Σε Αμερικανίδα Δικηγόρο που υπερασπίζεται κρατούμενους στο Γκουντάναμο, το φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων

Σε Αμερικανίδα Δικηγόρο που υπερασπίζεται κρατούμενους στο Γκουντάναμο, το φετινό Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων.

Στη Σόφια της Βουλγαρίας έλαβε χώρα στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2023 το φθινοπωρινό Συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association).

Μεταξύ των άλλων, στο άνω Συνέδριο ανακοινώθηκε η Απόφαση για την απονομή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη φετινή χρονιά.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε διεθνείς δικηγόρους του ποινικού δικαίου, που επιδεικνύουν αφοσίωση και θυσίες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για τη χρονιά που μας πέρασε, το βραβείο θα απονεμηθεί στην Αμερικανίδα Δικηγόρο Nancy Hollander, παγκοσμίως γνωστή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Μάλιστα το Χόλιγουντ έκανε ταινία για τη θαρραλέα ζωή και δράση της, με τη γνωστή ηθοποιό Τζόντι Φόστερ να ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία The Mauritanian, που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2021.

Στη διάρκεια της καριέρας της η Αμερικανίδα δικηγόρος έχει αναλάβει μεγάλες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και την περίπτωση της στρατιώτου Chelsea Manning, που κατηγορήθηκε με βαρειές ποινές καθώς αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες του αμερικανικού στρατού περί ανεπίτρεπτων επιχειρήσεων.

Η Απόφαση να τιμηθεί η Αμερικανίδα Δικηγόρος έλαβε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ποινικολόγων, στην οποία προεδρεύει ο Ελληνας Ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης.

Πρόσφατα μάλιστα, οι Ευρωπαίοι Ποινικολόγοι, δια του κ. Αναγνωστάκη, υπέβαλλαν για το ίδιο θέμα παρέμβαση ενώπιον του Στρατιωτικού Αναθεωρητικού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για υπόθεση θανατοποινίτη στο Γκουντάναμο.

Η παρέμβαση των Ευρωπαίων Ποινικολόγων υποστήριζε την πλήρη απαγόρευση των πράξεων βασανισμού, καθώς και των αποδεικτικών μέσων που προέκυψαν από αυτούς, σε βάρος των κρατουμένων στη στρατιωτική βάση του Γκουντάναμο.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις