Ρούλα Πισπιρίγκου: Παραιτήθηκε ο Αλέξης Κούγιας – Θα διορίσει συνήγορο το δικαστήριο

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος της οικογένειας Τοπαλούδη, προσέρχεται τον Άρειο Πάγο, Αθήνα, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023. Ενώπιον του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου θα εκδικαστούν, εκτός απροόπτου, την 19η Σεπτεμβρίου 2023, μετά από αναβολή, οι αναιρέσεις που άσκησαν ο 26χρονος Ροδίτης και ο 24χρονος συγκατηγορούμενός του αλβανικής καταγωγής, τελεσιδίκως καταδικασθέντες σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Αποδέχομαι την παραίτηση, ζητώ να διοριστεί συνήγορος», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά την απόφαση του Αλέξη Κούγια

«Ως υποβλήθηκε το αίτημα περί διακοπής της δίκης απορρίπτεται ομόφωνα, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανωτέρας βίας», είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου λέγοντας πως θα γίνει διάλειμμα και στο μεσοδιάστημα ζήτησε από τον κ. Κούγια να αποφασίσει.

Κούγιας: Εγώ αποχωρώ και η συνεργάτιδα μου.

 Πρόεδρος: Πού πάτε κύριε συνήγορε; Ένα σεβασμό στο δικαστήριο!

Κούγιας: Σέβομαι, σέβομαι.

Πρόεδρος: Έχετε παραιτηθεί;
Κούγιας: Την Πέμπτη θα πω.

Πρόεδρος: Για Τετάρτη έχουμε διακόψει, εσείς την Πέμπτη θα πείτε;

Κούγιας: Ωραία παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι!

«Παραιτούμαστε όλοι οι δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιφυλασσόμεθα την Πέμπτη να ανακοινώσουμε την απόφαση μας αν θα επανέλθουμε», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

«Αποδέχομαι την παραίτηση, ζητώ να διοριστεί συνήγορος», είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου μόλις ανέβηκε στο βήμα. Το δικαστήριο διέκοψε για να της διοριστεί νέος συνήγορος.

Τι συνέβη 

 

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε διακοπή της δίκης για μια εβδομάδα, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να αποχωρήσει από την υπεράσπιση.

«Ντόμινο» εξελίξεων προκάλεσε η ομόφωνη απόρριψη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου των αιτημάτων για κλήσεις μαρτύρων και ανάκληση προηγούμενων αποφάσεων του δικαστηρίου που είχε υποβάλει ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου Αλέξης Κούγιας.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε διακοπή της δίκης για μια εβδομάδα, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να αποχωρήσει από την υπεράσπιση.

«Μετά τις ομόφωνες απορρίψεις όλων των αιτημάτων μου έχω αποφασίσει να αποχωρήσω από την υπεράσπιση. Πρόκειται για μια εμβληματική δίκη και τέτοια προσβολή στα δικαιώματα της κατηγορούμενης δεν έχω ξαναδεί. Ο τρόπος που απορρίφθηκαν ενώ δαπανήθηκε χρόνος ακόμα και για καφετζούδες… στερείτε από την κατηγορούμενη τα δικαιώματα της. Θέλω να εκτεθεί το δικαστήριο. Δε μπορεί να μείνει η κατηγορούμενη χωρίς δικηγόρο. Θέλω να ενημερώσω των πρόεδρο του ΔΣΑ γιατί δεν έχω αφήσει ποτέ δίκη και να έχει χρόνο η κατηγορούμενη να βρει δικηγόρο πριν της διορίσετε εσείς. Αν δε βρει θα δούμε τι θα γίνει, αλλά θέλω να ενημερωθεί ο πρόεδρος του ΔΣΑ» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

«Σήμερα ο συνήγορος ρώτησε πόσες συνεδριάσεις έχουμε κάνει. Έχουμε κάνει 70 συνεδριάσεις σε 7,5 μήνες. Έχουν εξεταστεί 60 μάρτυρες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξετάζαμε μάρτυρες 2 και 3 ημέρες. Οι μαρτυρικές καταθέσεις είναι τεράστιες. Όταν έρχεται ο κ. συνήγορος και λέει ότι είναι συνοπτική διαδικασία πέφτει σε αντιφάσεις» είπε η εισαγγελέας της έδρας.

«Αν αποχωρήσει το σέβομαι και θα το δεχτώ. Το αν όμως το δικαστήριο θα διακόψει για μια εβδομάδα για να μας πει αν θα συνεχίσει ή όχι δε γίνεται. Αν θέλετε 1 ώρα 2 ώρες σκεφτείτε και αποφασίστε. Είστε έμπειρος. Αν δε συνεχίσετε πρέπει να υποβληθεί τύποις παραδεκτά. Όχι «δεν μου είστε επαρκείς και αποχωρώ». Η κατηγορούμενη δε μπορεί να μείνει χωρίς συνήγορο ούτε για μια ώρα! Δεν το δέχομαι ως εισαγγελική αρχή. Αν συνειδησιακά εσείς μπορεί να το κάνετε… για ποιο λόγο; Ο πρόεδρος του ΔΣΑ θα αποφασίσει μαζί σας;» σημείωσε η εισαγγελική λειτουργός και συμπλήρωσε: «αν δε μπορείτε να συνεχίσετε πρέπει να το καταθέσετε και μετά το δικαστήριο να αποφασίσει».

Το δικαστήριο έχει διακόψει για να αποφασίσει.

Τα αιτήματα

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απόρριψη των αιτημάτων του κ. Κούγια. «Στο σύνολο του το αίτημα που έχει υποβάλλει η υπεράσπιση αφορά κλήσεις σε κατάθεση. Για τους Θεοχάρη, Μεσσογίτη και Λευκίδου θεωρώ το δικαστήριο έχει λύσει οριστικά το ζήτημα και δε χρειάζεται να κληθούν» είπε η εισαγγελέας συμπληρώνοντας πως οι μάρτυρες Ράικος και Παπαγιαννης έχουν εξετασθεί ενδελεχώς. «Προτείνω να απορριφθεί το αίτημα» είπε η εισαγγελέας με τον Αλέξη Κούγια να αντιτίθεται στην εισαγγελική πρόταση.

«Ειλικρινά νιώθω ότι η υπεράσπισή μας είναι ανεπαρκής. Έχουμε έρθει σε ένα σημείο που με επιστημονικό τρόπο μπορεί να αξιολογηθεί η υπόθεση και ακούω την κυρία εισαγγελέα να λέει ότι θα αξιολογήσει την κατάθεση Παπαγιαννη για παράδειγμα, ενώ πρέπει να του τεθούν νέα ερωτήματα σε σχέση με όσα κατέθεσαν οι ιατροδικαστές» σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Κούγιας ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του δικαστηρίου που δεν δέχτηκε να καλέσει ξανά τον καθηγητή τοξικολογίας Νίκο Ράϊκο για να καταθέσει, αλλά και την απόφαση που δεν έκανε δεκτό το αίτημα για κλήση σε κατάθεση του παθαλογοανατόμου Σταμάτη Θεοχάρη, του ιατροδικαστή Συμεών Μεσογγίτη. Επιπλέον ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθεί να καταθέσει συμπληρωματικά και ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης.

Σχετικά με τον Νίκο Ράϊκο αιτήθηκε να κληθεί να καταθέσει και να προσκομίσει το έγγραφο παραλαβής φορμόλης και της αντίστοιχης τοξικολογικής εξέτασης, αλλά και να προσκομίσει στο δικαστήριο την τοξικολογική εξέταση ποσοτικού προσδιορισμού της λιδοκαϊνης και πριλοκαϊνης.

Ο συνήγορος της 34χρονης υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη προκειμένου να εξηγήσει τα ευρήματα που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες της νεκροψίας και ειδικότερα τα ίχνη απινίδωσης, αλλά και να διευκρινήσει αν είναι αληθής ο ισχυρισμός Ράικου ότι μετά την καρδιακή ανακοπή δεν υπάρχει μεταβολισμός.

Ανάμεσα στα αιτήματα του κ. Κούγια είναι και η κλήση της Ιωάννας Λευκίδου που διενήργησε την πρώτη τοξικολογική εξέταση, προκειμένου να απαντήσει στο γιατί δε βρήκε στο αίμα ροκουρόνιο, γιατί δε βρήκε στα ούρα μεταβολίτη κεταμίνης, αλλά και το ποια είναι η σημασία της μη ανεύρεσης του μεταβολίτη της κεταμίνης στα ούρα.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις