Προσφυγή στο ΣτΕ για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών Ραφήνας-Πικερμίου

ΣτΕ

Σε έξι πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών από 6,5% έως 56%, ενώ δεν αυξήθηκαν (μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μειώθηκαν) στις πέριξ περιοχές που δεν επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 κατά την οποία χάθηκαν 101 συνάνθρωποί μας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, κ.λπ., η επίμαχη υπουργική απόφαση. Με την υπ΄ αριθμ. 57732ΕΞ2021/18.5.2021 απόφαση του υπουργού και υφυπουργού Οικονομικών έγινε «αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι εντεταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων και έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 41 του ν. 1249/1982 και καθορισμός των τιμών εκκίνησης και συντελεστών αυξομείωσής τους για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε λοιπές περιοχές εντός σχεδίου ή ορίων οικισμών κατά το αντικειμενικό σύστημα».

Πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είχε διατυπώσει την πρότασή του προς το υπουργείο Οικονομικών να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 10% σε σχέση με τις ισχύουσες σε όλες τις ζώνες του Δήμου. Η πρόταση του εν λόγω Δήμου στηρίχθηκε στην γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί και η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19. Αντί της μείωσης των αντικειμενικών αξιών, με την προσβαλλόμενη απόφαση επήλθαν αυξήσεις από 6,5% έως 56%.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικές αξίες στην παραλιακή-λιμενική περιοχή της Ραφήνας αυξάνονται κατά 56% σε σχέση με τις σημερινές και στο κέντρο της Ραφήνας κατά 28%. Στην περιοχή Μπλέ Λιμανάκι αυξάνονται κατά 15,2 % και στην περιοχή Μαρίκες κατά 17,9% (οι δύο αυτές περιοχές είναι συνήθεις τόπος θαλάσσιων λουτρών). Στην περιοχή του Άγιου Σπυρίδωνα αυξάνεται κατά 18,2% και της Διώνης κατά 12,5%. Αντίθετα, στην περιοχή του Νέου Βουτζά μειώνεται κατά 30,6%, στην Καλλιτεχνούπολη μειώνεται κατά 20,5% και στο Τράφη μειώνεται κατά 9,1%.

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ζήτησε τεκμηριωμένες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές. Το υπουργείο στην απάντησή του, όπως αναφέρει ο εν λόγω Δήμος στην αίτηση ακύρωσης, αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση «κατατείνει στον εκσυγχρονισμό, την επικαιροποίηση και την επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών των ακινήτων και υλοποιεί την σύγκληση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών βάσει διεθνών και Ευρωπαϊκών εκτιμητικών προτύπων και πρακτικών, καθιστώντας δικαιότερη την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και ενδυναμώνοντας το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Ο εν λόγω Δήμος υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι θα υποστεί υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων κοινοχρήστων χώρων που αναμένεται να γίνουν, καθώς τμήματα του Δήμου θα τροποποιηθούν πολεοδομικά και θα επεκταθεί το σχέδιο πόλης της Ραφήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Περιβάλλοντος, κατά την επέκταση του σχεδίου πόλης, απαιτείται το 4,5μ2 ανά κάτοικο να είναι χώρος πρασίνου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει ο εν λόγω Δήμος σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές να καταβάλει για απαλλοτριώσεις 12,4 εκ. ευρώ, ενώ με τις ισχύουσες θα κατέβαλε 6,8 εκ. ευρώ. Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου υποστηρίζει ότι οι υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών αντιβαίνουν τις συνταγματικές επιταγές καθώς είναι αυθαίρετες, δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής. Ακόμη, είναι αδικαιολόγητες και αντίθετες στη νομολογία του ΣτΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Α.Π.: Παραγγελία του Βασ. Πλιώτα να ερευνηθεί εάν κατά τα πρόσφατα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποκρύπτονται εγκληματικές οργανώσεις

Επίθεση με βιτριόλι – Δικηγόρος Ιωάννας: Γιατί πίεσα τον 40χρονο – Οι καταθέσεις που “έκαψαν” την Έφη (βίντεο)

Αποφυλακίζεται ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας – Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις