Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη των Αγγελόπουλων

Χαλυβουργικής

Απόντος του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, αλλά παρόντων των δύο γιών του, συζητήθηκε στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών η προσφυγή που θα κρίνει οριστικά εάν ο 75χρονος βιομήχανος χρήζει, και σε ποιο βαθμό, δικαστικού συμπαραστάτη.

Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος έχουν εφεσιβάλει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που απέρριψε το αίτημα τους για ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη στον πατέρα τους. Κρίθηκε τότε ότι ο κ. Αγγελόπουλος είναι ικανός να συνεχίσει να ηγείται των επιχειρήσεων τους και να διαχειρίζεται την περιουσία τους. Τα παιδιά του, όμως, επιμένουν και πριν από λίγες ημέρες εκδικάστηκε η προσφυγή τους…

Παρά το μερικό lockdown στη Δικαιοσύνη, η εκδίκαση της έφεσης των υιών του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου δεν αναβλήθηκε. Κι αυτό διότι οι υποθέσεις δικαστικής συμπαράστασης εξαιρέθηκαν στην ΚΥΑ που αναστέλλει μερικώς τη λειτουργία των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας, προφανώς διότι κρίθηκαν ως επείγουσες.

Ο 75χρονος που μέχρι την περασμένη Άνοιξη, ήταν παρών σε όλες τις δίκες με αντιδίκους τα παιδιά του, επέλεξε να μην εμφανιστεί σε αυτό το ακροατήριο, προκειμένου να μη θέσει σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία του.

Αίτημα για νέα αναβολή

Η επιθυμία του κ. Αγγελόπουλου να βρίσκεται στη δικαστική αίθουσα για να μπορέσει να απαντήσει σε ενδεχόμενες ερωτήσεις της δικαστού, που, με την απόφασή της, θα αφήσει ή θα πάρει από τα χέρια του τη διαχείριση της περιουσίας του, εκφράστηκε από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του.

Δήλωσαν ότι ο βιομήχανος θέλει, αλλά δεν προσήλθε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Για αυτό ζήτησαν να δοθεί νέα αναβολή στη δίκη για να μπορέσει να παρασταθεί κι εκείνος.

«Αν κρίνω ότι πρέπει να του υποβάλω κάποιες ερωτήσεις, έχω τη δυνατότητα να το πράξω στο μέλλον», ήταν η απάντηση της προέδρου του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, απορρίπτοντας το αίτημα για μία τρίτη στη σειρά αναβολή.

Η υπόθεση συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να εξεταστούν μάρτυρες.

Οι αντιφατικές πραγματογνωμοσύνες των ψυχιάτρων

Πριν από 14 μήνες, η ίδια δικαστής είχε αναβάλει την έκδοση απόφασης, διατάσσοντας επανάληψη της δίκης προκειμένου να διενεργηθεί νέα πραγματογνωμοσύνη από δύο διαφορετικούς ψυχιάτρους.

Το είχε αποφασίσει διότι δεν είχε καταφέρει να καταλήξει σε οριστική απόφαση για το αν ο επιχειρηματίας μπορεί να διευθύνει τον κολοσσό των επιχειρήσεων του ή εάν τα προβλήματα υγείας του, καθιστούν αναγκαίο τον ορισμό δικαστικού συμπαραστάτη, όπως αιτούνται οι γιοι του.

Η δικαστής έκρινε τότε ότι απαιτούνταν κι άλλα αποδεικτικά ιατρικά στοιχεία πέραν αυτών που συγκεντρώθηκαν στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο καθώς ήταν αντιφατικές οι γνωματεύσεις του πρώτου δικαστικού πραγματογνώμονα και των λοιπών νευρολόγων- ψυχιάτρων.

Ωστόσο, οι δύο νέοι πραγματογνώμονες που όρισε πριν από 14 μήνες το Μονομελές Εφετείο κατέληξαν σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες.

Με αυτές τις πραγματογνωμοσύνες καλείται τώρα η πρόεδρος Εφετών να καταλήξει σε απόφαση.

Ο πρώτος ψυχίατρος κρίνει ότι ο κ. Αγγελόπουλος έχει πλήρη ικανότητα να συνεχίσει να διευθύνει τις επιχειρήσεις του.

Ο δεύτερος ψυχίατρος κρίνει ότι ο 75χρονος πάσχει από τόσο σοβαρή νοητική διαταραχή που πλέον δεν είναι σε θέση να «κρατά το τιμόνι» των επιχειρήσεων και να διαχειρίζεται την περιουσία του.

Πώς κατέληξαν σε διαφορετική γνωμάτευση

Οι δύο πραγματογνώμονες (ο πρώτος είναι ψυχίατρος, πρώην διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και ο δεύτερος νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγητής ψυχοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) εξέτασαν χωριστά τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο. Συναντήθηκαν μαζί του 3 με 4 φορές ο καθένας και επί ώρες, τον υπέβαλαν σε δοκιμασίες, τεστ και συνομιλούσαν μαζί του.

Ο ένας γιατρός, μάλιστα, φέρεται να συναντήθηκε και με τη σύζυγο του βιομηχάνου αλλά και με τους δυο γιους του.

Στα πορίσματά τους, ο ένας φέρεται να υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος έχει πλήρη ικανότητα, γνωρίζει τα συμφέροντα του, έχει ισχυρή άποψη και δεν επηρεάζεται από τρίτους, συνεπώς μπορεί να επιμελείται καθολικά μόνος του τις υποθέσεις του.

Και ο άλλος πραγματογνώμονας φέρεται να κατέληξε σε πλήρη αδυναμία επικοινωνίας του εξεταζόμενου, γεγονός που καταδεικνύει αδυναμία επιμέλειας των επιχειρήσεων και της περιουσίας του.

Η δικαστής αναμένεται πλέον να ανακοινώσει την απόφαση της. Θα μπορέσει να καταλήξει με τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία σε ασφαλή κρίση για την κατάσταση της υγείας του κ.Αγγελόπουλου;

Ουδείς πλέον μπορεί να αποκλείσει μια νέα απόφαση για καινούργιες πραγματογνομωσύνες και, κατά συνέπεια, μια νέα παράταση στο δικαστικό οικογενειακό εμφύλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κλεψύδρα στην απολογία του κατηγορουμένου ;

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις