To βούλευμα σοκ: «Άσφυγμη, απνοϊκή, με μυδρίαση στα μάτια και ψυχρό δέρμα η Ίριδα»

Ίριδα

Στις 21-3-2021 νωρίς το πρωί, η Δήμητρα Πισπιρίγκου ακούει την Ίριδα να κάνει «αυτό τον μικρό θόρυβο που κάνουν τα μωρά όταν πάνε να ξυπνήσουν» («νιαούρισμα», όπως λέει χαρακτηριστικά). Στην πρώτη της κατάθεση η Δήμητρα Πισπιρίγκου σημειώνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα στις 02.30 τα ξημερώματα, ενώ σε άλλη κατάθεση επικαλείται αυτά που φέρεται να της είχε πει η αδελφή της ότι έγινε στις 07.30 το πρωί.

Η κατηγορουμένη σηκώθηκε και πήγε στο παιδικό δωμάτιο, ενώ επιστρέφοντας από αυτό είπε στην αδελφή της ότι της έβαλε πάλι την πιπίλα στο στόμα, τη σκέπασε και εκείνη ξανακοιμήθηκε. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου υπολογίζει τον χρόνο που χρειάστηκε η αδελφή της για να πάει στο παιδικό δωμάτιο και να επιστρέψει σε «ένα λεπτό περίπου», αποκλειστικά με το σκεπτικό ότι αν ήταν παραπάνω, θα την είχε πάρει και την ίδια πάλι ο ύπνος και δεν θα ξαναμιλούσαν. Μετά από αυτό, η επόμενη φορά που ξύπνησε ξανά η θεία του βρέφους ήταν όταν άκουσε την κατηγορουμένη να μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα του Μάνου Δασκαλάκη και να συζητάνε για το πότε θα βρεθούνε και τι φαγητό θα έφτιαχνε. Η κλήση αυτή έγινε στις 10.26 και είχε διάρκεια 100 δευτερόλεπτα. Εντούτοις υπάρχει μία αναπάντητη κλήση της μητέρας προς την «Ελένη» αμέσως πριν, δηλαδή στις 10.25.    Ίριδα

Η κατηγορουμένη αναφέρει στην απολογία της ότι ενδεχομένως να πατήθηκε το κινητό τηλέφωνό της κατά λάθος, αν και αυτό κλείδωνε. Το βούλευμα επισημαίνει: «Δεν δύναται να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η Ρ. να είχε ξυπνήσει πριν από το τηλεφώνημα με την πεθερά της νωρίτερα από την αδελφή της, χωρίς να το έχει αντιληφθεί η τελευταία. Όταν ξύπνησε η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η κατηγορούμενη ήταν ακόμα ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Μετά από αυτό κάθισαν λίγο ακόμα ξαπλωμένες εκεί και χάζεψαν στα κινητά τους, οπότε και σηκώθηκαν τελικά κατά τις 10.30 με 11 παρά… Η κατηγορουμένη έκανε ντους, ενώ η Δήμητρα Πισπιρίγκου έπλυνε τα δόντια της και μετά ντύθηκαν και πήγαν στην κουζίνα. Η κατηγορουμένη ξεκίνησε να φτιάχνει τη φρουτόκρεμα της Ίριδας και η αδελφή της πήγε να ξυπνήσει και να φέρει το μωρό στην κουζίνα για να φάει. Η ώρα ήταν 11.30 περίπου το πρωί και από τις 23.00 το προηγούμενο βράδυ το βρέφος δεν είχε φάει, ούτε πιει».  Ίριδα

Στη συνέχεια η αδελφή της κατηγορουμένης πήγε πάνω από την κούνια της Ίριδας, η οποία ήταν εντελώς ξεσκέπαστη. Αυτό που της έκανε εντύπωση ήταν η θέση που ήταν ξαπλωμένη, καθώς, ενώ συνήθως δεν κουνιόταν στον ύπνο της, δεν ήταν στη θέση που ήταν συνήθως ξαπλωμένη, δηλαδή κατά μήκος του στρώματος, αλλά κάθετα στο στρώμα, με το κεφάλι της προς τα έξω και τα πόδια προς τη μεριά του τοίχου. Ήταν ανάσκελα ξαπλωμένη και το κεφάλι της γερμένο προς τα δεξιά. Δεν ήταν στο κέντρο της κούνιας, αλλά προς τα πάνω, δίπλα ακριβώς στη μία από τις δύο μικρές πλευρές της κούνιας. Όταν έπιασε το χέρι της Ίριδας κατάλαβε ότι ήταν παγωμένο, ενώ παρατήρησε ότι τα μάτια της ήταν μισάνοιχτα. Έβαλε το χέρι της πάνω στο στήθος της και διαπίστωσε ότι δεν ανέπνεε. Τότε την έπιασε με τα δυο της χέρια κάτω από τις μασχάλες και την πήγε στην κουζίνα που ήταν η κατηγορουμένη, λέγοντάς της «Ρ. το παιδί» και στη συνέχεια την άφησε κάτω στο πάτωμα της κουζίνας για να της κάνει μαλάξεις, αφού είχε κάποιες γνώσεις ΚΑΡΠΑ. Ξεκινώντας τις μαλάξεις αντελήφθη ότι και το ποδαράκι της Ίριδας ήταν παγωμένο.

Επίσης, η Δήμητρα Πισπιρίγκου διαπίστωσε για πρώτη φορά μια ξηρότητα πάνω στα χείλη της Ίριδας που ήταν έντονη και είχε σκούρο χρώμα. Ταυτόχρονα, το πρόσωπο της Ίριδας είχε μια κοκκινίλα σαν έκζεμα γύρω από τα χείλη της, η οποία όμως είχε ξεκινήσει τις προηγούμενες ημέρες και για την οποία η μητέρα της της έβαζε μια αλοιφή. Η κατηγορουμένη ήρθε και εκείνη πάνω στο παιδί και συνέχισε εκείνη την ΚΑΡΠΑ, λέγοντας στην αδελφή της να πάρει τηλέφωνο τον Μάνο Δασκαλάκη και το ΕΚΑΒ, όπως και έπραξε στις 11.37. Ο Δασκαλάκης είχε πάει μαζί με τη μητέρα του και τον πατριό του σε μια γκαρσονιέρα που θα νοίκιαζε για να μείνει μόνος του, προκειμένου να την καθαρίσουν. Όσο βρίσκονταν στην γκαρσονιέρα δέχτηκε τηλεφώνημα από την αδελφή της κατηγορουμένης, η οποία του είπε ότι «το μωρό δεν ανασαίνει και να πάει γρήγορα στο σπίτι», όπως και έκανε εντός 4-5 λεπτών. Όταν έφτασε, η πόρτα του σπιτιού ήταν λίγο ανοιχτή, οπότε ο πατέρας μπήκε κατευθείαν μέσα, όπου αντίκρισε την Ίριδα στο πάτωμα της κουζίνας, ενώ από πάνω της ήταν η κατηγορουμένη και της έκανε μαλάξεις στο στήθος και της έδινε αέρα στο στόμα της. Η Ίριδα φαινόταν ότι δεν ανέπνεε και δεν είχε σφυγμούς. Ο πατέρας της διαπίστωσε ότι το ποδαράκι της κάτω από το γόνατο ήταν παγωμένο.              Ίριδα

ΕΚΑΒ

Στις 11.42 έφθασε η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ, την οποία περίμενε η αδελφή της 34χρονης έξω από το σπίτι. Το πλήρωμά της ήταν ο ιατρός Ι.Α., χειρουργός, με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, και δύο διασώστες. Ο ιατρός πήρε αμέσως το βρέφος και το μετέφερε μέσα στην κινητή μονάδα, όπου είχε όλα όσα χρειαζόταν για να συνεχίσει την ΚΑΡΠΑ. Το μωράκι ήταν άσφυγμο, απνοϊκό, με μυδρίαση στα μάτια και ψυχρό δέρμα. Το μόνιτορ στο οποίο το συνέδεσαν έδειχνε ασυστολία, δηλαδή δεν υπήρχε ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά του.

Ο γιατρός έκανε θωρακικές συμπιέσεις, έβαλε λαρυγγική μάσκα, αερισμό με AMBU και χορήγηση οξυγόνου. Επίσης χορήγησε δύο φορές αδρεναλίνη ενδοκαρδιακά στο βρέφος, η μία εξ αυτών καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο. Στις 11.51, και αφού προηγουμένως είχαν ειδοποιήσει το κέντρο του ΕΚΑΒ, ξεκίνησαν υπό συνεχή ΚΑΡΠΑ για το «Καραμανδάνειο», στο οποίο και έφθασαν στις 11.55.

Στο νοσοκομείο το παιδί παρελήφθη άσφυγμο, με ασυστολία, χωρίς αναπνοή, με μυδρίαση και ψυχρά άκρα. Τη διαδικασία ανέλαβε ομάδα ιατρών και νοσηλευτών. Αφού το φορείο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο ιατρείο των επειγόντων, ξεκίνησε η διαδικασία της ανάνηψης, η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής έγιναν έξι κύκλοι ΚΑΡΠΑ, οι οποίοι περιελάμβαναν θωρακικές συμπιέσεις, αερισμό με AMBU, οξυγόνο και χορήγηση αδρεναλίνης. Από τη σύνδεση του βρέφους στο μόνιτορ προέκυψε ότι δεν είχε καρδιακή λειτουργία, ενώ η καρδιά του βρισκόταν σε ασυστολία. Παρά την ασυστολία, όμως, πραγματοποιήθηκε ένας ακόμη κύκλος ΚΑΡΠΑ με απινίδωση, χωρίς αποτέλεσμα.

Στο «Καραμανδάνειο» οι γονείς πήγαν με το αυτοκίνητό τους, χωρίς να μιλήσουν καθόλου στη διαδρομή. Η 34χρονη, σύμφωνα με τον σύζυγό της, ήταν «στα χαμένα». Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι γιατροί φώναξαν τους γονείς για να τους ανακοινώσουν τον θάνατο του παιδιού τους.

Μιδαζολάμη

Η κατηγορουμένη ζήτησε να πάει κοντά στο παιδί της και πλησίασε στο κρεβάτι που ήταν σκεπασμένο, ενώ ο Δασκαλάκης της είπε «άσε να το θυμάσαι το παιδί όπως ήταν». Επιστρέφοντας από το κρεβάτι όπου βρισκόταν η Ίριδα, η μητέρα έκανε μια κίνηση σαν να λυγίζουν τα πόδια της και να είναι έτοιμη να λιποθυμήσει. Όπως αναφέρει ο εισαγγελέας: «Η ιατρός Β. αναλογιζόμενη τη δυσκολία των στιγμών εκείνων, ετοίμασε στους γονείς από ένα διάλυμα με μιδαζολάμη, ένα ελαφρύ ηρεμιστικό, το οποίο διέλυσε σε νερό και ακούμπησε τα δύο ποτήρια στο άδειο κρεβάτι. Ο Μάνος Δασκαλάκης αρνήθηκε, λέγοντας «δεν θα τα πάρουμε, έχουμε άλλο ένα παιδί στο σπίτι», ενώ η κατηγορουμένη ήπιε μία ή δύο γουλιές μόνο».

Το βούλευμα επισημαίνει ότι η κατηγορουμένη αφιέρωσε ένα μέρος του από 11-1-2023 υπομνήματός της στην περιγραφή της συμπεριφοράς της από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές του «Καραμανδάνειου», οι οποίοι στις καταθέσεις τους αναφέρουν πόσο ταραγμένη και συγκλονισμένη ήταν. Ο εισαγγελέας επαναλαμβάνει ότι «η γενικότερη συμπεριφορά της κατηγορουμένης αλλά και οι συγκεκριμένες αντιδράσεις της στις ενημερώσεις για τον θάνατο της Ίριδας δεν αποτελούν, κατά την κρίση μας, ασφαλές κριτήριο για τη διαπίστωση της συνδρομής επαρκών ενδείξεων ή μη, όπως και στην περίπτωση της Μαλένας».

Το πανάκι

Επιστρέφοντας στο σπίτι του το ζευγάρι πήγε ταυτόχρονα στο παιδικό δωμάτιο. «Η κατηγορουμένη έσκυψε μπροστά από την κούνια της Ίριδας και έκλαιγε. Τότε ο Δασκαλάκης είδε μέσα στην κούνια ένα πανάκι, από αυτά που χρησιμοποιούν οι γονείς για να σκουπίζουν το στόμα και τα σάλια στα μωρά. Ο ίδιος σημειώνει ότι η Ίριδα είχε συχνά τέτοια πανάκια στο χέρι της γιατί της άρεσε. Σύμφωνα με τον πατέρα, το πανάκι ήταν ανάμεσα στο στρώμα και τα πλαϊνά κάγκελα της κούνιας από την εξωτερική πλευρά. Φώναξαν τη αδελφή της 34χρονης και της είπαν τι είχαν μόλις ανακαλύψει. Ο πατέρας άγγιξε το πανάκι και του φάνηκε βρεγμένο, ενώ είχε πάνω του και κάτι καφέ κηλίδες. Εντύπωση όμως του έκανε ότι τόσο το σεντόνι στο στρώμα της κούνιας όσο και το κορμάκι που τους έδωσαν από το νοσοκομείο ήταν πεντακάθαρα, δεν είχαν κανένα ίχνος ή κηλίδες. Ο Δασκαλάκης ζήτησε από τη Δ. να παραδώσει το πανάκι στην Αστυνομία, όπου θα πήγαινε αργότερα να δώσει κατάθεση, καθώς στο «Καραμανδάνειο» ήδη τους είχαν μιλήσει αστυνομικοί και τους είχαν ζητήσει να δώσουν αργότερα καταθέσεις. Η αδελφή της κατηγορουμένης πράγματι πήγε στην Αστυνομία το απόγευμα της ίδιας ημέρας και παρέδωσε το πανάκι.                                     Ίριδα

Μετά τον θάνατο του βρέφους, ο Δασκαλάκης επέστρεψε στο σπίτι, για να είναι μαζί με την Τζωρτζίνα, όπως διευκρινίζει ο ίδιος, και όχι για την κατηγορούμενη, η σχέση του με την οποία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, αν και η ίδια τον ρωτούσε επίμονα εάν γύρισε για εκείνη ή για το παιδί. Η κηδεία της Ίριδας έγινε 2-3 ημέρες μετά τον θάνατό της. Ο Δασκαλάκης, όμως, 2-3 ημέρες μετά από την κηδεία αποφάσισε και πάλι να φύγει και να μείνει με τη μητέρα του. Τις ημέρες που ακολούθησαν τη νέα αποχώρησή του η κατηγορουμένη έπαιρνε τηλέφωνο συγγενείς του συζύγου της και τους ζήταγε να του πουν να γυρίσει. Παράλληλα συνέχισαν να μιλάνε και να τσακώνονται με την κατηγορουμένη στο τηλέφωνο και με γραπτά μηνύματα, ανταλλάσσοντας ύβρεις και απειλές. Μία ημέρα στις αρχές Απριλίου 2021, για περίπου τέσσερις ώρες, η κατηγορουμένη, αφού άφησε την Τζωρτζίνα σε μια φίλη της, είχε εξαφανιστεί και είχε κλειστό το τηλέφωνό της. Αργότερα βρήκαν ότι είχε πάει σε ξενοδοχείο στην Πάτρα. Το βούλευμα χαρακτηρίζει αξιοσημείωτο το ότι λίγο καιρό μετά τον θάνατο της Ίριδας, η 34χρονη έμεινε ξανά έγκυος. Αυτό διαπιστώθηκε και από γυναικολόγο που διαπίστωσε με υπέρηχο την εγκυμοσύνη. Η συγκεκριμένη εγκυμοσύνη δεν ήταν ηθελημένη, σύμφωνα με τον Μάνο Δασκαλάκη, καθώς η κατηγορουμένη τον είχε διαβεβαιώσει ότι λαμβάνει αντισυλληπτικά χάπια. Λόγω των θανάτων της Μαλένας και της Ίριδας και την ανακοπή της Τζωρτζίνας, επειδή φοβόταν ότι μπορεί να υπάρχει γονιδιακό πρόβλημα στην οικογένεια, αποφάσισαν να διακόψουν την κύηση με χάπι άμβλωσης, όπως και έγινε.

κεντρική φωτογραφία: Η μικρή Ίριδα στην κούνια της και δίπλα το πανάκι με το αίμα του βρέφους!

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυστύχημα στα Τέμπη: Ελεύθερος, χωρίς περιοριστικούς όρους, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ

Δίκη Πισπιρίγκου – Ράικος: “Η Τζωρτζίνα πέθανε από υπερβολική δόση κεταμίνης- Ήταν νεκρή στις 14.35 – Βρήκαμε ροκουρόνιο με νέα εξέταση”

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις