Νέα στοιχεία αναφορικά με το σκάνδαλο των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιεύει το ereportaz.gr. Πρόκειται για την έκθεση της πρώην προϊσταμένης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, Παρασκευής Τυχεροπούλου που είχε υποβάλλει στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ το Νοέμβριο του 2023 για μέλη της οικογένειας του Γιώργου Ξυλούρη.
Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Τριάντης
Τα ΑΦΜ της οικογένειας είχαν μπλοκαριστεί με αποτέλεσμα το 2024 να μην πληρωθούν, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας της δικογραφίας που έχει διαβιβάσει στη Βουλή η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε αυτό γίνεται αναφορά στο Γιώργο Ξυλούρη ή «φραπέ», όπως αποκαλείται στις συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. Όπως επισημαίνεται, τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειάς του, φέρονται να δήλωναν ψευδή αριθμό ζώων και επιλέξιμες εκτάσεις σε Χίος και Πάρο προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις παράνομα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως φαίνεται στην έκθεση της κας Τυχεροπούλου που δημοσιεύει το ereportaz.gr, πέντε ηταν τα ΑΦΜ που συνδέονταν με την οικογένεια Ξυλούρη και είχαν υποβάλει αιτήσεις για την υποβολή ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ένα από αυτά είχε δηλώσει αγροτεμάχια στη Χίο ως ελαιώνες. Ωστόσο, όπως προέκυψε από τον έλεγχο στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε ελαιώνας αλλά…αμπέλι. Σε ακόμη μία περίπτωση μέλος της οικογένειας φερόταν να είχε δηλώσει «ιδιόκτητο αγροτεμάχιο στην Πάρο έκτασης 211,2 στρεμμάτων», το οποίος όμως ήταν δασική έκταση. Το ίδιο είχε κάνει στην Πάρο και άλλο μέλος της οικογένειας.
Συγκεκριμένα φερόταν να είχε δηλώσει αγροτεμάχια στην Πάρο συνολικής έκτασης 310 στρεμμάτων, «με κωδικό καλλιέργειας 8 και αγρανάπαυση». Με τη μόνη διαφορά ότι τα αγροτεμάχια ήταν δασική έκταση. Στο ίδιο νησί ακόμη ένα μέλος της οικογένειας είχε δηλώσει αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων. Όμως ο έλεγχος της κας Τυχεροπούλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν «ακαλλιέργητα».
Στο στόχαστρο η Τυχεροπούλου
Η Παρασκευή Τυχεροπούλου είναι το στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που εντόπισε ουκ ολίγες περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα η ίδια να στοχοποιηθεί εντός και εκτός Οργανισμού. Επίσης ο κ. Ξυλούρης φέρεται να ισχυρίζεται σε συνομιλίες που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ και αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας, παρενέβη σε κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να «αντικατασταθεί η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου». Εάν ευσταθούν τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ξυλούρης, εγείρουν μείζον ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα σε βάρος του Λευτέρη Αυγενάκη. Ας δούμε όμως τι αναφέρει για το Γιώργο Ξυλούρη το διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Όπως διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς, «στελέχη της Διοίκησης και υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ συμπεριλαμβανομένων Προϊσταμένων Διευθύνσεων τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των Περιφερειακών Διευθύνσεων – καθώς και εκπρόσωποι από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, ενήργησαν οργανωμένα προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύστημα απουσίας ελέγχων και να εξασφαλίσουν την πληρωμή αιτήσεων που δεν πληρούσαν τις νομικές προϋποθέσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής έχουν προκύψει «έντονες ενδείξεις ότι μέλη της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν να παρακάμψουν τις διαδικασίες ελέγχου, και ακόμη να τιμωρήσουν υπαλλήλους που θεωρούν υπεύθυνους για τους ελέγχους αυτούς». Τα στελέχη αυτά, «φέρονται να ενεργούν είτε κατόπιν εντολής του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να αυξήσει την εκλογική του επιρροή, είτε με δική τους πρωτοβουλία για να διευκολύνουν αιτούντες αγροτικών ενισχύσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ώστε να λαμβάνουν παράνομα επιδοτήσεις».
Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ένα «τυπικό παράδειγμα» είναι η περίπτωση του Γεώργιου Ξυλούρη, ο οποίος μαζί με μέλη της οικογένειάς του φέρονταν να «δήλωναν ψευδή αριθμό ζώων, καθώς και επιλέξιμες εκτάσεις εκτός Κρήτης, στα νησιά Χίος και Πάρος». Προκειμένου να πληρωθούν τα μέλη της οικογένειας Ξυλούρη φέρονται να ασκούσαν πιέσεις ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Στρατάκος.
Τελικά, τα μπλοκαρισμένα ΑΦΜ της οικογένειας Ξυλούρη δεν πληρώθηκαν το 2024, μετά από σχετικό ενημερωτικό σημείωμα της 30ης Νοεμβρίου 2023 από την Παρασκευή Τυχεροπούλου, τότε Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, στο οποίο σημειωνόταν ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν είχαν υποβληθεί εγκαίρως.
Η «ενοχλητική» εισαγγελέας Παπανδρέου και η αντικατάσταση
Στο πλαίσιο της έρευνας των Ευρωπαίων Εισαγγελέων είχαν τεθεί σε παρακολούθηση συγκεκριμένα πρόσωπα. Στις απομαγνητοφωνημενες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ο Γιώργος Ξυλούρης φέρεται να ρωτά το γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στρατάκο, αν «έκαναν κάτι για την υπόθεση Τυχέροπούλου», υπονοώντας προφανώς ενέργειες για την απομάκρυνσή της από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επισημαίνεται.
Ο Ξυλούρης φέρεται επίσης να ενδιαφερόταν «για την αντικατάσταση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα Πόπης Παπανδρέου, από το γραφείο της ΕΡΡΟ στην Αθήνα, επειδή εκείνη είχε ορίσει την Παρασκευή Τυχέροπούλου ως εμπειρογνώμονα σε προκαταρκτική δικογραφία που χειριζόταν».
Ο Ξυλούρης εμφανίζεται επίσης να συνομιλεί με Προϊσταμένη του Τμήματος Ελέγχου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βασιλική Ζαφειρίου, Κατά τη συνομιλία, της αναφέρει λεπτομερώς «για τις ενέργειες εναντίον της Τυχέροπούλου από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκο Μπαμπασίδη, για τις οποίες, όπως λέει, έχει άμεση πληροφόρηση». Επιπλέον, «ενημερώνει την Ζαφειρίου για παρέμβαση που έκανε με δική του πρωτοβουλία σε μέλος της κυβέρνησης, με σκοπό την απομάκρυνση της εισαγγελέως Παπανδρέου από τη θέση της». Η συνομιλία φέρει ημερομηνία 25 Οκτωβρίου 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο φως η εισαγγελική έκθεση που «καίει» Βορίδη και υφυπουργούς – Δείτε το βίντεο
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δίκη για παράνομες επιδοτήσεις το 2019-2020 – Σήμερα η εισαγγελική αγόρευση