;

Μάρτυρας: σε όλα τα νοσήματα σταδιακά γίνεται η διάγνωση. Υπάρχουν κάποιες δομικές καταστάσεις που οδηγούν στο νουνα. Ο λύκος κάνει καρδιοπάθειες πρώτα.

Αμπαζη: αυτά αφορούν την κυρία Πισπιρίγκου και δεν συνδέονται όπως μας είπε ο μάρτυρας

Πρόεδρος :κάτι που να συνδέεται με τα παιδιά υπάρχει

Μάρτυρας: βλέπω ένα προφίλ που δεν σηματοδοτεί αιφνίδιο θάνατο. Για να πάμε στα παιδιά πρέπει να διαγνώσουμε μια εικόνα για την ίδια. Μέτριο πλάσμα υπάρχει εδώ στις εξετάσεις από 40% χωρίς όμως να συνδέεται με τα παιδιά.

Πισπιρίγκου: μου είπαν ότι μπορεί να είναι από στεφανιογραφία ή covid

Μάρτυρας: θα έκανα ξανά τις εξετάσεις από την αρχή.

Εισαγγελέας: το αιματηρό υγρό είναι σύνηθες;

Μάρτυρας: Όταν ενας άνθρωπος που οδεύει στην καρδιακή ανακοπή υπάρχουν διάφορα στάδια . Είναι σύνηθες, το πνευμονικό οίδημά είναι επίπονο..

Εισαγγελέας: βάση της ιατροδικαστικής βρέθηκε αίμα μέσα στην κούνια σε ένα πανάκι της ίριδας η τσιωλα θεώρησε ότι είναι αιματηρό υγρό έχει την ίδια σύσταση γιατί εξέρχεται από τους πνεύμονες

Μάρτυρας: δεν το γνωρίζω. Το αν βγαίνει από το στόμα εξαρτάται πως θα αντιδρούσε από το εάν είχε συνείδηση.

Διακοπή…

Συνέχεια εξέτασης μάρτυρα παθολογοανατομου Δειγιαννη

Πρόεδρος: Κύριε Δειγιάννη σύμφωνα με την ιδιότητα σας θα ήθελα να μας πείτε σχετικά με τις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούνται σε όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Μάρτυρας : Η αλλοιώσεις είναι θέμα διαταραχής των ιστών. Ο άνθρωπος χωρίς φλεγμονές δεν μπορεί να ζήσει. Είναι μία φλεγμονή η οποία υπέρεκφράστηκε.

Πρόεδρος: θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι κατηγορίες φλεγμονής.

Μάρτυρας: καρκίνος, τραύματα, κάποια πληγή από μαχαίρι πχ σε όργανο αυτή και αν είναι φλεγμονή , θρόμβωση, διαταραχές πήξης αίματος ,και τα μεταβολικά νοσήματα είναι περίπου 300 και οφείλονται σε διαταραχή που θα έχει ένα γονίδιο

Πρόεδρος: άλλες ασθένειες άλλες παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή,;

Μάρτυρας: μόνο σε γονιδιακά νοσήματα, στέλνω τον ιστό για να δω πιο γονίδιο ευθύνεται για να προλάβουμε τα αδέρφια και τιμές γονείς μου έχει τύχει με 17χρονο κορίτσι όπου στα 47 πέθανε ο πατέρας από ακριβώς το ίδιο αίτιο.

Πρόεδρος: στα γονιδιακά μου είχατε πει ότι δεν έχει ευρήματα στην καρδιά

Μάρτυρας: τις περισσότερες φορές.

Πρόεδρος: από την αλλοίωση που θα δείτε σε ένα όργανο μπορείτε να δείτε αν αυτός ο άνθρωπος είχε δώσει κάποιο σύμπτωμα όσο βρισκόταν στη ζωή.

Μάρτυρας : όχι σε ένα νήπιο. Δεν μπορώ να πω ότι είχε κάποιο σύμπτωμα

Πρόεδρος: υπάρχουν βαθμίδες που προεξοφλούν ότι θα πεθάνει.

Μάρτυρας: υπάρχει κλιμακωτή αλλοίωση με βάση την ηλικία. Μια μικρή αλλοίωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει θάνατο. Μια εκτεταμένη αλλοίωση για την περίπτωση της καρδιάς όλα θα είναι αυξημένη.

Πρόεδρος: Σε άλλα όργανα;

Μάρτυρας: στο συκώτι οφείλονται σε άλλα αίτια. Στο ήπαρ το οποίο είναι όργανο πολύ ανθεκτικό μπορεί να ζήσει και με 10% ιστό. Εκεί που το υπέρ θα παραδοθεί είναι όταν θα υπάρχει κύρωση. Ο εγκέφαλος είναι από την άλλη ευαίσθητος όπως η καρδιά και στα νεφρά που αμέσως θα δώσει σήμα.

Πρόεδρος: Είχατε αναφερθεί σε βιβλιογραφία του 1980 και θα ήθελα και αυτά που δικάζονται στα Ελληνικά πανεπιστήμια της Ιατρικής, καθώς και στο βιβλίο Πότερ.

Μάρτυρας: βεβαίως θα σας τα φέρω.

Αμπαζη: θα ήθελα να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις

Πρόεδρος: Τη Δευτέρα θα τις κάνετε όλες γιατί έχω κι άλλα πράγματα να ρωτήσω.

Διακόπτει για Δευτέρα ώρα 9 κ 30πμ στο Εφετείο Αθηνών Δ70Α αίθουσα.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις