Στην πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο του ΕΔΑΔ το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων

Ποινικολόγων

Στις Βρυξέλλες έλαβε χώρα στις 3 και 4 Μαίου 2024 το εαρινό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association).

Μεταξύ των άλλων, στο άνω Συνέδριο έλαβε χώρα η απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φετινή χρονιά.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε διεθνείς προσωπικότητες του ποινικού δικαίου, που επιδεικνύουν αφοσίωση και θυσίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή τη χρονιά, κύριο τιμώμενο πρόσωπο ήταν η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Françoise Tulkens.

H κ. Tulkens είναι ακαδημαϊκός και ποινικολόγος στο Βέλγιο με πολλές διακρίσεις.

Ήταν η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σπάζοντας στερεότυπα χρόνων. Οι αποφάσεις της θεωρούνται πρωτοποριακές στην προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Το βραβείο μοιράστηκε με την Αμερικανίδα Δικηγόρο Nancy Hollander, παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Μάλιστα το Χόλιγουντ έκανε ταινία για τη θαρραλέα ζωή και δράση της, με τη γνωστή ηθοποιό Τζόντι Φόστερ να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία The Mauritanian, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021.

Στη διάρκεια της καριέρας της η Αμερικανίδα δικηγόρος έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και την περίπτωση της στρατιώτου Chelsea Manning.

Η Απόφαση να τιμηθεί η Αμερικανίδα Δικηγόρος έλαβε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στην οποία προεδρεύει ο Έλληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Blue Horizon»: Η ώρα του εισαγγελέα για την ανθρωποκτονία του Αντώνη Καριώτη

Αριστοτέλεια Δόγκα: Ανάρτηση-καταγγελία της Εισαγγελέως στη δίκη Τοπαλούδη

 

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις