Σκάνδαλο Υποκλοπών: Περνούν το κατώφλι του εισαγγελέα οι πρώτοι ύποπτοι!

υποκλοπών

Η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών έχει μπει πλέον στην τελική της ευθεία και ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έχει καλέσει τους δύο πρώτους υπόπτους προκειμένου να καταθέσουν. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο, οι οποίοι συνδέονται με τις εταιρείες Krikel και Intellexa, τις εταιρείες δηλαδή που παρήγαγαν, εμπορεύονταν και εξήγαγαν από την Ελλάδα το λογισμικό Predator. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο εισαγγελέας θα καλέσει εν συνεχεία και άλλους υπόπτους προκειμένου να καταθέσουν, μεταξύ των οποίων και τη Σάρα Χαμού, τη σύζυγο του Ισραηλινού ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, η οποία ήταν και η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διασταυρωθεί, η δικογραφία που έχει ήδη δοθεί στους δικηγόρους των κατηγορουμένων εστιάζει περισσότερο στο παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και λιγότερο στις παρακολουθήσεις που έγιναν σε πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και στην ηγεσία του στρατεύματος από στελέχη της ΕΥΠ, τα οποία η κυβέρνηση τα έχει χαρακτηρίσει «ρυπαρά δίκτυα».

Ο έλεγχος που έκανε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης στην ΕΥΠ την παρελθούσα εβδομάδα προκειμένου να διασταυρώσει τη λίστα των 92 θυμάτων του Predator (που είχε καταρτίσει προ έτους η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) με τις λίστες επισυνδέσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φαίνεται πως έχει παραγάγει αποτέλεσμα, καθώς έχει ήδη επιβεβαιωθεί το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων. Στη βάση αυτή μέλλει να φανεί ποια άτομα θα κληθούν από την ΕΥΠ ως ύποπτα, ήτοι εάν θα είναι ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων ή η πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ Ευαγγελία Γεωργακόπουλου, η οποία, σύμφωνα με καταθέσεις που υπάρχουν στην δικογραφία, αποδεδειγμένα συνδέεται με το περιβάλλον του Γιάννη Λαβράνου.

Αιτήματα

Πληροφορίες της «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» αναφέρουν πως ήδη δικηγόροι των θυμάτων των υποκλοπών έχουν καταθέσει αιτήματα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να λάβουν τη δικογραφία, κάτι που δικαιούνται, καθώς ήδη έχουν κληθεί οι πρώτοι ύποπτοι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη θα καταθέσουν το σχετικό αίτημα αύριο Δευτέρα, ενώ ήδη ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης έχει καταθέσει αντίστοιχο αίτημα εκ μέρους του πελάτη του, δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου.

Καθώς τα θύματα των υποκλοπών έχουν τους τελευταίους μήνες υποβάλει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση δεκάδες αιτήματα για προανακριτικές ενέργειες, μέλλει να φανεί το εάν ο έμπειρος εισαγγελέας προχώρησε σε όλες αυτές τις ενέργειες ή όχι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προανακριτικών ενεργειών ήταν και η λήψη καταθέσεων από πρώην αποσπασμένους στην ΕΥΠ αστυνομικούς, που αποτελούσαν την κλειστή ομάδα συνεργατών της Ευαγγελίας Γεωργακόπουλου και οι οποίοι φέρονται να χειρίζονταν το λογισμικό Predator.

Ακόμη, στον αντεισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν δοθεί και τα στοιχεία όλων των εργαζομένων στην Intellexa, Ελλήνων και Ισραηλινών, και έχει ζητηθεί η λήψη καταθέσεων από συγκεκριμένα άτομα τα οποία ήταν στην εταιρεία από την πρώτη ημέρα έως και την τελευταία και γνωρίζουν καλά τις συναλλαγές των Ντίλιαν, Λαβράνου και Μπίτζιου με στελέχη της ΕΥΠ και με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει, δε, η μήνυση που έχει υποβάλει κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη, του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργικού Γραφείου, πρώην στέλεχος της ΕΥΠ που επιμολύνθηκε με Predator. Η μήνυση, που είναι μέρος της δικογραφίας, τεκμηριώνει πρόσθετα τη χρήση του Predator από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Πάντως, κ. Δημητριάδης κατέθεσε μεσοβδόμαδα ως μάρτυρας και όχι ως ύποπτος στον κ. Ζήση.

Και στο βάθος Προανακριτική

Εάν και δεν βρίσκεται στην προμετωπίδα της υπόθεσης, εντούτοις το πολιτικό παρασκήνιο γύρω από τις υποκλοπές έχει ειδικό βάρος. καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δικαστικές έρευνες. Ήδη εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν μεσοβδόμαδα συγκεκριμένα αιτήματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, τα οποία υπογράμμισε την Πέμπτη και σε ανάρτησή του στο Χ ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπάρξει ενημέρωση για το πόσοι στόχοι του Predator είχαν τεθεί ταυτόχρονα υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ. Ακόμη, έχει ζητήσει ενημέρωση και για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε η Intellexa σε Μαξίμου και ΕΥΠ για ζητήματα διακρατικής συνεργασίας, κάτι που έχει τεκμηριωθεί απόλυτα από τη δημοσιογραφική έρευνα. Ακόμη έχει ζητήσει το πόρισμα του υπουργείου Εξωτερικών για τις άδειες εξαγωγής του Predator που δόθηκαν σε Intellexa και Krikel από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή.
«Ελπίζουμε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Γεωργία Αδειλίνη, να μας δώσει εγκαίρως τις απαντήσεις για αυτά τα θέματα. Δεδομένου ότι τα άτομα που σήμερα καλεί η Δικαιοσύνη ως υπόπτους είχαν φυγαδευτεί τον Σεπτέμβριο του 2022 από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με απόφαση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κάτι που θέλω να πιστεύω ότι θα υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τις υποκλοπές είναι κάτι το οποίο καλοβλέπουν τόσο το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, στελέχη των οποίων έχουν υπάρξει εξαιρετικά επικριτικά κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποκλοπών. Είναι φυσικό η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών και η απαγγελία κατηγοριών να τροφοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς τόσο ο Γιάννης Λαβράνος όσο και ο Φέλιξ Μπίζιος διατηρούσαν επί σειρά ετών στενές σχέσεις τόσο με το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και με εν ενεργεία υπουργούς.

Τέλος, η υπόθεση των υποκλοπών εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων δημοσιογράφων ομίλων, αλλά και ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Είναι ενδεικτικό πως γερμανικά και αμερικανικά δίκτυα βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και διεξάγουν γυρίσματα για ντοκιμαντέρ σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών και την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: Συνεχίζεται η διαδικασία με την εξέταση ιατρικού προσωπικού (Συνεχής ροή)

Μήνυση για παραβίαση προσωπικών δεδομένων στην 43χρονη δικηγόρο Αγγελική Γιαννοπούλου υπέβαλλε ο 70χρονος ποινικολόγος

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις