Σοφία Μπεκατώρου: H παραγραφή δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος

Σόφια Μπεκατώρου

Σε δήλωση μέσω της δικηγόρου της προχώρησε η Σοφία Μπεκατώρου, σχετικά με την απόφαση η υπόθεσή της να μπει στο αρχείο.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η παραγραφή αυτή όμως δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος και δεν αποκλείει το έννομο συμφέρον του κάθε θύματος για την αποκάλυψή του».

Μάλιστα, η κ. Μπεκατώρου μέσω της ανακοίνωσης αναφέρει ότι οι καταγγελίες θυμάτων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τους, ακόμη και εάν έχουν παραγραφεί «αφυπνίζουν και εισφέρουν στην ουσιαστική δικαιοσύνη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Σοφία Μπεκατώρου, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο Αθλητικός Εισαγγελέας για την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, μετά τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων αθλητών, είχε καταθέσει μεταξύ άλλων και το έγκλημα του βιασμού της, που υπέστη από παράγοντα της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια αθλητικής διοργάνωσης στο εξωτερικό, κατάθεση που επανέλαβε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, μετά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Το έγκλημα αυτό ως πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα έχει παραγραφεί, εφόσον έχει παρέλθει δεκαπενταετία από την τέλεσή του.

Η παραγραφή αυτή όμως δεν αναιρεί την απεχθή τέλεση αυτού του εγκλήματος και δεν αποκλείει το έννομο συμφέρον του κάθε θύματος για την αποκάλυψη του, που είναι εξ ίσου οδυνηρή με τη διάπραξη του εγκλήματος εις βάρος του.

Απαιτούνται θεσμοί και μηχανισμοί, καθώς επίσης εκπαιδευτικά εργαλεία και κανόνες δεοντολογίας σε όλους τους χώρους απασχόλησης, ώστε να ενθαρρύνεται κάθε πρόσωπο να καταγγέλλει πράξεις παρενόχλησης και κακοποίησης εις βάρος του, χωρίς οποιοδήποτε φόβο κινδύνου της ψυχικής του υγείας, της οικογενειακής του γαλήνης και της επαγγελματικής του επιβίωσης, στην περίπτωση αποκάλυψής τους.

Οι καταγγελίες θυμάτων για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας τους, ακόμη και εάν έχουν παραγραφεί, αφυπνίζουν και εισφέρουν στην ουσιαστική δικαιοσύνη και την ηθική σε όλους τους χώρους της κοινωνίας μας, που ως έννοιες ζωντανές και αξίες διαχρονικές δεν περιορίζονται από δικονομικούς κανόνες.

Αθήνα 9-2-2020

Η Πληρεξούσια Δικηγόρος της Σοφίας Μπεκατώρου

ΕΛΛΗ ΡΟΥΣΣΟΥ».

«Είναι σαν να έχω δικαιωθεί»
«Επειδή ήταν αναμενόμενη η παραγραφή, δεν έχω απογοητευθεί, γιατί έχουν ανοίξει τα στόματα πάρα πολλών ανθρώπων, εκφράζονται, αντιστέκονται σε τέτοια κακουργήματα, σε παρενοχλήσεις και επιτέλους η κοινωνία μας είναι πιο έτοιμη να ακούσει και να κάνει αλλαγές»: αυτό δήλωσε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση η Σοφία Μπεκατώρου, μια μέρα μετά την αρχειοθέτηση της καταγγελίας της για σεξουαλική κακοποίηση λόγω παραγραφής.

Η Ολυμπιονίκης τόνισε δε, πως μόνο και μόνο που η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία τη στήριξαν και βρέθηκαν και άλλες κοπέλες και άνδρες να βγουν να καταγγείλουν τις δικές τους τραυματικές εμπειρίες είναι σαν να έχει δικαιωθεί.

«Μπορεί να έχει παραγραφεί το έγκλημα αυτό, ωστόσο η αποκάλυψή του για μένα ήταν πολύ συμβολική αλλά και ουσιαστική. Ουσιαστική γιατί έχει προχωρήσει η χώρα μας σε μια άλλη φάση, όπου εύχομαι να εφαρμόσει περισσότερο και η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και να μπορέσουν να δουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης κατά πόσο αυτά τα εγκλήματα θα παραγράφονται ή όχι και νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση για ανοιχτό διάλογο, ο οποίος εύχομαι και πιστεύω ότι θα οδηγήσει σε ουσιαστικά συμπεράσματα και αλλαγές» είπε επίσης η κ. Μπεκατώρου.

Για το κατά πόσο περίμενε τέτοια στήριξη από την ελληνική κοινωνία, αλλά και για το ότι θα έδινε τέτοια ώθηση σε γυναίκες και άνδρες να βγουν και να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες, απάντησε πως δεν το γνώριζε και ουσιαστικά είπε πως «από τη στιγμή που βγήκα να το πω, έπρεπε να είμαι έτοιμη να είμαι και μόνη μου. Είχα μπει στη διαδικασία και είχα την αυτοπεποίθηση ότι ακόμη και μόνη μου θα προχωρούσα», υπογράμμισε.

«Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία, η πολιτεία αγκάλιασε αυτή την καταγγελία και βρέθηκαν και άλλες κοπέλες και άνδρες να βγουν να καταγγείλουν (μιλήσουν για τη δική τους περίπτωση) για μένα είναι πολύ σημαντικό. Και μόνο που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι σαν να έχω δικαιωθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Ολυμπιονίκης αποκάλυψε πως της τηλεφωνούν συνέχεια άτομα με αντίστοιχες εμπειρίες και εκείνη προσπαθεί να τους κατευθύνει σωστά.

Επεσήμανε δε, πως είναι στη διάθεσή τους και θα συνεχίσει να το κάνει ενώ παράλληλα υπενθύμισε πως υπάρχει η γραμμή 15900, για να γίνει επίσημη καταγγελία και να προχωρήσει η υπόθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Τα κόμματα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την πάταξη αυτού του αδικήματος» δήλωσε επίσης η κ. Μπεκατώρου.

Όσον αφορά στα σχόλια, που όπως είπε έχει ακούσει, ότι με την καταγγελία της υπάρχει τεράστια δυσφήμιση για τον ελληνικό αθλητισμό, τόνισε πως:

«Ο αθλητισμός είναι ζωή και ορισμένοι τον γκρεμίζουν και πρέπει να φύγουν».

Εξήγησε δε πως αυτό δεν ισχύει μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλους χώρους.

«Για να περάσουμε σε μια κάθαρση υπάρχει μία διαδικασία που είναι επώδυνη για όλους. Δεν σημαίνει ότι όταν φαινόμαστε “υγιής κοινωνία” είμαστε κιόλας».

Κλείνοντας, και σχολιάζοντας την κατάθεσή της, είπε:

«Έβγαλα από μέσα μου ένα βαρίδι και η ζωή μου καλυτέρεψε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Στο αρχείο η δικογραφία με τις καταγγελίες Μπεκατώρου – Προχωρά η δίωξη μόνο του προπονητή της 11χρονης

Βιασμός ιστιοπλόου: «Ασέλγησε στο δωμάτιο που κοιμόταν ο πατέρας μου. Απειλούσε ότι θα με σκοτώσει»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις