Το οργιώδες παρασκήνιο για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας

δημοσιογραφία

Έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική σκυταλοδρομία για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου, οι οποίες θα κενωθούν την 30η Ιουνίου 2021. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει, με έντονους ρυθμούς και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ στο ραδιόφωνο παιανίζει το γνωστό τραγούδι του Μητροπάνου: «Τόσα δίνω πόσα θες, στα λαδάδικα πουλάν αυτό που θες».

Της Τζώρτζια Κοντράρου

Στο τέλος του τρέχοντα μήνα αποχωρούν, λόγω συνταξιοδότησης, η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ και του Α.Π. Αγγελική Αλειφεροπούλου. Και οι δύο παρέμειναν στις θέσεις αυτές, μόλις ένα δικαστικό έτος, κάτι που σύμφωνα με τους συναδέλφους τους, θεωρείται μειονέκτημα, καθώς δεν μπορούν μέσα στο διάστημα του ενός έτους (και αν είναι πλήρες έτος), να λύσουν τα προβλήματα του δικαστηρίου και να χαράξουν κατευθυντηρίους άξονες για την εύρυθμη λειτουργία. Απλά εκτελούν διαχειριστικά καθήκοντα.

Αναφορικά με τις νέες επιλογές που θα γίνουν από το υπουργικό συμβούλιο, πολλά λέγονται και πολλά έχουν βάση από αυτά που λέγονται.

Μάλιστα, ακούγεται ότι ορισμένες παρασκηνιακές ζυμώσεις έχουν περιέλθει σε γνώση του Πρωθυπουργού και ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις του για τον επικείμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να σπάσει κάποια αποστήματα που έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν.

Πάντως εμφανίζεται υποβαθμισμένος ο ρόλος του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς προσπαθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές των νέων προσώπων γνωστή δικηγορική εταιρεία του Κολωνακίου, στην οποία εταίροι είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ένας εξ αυτών έχει συγγένεια με κυβερνητικό αξιωματούχο που έχει την διφυή ιδιότητα του πανεπιστημιακού (και αυτός) και του δικηγόρου, ενώ παράλληλα (ο αξιωματούχος) είναι επικεφαλής Οργανισμού. Μια μάλιστα εκ των εταίρων της εν λόγω δικηγορικής εταιρείας, έχει εδώ και χρόνια φιλική σχέση με πρώην του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι σχέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, έχουν κτιστεί και καλλιεργηθεί εδώ και χρόνια, αλλά τώρα βρήκαν έδαφος να αναπτυχθούν, εμπλέκοντας μάλιστα και υπουργό, ο οποίος ξέρει μόνο τη μισή αλήθεια ή (η άλλη εκδοχή) υποτίθεται ότι ξέρει την μισή αλήθεια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο παζλ στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, παρασκηνιακοί παράγοντες, παραγοντίσκοι, κ.λπ. Κεντρικά πρόσωπα είναι οο επικεφαλής της δικηγορικής αυτής εταιρείας του Κολωνακίου, που γίνεται ο λόγος, και συνδέεται άμεσα με επιστημονικό Οργανισμό στον οποίο τον Ιούλιο του 2009 δόθηκαν ευεργετήματα με νόμο.

Ο Οργανισμός δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, σεμιναρίων, κ.ά. στα οποία συμμετέχουν είτε ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας, είτε ως ομιλητές, είτε ως παρουσιαστές, κ.λπ., πρώην και νυν υπουργοί, καθηγητές Πανεπιστήμιων, δικαστές, κ.λπ. Δηλαδή, ο Οργανισμός αυτός, έχει προσλάβει και την διάσταση ιδιωτικής Ακαδημίας- Πανεπιστημίου, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να γραφεί στις περγαμηνές του, αλλά απλά λέγεται.

Τελευταία, επιδεικνύει ενδιαφέρον και για την κτιριακή υποδομή των δικαστικών μεγάρων και τη χωροθέτηση των δικαστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οργανισμού αυτού, συνδέεται συγγενικά με ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο που είναι πρώτος σήμερα στην τάξη και με την ιδιότητα του δικηγόρου, χειριζόταν πολλές διοικητικής φύσεως υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια. Εξ ού και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος έφερε σε επαφή τον επικεφαλής του Οργανισμού με υπουργό. Η επαφή αυτή υπήρξε προσοδοφόρος αφού κατέληξε σε σύμβαση συνεργασίας με όχι και τόσο ευκαταφρόνητες αμοιβές.

Ας περάσουμε όμως στο κεφάλαιο των προαγωγών στις θέσεις των προέδρων του ΣτΕ και του Α.Π. που συνδέονται άρρηκτα με όλα αυτά.

Μεταξύ αυτών που έχουν προεπιλεγεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης για την κάλυψη της θέσης προέδρου είναι δικαστής που χειρίζεται 5-6 υποθέσεις συγγενών (α΄ βαθμού) βουλευτή που έχει αποβιώσει. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια οι υποθέσεις αυτές να κλείσουν το συντομότερο, δηλαδή να εκδοθούν οι αποφάσεις.

Οι συγγενείς του αποβιώσαντος βουλευτή είχαν αναθέσει σε ένα δικηγόρο να χειριστεί τις υποθέσεις αυτές. Μάλιστα μια ή δύο από αυτές τις υποθέσεις, ο δικηγόρος αυτός τις δίκασε ήδη και αναμένεται η έκδοση αποφάσεων.

Ξαφνικά, και από το πουθενά, στις υποθέσεις αυτές ανέλαβε να υπερασπιστεί ως δεύτερη δικηγόρος, η εταίρος της εν λόγω δικηγορικής εταιρείας του Κολωνακίου και κολλητή της πρώην. Πράγματι, κατά την πρόσφατη συζήτηση των υποθέσεων αυτών, παραστάθηκε και ανέπτυξε τα νομικά της επιχειρήματα υπέρ των εντολέων της.

Τώρα, το δικηγορικό αυτό γραφείο μαζί με τον Οργανισμό, αλλά και μέσω του συγγενικού κυβερνητικού αξιωματούχου, λέγεται, ότι θα ασκήσουν επιρροή προς την Κυβέρνηση, για να επιλεγεί κάποιος συγκεκριμένος δικαστής πρόεδρος.

Πάντως, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι, στο παλαιό μετερίζι της πρώην, ο κυβερνητικός αξιωματούχος είχε χειριστεί, με τη δικηγορική ιδιότητά του, πάνω από 50 υποθέσεις του. Έτσι, προσθέτοντας και την φιλία που ήδη υπήρχε, έκανε το κονε με τον Πρωθυπουργό για να πάει εκείνη στο διπλανό κτίριο.

Από το πάζλ λείπει μόνο ένα κομμάτι για να ολοκληρωθεί και είναι αυτό της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός και εάν ο Πρωθυπουργός αντιληφθεί τι γίνεται και πάρει στα χέρια του τον έλεγχο των πραγμάτων.

Διαφορετικά, πάει γκανιάν για πρόεδρος ο εκλεκτός. Έτσι, «μ΄ ένα σμπάρο όχι δυο, αλλά πολλά τρυγόνια» και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Δηλαδή:

1) Το δικηγορικό γραφείο του Κολωνακίου, πήρε μια καλή αμοιβή για μια μόνο παράσταση υπέρ των συγγενών του αποβιώσαντος βουλευτή (τους οποίους όπως μου λένε, μ΄ ένα δικονομικό τρικ προσπαθούν να τους γλυτώσουν),

2) Ο υποψήφιος πρόεδρος βρήκε καλές άκρες στήριξης από τον κυβερνητικό αξιωματούχο και όχι μόνο και

3) Ο αρμόδιος υπουργός φέρεται ότι θα παίξει το όλο παιχνίδι, ανεξάρτητα αν δεν έχει καταλάβει ακόμα τι γίνεται και δεν έχει αντιληφθεί ότι έχουν παρθεί αποφάσεις ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού (ερχόμενο Ιούλιο ή το πολύ Σεπτέμβριο).

Προς αναζήτηση είναι ποίος έκανε το κονε μεταξύ των συγγενών του πρώην βουλευτή και της δικηγορικής εταιρείας, προκειμένου η εταίρος της να αναλάβει την υπεράσπιση ως δεύτερη δικηγόρος.

Πάντως, εάν επαληθευτεί το πρόσωπο που λένε ότι έκανε το κονε, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Θα επανέλθω…..

Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει τους Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννη Γραβάρη, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτρη Σκαλτσούνη, Παναγιώτη Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις