Πώς δρούσε η «φάμπρικα» της μίζας στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Χαλκίδας

Ωμός εκβιασμός και πρακτικές «μπράβων» της νύχτας. Απαιτήσεις χωρίς δικαιολογία, σαφή υπονοούμενα και απειλές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Δεν αφορούν κάποια υπόθεση που χειρίστηκε το Τμήμα Εκβιαστών με «σκληρούς» που «πουλάνε» προστασία σε νυχτερινά κέντρα, αλλά δημόσιους λειτουργούς, υπαλλήλους της Εφορίας Χαλκίδας, που λειτουργούσαν λες και ήταν «κράτος εν κράτει» και στους οποίους πέρασε χειροπέδες η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η διευθύντρια, η διεκπεραιώτρια και η “απρόσεκτη” υπεύθυνη των χορηγήσεων φορολογικής ενημερότητας.

Στο φώς μαρτυρίες θυμάτων της σπείρας που έχει ήδη αποκομίσει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ανυποψίαστων φορολογουμένων με
“εγκέφαλο” την 50χρονη διευθύντρια της ΔΟΥ.


Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα μαρτυρίες θυμάτων της σπείρας που φέρεται να έχει ξεκινήσει τη δράση της από το 2022 έχοντας αποκομίσει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς να έχει γίνει πλήρης έλεγχος των αρχείων της Εφορίας Χαλκίδας και των υποθέσεων που έχει χειριστεί.

Κομβικό πρόσωπο, για να ξετυλιχθεί το νήμα των αποκαλύψεων, ήταν ένας επιχειρηματίας που αποφάσισε να ξεσκεπάσει την προϊσταμένη της ΔΟΥ και τους συνεργούς της. Πρόκειται για ένα θύμα που διατηρεί φούρνους στην περιοχή της Χαλκίδας, οι οποίοι «είναι καθαροί φορολογικά, ποτέ δεν μου επιβλήθηκε κανένα πρόστιμο και ποτέ δεν χρωστούσα στην Εφορία». Όμως δεν φανταζόταν τι τον περίμενε όταν θα χτυπούσε το τηλέφωνό του.

Η καταγγελία

«Η Εφορία Χαλκίδας από το έτος 2021 και μετά ξεκίνησε να μου ζητάει να προσκομίσω διάφορα έγγραφα, ενημερώνοντας το λογιστήριο της επιχείρησής μου ότι έχουμε μπει σε καθεστώς ελέγχου. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο και αφορούσε προγενέστερα έτη. Όπως σας είπα, ουδέποτε είχα εμπλακεί σε φορολογικές παραβάσεις. Την περασμένη Πέμπτη, 16.5.2024, δέχτηκα τηλεφώνημα από την υπάλληλο της ΔΟΥ Χαλκίδας Β.Λ., και με ενημέρωσε ότι πρέπει να γίνει ξανά έλεγχος στις επιχειρήσεις και στα καταστήματά μου, χωρίς βέβαια όπως σας είπα να μου έχει βεβαιωθεί καμία παράβαση. Εγώ της είπα ότι την επόμενη μέρα θα πάω από την Εφορία για να μιλήσουμε από κοντά. Πράγματι, την Παρασκευή 17.5.2024 πήγα στην Εφορία, στο γραφείο της προϊσταμένης κ. Τ., όπου ήταν και η Λ. εκεί. Φώναξαν και ήρθε ο Τσ., o οποίος δήθεν ήταν o ελεγκτής, όπως μου είπαν, και με ενημέρωσε ότι υπάρχει ασυμφωνία στα ποσά που είχα δηλώσει στην Εφορία κατά 20.000 ευρώ. Εγώ μίλησα με τον λογιστή μου, του ανέφερα τι μου είπαν και εκείνος μου είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φορολογικό λάθος, καθώς τα χρήματα είχαν δηλωθεί όπως έπρεπε. Εγώ είπα στην Τ. και τη Λ. τι μου είπε o λογιστής μου και τότε ευθέως η Τ. μου είπε ότι μας δίνεις εμάς 20.000 ευρώ και δεν ασχολούμαστε ποτέ ξανά μαζί σου, εννοώντας προφανώς ότι αν δεν τους δώσω τα λεφτά θα συνέχιζαν να με ταλαιπωρούν με τους δήθεν ελέγχους τους. Να σας πω ότι ο Τσ. δεν ήταν μπροστά όταν μου ζήτησαν τα λεφτά. Μάλιστα, όταν ζήτησαν τα λεφτά η Τ. μαζί με τη Λ. μου φάνηκε σαν να ήταν συνεννοημένες για το ποσό.

Μου είπαν τα λεφτά να τους τα δώσω όλα μπροστά και σύντομα. Εγώ τους είπα ότι μπορώ να δώσω 10.000 ευρώ και τα υπόλοιπα την επόμενη εβδομάδα. Κατόπιν έφυγα από την Εφορία, πήγα στο μαγαζί, πήρα 10.000 ευρώ και ξαναγύρισα για να τα δώσω. Πήγα ξανά στο γραφείο της Τ., όπου ήταν και η Λ. και τα έδωσα σε φάκελο, παρουσία και των δύο, τα άφησα συγκεκριμένα στο γραφείο της Τ. Χθες, 20.5.2024, με κάλεσε πάλι η Λ. στο κινητό μου και μου ζήτησε τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ ως υπόλοιπο και της είπα ότι θα πάω σήμερα. Έτσι, λοιπόν, σήμερα το μεσημέρι πήγα στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Αρχικά πήγα να συναντήσω στο γραφείο της τη Λ. και μαζί πήγαμε στην προϊσταμένη, την Τ., και της έδωσα ένα φάκελο με το ποσό των 10.000 ευρώ που υπολείπονταν από τα χρήματα που μου απαίτησαν να τους δώσω προκειμένου να σταματήσουν να με εκβιάζουν με τους δήθεν ελέγχους τους. Όταν πήραν τον φάκελο που περιείχε τα χρήματα, να σας πω ότι το χαμόγελό τους δεν κρυβόταν, αλλά δεν μου είπαν κάτι. Βγαίνοντας από το κατάστημα της Εφορίας, με πλησίασαν αστυνομικοί, οι οποίοι μου γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και με ρώτησαν αν έδωσα χρήματα σε κάποιον υπάλληλο. Εγώ τους απάντησα θετικά λέγοντάς τους ότι έδωσα στα χέρια της Τ. ένα λευκό φάκελο που περιείχε 10.000 ευρώ και αμέσως μπήκαν μέσα στην Εφορία, ενώ μου ζήτησαν να έρθω στην Υπηρεσία σας, όπως και έγινε. Θέλω να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά που ένιωσα τόσο έντονα τον εκβιασμό από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους της ΔΟΥ και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας αναγκάστηκα να δώσω τα λεφτά αυτά, ώστε να μπορέσω να λειτουργήσω τα καταστήματά μου χωρίς προβλήματα, καθώς απ’ όλη αυτή τη διαδικασία των δήθεν ελέγχων προκαλείται σημαντική βλάβη τόσο στη λειτουργία της επιχείρησής μου αλλά και στο προσωπικό μου και στην οικογένειά μου. Πραγματικά θέλω να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι».

Στοχοποίηση

Την ίδια στιγμή, οι συνομιλίες μεταξύ των μελών είναι άκρως αποκαλυπτικές και φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν ένιωθαν καμία απειλή, καθώς πίστευαν ότι κανείς δεν θα είχε το θάρρος ή το θράσος να τους καταγγείλει. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται να στοχοποιούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες μόνο και μόνο επειδή είχαν… μεγάλο τραπεζικό λογαριασμό. Στην ογκωδέστατη δικογραφία, εκτός από τα στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας, εμπλέκονται και γνωστοί λογιστές της πόλης.

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Τα έχει και τα 75, μια χαρά είναι τα 75. Τριάντα θα του πάρουμε»
ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Τι να πω. Σου είπα να τηλεφωνήσεις και να… Δεν μπορώ να πάρω τη δουλειά χωρίς να έχω δει τον άνθρωπο»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Αλλά θα τέτοιο. Μίλησες μαζί του;»
ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Όχι, δεν έχω τηλέφωνο. Μου είπε η Τ. θα μου φέρει το τηλέφωνο. Θα μιλήσω αύριο»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Μίλα αύριο και άσε να τον φοβίσουμε, να τον κάνουμε να…».

Σε άλλες περιπτώσεις όριζαν το ποσό που θα έπαιρναν από τα θύματά τους ανάλογα με τα χρήματα που θα εξασφάλιζαν από διάφορα προγράμματα, π.χ. της Περιφέρειας.

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Πόσο βγαίνει σε τόσα περίπου;»
Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «Δεν ξέρω πόσο, του είπα του Σ. ότι αυτοί περιμένουν του λέω να πάρουν από την Περιφέρεια κάνα εκατομμύριο, τόσα του λέω βγάζεις»

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Έτσι μπράβο»
Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «Τόσα όσα βγαίνουν της λέω θα περισσέψουν»

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Έτσι, γ@@@σε τους, συγγνώμη κιόλας, γ@@@σε τους τους μ@@@κες»
Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ «Ε ναι, εντάξει. Δηλαδή ήθελαν, πρόσεξε να δεις γιατί, ήθελαν να ρίξουν και εμάς για τίποτα ψίχουλα»

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Να σου πω, ήθελαν να κάνουν τη δουλειά με όλους αν το κατάλαβες».

Πρώτο βιολί

Το «πρώτο βιολί» ήταν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι Αρχές. Αυτό όμως ήταν γνωστό και μεταξύ των μελών.

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Καλά θα τους χορέψει τώρα στο ταψί η Ε., άσ’ τους στην Ε. τώρα»
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Τώρα τώρα θέλω να τους κάνει να λαλήσουνε»

ΛΟΓΙΣΤΗΣ: «Ναι, τώρα άσ’ τους σε εμένα, λέει»
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Ναι μπράβο, σε παραδέχομαι»

Θράσος

Το θράσος τους ήταν τόσο μεγάλο που υπήρχαν φορές που υποχρέωναν τα θύματα να πληρώνουν και στο τέλος να λένε και… ευχαριστώ.

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Ναι, ναι, πολύ ωραία, πολύ ωραία το κινείς, πολύ ωραία»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Τους έφερνα σε τέτοια, τους έφερνα σε τέτοια θέση που νιώθανε και ευχαριστώ χιλιάδες φορές»

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Και υποχρεωμένοι. Έτσι μπράβο, το ίδιο είπα και εγώ»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Το κατάλαβες, ρε συ Α…α;»

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Της λέω συγγνώμη, χθεσινή νομίζεις ότι είναι; Χθεσινή της λέω νομίζεις ότι είναι;»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Έτσι μπράβο, έτσι μπράβο».

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στοχοποιούσαν επιχειρηματίες λες και είχαν μαζί τους κάποιο προσωπικό πρόβλημα.

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Αφού Β. λέω θα το ευχαριστηθώ πολύ όταν φτάσουν στα χέρια της Ε., να μη λυπηθεί τίποτα, να τους γ@@@σει για να τους φτιάξω εγώ καλά».

Σε καμία περίπτωση δεν δέχονταν να τους «ρίχνουν» οι επιχειρηματίες τους οποίους είχαν νωρίτερα εκβιάσει, λες και τα χρήματα ήταν δικά τους.

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Ναι, ναι. Ναι. καλέ, ναι, σιγά. Φαντάσου πόσα είχαν σκοπό να μας δώσουν, πόσο σκοπό είχαν να δώσουν σε εμάς γι’ αυτές τις μ@@@κίες»
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Ναι. Θέλω μόνο να δω όταν θα πάει το χαρτί»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Θα μας πετάγανε τίποτα ψίχουλα και στην υγεία των κορόιδων»
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Ναι, ναι, ναι»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Στην υγεία των κορόιδων, εσύ θα έπαιρνες, θα συνέχιζαν να έπαιρναν τα λεφτάκια τους»
ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΡΙΑ: «Κοίτα εσύ τώρα ευκαιρία σου είναι να ανεβάσεις τα έσοδα της ΔΟΥ, δεν ξέρω αν ανεβαίνουν από αυτό, αλλά γ@@@σέ τους».

Έξαλλοι

Στις περιπτώσεις που κάποιος από τους εκβιαζόμενους επιχειρηματίες αντιδρούσε, τα μέλη του κυκλώματος γίνονταν έξαλλα.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Ο μ@@@της, ο π@@στης. Εν τω μεταξύ θα πάρουμε υπογραφή και από τον Τσ. Πρόσεξε αυτά που σου λέω τώρα. Λοιπόν»
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Ναι»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Είναι ένα, είναι ένα το κρατούμενο, έχω Τσ., έχω εντάξει η προϊσταμένη το ξέρεις το υπόλοιπο, λοιπόν, έχω τον Κ…λα από εδώ πέρα ένα ψιλάκι γιατί να μη στείλω χαρτί κάτω για το VIS. Λοιπόν. Τι μπορείς να κάνεις;»
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Ρε Λ. μου, τελείωσέ μου το και θα τα πούμε από κοντά. Τελείωσέ μου το εσύ. Εγώ αυτό θέλω να κάνεις»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Να της πω, να της πω ότι αύριο το πρωί θα είσαι πάνω;».

Δεν άφηναν περιθώρια καθυστέρησης στα θύματά τους, όταν επρόκειτο να τους δώσουν «ζεστό» χρήμα.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Από τις 11 και μετά θα τα δείτε μέσα θα υπάρχουν»
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Ναι, εντάξει, εγώ αύριο θα κατέβω κάτω»

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Έλα να σου πω, αύριο, γιατί με ρώτησε η μεγάλη για τα χαρτιά»
ΜΕΛΟΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ: «Ναι, αύριο θα κατέβω για τα τέσσερα χιλιάρικα».

Το σημειωματάριο

Τα κέρδη, όπως φάνηκε και από το σημειωματάριο που βρέθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της ΔΟΥ, ήταν πολλά και μάλιστα τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να τα ευχαριστιούνται κάνοντας ταξίδια και μένοντας σε ακριβά ξενοδοχεία.

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Δεν μου λες, ο Τσ. τι δουλειά έχει στο Σικάγο;»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Σικάγο πήγε;»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Ναι»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Εσύ να τα δεις και εγώ»

Δ/ΝΤΡΙΑ ΔΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: «Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα»
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ: «Πώς και θέλεις να του δώσεις και πολλά, ε; Χίλια δώσ’ του και βάστα το χίλιαλο».

Καλά πληροφορημένες πηγές, που γνωρίζουν λεπτομέρειες της υπόθεσης, μιλώντας στην «Μ» έλεγαν ότι «τώρα που η έρευνα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης, αρκετοί είναι αυτοί που θα κληθούν να δικαιολογήσουν πολλά από τα ευρήματα τα οποία περιλαμβάνονται στην… κούτα με τα έγγραφα της δικογραφίας».

Χαλκίδας

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου: Κατέθεσε σήμερα ο εντατικολόγος Κωνσταντίνος Τζιούβας

Συνέδριο για τις «Γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής»

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις