Πόρισμα–φωτιά για σεκιουριτά του Πολάκη

Νικολάου

Ευρήματα-φωτιά, τα οποία δικαιώνουν πλήρως τη δημοσιογραφική έρευνα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αποκαλύπτονται από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας (ΕΑ∆) για όσα συνέβαιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη!

Ρεπορτάζ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΣΟΥΛΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

• Κακουργήματα και πάρτι 9.582.488 ευρώ αποκαλύπτει η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας • Με εντολή του πρώην υπουργού ενθυλάκωνε χρήματα ο εκλεκτός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γιαννακουλόπουλος • Στον εισαγγελέα ο φάκελος για να διερευνηθεί το αδίκημα της απιστίας

Από την έρευνα των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και το πολυσέλιδο πόρισμα (σ.σ. 40 σελίδων) που δημοσιεύουμε σήμερα προκύπτει το άνευ προηγουμένου πάρτι το οποίος εμφανίζεται να είχε στηθεί προκειμένου να ευνοηθεί, λαμβάνοντας εκατομμύρια ευρώ, συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος εμφανιζόταν ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας σεκιούριτι του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενεργούσε ως ο «∆ούρειος Ίππος» της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην προσπάθεια ανάδειξης «σκανδάλων». Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Γιαννακουλόπουλο της εταιρείας «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ», η οποία επί των ημερών Πολάκη πληρώθηκε χρυσάφι για αμφιλεγόμενες υπηρεσίες, για πολλές από τις οποίες δεν υπήρχαν καν συμβάσεις αλλά τιμολογούνταν κατόπιν εντολής του «αναπληρωτή υπουργού» ή του «γενικού γραμματέα» του υπουργείου!

Το πόρισμα-κόλαφος της ΕΑ∆ που έχει ήδη σταλεί στις εισαγγελικές Αρχές για τη διακρίβωση του κακουργήματος της απιστίας, αποδεικνύει ότι τη στιγμή που ο Παύλος Πολάκης εμφανιζόταν ως ο αρχιερέας της κάθαρσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχε στήσει ένα δικό του παραθεσμικό μηχανισμό λειτουργίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, πριμοδοτώντας με εκατομμύρια ευρώ τον εκλεκτό επιχειρηματία για υπηρεσίες φύλαξης που με δικαστική απόφαση έπρεπε να παρέχονται δωρεάν από την ελληνική αστυνομία!

Οι προμήθειες

Από την έρευνα της ΕΑ∆ «διαπιστώθηκε ότι δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του νόμου περί ∆ημοσίου Λογιστικού, ενώ αντιθέτως αναδείχθηκαν ουσιαστικά προβλήματα στη διαχείριση πόρων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη διενέργεια προμηθειών όσον αφορά τις υπηρεσίες φύλαξης».

Τι ήταν αυτό που προέκυψε στην πράξη; Ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την παροχή υπηρεσιών, ενώ έγινε αντιληπτή και η έλλειψη συμβάσεων, για τις υπηρεσίες που ελάμβανε το ΚΕΕΛΠΝΟ από την εταιρεία που εκπροσωπούσε ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων ο κ. Γιαννακουλόπουλος, γνωστός και ως ο «εκλεκτός σεκιουριτάς του Παύλου Πολάκη».

Το πολυσέλιδο πόρισμα καταγράφει κάτι επίσης ουσιαστικό. Ότι επί ημερών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, την περίοδο που πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σημειώθηκαν μια σειρά από «σκανδαλώδεις» παραλείψεις οι οποίες ευνόησαν την «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ». Ποιες ήταν αυτές; ∆εν πραγματοποιούνταν αναρτήσεις εγγράφων και παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΗΜ∆ΗΣ, ενώ δεσμεύονταν ποσά εκπρόθεσμα για τις υπηρεσίες φύλαξης και, μάλιστα, με μεταγενέστερες ημερομηνίες για την Ανάληψη Αποφάσεων Υποχρέωσης σε σύγκριση με τον χρόνο παροχής υπηρεσιών. Με απλά λόγια, η εταιρεία «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ», αλλά και η εταιρεία «CITY GUARD SECURITY SERVICES – ΚΟΣΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.», που λειτουργούσε ως υπεργολάβος της, παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης που τους ανατέθηκαν μετά από τα… μεροκάματα που υποτίθεται ότι έκαναν οι σεκιουριτάδες! Και όλα αυτά χωρίς να πραγματοποιηθεί ο παραμικρός έλεγχος, καθώς ουδέποτε, σύμφωνα με το πόρισμα, συγκροτήθηκαν επιτροπές για να ελέγξουν τις δυνατότητες των δύο εταιρειών ή έστω τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

∆ικαστική απόφαση

Το πλέον εξοργιστικό, όμως, είναι ότι από την έρευνα της ΕΑ∆ προκύπτει ότι ο Πολάκης και η παρέα του έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις δικαστικές Αρχές, οι οποίες είχαν αποφανθεί από τον Ιούλιο του 2017 ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ μπορούσε να απολαμβάνει υπηρεσίες φύλαξης, εντελώς δωρεάν, από την ελληνική αστυνομία! Αντιθέτως, προτίμησαν να χρυσοπληρώνουν τη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία είχε φτάσει στο σημείο να παράσχει(;) υπηρεσίες φύλαξης και σε άλλους φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΠΥ, κ.λπ. «με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ». Σημειώνεται ότι η «Μ» είχε αποκαλύψει τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η οποία αγνοήθηκε σκανδαλωδώς από την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια ∆ημόσιας ∆ιοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία έφτασε στο σημείο να ζητεί την πειθαρχική έρευνα του δικαστή που τόλμησε να καταδείξει την πασιφανή παρανομία τής τότε διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Βάσει της υπ’ αριθ. (5456/18-7-2017) απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ύστερα από προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Οργανισμός όφειλε να απευθυνθεί για τη φύλαξη των εγκαταστάσεών του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, αντίθετα προτιμήθηκε η λύση να εκταμιεύονται εκατομμύρια προς όφελος της εταιρείας που «μανάτζαρε» ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας!

Πάρτι €9.000.000

Την ίδια στιγμή, από το πόρισμα-ντοκουμέντο προκύπτει η «ανοργάνωτη» και «άτακτη» καταχώρηση εγγραφών αλλά και τιμολογίων στο μηχανογραφικό σύστημα, με αποτέλεσμα «ο έλεγχος και η επεξεργασία των στοιχείων να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερής, παρά τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων για την παροχή των στοιχείων που ζητήθηκαν. Παράλληλα, μνημονεύεται και η απόφαση της 2ης/21-01-2016 συνεδρίασης του ∆Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία παρότι αφορούσε αποκλειστικά τη φύλαξη του κτιρίου της Κεντρικής Υπηρεσίας επί της οδού Αγράφων 3-5, εντούτοις καταστρατηγήθηκε, καθώς «οι υπηρεσίες φύλαξης παρέχονταν και σε άλλες δομές και φορείς εποπτευόμενες από το υπουργείο Υγείας ή και στο ίδιο το υπουργείο Υγείας, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ». Τι γινόταν, δηλαδή, στην πράξη; Πήραν οι δύο εταιρείες τη δουλειά για το κεντρικό κτίριο του φορέα, αλλά ξαφνικά άρχισαν να στέλνουν security και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου. Προφανώς όχι επειδή είδαν όνειρο. Κάποιος τους το ζήτησε. Εκτός αρχικής σύμβασης. Αλλά οι υπηρεσίες πληρώνονται. Έτσι, έφταναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ διάφορα τιμολόγια, πολλά εκ των οποίων ήταν «φαντάσματα» και άλλα ανέγραφαν ως αιτιολογία «με εντολή αναπληρωτή υπουργού»! Του κ. Πολάκη δηλαδή!

Παρότι η χώρα βρισκόταν ήδη κάτω από τη σκέπη των δανειστών χάρη στο τρίτο μνημόνιο που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατάφερνε και έκανε συμβάσεις εκατομμυρίων ακόμη και μετά την υπαγωγή του στο ∆ημόσιο Λογιστικό το 2015. Από το πόρισμα προκύπτει ότι η «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ» παρείχε (;) υπηρεσίες ύψους 6.392.910 ευρώ, ενώ η «CITY GUARD SECURITY SERVICES – ΚΟΣΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.» 1.09.119,75 ευρώ! Το διάστημα 2016-2018 για υπηρεσίες παροχής φύλαξης εκδόθηκαν τιμολόγια ύψους 9.582.488,41 ευρώ, ενώ η εταιρεία του «εκλεκτού σεκιουριτά» έλαβε 8.330.750,93 ευρώ!

Χωρίς συμβάσεις

Με την «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ»το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση στις 16 Μαρτίου 2015! Το μηνιαίο κόστος ανερχόταν στα 15.583,33 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Στις 21/01/2016 η σύμβαση πήρε παράταση έως το τέλος του έτους, έπειτα από αίτημα του… υπουργείου Υγείας! Και μετά αρχίζει το πανηγύρι! Στις 31 Οκτωβρίου 2017 αποφασίζεται η σιωπηρή παράταση στη συμφωνία με την ίδια εταιρεία! Επί ένα χρόνο, δηλαδή, η εταιρεία παρείχε υπηρεσίες χωρίς σύμβαση. Προφανώς από κάπου είχε τις διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωνόταν. Ούτως ή άλλως, από την έρευνα της ΕΑ∆ προκύπτει ότι, δεν ήλεγχε κάποιος τις προβλεπόμενες υπηρεσίες. Πάρτι είχαμε και με τα τιμολόγια. Για παράδειγμα, από την εταιρεία εκδόθηκαν τιμολόγια προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 6.392.910 ευρώ, αλλά στην καρτέλα του προμηθευτή εμφανίστηκαν μόνο 5.430.435,31 ευρώ! Άρα, είχαν κοπεί τιμολόγια με 962.474,69 ευρώ περισσότερα χρήματα. Από αυτά, μάλιστα, πληρώθηκαν τα 571.780,42 ευρώ! ∆όθηκαν, δηλαδή, 500 χιλιάρικα για τιμολόγια που δεν υπήρχαν στην καρτέλα του προμηθευτή. Από παράλειψη; Ποιος ξέρει…

Όλα αυτά, βέβαια, δεν αφορούσαν μία χρονιά. Το ίδιο γινόταν εξ αρχής, δηλαδή, από το 2016. «Στα εκδοθέντα τιμολόγια για τις υπηρεσίες φύλαξης από την «ΤΡΙΠΛ-ΕΣ/ΣΠΕΣΙΑΛ ΣΕΡΒΙΣΕΣ & ΣΟΛΟΥΣΙΟΝΣ», βρέθηκαν είκοσι δύο (22) τιμολόγια, συνολικού ποσού 330.903,4 ευρώ, στα οποία υπήρχε επί των τιμολογίων, στην περιγραφή της αιτιολογίας, της παρεχόμενης υπηρεσίας, αναγραφόμενη – από τον υπεύθυνο υπάλληλο της εταιρείας- επισημείωση «με εντολή Αναπληρωτή Υπουργού» ή «με εντολή Γενικού Γραμματέα», χωρίς ωστόσο να έχει προσκομιστεί σχετικό έγγραφο με το «εντέλλεσθαι» των θεσμικών αυτών παραγόντων. Από αυτά, ποσό 300.820 ευρώ φέρεται να έχει πληρωθεί, διότι συσχετίστηκε με εμβάσματα πληρωμής και 30.842,40 δεν κατέστη δυνατόν να ταυτιστεί με κάποιο παραστατικό ή εγγραφή στην καρτέλα προμηθευτή», αναφέρεται στο πόρισμα.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, κάποιος υπάλληλος της εταιρείας security ανέφερε στα τιμολόγια ότι πρέπει να πληρωθούν με εντολή του Πολάκη. Ο τελευταίος, βέβαια, δεν έστελνε κάποιο δικό του υπηρεσιακό σημείωμα. Κι αν το έκανε, προφανώς αυτό καταστρεφόταν μετά από την εκταμίευση των χρημάτων. Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί δεν κινήθηκε κάποια στιγμή ο Πολάκης για τα συγκεκριμένα τιμολόγια. ∆εν τον ενημέρωσαν; ∆εν πήρε κάποιος υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού να ρωτήσει εάν ήταν εντολή του να πληρωθούν τα τιμολόγια; Είχαν τσεκάρει τη γνησιότητα των μηνυμάτων; Προφανώς, διότι δεν μπορεί να έδιναν του κόσμου τα χιλιάρικα χωρίς να ελέγξουν τη γνησιότητα της υποσημείωσης που υπήρχε στα τιμολόγια.
Μυστήρια πράγματα! Αλλά ο Παύλος Πολάκης προφανώς και θα ‘χει απαντήσεις! Είτε ο ίδιος είτε ο γενικός γραμματέας! Ενδιαφέρον θα ‘χει και η άποψη του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, ο οποίος το 2016 πήρε τη θέση του Αθανάσιου Γιαννόπουλου στην προεδρία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όλοι μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις τους, πλέον, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Εκεί, άλλωστε, διαβιβάστηκε το πόρισμα της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, με στόχο να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

 

Ο περίεργος ρόλος του χρυσοπληρωµένου «φρουρού» του ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ

Η δημοσιογραφική έρευνα της «Μ» έχει καταδείξει τον ακριβή ρόλο του συγκεκριμένου «ευνοημένου» σεκιουριτά, ο οποίος πρωτοστάτησε σε μια σειρά από αποκαλύψεις γύρω από το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως την ανακάλυψη της διαβόητης…κρύπτης, η οποία είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες που πρόσκεινταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι επί εποχής Παπασπύρου εργαζόμενοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν καταγγείλει παρακρατικές μεθόδους που ακολουθούνταν από συγκεκριμένους ελεγκτές της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης που φέρονται να συνεργάζονταν με τον «ελεγχόμενο» σεκιουριτά, πιέζοντας μάρτυρες να καταθέσουν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος στελεχών του Οργανισμού, με αντάλλαγμα την ασυλία τους!

Ενδεικτική είναι η ένορκη κατάθεση που είχε δώσει ο Μ.Ρ., εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος αποκάλυψε ότι τον Ιούλιο του 2017 και ενώ ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρείας security γνώριζε για τις καταγγελίες σε βάρος του «κόμπαζε απροκάλυπτα στους διαδρόμους, ότι δεν έχει καμία ανάγκη καθώς έχει εγγυήσεις απόλυτης προστασίας από τον Παύλο Πολάκη, τον Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ αλλά και από το ΣΔΟΕ». Όπως μάλιστα υποστήριξε στην ίδια κατάθεση σε συμβολαιογράφο ακόμη και μετά την υποχρεωτική αποβολή του από τον Οργανισμό ο εκπρόσωπος της εταιρείας συνέχιζε να πηγαίνει στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και να λέει: «Έλα, ρε παιδιά, σύντομα θα ξαναγυρίσω και θα γίνω αφεντικό, μην σκάτε, φροντίζω εγώ καιρό τώρα να τους ασκηθούν διώξεις, ένα να ξέρετε, ήδη σήμερα το κλιμάκιο στήνει νέο παιχνίδι με τον Περίφανο για τον Πουλή (σ.σ. τον πρώην εκπρόσωπο των εργαζομένων) .

Δεν τον παίρνει τον Περίφανο με τα μπλεξίδια που έχει (σ.σ. εμπλέκεται σε υπόθεση εικονικών τιμολογίων) και το ξέρει και θα κάνει ό,τι του πουν. Εγώ του είπα, ρε Γιώργο, αν θες να πέσεις στα μαλακά όπως εγώ, γα@@σε τους και κάνε ό,τι σου πει το κλιμάκιο. Σήμερα του υπέγραψαν και την κλήση του για να πάει επισήμως μετά τις γιορτές, αυτόν θα τον βοηθήσει αναγκαστικά η κόρη του…». Τότε η «Μ» είχε επικοινωνήσει ως όφειλε με τον σεκιουριτά, ο οποίος έκανε λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» και «μεθοδεύσεις που τον στοχοποιούν».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις