«Θάβουν» υπόθεση κακοποίησης τρίχρονου κοριτσιού από τον πατέρα του {;}

πατέρα

Σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι δικαστικές Αρχές Ιωαννίνων αναφορικά με καταγγελλόμενη κακοποίηση κοριτσιού, το οποίο σε ηλικία 3 ετών φέρεται να υπέστη ασέλγεια σε συστηματική βάση από τον πατέρα του, προκύπτουν από τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ


Καταγγελίες-φωτιά για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Ιωαννίνων σε υπόθεση παιδικής ασέλγειας
Τα κενά στην ανάκριση και τα στοιχεία που έχουν αγνοηθεί (μέχρι στιγμής)


Η δυσώδης υπόθεση η οποία απασχολεί ακόμη και σήμερα τη Δικαιοσύνη (εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος σχετικά με την παραπομπή ή όχι του κατηγορουμένου στο ακροατήριο) εκτείνεται χρονικά από το 2018.

Εκείνο το καλοκαίρι -και συγκεκριμένα τον Ιούνιο- το ανήλικο κορίτσι το οποίο είχε μόλις συμπληρώσει τα 3 χρόνια ζωής εκμυστηρεύθηκε σε ειδική ψυχολόγο και στο περιβάλλον της μητέρας του ότι ο «μπαμπάς» το κακοποιούσε σεξουαλικά, παρενοχλώντας το, μεταξύ άλλων, στα γεννητικά όργανα! Έκτοτε ξεκίνησε ο δικαστικός Γολγοθάς για τη διακρίβωση της αλήθειας. Στις 27 Δεκεμβρίου 2018 η μητέρα της ανήλικης (σ.σ. τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) καταθέτει μήνυση σε βάρος του πρώην συντρόφου της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Και κάπου εκεί ξεκινούν τα παράδοξα της υπόθεσης.                                                                                                            πατέρα

Μήνυση-σοκ

Στη μήνυσή της η καταγγέλλουσα περιγράφει τη γνωριμία της με τον κατηγορούμενο, τη σύναψη της σχέσης, επισημαίνοντας ότι χώρισαν λίγο μετά τη γέννηση της κόρης τους. Αναφέρεται, δε, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στον τρόπο με τον οποίο το ανήλικο κορίτσι της εκμυστηρεύθηκε τον Γολγοθά τον οποίο ανέβαινε. Όπως αναφέρει, τον Ιούνιο του 2018 το τρίχρονο τότε κοριτσάκι άρχισε να της ζητεί να παίξουν σεξουαλικού περιεχομένου παιχνίδια ισχυριζόμενο ότι έτσι την «ψυχαγωγεί» ο μπαμπάς της (!), ενώ το επόμενο διάστημα άρχισε να γίνεται επιθετική και να αντιδρά στις συναντήσεις που είχε με τον κατηγορούμενο. Επίσης προσθέτει ότι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους μετά την επιστροφή της μικρής από το σπίτι του κατηγορουμένου μύρισε σπέρμα (!) στην κοιλιά της, καθώς και ότι στις 17 Νοεμβρίου 2018, όταν και πάλι το μικρό κορίτσι επέστρεψε από το σπίτι του πατέρα της, παρατήρησε ότι είχε γρατζουνιές στο πρόσωπο και το σώμα, καθώς και ότι το αιδοίο της ήταν «ανοικτό, ερεθισμένο και διογκωμένο»! Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2018, προσπαθώντας να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει, η μητέρα του κοριτσιού απευθύνθηκε σε ψυχολόγο, η οποία της είπε, μετά από συνεδρίες με το παιδί, ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης!

Αρχειοθετήσεις

Την υπόθεση αναλαμβάνει εισαγγελέας Ιωαννίνων που (με fast-track διαδικασίες) αρχειοθετεί την υπόθεση, χωρίς, όπως καταγγέλλεται από τη μητέρα της ανήλικης, να προχωρήσει σε στοιχειώδεις προανακριτικές πράξεις όπως την κλήση σε κατάθεση ουσιαστικών μαρτύρων, καθώς και αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων (θεία, παππούς, γιαγιά κ.λπ.). Στη συνέχεια η δικογραφία ανασύρεται από το αρχείο κατόπιν παρέμβασης εισαγγελέως Εφετών, αλλά αρχειοθετείται εκ νέου. Ακολουθεί νέα αρχειοθέτηση αλλά και «έξοδός» της από το αρχείο, με την Εισαγγελία τελικά να ασκεί κακουργηματική δίωξη στον πατέρα της ανήλικης για τα αδικήματα: α) της γενετήσιας πράξης με ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, β) της κατάχρησης ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, και γ) της γενετήσιας πράξης μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση.

πατέρα πατέρα

Ανάκριση

Τα παρατράγουδα, ωστόσο, της δυσώδους ιστορίας που προκαλούν προβληματισμό για τον τρόπο που οι Αρχές διερεύνησαν τόσο σκληρές και συνάμα ευαίσθητες καταγγελίες συνεχίζονται στην ανάκριση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της «Μ», η σχετική διαδικασία περαιώθηκε με μία και μόνο πράξη. Ποια ήταν αυτή; Η κλήση σε απολογία του κατηγορουμένου, ο οποίος σημειωτέον τυγχάνει να είναι ευυπόληπτος πολίτης των Ιωαννίνων με επιχειρηματική δράση. «Δεν κάλεσαν ούτε τη μητέρα της ανήλικης, ούτε τους μάρτυρες-συγγενείς, αλλά ούτε και τους ειδικούς πραγματογνώμονες οι οποίοι είδαν και εξέτασαν το παιδί», καταγγέλλει η μητέρα, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια οι δικαστικές Αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους στοιχεία-ντοκουμέντα (όπως βίντεο και φωτογραφίες της ανήλικης) τα οποία φέρονται να συνομολογούν την κακοποίηση που δέχτηκε από τον πατέρα της.

Την ίδια στιγμή, η πλευρά της μητέρας επισημαίνει ότι υποεκτιμήθηκαν άλλα σημαντικά στοιχεία τα οποία περιέχονται στον ογκώδη φάκελο, όπως:

• Η γνωμάτευση γνωστού καθηγητή Ψυχιατρικής, ο οποίος εξέτασε τον κατηγορούμενο διαγιγνώσκοντας διαταραχή της προσωπικότητάς του που σχετίζεται με παιδοφιλία.
• Οι γνωματεύσεις ιατροδικαστών, οι οποίοι (μέχρι και σήμερα) δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
• Η πραγματογνωμοσύνη ψυχιάτρου του Δημοσίου που διαπίστωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το παιδί κακοποιήθηκε.
• Αλλά και οι γνωματεύσεις ακόμη εννέα ειδικών επιστημόνων που συμπεριλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο! Μάλιστα γι’ αυτούς η εισαγγελέας στην πρόταση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με την οποία ζητεί την απαλλαγή του κατηγορουμένου, ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι επιστρατεύτηκαν από τη μητέρα της ανήλικης προκειμένου να προχωρήσουν σε α λα καρτ διαγνώσεις!

πατέρα

Στοιχεία-φωτιά

Στην πρότασή της (με αρ. 119/2023) προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «δεν προκύπτουν καθόλου ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου» και ότι «από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκαν από τους παιδοψυχιάτρους, δεν προκύπτουν ενδείξεις σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης από τον κατηγορούμενο». Ωστόσο βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, όπως καταγράφονται σε υπόμνημα το οποίο κατέθεσε η μητέρα της ανήλικης, προκύπτει ότι το συγκεκριμένο εισαγγελικό συμπέρασμα είναι μάλλον έωλο. Ειδικότερα, στην παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη η οποία διενεργήθηκε (αρ. πρωτ. 20/3-2-2020) καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:                                      πατέρα

«…Υπέρ της σεξουαλικής κακοποίησης συνηγορούν τα εξής:

Η… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα της ανήλικης) δεν διστάζει να αναφερθεί στα υπό διερεύνηση γεγονότα και ταυτόχρονα αναφέρει πλήθος πληροφοριών για αυτά. Μιλάει ανοιχτά για αυτά και λέει για παράδειγμα ότι ο μπαμπάς της έβαλε δύο δάχτυλα στο “πιπί” της, τη δάγκωσε, την έγλειψε, την έβαλε να παίξουνε “φωλίτσα”, την έβαλε γυμνή πάνω στο κρεβάτι, τη φωτογράφησε με το κινητό και στη συνέχεια την έβγαλε στο μπαλκόνι και την εκφόβισε. Επίσης θυμάται ότι έκλαιγε κάποιες φορές ενώ συνέβαιναν αυτά, συμπεριφορά που είναι αναμενόμενη σε καταστάσεις όπου ένα παιδί πιέζεται να κάνει κάτι που δεν θέλει. Μιλώντας για όλα αυτά η ανήλικη αναφέρεται σε βιωματικές εμπειρίες, οπτικές και οσφρητικές («το πιπί του μπαμπά μύριζε και είχε τρίχες», «το γάλα του μπαμπά ήταν ξινό»). Επιπλέον υπάρχει μια σταθερότητα και συνέπεια στην αλληλουχία των περιγραφόμενων γεγονότων, παρότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια αν αυτά συνέβησαν σε μία ή περισσότερες ημέρες, αν και λόγω της μικρής ηλικίας αυτό είναι αναμενόμενο. Τέλος μοιάζει να της προκαλεί πολύ μεγάλη αγωνία η συνεύρεση με τον πατέρα, γεγονός που συναινεί υπέρ μιας τραυματικής εμπειρίας μαζί του».
Στο υπόμνημά της μάλιστα η μητέρα της ανήλικης σημειώνει ότι «τέσσερις ειδικοί παιδοψυχίατροι και παιδοψυχολόγοι, ήτοι η ψυχολόγος Δώρα Τάτση, η ψυχολόγος με ειδίκευση στην Παιδοψυχιατρική – πραγματογνώμονας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Πειραιώς Σπυριδούλα Γιατρά, η ψυχίατρος Παιδιών & Εφήβων Χρύσα Κίτσιου, αλλά και η ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων Μυρσίνη Λιατίφη – Αλαμάνη», έχουν γνωμοδοτήσει ότι το μικρό κορίτσι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα της.

«Μου πειράζει το πιπί»

Συγκλονιστικά και άκρως αποκαλυπτικά για τα όσα φέρεται να έζησε το ανήλικο παιδάκι στα χέρια του κατηγορούμενου πατέρα της είναι όσα καταγράφονται στην έκθεση ψυχολογικής εκτίμησης της ψυχολόγου η οποία πρώτη (το 2018) κατόρθωσε να την ξεκλειδώσει. Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίας και ενός παιχνιδιού το κοριτσάκι της εκμυστηρεύθηκε ότι δεν θέλει να βλέπει τον πατέρα της γιατί της πειράζει το πιπί.

«…Έπειτα πήρε τη φιγούρα του πατέρα και είπε: ‘‘Ποτέ μαζί με τον μπαμπά’’. Στην ερώτησή μου γιατί ποτέ μαζί με τον μπαμπά, το παιδί είπε: ‘‘Γιατί μου πειράζει το πιπί’’. Στο σημείο αυτό της έδειξα σε μια κούκλα, που φορούσε ρούχα, το ασφαλές άγγιγμα και πού επιτρέπεται να μας αγγίζουν, στο κεφαλάκι, στα χέρια, στα πόδια. Το παιδί έδειξε τη γενετήσια περιοχή της κούκλας και είπε ότι εκεί την πειράζει ο μπαμπάς της. Μετά από αυτή την αυτοαποκάλυψη το παιδί δεν προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες…

Στατιστικά, παιδιά προσχολικής ηλικίας όταν προβούν σε αυτοαποκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης σπάνια ψεύδονται». Σε άλλη έκθεσή της η ίδια ψυχολόγος καταγράφει τα εξής: «…Κάθισα κάτω και η ανήλικη δίπλα μου. Με κεφάλι διαρκώς κατεβασμένο και χωρίς να με κοιτάει καθόλου στα μάτια είπε με πολύ γρήγορο λόγο ‘‘δεν θέλω να πάω ποτέ με τον μπαμπά γιατί με πειράζει στο πιπί μου. Βάζει το δάχτυλό του μέσα στο πιπί. Γλείφει και δαγκώνει το πιπί μου. Αυτό είναι το μυστικό’’, έπειτα σηκώθηκε να φύγει τρέχοντας. Βγήκε στον χώρο αναμονής και πήγε στην αγκαλιά της μαμάς και της γιαγιάς. Της θύμισα για άλλη μία φορά το συμβόλαιο της πρώτης συνάντησης και πότε σπάνε το απόρρητο. Της είπα πως εγώ τώρα πρέπει να μιλήσω γιατί κατάλαβα ότι δεν είναι ασφαλής και ότι όπως της είχα πει αν καταλάβω ότι ένα παιδάκι κινδυνεύει ή δεν είναι ασφαλές, τότε πρέπει να μιλήσω. Με άκουγε και έμοιαζε χαμένη στις σκέψεις της…».

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και η ψυχολόγος με ειδίκευση στην Παιδοψυχιατρική – πραγματογνώμονας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Πειραιώς Σπυριδούλα Γιατρά, η οποία πραγματοποίησε συνολικά τέσσερις συνεδρίες με την ανήλικη, κατά τη διάρκεια των οποίων το κοριτσάκι εκμυστηρεύτηκε τις κακοποιητικές πράξεις που ο εγκαλούμενος πατέρας της φέρεται να έχει τελέσει σε βάρος της. Καταγράφει, μεταξύ άλλων, στις εκθέσεις της: «…Στην πρώτη συνεδρία στις 4-1-2019 στην ερώτησή μου αν βλέπει τον μπαμπά απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτησή μου γιατί δεν τον βλέπει δεν απάντησε. Στην ερώτησή μου εάν θέλει να βλέπει τον μπαμπά απάντησε ‘‘όχι. Γιατί μου βάζει δάχτυλο στο πιπί, με δαγκώνει και με γλείφει. Με δαγκώνει και μου βάζει τη γλώσσα στο μέτωπο’’. Στην ερώτησή μου πού γίνονται αυτά με τον μπαμπά απάντησε ‘‘κουράζομαι’’. Αφού την ξαναρώτησα απάντησε ‘‘στο σπίτι του’’. Στην ερώτησή μου αν είναι κάποιος άλλος στο σπίτι απάντησε ‘‘δεν ξέρω’’. Στην ερώτησή μου αν είναι μόνοι τους στο σπίτι απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου ‘‘λες ότι ο μπαμπάς σε γλείφει. Σε γλείφει πάνω από τα ρούχα;’’ απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου ‘‘λες ότι ο μπαμπάς σε δαγκώνει. Σε δαγκώνει πάνω από τα ρούχα;’’ απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου αν ο μπαμπάς της λέει να τον ακουμπήσει στο σώμα του απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτηση μου αν της αρέσει να την ακουμπάει στο πιπί απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτησή μου αν του λέει κάτι όταν την ακουμπάει στο πιπί της απάντησε ‘‘όχι, όχι’’. Στην ερώτησή μου τι της λέει ο μπαμπάς απάντησε ‘‘ναι, ναι’’. Στην ερώτησή μου αν του λέει κάτι απάντησε ‘‘να σταματήσει’’. Στην ερώτησή μου αν ο μπαμπάς σταματάει απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτησή μου να μου δείξει πού την ακουμπάει ο μπαμπάς μού δείχνει την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού και μου λέει ‘‘αλλά δεν βάζει μέσα το δάχτυλο’’. Στην ερώτησή μου αν βλέπει τον μπαμπά απάντησε ‘‘δεν θέλω να τον βλέπω’’. Στην ερώτησή μου γιατί απάντησε ‘‘δεν θέλω να μιλάω’’. Έκτοτε δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία άλλη ερώτηση σχετικά με το θέμα αυτό… Στην τρίτη συνεδρία στις 29-1-2019 είχε αναφέρει στην ερώτησή μου ‘‘αν της έκανε κάτι ο μπαμπάς’’, ‘‘μου έβαζε το δάκτυλο στο πιπί, με έγλειφε στο πιπί, με δάγκωνε, με φωλίτσα’’. Στην ερώτησή μου τι είναι η φωλίτσα απάντησε ‘‘του μπαμπά’’. Στην ερώτησή μου αν η φωλίτσα είναι του μπαμπά απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου πού ήταν η φωλίτσα του μπαμπά απάντησε ‘‘στο πιπί του μπαμπά’’. Στην ερώτησή μου τι έχει γίνει με τη φωλίτσα δεν απάντησε. Στην ερώτηση μου αν την έχει δει τη φωλίτσα απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου πως ήταν αυτή που είδε απάντησε ‘‘μύριζε’’. Στην ερώτηση μου γιατί απάντησε ‘‘ήταν βρώμικη’’. Στην ερώτησή μου αν ο μπαμπάς της είπε να κάνει κάτι στη φωλίτσα του απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτησή μου πώς κατάλαβε ότι μύριζε και ήταν βρώμικη απάντησε ‘‘ήμουν κοντά’’. Στην ερώτησή μου όταν ήταν κοντά στη φωλίτσα μύριζε και ήταν βρώμικη σου είπε κάτι ο μπαμπάς απάντησε ‘‘να ανοίξω το στόμα μου’’. Στην ερώτησή μου αν άνοιξε το στόμα της απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου τι αισθάνθηκε απάντησε ‘‘τίποτα’’. Στην ερώτησή μου αν ο μπαμπάς έκανε κάτι στο στόμα της απάντησε ‘‘έβαλε τη φωλίτσα στο στόμα μου και γάλα’’. Στην ερώτησή μου αν ο μπαμπάς φορούσε τα ρούχα του απάντησε ‘‘όχι’’. Στην ερώτησή μου πού ήταν εκείνη την ημέρα απάντησε ‘‘στο σπίτι του’’. Στην ερώτησή μου αν θυμάται πόσες φορές είχε γίνει αυτό απάντησε ‘‘πολλές’’. Στην ερώτησή μου αν θυμάται σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού είχε γίνει αυτό απάντησε ‘‘στον καναπέ’’. Στην ερώτησή μου αν της έλεγε κάτι ο μπαμπάς όταν γίνονταν αυτά απάντησε ‘‘να μην τα πω. Θα μου κάνει κακό’’. Στην ερώτησή μου αν είδε κάτι στη φωλίτσα του μπαμπά απάντησε ‘‘είχε νερά. Ήταν άσπρα’’. Στην ερώτησή μου πού ήταν αυτά τα νερά απάντησε ‘‘στο στόμα μου’’… Στην τέταρτη συνεδρία στις 5-3-2019 στην ερώτησή μου τι έχει γίνει με τον μπαμπά απάντησε ‘‘ο μπαμπάς έβαζε το πιπί του στο πιπί μου. Και πήγε να με πετάξει από το μπαλκόνι’’. Στην ερώτησή μου τι έκανε απάντησε ‘‘εγώ έκλαιγα’’. Στην ερώτησή μου αν την είχε βγάλει στο μπαλκόνι απάντησε ‘‘ναι’’. Στην ερώτησή μου τι όροφος είναι εκεί απάντησε ‘‘είναι πολύ μεγάλος όροφος’’, εννοώντας προφανώς ψηλά. Ο μπαμπάς μου είπε ότι θα σπάσω…».

Οι ανατριχιαστικοί διάλογοι

Την ίδια στιγμή αποτροπιασμό προκαλούν τα όσα καταγράφονται σε έκθεση άλλης ειδικού και αποκαλύπτουν όλα όσα φέρεται να ανέφερε η ανήλικη σχετικά με την κακοποίηση από τον πατέρα της. Σε μια από τις συνεδρίες (στις 9-12-2019) που είχε γίνει χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου συνέβησαν τα εξής: «… Στη συνέχεια το παιδί αναφέρει ότι ο μπαμπάς της της πείραξε το πιπί το καλοκαίρι, στο σπίτι του και συγκεκριμένα στο δωμάτιό του, με τον εξής τρόπο:
– Ανήλικη: Εγώ ήμουν στο κρεβάτι και ο μπαμπάς ήταν σηκωμένος.
– Παιδοψυχολόγος: Όρθιος δηλαδή;
– Ναι.
– Και τι έκανε;
– Μου πείραξε το πιπάκι.
– Πώς;
– Μου έβαλε μέσα τα δάχτυλα.
– Πώς ένιωσες εσύ εκείνη τη στιγμή;
– Λύπη.
Στη συνέχεια αναφέρει ότι άνοιξε την πόρτα και πήγε στη μαμά της, η οποία ήταν κάτω. Αυτό λέει πως συνέβη μία φορά…».
Σε άλλη συνεδρία με την ίδια ειδικό, στις 16-12-2019, η ανήλικη φέρεται να είπε τα εξής:
«- Παιδοψυχολόγος: Ήταν σηκωμένος, ο μπαμπάς τι φορούσε;
– Ανήλικη: Τίποτα.
– Τίποτα;
– Ναι.
– Δεν φορούσε τα ρούχα του;
– Όχι.
– Όχι και έχεις δει ποτέ τον μπαμπά γυμνό;
– Όχι.
– Όχι; Όχι, δηλαδή όταν λες δεν φορούσε τίποτα, δεν φορούσε μπλούζα;
– Όχι.
– Παντελόνι;
– Όχι.
– Τον έχεις δει γυμνό τον μπαμπά;
– Όχι.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι η ανήλικη, εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούσε να κατανοήσει τον όρο ‘‘γυμνό’’, γιατί ήταν ένας ανακριβής και ασαφής όρος με άγνωστο περιεχόμενο για το παιδί, ενώ όταν εκείνο ρωτήθηκε με απλές και με σαφείς λέξεις, οι απαντήσεις του ήταν συγκεκριμένες (δεν φορούσε μπλούζα, δεν φορούσε παντελόνι). Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι παιδιά και μεγάλοι δεν μιλούν την ίδια γλώσσα και δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις έννοιες. Τα σημασιολογικά λάθη απαντώνται συχνά στα μικρότερα παιδιά…».                                                                                        πατέρα

Βίντεο

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται επίσης δύο αρχεία βίντεο όπου καταγράφεται η ανήλικη, τα οποία όμως δεν ελήφθησαν -όπως καταγγέλλεται- υπόψη από την εισαγγελέα που προχώρησε στην απαλλακτική πρόταση. Το πρώτο έχει διάρκεια τεσσάρων λεπτών και βιντεοσκοπήθηκε στις 20 Μαρτίου 2022 από τη μητέρα του κοριτσιού όταν η ανήλικη έβλεπε την ταινία μικρού μήκους «Το μυστικό της Νίκης», η οποία αναφέρεται στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Στο υπόμνημά της η μηνύτρια αναφέρει ότι μέσω του συγκεκριμένου βίντεο «καταδεικνύεται πλήρως το ψυχικό τραύμα που η ανήλικη κόρη μου έχει υποστεί από τις κακοποιητικές πράξεις του κατηγορουμένου σε βάρος της, αφού αντί να αντιμετωπίσει την ταινία ως παραμύθι, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, μόλις παρακολούθησε τις σκηνές της ταινίας που αναφερόταν στο ζήτημα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά, άρχισε να τρέμει, έκλεισε φοβισμένη τα αυτιά της με τα χέρια της, κουλουριάστηκε στα γόνατά της, έκλεισε το laptop και έκλαιγε γοερά για ώρα στην άκρη του κρεβατιού που καθόταν. Μετά, δε, από αυτό, η κόρη μου ήταν για ώρες ταραγμένη, στενοχωρημένη, έκλαιγε και δεν μιλούσε σε κανέναν, παρά μόνο παραμιλούσε, ψελλίζοντας ‘‘και εμένα ο μπαμπάς μου πείραξε το πιπί…’’.
Στο δεύτερο εξ αυτών, διάρκειας ενός λεπτού και ενός δευτερολέπτου (1:01), καταγράφεται η ανήλικη να ζωγραφίζει θλιμμένη και κλαίγοντας να λέει ‘‘ο μπαμπάς μου πείραξε το πιπί’’».


Τι ισχυρίζεται η πλευρά του πατέρα

Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι γνωστός επιχειρηματίας των Ιωαννίνων, αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία σημειώνοντας ότι η ποινική ταλαιπωρία την οποία αντιμετωπίζει οφείλεται στην εκδίκηση την οποία θέλει να πάρει (με όχημα την ανήλικη) η πρώην σύντροφός του για τον λόγο ότι δεν την παντρεύτηκε. Στη γνωμάτευσή του πάντως γνωστός ψυχίατρος, καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ο οποίος ορίστηκε ως τεχνικός σύμβουλος από τη μητέρα της ανήλικης, σημειώνει ότι από την αξιολόγηση του κατηγορουμένου προκύπτουν ενδείξεις οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με παιδοφιλία και ενδείξεις ότι έχει ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που αυξάνουν την πιθανότητα για τέτοιου τύπου παραβατική συμπεριφορά. Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις οι οποίες επιτρέπουν την επικοινωνία του κατηγορουμένου με την κόρη του, εκείνος δεν την έχει δει από τις 12 Ιουλίου 2019, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεννά ερωτήματα. Την ίδια στιγμή αύριο, Δευτέρα, η μητέρα της ανήλικης αναμένεται να παρασταθεί αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα έχει και τον τελευταίο λόγο σχετικά με τη δικαστική έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης.                                                                                                                πατέρα


Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρέντη: «Όταν καρφώθηκε η φωτοβολίδα στο πόδι του Αστυνομικού τα έχασα. Δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο». Η ομολογία του 18χρονου- Τι είπε για τον χούλιγκαν με το full face

Don Leon: «Ο μετανιωμένος» τράπερ που ανατίναζε ΑΤΜ

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις