Σκάνδαλο Folli-Follie: «Δεν θυμάμαι αν τα 80 χιλιάρικα ήταν σε μετρητά ή για φιλανθρωπική δωρεά» – Ολη η έκθεση της PwC

Folli-Follie

Νέες αποκαλύψεις για τις διαδρομές του χρήματος που βγήκαν από τα ταμεία της Folli Follie με την έγκριση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου προκειμένου να καλυφθούν κάποιες “ανάγκες” και να “διατεθεί ένα κονδύλι” στους κυβερνητικούς“συμμάχους” το κρίσιμο διάστημα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie το Μάιο του 2018, φέρνει η ενδιάμεση έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποίησε η PwC στη Folli Follie.

Όπως προκύπτει, στο αίτημα του Ν. Σάκκου για τα περιβόητα 80.000 ευρώ, ο ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) απαντά μονολεκτικά “Nai”(σ.σ. με λατινικούς χαρακτήρες, όπως περιλαμβάνεται στην έκθεση). Ο έλεγχος της PwC αναφέρει πως δεν έχει βρεθεί άλλη επικοινωνία επί του συγκεκριμένου θέματος και δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί το περιεχόμενο των επικοινωνιών αυτών. Ωστόσο, αναφέρεται στην έκθεση “σε ατζέντα που ανεβρέθηκε στα γραφεία της Εταιρείας και που πιθανολογείται ότι ανήκει στον ταμία Β. Κατσαμπή, εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή “Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 με ημερομηνία 14-05-2018.

O Νίκος Σάκκος, υπεύθυνος ασφαλείας της εταιρείας και της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ανέφερε σε συνέντευξη στους ελεγκτές της Pwc, ότι “το πρόσωπο με το οποίο πραγματοποιήθηκε η προαναφερόμενη συνάντηση είχε κάποια σχέση με τον Γ.Μ . (φέρεται να είναι ο Γεράσιμος Μπαλαούρας) αν και ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Όσον αφορά το θέμα των “αναγκών” (80) το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον ΓΚ (Τζώρτζης Κουτσολιούτσος), ο Ν. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ, αλλά ισχυρίστηκε ότι σε θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς.

Εν πάσει περιπτώσει, αναφέρεται στην έκθεση της PwC, αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή μετρητών ως απάντηση σε αυτό το αίτημα και αντ΄ αυτού ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε μια χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς από την Εταιρεία (FF) σε οντότητα ή οντότητες που εδρεύουν στην περιφέρεια που εκπροσωπούσε ο Γ.Μ.

Τροπολογία αλα καρτ
Η έκθεση της PwC συνεχίζει: “Σημειώνεται επίσης ότι στις 29-05-2018 ο Ν. Σάκκος λαμβάνει e-mail από τον Γ.Μ (Μπαλαούρας), με το οποίο τον ενημερώνει ότι η τροπολογία για αναστολή εφαρμογής του νόμου 3842/2010 για την περίοδο μέχρι 30-06-2019 (σ.σ. αφορά την περίπτωση των ΚΑΕ), θα έμπαινε εκείνη την ημέρα με επισυναπτόμενο το λεκτικό της προτεινόμενης ρύθμισης. Ο Ν. Σάκκος προωθεί το e-mail στους Δ.Κ. και Γ.Κ (Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο).

Η ενδιάμεση έκθεση… 212 σελίδων
Η ενδιάμεση έκθεση που όπως έχει αναφέρει με διαδοχικά δημοσιεύματά του το newmoney, καλύπτει έκταση 212 σελίδων χωρίς τα παραρτήματα, αποτελεί μια “σύνοψη” των ευρημάτων και συμπερασμάτων του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη Folli Follie. Ο έλεγχος ζητήθηκε από τις εποπτικές Αρχές στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε το Μάιο του 2018, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του report του fund QCM που ανέφερε πως η Folli Follie ήταν μια τεραστίων διαστάσεων φούσκα. Ακολούθως ο έλεγχος της Α&Μ αποκωδικοποίησε τους μηχανισμούς της λογιστικής απάτης που επί σειρά ετών λάμβανε χώρα με επίκεντρο τις ασιατικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Ο νέος έλεγχος της PwC που αξιοποίησε και τα ευρήματα της Α&Μ, προσδιορίζει το είδος της διαπραχθείσας απάτης, ποιοι ευθύνονται για αυτήν, ποια ήταν τα εμπλεκόμνενα σε αυτή πρόσωπα και διερευνά ενδείξεις διάπραξης λοιπών αξιόποινων πράξεων, ενώ καλύπτει πεδία που – με ευθύνη της τότε διοίκησης Κουτσολιούτσου – δεν επετράπη στην Α&Μ, όπως τα θέματα της υπεξαίρεσης και του εντοπισμού των εμπλεκόμενων προσώπων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία από δεδομένα που επεξεργάστηκαν ανταποκρίθηκαν θετικά στις λέξεις-κλειδιά που ζητήθηκαν. Από αυτά, περί τα 120.000 αρχεία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου, τα οποία κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη σχετικότητά και τη χρησιμότητά τους, αποτελώντας τη βάση του ελέγχου. Πληροφορίες αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν και έντυπα αρχεία, αποσπάσματα από ατζέντες και άλλες σημειώσεις. Για όλα τα ηλεκτρονικά αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή των ελεγκτών ακολουθήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία ανάκτησης των στοιχείων για να διασφαλιστεί η εξαγωγή των δεδομένων και η έγκυρη νομικά χρήση τους (chain of custody) ενώ αξιοποιήθηκε ειδικό λογισμικό (ΝUIX Workstation) για την ανάκτηση διαγραμμένων και άλλων αρχείων.

Στην έκθεση αναφέρεται πως μέρος του ελέγχου αποτέλεσε η διεξαγωγή συνεντεύξεων (όπως αυτή με τον Ν. Σάκκο, αλλά και άλλα στελέχη της εταιρείας) με σκοπό την απόκτηση επιπρόσθετης πληροφόρησης σχετικά με τα ευρήματα που προέκυψαν.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Folli-Follie: Νεο email εμπλέκει και το Μαξίμου: «Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός»

Folli Follie: Στον εισαγγελέα ο φάκελος για τις “πλάτες” Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Μπαλαούρα και Αραχωβίτη στους Κουτσολιούτσους!

 

Από το 2001 ξεκίνησε η απάτη
Η Pwc αναφέρει πως χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικοί μέθοδοι με σκοπό την εικονική αύξηση των πωλήσεων και κατ΄επέκταση των κερδών του Ομίλου μέσω εταιρειών ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF. Η πρώτη περίοδος ξεκινά από το 2001 έως το 2013 και είναι η γνωστή “γύρω-γύρω όλοι” που αποκάλυψε η Α&Μ. Παράλληλα με την πρώτη μέθοδο, από το 2006 έως το 2015 “έτρεχε” μια δεύτερη μέθοδος λογιστικής καταχώρησης εικονικών πωλήσεων σε εικονικούς πελάτες, χρησιμοποιώντας πάλι εταιρείες ελεγχόμενες από στελέχη του Ομίλου FF. Το 2015 οι μέθοδοι αυτοί έπαψαν να χρησιμοποιούνται και στις αρχές του 2016 εμφανίστηκε μια τρίτη μέθοδος κατά την οποία εταιρείες του Ομίλου πραγματοποιούσαν εικονικές πωλήσεις σε έναν μοναδικό εικονικό προμηθευτή.

Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν ο Tonio Law (Law Chiu Chien, Περιφερειακός Διευθυντής FFGS), o Ιωάννης Μπεγιέτης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Υπό-Ομίλου Ασίας) και η Kennis Chow (προϊστάμενη λογιστηρίου FFGS). Η PwC αναφέρει: “φαίνεται επίσης πως οι Δημήτρης και Γιώργος (Τζώρτζης) Κουτσολιούτσος γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των παράνομων μεθόδων, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατεύθυναν τις μεθοδεύσεις αυτές για την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων…. Επιπλέον από τα αποδεικτικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση μας προκύπτει ότι ο ΓΚ (Γιώργος – Τζώρτζης Κουτσολιούτσος) έδινε κατευθύνσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και την επιθυμητή απόδοση των θυγατρικών του Ομίλου στην Ασία που ήθελε να απεικονίζονται σε κάθε κλείσιμο, στις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις”.

Όπως έγραψε το newmoney, οι Δημήτρης και Τζώρτζής Κουτσολιούτσος αποκόμισαν ποσό που ξεπερνά αθροιστικά τα 180 εκατ.ευρώ από τις πωλήσεις μετοχών (μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων – placements), μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου της εταιρείας τους, αφού προηγουμένως και επί σειρά ετών, όπως κατηγορούνται, είχαν «φουσκώσει» με λογιστικές αλχημείες τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ PwC ΕΔΩ:  PWC Έκθεση

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις