Ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.: Τα εξώδικα Πίσχοινα και Ραϊκόπουλου και η απάντησή μας!

Πίσχοινα

• Γιατί διαμαρτύρονται οι «συνομιλητές» της Ν.Β. υποστηρίζοντας ότι τους συκοφαντήσαμε επειδή προβάλαμε τους διαλόγους.
• Το μήνυμα της «Μ»: Μοναδικός μας στόχος είναι να βγει στο φως η αλήθεια!

Το μεσημέρι της Παρασκευής η πρώην εισαγγελέας Ανηλίκων και νυν αντεισαγγελέας Εφετών Αλεξάνδρα Πίσχοινα και ο δικηγόρος Δημήτρης Ραϊκόπουλος, σύζυγος της δικαστού Μαρίας Σκάρπου, παρέλαβαν τα εξώδικα τα οποία συνέταξε η νομική σύμβουλος της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» Μαρία Γρατσία ως απάντηση στην απόπειρα φίμωσης η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που έχει ξεκινήσει με αφορμή το φερόμενο κύκλωμα ψευδών γνωματεύσεων και εκθέσεων στο οποίο πρωταγωνιστεί η ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Ν.Β., που είχε ως αποτέλεσμα μπαμπάδες, μαμάδες, ακόμη και γιαγιάδες να «βαπτιστούν» κακοποιητές και ακατάλληλοι, και στο τέλος της ημέρας να αποξενωθούν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Τόσο η εισαγγελική λειτουργός όσο και ο δικηγόρος θεώρησαν εαυτούς προσβεβλημένους εξαιτίας του γεγονότος ότι μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά και διάλογοι τους οποίους είχαν με την εν λόγω ψυχολόγο, μέρος των οποίων παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανοιχτές Υποθέσεις» του OPEN αλλά και της εφημερίδος μας.

Σημειώνεται ότι η δημοσιογραφική ομάδα της «Μ» αλλά και των «Ανοιχτών Υποθέσεων», ως όφειλε, παρουσίασε το προϊόν της έρευνας, τα γεγονότα και τους διαλόγους καλώντας τόσο την κ. Πίσχοινα όσο και τον κ. Ραϊκόπουλο να τοποθετηθούν. Τόσο η εισαγγελική λειτουργός όσο και ο δικηγόρος απέφυγαν να πάρουν θέση. Αντ’ αυτού την περασμένη Τετάρτη (4 Ιουνίου 2024) επέλεξαν να απαντήσουν μέσω εξωδίκων, τα οποία συνέπεσαν με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ν.Β. αποσκοπώντας στο κόψιμο της εκπομπής!

Η απάντησή μας

Η απάντηση λοιπόν που δίδεται μέσω του εξωδίκου στους κ.κ. Πίσχοινα και Ραϊκόπουλο είναι απλή: «Όλα στο φως» για μια υπόθεση η οποία έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και έχει καταστρέψει, όπως καταγγέλλεται, αθώες, παιδικές ψυχές! Μέσω του εξωδίκου η «Μ» καθιστά σαφές ότι στα επίμαχα δημοσιεύματα περιελήφθησαν αποκλειστικά και μόνο στοιχεία τα οποία ήρθαν στα χέρια μας μέσω της δημοσιογραφικής μας έρευνας και τα οποία δημοσιεύθηκαν με μόνο σκοπό την ανάδειξης της αλήθειας γι’ αυτή την υπόθεση, η οποία έχει πραγματικά συγκλονίσει το πανελλήνιο. Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι -σεβόμενοι πάντοτε το τεκμήριο της αθωότητας των φερόμενων εμπλεκομένων προσώπων, αλλά «ταυτόχρονα και το καθήκον ενημέρωσης του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού, το οποίο έχει ειδικό βάρος σε μια υπόθεση τέτοιας ευαίσθητης φύσεως που σχετίζεται με μικρά ανήλικα παιδιά- δημοσιεύσαμε όποιο χρήσιμο στοιχείο είχαμε στα χέρια μας, αναδεικνύοντας (και μη συγκαλύπτοντας) τα ευρήματα της δημοσιογραφικής μας έρευνας». Γνωστοποιούμε λοιπόν τόσο στην ανώτερη εισαγγελική λειτουργό όσο και στον κ. Ραϊκόπουλο ότι μεταξύ των στοιχείων εντάσσονται και τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με την ψυχολόγο Ν.Β., οι οποίες προέκυψαν κατόπιν της νόμιμης άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου της μετά από πολλές καταγγελίες γονέων οι οποίες έγιναν στο Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σημειώνουμε ότι οι εν λόγω συνομιλίες εμπίπτουν χρονικά στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήδη διενεργούνταν έρευνα κατά της ως άνω ψυχολόγου.

Μέσω των δύο εξωδίκων η «Μ» καθιστά σαφές ότι τα δημοσιεύματα και το περιεχόμενο της έρευνας που προβλήθηκε στην εκπομπή δεν είχαν σκοπό την προσβολή της προσωπικότητας ούτε της κ. Πίσχοινα ούτε του κ. Ραϊκόπουλου, όπως μας προσάπτεται. «Ουδέποτε υπήρχε, ούτε και υπάρχει καμία πρόθεση προσωπικής στοχοποίησης σε βάρος του προσώπου σας, καθώς σας σεβόμαστε και ως άτομο και ως Εισαγγελικό Λειτουργό, ούτε βέβαια και σε βάρος οποιουδήποτε άλλου προσώπου, ενώ αυτό που πράξαμε είναι να παραθέσουμε τα στοιχεία από τη δημοσιογραφική έρευνά μας, μεταξύ των οποίων και η παραπάνω τηλεφωνική συνομιλία.

Ο μοναδικός μας στόχος λοιπόν αλλά και το χρέος μας απέναντι στο αναγνωστικό και τηλεοπτικό κοινό μας είναι να βγει στο φως η αλήθεια για μια υπόθεση με έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον, όπως είναι η επίμαχη υπόθεση του ερευνώμενου κυκλώματος έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, ώστε να αναδειχθεί η αλήθεια και να αποκατασταθεί το δίκαιο για όσες παιδικές -και όχι μόνο- ψυχές έχει τραυματίσει η ερευνώμενη δράση του ως άνω φερόμενου κυκλώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «…Επομένως, καμία προσωπική στοχοποίησή σας, καμία συκοφάντηση προς το πρόσωπό σας, τίποτε το ψευδές και ανακριβές δεν αναπαραγάγαμε σε σχέση το πρόσωπό σας, παρά μόνο τα ευρήματα από τη δημοσιογραφική μας έρευνα, σύμφωνα πάντα με όσα επιτάσσει το δημοσιογραφικό μας καθήκον», καταγράφεται στο εξώδικο της «Μ», στο οποίο προστίθεται ότι ως έγκριτοι νομικοί τόσο η κ. Πίσχοινα όσο και ο κ. Ραϊκόπουλος γνωρίζουν ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει «πρόδηλο δικαιολογημένο ενδιαφέρον, το οποίο πηγάζει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και την κοινωνική αποστολή του Τύπου και ως εκ τούτου εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας της άσκησης του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης (άρθρο 85 Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων – εφεξής “ΓΚΠΔ” και άρθρο 28 ν. 4624/2019)».

Νομολογία

Τόσο στην αντεισαγγελέα Εφετών, η οποία όχι μόνο ούσα «συντετριμμένη» άκουγε την ψυχολόγο της ΕΛ.ΑΣ. να της εκμυστηρεύεται το γεγονός ότι είχε εκκινήσει ποινική και πειθαρχική έρευνα, αλλά της πρότεινε να χρησιμοποιήσει το όνομά της στον δικηγόρο Θεόδωρο Μαντά, για να καταλήξει να σχολιάζει εκθέσεις της εν λόγω ψυχολόγου («έχω διαβάσει τις εκθέσεις και δεν γράφετε κάτι σοβαρό») που αφορούσαν υπόθεση ιδιώτη (αλήθεια, με ποια ιδιότητα, κ. Πίσχοινα;), να προκαταλαμβάνει συνομιλώντας με τη Ν.Β. εκκρεμή δικαστική υπόθεση για την οποία δεν έχει αποφανθεί ακόμη η Δικαιοσύνη («αν αθωωθεί αυτός, τότε τι να πούμε;») και να ομολογεί μέσω των συνομιλιών της ότι παραβιάζει το δικαστικό απόρρητο και εμπλέκεται με υποθέσεις με τις ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, όσο και στον κ. Ραϊκόπουλο υπενθυμίζουμε ότι «κατά την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), τα ΜΜΕ έχουν κατά το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), που κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974, καθήκον να ενημερώνουν το κοινό για υποθέσεις και θέματα που έχουν δημόσιο ενδιαφέρον, και αντίστοιχα το κοινό έχει δικαίωμα να ενημερώνεται για ζητήματα και υποθέσεις γενικού ενδιαφέροντος. Επομένως, εφόσον πρόκειται ειδικά περί προσώπων της δημόσιας ζωής ή περί προσώπων που συμμετέχουν στον δημόσιο, πολιτειακό και πολιτικό βίο της χώρας ή περί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος, η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού είναι εντονότερη. Για τον λόγο αυτόν και το ΕΔΔΑ αναγνωρίζει τον ρόλο των δημοσιογράφων ως δημόσιων φρουρών (“public watchdogs”), ήτοι την ελεγκτική λειτουργία του Τύπου, η οποία καλύπτει τη δυνατότητά του να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα με τη δημοσιοποίηση και δημόσια κριτική τους. Πράγματι, οι ασκούντες δημόσιο λειτούργημα δεν δύνανται να εκφεύγουν του δημοσιογραφικού ελέγχου και της άσκησης οξείας κριτικής, προκειμένου η κοινή γνώμη να βεβαιωθεί ότι ανταποκρίνονται στα δημόσια καθήκοντά τους και τον σκοπό της αποστολής τους».

Έτσι λοιπόν:

1ον) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την πρόδηλα αντικείμενη στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία και την κοινωνική αποστολή του Τύπου, κατά το άρθρο 14 §§ 1, 2 του Συντάγματος και το άρθρο 10 παρ. 1 εδ. α΄ και β΄ της ΕΣΔΑ προσέγγισή σας,
2ον) ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ και πάλι ότι τα κίνητρά μας δεν είναι προσωπικά, πολλώ δε μάλλον αφού δεν σας γνωρίζουμε καν, σεβόμαστε Υμάς ως πρόσωπα, ενώ παράλληλα αποκλειστική επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη της αλήθειας και μόνον, σκοπός για την πραγμάτωση του οποίου επιθυμούμε να λάβουμε τη μέγιστη δυνατή συνδρομή και όχι αντιθέτως να υποστούμε τη μέγιστη δυνατή αποτροπή, και
3ον) ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ και πάλι όπως εφόσον το επιθυμείτε να μας γνωστοποιήσετε οιαδήποτε επί της ουσίας θέση σας σε σχέση με τα όσα έχουν αναδειχθεί στην ως άνω ερευνώμενη υπόθεση του κυκλώματος έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, ώστε με βάση το καθήκον αληθείας και την υποχρέωσή μας για αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού, να συνδράμουμε άπαντες στην ανάδειξη της αλήθειας σε σχέση με το εν λόγω φερόμενο κύκλωμα και τα όποια πρόσωπα προκύψει ότι πράγματι εμπλέκονται σε αυτό.

Τι ζητούσαν Πίσχοινα – Ραϊκόπουλος

Όπως επισημαίνει η κ. Πίσχοινα στο εξώδικό της προς την εκπομπή, η οποία ως γνωστόν ασχολήθηκε με την υπόθεση της ψυχολόγου της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την «Μ», παρακολούθησε με αγανάκτηση και έκπληξη να αναφέρεται ότι είναι μέλος οργανωμένου κυκλώματος που δήθεν υπάρχει στους κόλπους της Δικαιοσύνης και σκοπό έχει την προστασία συγκεκριμένου προσώπου με παρεμβάσεις υπέρ της. Στο ίδιο εξώδικο διαμαρτύρεται επειδή αναφέρθηκε ρητά το όνομά της και η ιδιότητά της με σαφείς αναφορές ότι παρείχε «κάλυψη» σε ποινική έρευνα που εκκρεμεί σε βάρος του, κάτι που η κ. Πίσχοινα χαρακτηρίζει απόλυτα ψευδές και δυσφημιστικό σε βάρος της. Μέσω του ίδιου εξωδίκου η κ. Πίσχοινα διαμαρτύρεται και για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» της Κυριακής 2 Ιουνίου 2024, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή της παρουσιάζοντας ότι δήθεν χαρακτηρίζει αθωωθέντες μπαμπάδες ως παιδόφιλους και ότι συνέστησε η ίδια συγκεκριμένο δικηγόρο στην ψυχολόγο, υποστηρίζοντας ότι η ίδια, δηλαδή η ψυχολόγος, είχε κάνει την επιλογή του.

Η κ. Πίσχοινα μας γνωστοποιεί, μέσω του εξωδίκου, ότι στην 25ετή υπηρεσία της ως δικαστική λειτουργός είχε πάντοτε άμεμπτη υπηρεσιακή και λειτουργική δράση, κατά την οποία πάντα τίμησε και τιμά το λειτούργημά της. Έτσι λοιπόν η κ. Πίσχοινα μας καλεί εντός 10 ημερών να δηλώσουμε ρητά ότι «ουδέποτε η Αντεισαγγελέας Εφετών Αλεξάνδρα Πίσχοινα υπήρξε μέλος κυκλώματος που βιάζει παιδιά και ουδέποτε υπήρξε μέλος εγκληματικής οργάνωσης στις παρυφές της Δικαιοσύνης που μετέτρεψε γονείς σε ασελγείς. Οτιδήποτε αντίθετο δημοσιεύθηκε από εμένα και τους συνεργάτες μου είναι προϊόν πλημμελούς πληροφόρησης, άγνοιας και εκ παραδρομής αυθαίρετης κρίσης μου. Για τους λόγους αυτούς ανακαλώ ρητά και κατηγορηματικά τους συγκεκριμένους προσβλητικούς ισχυρισμούς μου κατά της Αλεξάνδρας Πίσχοινα όπως αυτοί προβλήθηκαν δημόσια στην ανωτέρω εκπομπή μου ‘‘Ανοιχτές Υποθέσεις’’, στο πρωτοσέλιδο και στη σελίδα 17 της έκδοσης της εφημερίδας ‘‘ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ’’ της 2ας Ιουνίου 2024 και στην ανάρτηση στο δικαστικό ρεπορτάζ της 4ης Ιουνίου 2024». Προφανώς διέλαθε την προσοχή της κ. Πίσχοινα ότι είχε κληθεί τόσο τηλεφωνικώς όσο και μέσω γραπτού μηνύματος προκειμένου να παρευρεθεί στην εκπομπή, ωστόσο αρνήθηκε. Επίσης, ως έμπειρη εισαγγελική λειτουργός θα πρέπει να γνωρίζει ότι και οι κρίνοντες κρίνονται, πόσο μάλλον όταν η υπόθεση αφορά πρόσωπα που εκπροσωπούν τον θεσμό της Δικαιοσύνης, τα οποία αντί να νιώθουν προσβεβλημένα από το περιεχόμενο των τηλεοπτικών εκπομπών ή των δημοσιευμάτων, θα όφειλαν να προστατεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους.

Στο εξώδικό του ο κ. Ραϊκόπουλος επισημαίνει ότι η εκπομπή προσέβαλε βάναυσα την προσωπικότητά του, όσο και της συζύγου του, και ότι η συμπεριφορά μας αντιβαίνει σε κάθε κανόνα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και είναι άκρως παράνομη, αφού πέραν της προσβολής της προσωπικότητάς τους προβήκαμε και σε παραβίαση των δεδομένων προσωπικού τους χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν μας καλεί να ανακαλέσουμε και να δηλώσουμε ότι «Στην εκπομπή 23/5/2024 και στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας που διεξάγουμε για την υπόθεση των ψευδών γνωματεύσεων, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ., αναφερθήκαμε στο όνομα, την ιδιότητα και την ενδεχόμενη ανάμειξη στην υπόθεση αυτή του δικηγόρου … Ραϊκόπουλου και της συζύγου του δικαστού … Σκάρπου. Από τη θέση αυτή καλούμαστε να αποκαταστήσουμε τα ονόματα των προαναφερομένων, την τιμή και την υπόληψή τους και την αναφορά στα προσωπικά τους δεδομένα».

Φυσικά θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Ραϊκόπουλο ότι πάντα σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας παντός εμπλεκομένου και μη προσώπου, καθώς και ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του είχαν κληθεί να παρευρεθούν στην εκπομπή…

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποστόλος Λύτρας: Η συγκλονιστική κατάθεση της συζύγου του – Πνιγόμουν από το αίμα! – Η κατάθεση του ιατρού – Τι υποστήριξε ο ίδιος

Ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.: Οι αποφάσεις και τα βουλεύματα που αποκαλύπτουν τη σκοτεινή δράση της!

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις