Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά η δίκη για τον θάνατό του- Την ίδια ώρα θα υπάρξει συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Οι τελευταίες άδικες στιγμές του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου θα αναβιώσουν σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η δίκη για τον θάνατό του, επί του πεζοδρομίου της οδού Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Την ίδια ώρα, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κάλεσμα έξω από το δικαστήριο με σύνθημα «Δικαιοσύνη για τον Ζακ».

Ποιοι θα καθίσουν στο εδώλιο για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου

Στο εδώλιο κάθονται τέσσερις αστυνομικοί, ένας κοσμηματοπώλης και ένας μεσίτης, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης προς τον αδικοχαμένο Ζακ Κωστόπουλο, καθώς -κατά το κατηγορητήριο- «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του».

Η οικογένεια του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο «για βίαια θανάτωσή του», δείχνοντας ξεκάθαρα και τις αστυνομικές αρχές και τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον Ζακ Κωστόπουλο εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, η πλευρά του θύματος, βασισμένη και σε βίντεο που έχει καταγράψει την άγρια επίθεση που δέχθηκε ο εγκλωβισμένος εκείνη την στιγμή Ζακ, ο οποίος δεχόταν “βροχή” από κλωτσιές και θρυμματισμένα κρύσταλλα από την βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου στο οποίο είχε μπει, είχε ζητήσει την παραπομπή των κατηγορουμένων για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται αναφορά στις «σωματικές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στον 33χρονο ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο οι κατηγορούμενοι, που καταγράφονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις και φέρονται να «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου».

Το χρονικό σύμφωνα με την δικογραφία

Ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν σε υπερδιέγερση και όταν αντιλήφθηκε πως δεν μπορεί να εξέλθει, άρχισε να χτυπά με πυροσβεστήρα αρχικά την γυάλινη θύρα και στην συνέχεια το κατώτερο επίπεδο της βιτρίνας που θρυμματίστηκε. Όταν το θύμα επιχείρησε να συρθεί για να βγει από εκεί δέχθηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.
Το βούλευμα αναφέρει πως οι δύο καταστηματάρχες αν και λόγω της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που είχαν θα μπορούσαν να προβλέψουν το θανατηφόρο αποτέλεσμα των χτυπημάτων εν τούτοις «από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής …έδρασαν απερίσκεπτα μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου έχει ζητήσει αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από θανατηφόρα σωματική βλάβη που είναι σήμερα.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση από ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις που όπως αναφέρουν, θα προσέλθουν «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη».

«Μην κλείνετε τα μάτια»

Με κοινό κείμενο οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις ενημερώνουν για την έναρξη της δίκης «για την άγρια δολοφονία του φίλου και συντρόφου μας Ζακ Κωστόπουλου» την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

«Ο Ζακ Κωστόπουλος, μέλος και ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ και οροθετικής κοινότητας, εμβληματική drag queen με το όνομα Zackie Oh, αρθρογράφος, ηθοποιός και youtuber, δολοφονήθηκε βίαια πριν δύο χρόνια, στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια. Δύο χρόνια και ένα μήνα μετά, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να αποδώσει ευθύνες για τη δολοφονία αυτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ήδη από την πρώτη στιγμή, η δολοφονία του Ζακ παρουσιάστηκε σχεδόν ως ατύχημα, ενώ υπήρξε συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι δύο έτη μετά τη δολοφονία δεν έχει ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ), η οποία διατάχθηκε σε βάρος των αστυνομικών που τον χτύπησαν και τον συνέλαβαν βίαια παρά την ημιθανή του κατάσταση», υπογραμμίζουν οι οκτώ οργανώσεις.

«Ακόμη, τις επόμενες μέρες τα ΜΜΕ κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός εκ των δραστών να καθαρίζει ήσυχος το χώρο της δολοφονίας, ασύλληπτος, ενώ δημοσιογράφοι έκαναν δημοσκόπηση για το εάν η κοινωνία συμφωνούσε με τη δολοφονία ή όχι», συνεχίζει η ανακοίνωση προσθέτοντας πως η άγρια δολοφονία του, με κλωτσιές στο κεφάλι ανάμεσα στα συντρίμμια μιας σπασμένης τζαμαρίας μπροστά στα μάτια δεκάδων εγκληματικά αμέτοχων περαστικών, αποτελεί για εμάς αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας, που γιγαντώθηκε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία.

«Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η βαναυσότητα της δολοφονίας είναι ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχει πέσει η κοινωνίας μας, μία κοινωνία στην οποία μία τζαμαρία αξίζει όσο μία ζωή», αναφέρουν.
«Θα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη αυτής της δίκης, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον Ζακ», ανακοινώνουν οι οκτώ οργανώσεις προσθέτοντας ότι ζητούν από τα ΜΜΕ να αναδείξουν τη σημασία της δίκης αυτής με αντικειμενικό και σφαιρικό τρόπο. Να επανορθώσουν για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν την δολοφονία τον πρώτο καιρό, από την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό της αλήθειας και της δικαιοσύνης, αλληλέγγυα στο Ζακ και στη μνήμη του και από το κράτος να αναλάβει τις εγκληματικές ευθύνες του και για τη δολοφονία αλλά και για τη μετέπειτα απόπειρα συγκάλυψής της.

«Ζητάμε από όλους, όλες και όλα, όπως και ο Ζακ ζητούσε την ημέρα της δολοφονίας του: ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ», καταλήγει το κείμενο που υπογράφουν οι οργανώσεις: Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Άνω και ΛΟΑΤ ΑμεΑ.

Όμως, το δικαστικό συμβούλιο στο σκεπτικό του, αν και ξεκαθαρίζει ότι οι δύο καταστηματάρχες μπορούσαν να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους ίσως είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, υπογραμμίζει ότι «έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις