Danone, Nestlé και Coca-Cola αλλάζουν τις ετικέτες στα πλαστικά μπουκάλια μετά από καταγγελίες για παραπλάνηση των καταναλωτών

Danone, Nestlé και Coca-Cola αλλάζουν τις ετικέτες στα πλαστικά μπουκάλια μετά από καταγγελίες για παραπλάνηση των καταναλωτών

Οι Danone, Nestlé και Coca-Cola δεσμεύτηκαν να τροποποιήσουν τις επισημάνσεις και τις διαφημιστικές πρακτικές τους σχετικά με την ανακύκλωση των πλαστικών φιαλών, έπειτα από καταγγελία ευρωπαϊκών οργανώσεων καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ. Στόχος είναι οι καταναλωτές να ενημερώνονται με μεγαλύτερη σαφήνεια για τα πραγματικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των συσκευασιών και να μην παραπλανώνται από ισχυρισμούς που παρουσιάζουν υπερβολικά ή ανακριβώς τα οφέλη τους για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 22 Οκτωβρίου 2026, οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν να προσαρμόσουν συγκεκριμένες πρακτικές επισήμανσης και προώθησης των προϊόντων τους, με την Danone να ακολουθεί τις δεσμεύσεις που είχαν ήδη αναλάβει η Coca-Cola και η Nestlé, στο πλαίσιο των ενεργειών των ευρωπαϊκών αρχών για την προστασία των καταναλωτών.

Τι αλλάζει στις ετικέτες των πλαστικών φιαλών

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ισχυρισμοί όπως «100% ανακυκλωμένο πλαστικό» και «100% ανακυκλώσιμο», καθώς και εικόνες και σύμβολα που ενδέχεται να δημιουργούν την εντύπωση ότι οι πλαστικές φιάλες ανακυκλώνονται πλήρως ή επανειλημμένα, χωρίς απώλειες υλικού ή ποιότητας.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους, οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν να διευκρινίζουν ότι οι ισχυρισμοί περί χρήσης 100% ανακυκλωμένου πλαστικού στη φιάλη δεν καλύπτουν απαραίτητα το καπάκι και την ετικέτα. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν να αποφεύγουν διατυπώσεις όπως «Ανακύκλωσέ με ξανά», όταν αυτές δημιουργούν την εντύπωση ότι η συσκευασία μπορεί να ανακυκλώνεται επανειλημμένα σε έναν πλήρως κλειστό κύκλο.

Επιπλέον, οι ετικέτες και οι διαφημίσεις τους θα πρέπει να παρουσιάζουν με ακρίβεια τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των πλαστικών φιαλών. Οι σχετικές δεσμεύσεις καλύπτουν και την ψηφιακή επικοινωνία των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ξεκίνησε η υπόθεση

Η υπόθεση ξεκίνησε με καταγγελία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC) και 14 οργανώσεων-μελών της από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η ΕΚΠΟΙΖΩ, με την υποστήριξη των οργανώσεων ClientEarth και ECOS. Η καταγγελία υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές προστασίας των καταναλωτών της ΕΕ, στο πλαίσιο του δικτύου συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (CPC Network), και αφορούσε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που, σύμφωνα με τις οργανώσεις, μπορούσαν να δημιουργήσουν παραπλανητικές εντυπώσεις σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών φιαλών.

Η δράση συντονίστηκε από τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών στην Ουγγαρία και τη Σουηδία.

Η υπόθεση αναδεικνύει τη σημασία της αξιόπιστης περιβαλλοντικής ενημέρωσης, καθώς η χρήση όρων, συμβόλων και εικόνων που παραπέμπουν στην ανακύκλωση μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των καταναλωτών, ακόμη και όταν δεν αποτυπώνει πλήρως τις πραγματικές δυνατότητες διαχείρισης μιας συσκευασίας.

«Η συμμόρφωση των εταιρειών αποδεικνύει τη δύναμή μας ως καταναλωτών να επιβάλλουμε τη θέλησή μας για σωστή και αντικειμενική ενημέρωση, αξιοποιώντας πλήρως τη νομοθεσία και τη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες», επεσήμανε η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Ελένη Αλευρίτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι οργανώσεις καταναλωτών, το ποσοστό ανακύκλωσης των φιαλών PET στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται περίπου στο 55%, ενώ η πιθανότητα να μετατραπούν ξανά σε νέες φιάλες υπολογίζεται σε περίπου 30%. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη διαφορά ανάμεσα στη δυνατότητα ανακύκλωσης μιας συσκευασίας και στην πραγματική επαναχρησιμοποίηση του υλικού της για την παραγωγή νέων φιαλών.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Καμία δημοσίευση για προβολή