Αθώοι οι Θιβετιανοί φοιτητές που κρέμασαν πανό κατά της Κίνας στην Ακρόπολη

τρακτέρ

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν την 17.11.2022 από το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, οι τρείς Θιβετιανοί φοιτητές, που την 17.10.2021 συνελήφθησαν στην Ακρόπολη Αθηνών να έχουν αναρτήσει πανώ διαμαρτυρίας κατά των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Η Απόφαση ήλθε σε αντίθεση με την Εισαγγελική Πρόταση που πρότεινε την ενοχή των φοιτητών, για την κατηγορία της ρύπανσης και αλλοίωσης της μορφής μνημείου που επισείει ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια.

Η υπόθεση προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον και καλύφθηκε από Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και τη Βρετανική Guardian.

Τους Ακτιβιστές φοιτητές, που προκάλεσαν έντονο πονοκέφαλο στην Κινεζική Κυβέρνηση, εκπροσώπησαν ο έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης και ο Βρετανός Δικηγόρος Michael Polak.

Ο Αλέξης Αναγνωστάκης πιστεύει πως η Απόφαση δίνει δύναμη, ελπίδα και κουράγιο στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κόνγκ και αλλού, που μάχονται ενάντια στα εγκλήματα κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται.

Οι Θιβετιανοί φοιτητές απέλεξαν την Ακρόπολη Αθηνών ως σύμβολο της δημοκρατίας και λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Τον χώρο από όπου ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος κατέβασε τη σημαία του ναζισμού τα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και έκτοτε έγινε εθνικό σύμβολο.

Πρόθεσή τους ήταν να υπερασπιστούν με συμβολικό τρόπο τη δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων στο Θιβέτ από την Ελληνική Ακρόπολη.

Εξ αρχής μόνο έπαινος τους άξιζε και όχι χειροπέδες και κρατητήρια.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις