Ξεκινά στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη της 25χρονης Σύριας Σάρα Μαρντίνι

Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη της 25χρονης Σύριας Σάρα Μαρντίνι, εθελόντριας της ΜΚΟ ERCI, του 26χρονου Γερμανού Σιν Μπίντερ, του 40χρονου Νάσου Καρακίτσου και άλλων 22 ατόμων, ως μέλη δικτύου διακίνησης μεταναστών.

Η Sarah είχε αρχικά φτάσει στη Λέσβο ως πρόσφυγας το 2015. Όταν η μηχανή του σκάφους στο οποίο επέβαινε χάλασε, η Sarah και η αδερφή της έσωσαν 18 συνεπιβάτες/ιδές τους σέρνοντας το βυθιζόμενο σκάφος σε ασφαλές σημείο. Αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε ως εθελόντρια σε μια ελληνική οργάνωση έρευνας και διάσωσης, όπου συνάντησε τον Seán, έναν εκπαιδευμένο δύτη. Η Sarah και ο Seán συνελήφθησαν το 2018 με τις κατηγορίες του λαθρεμπόριου, κατασκοπείας, παράνομης χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και απάτης.

H αρχική δικογραφία αφορά κακουργηματικές κατηγορίες, αλλά η συγκεκριμένη δίκη γίνεται για διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις για τις κακουργηματικές κατηγορίες που εκκρεμούν.

Τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορούνται κατά περίπτωση 25 άτομα αφορούν αδικήματα όπως της χρήσης πλαστών πινακίδων, της ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιεί το Λιμενικό, αλλά και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό πλημμελήματος.

«Η Σάρα και ο Σιν επιτελούσαν ανθρωπιστικό έργο διάσωσης ζωών, εντοπίζοντας σκάφη σε κίνδυνο στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και παρέχοντας στους/στις επιβαίνοντες/ουσες κουβέρτες, νερό κι ένα θερμό καλωσόρισμα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι φαιδρές και δεν θα έπρεπε ποτέ να δικαστούν», δήλωσε ο Νιλς Μουίζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση επίσης στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να άρουν την απαγόρευση ταξιδιού της Σάρα Μαρντίνι, κάτι που σημαίνει ότι η Sarah δεν θα μπορέσει να παραστεί στην ίδια της τη δίκη».

Διαβάστε ακόμη 

Σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο της Πάτρας η δίκη για τις πλαστογραφημένες αποφάσεις

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ποιος δικηγόρος κλήθηκε σε απολογία!

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις