“Πετούν” στο δρόμο 360 επιτυχόντες Ειρηνοδίκες μετά από ομηρία 8 χρόνων

ειρηνοδίκες

“Πετούν” στο δρόμο 360 επιτυχόντες Ειρηνοδίκες μετά από ομηρία 8 χρόνων πολλοί από τους οποίους χάσανε περιμένοντας τον διορισμό τους το όριο ηλικίας να συμμετάσχουν σε άλλους διαγωνισμούς αφού συμπλήρωσαν το 40ο έτος της ηλικίας τους.

Και αυτό γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταργεί σκανδαλωδώς τον πίνακα των επιτυχόντων Ειρηνοδικών του Διαγωνισμού 2014, παραγκωνίζοντας και «πετώντας» εκτός διορισμού τους 360 Επιτυχόντες Ειρηνοδίκες, ενώ την ίδια στιγμή ο Κώστας Τσιάρας (το 2021) προκήρυξε νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή 10 σπουδαστών στο νεοσύστατο τμήμα Ειρηνοδικών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και ήδη μέσα στο 2022, προκήρυξε και τον δεύτερο νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή επιπλέον 16 σπουδαστών, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού, παραβλέποντας παντελώς άδικα τον Πίνακα και τους επιτυχόντες που περίμεναν βάσιμα τον διορισμό τους.

Πρόκειται για το διαγωνισμό Ειρηνοδικών που προκηρύχθηκε στα τέλη του 2014, ο οποίος διενεργήθηκε υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου και δημιουργήθηκε ένας πίνακας με 961 Επιτυχόντες, ενώ αρχικά οι υποψήφιοι ήταν κοντά στους 2.000. Για τον εν λόγω διαγωνισμό, ο οποίος εκτός από ιδιαίτερα απαιτητικός και υψηλού επιπέδου γνώσεων, ήταν και χρονοβόρος καθώς διήρκησε συνολικά 14 μήνες, αλλά και πολυδάπανος για τα Κρατικά Ταμεία, έγινε μεσούσης της οικονομικής κρίσης που έπληττε σφόδρα την εποχή εκείνη τη χώρα, πολλοί εκ των συμμετεχόντων έκλεισαν τα γραφεία τους με σκοπό να αφοσιωθούν στη μελέτη και να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό αυτό, δαπανώντας οι οικογένειες τους χιλιάδες Ευρώ στα Νομικά Φροντιστήρια. Από τους συνολικά 961 επιτυχόντες, μέχρι σήμερα, δηλαδή έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού, έχουν διορισθεί 535 επιτυχόντες και έχουν απομείνει περίπου 360 άτομα προς διορισμό, αφού περίπου 100 και πλέον άτομα κινήθηκαν προς άλλες κατευθύνσεις μη μπορώντας πλέον να περιμένουν τον διορισμό τους.

Κατάργησαν το φυσικό δικαστή

Ο εν λόγω πίνακας των επιτυχόντων Ειρηνοδικών, μετά από παρατάσεις, ισχύει μέχρι την 16-9-2022 και πηγές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν επιθυμεί την συνέχιση του πίνακα και προτίθεται να τον καταργήσει, παραβλέποντας τους 360 επιτυχόντες και «πετώντας» τους κυριολεκτικά εκτός διορισμού. Μάλιστα, δεν έχει γίνει καμία αύξηση των οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών, σε αντίθεση με τις θέσεις των Πρωτοδικών και Εισαγγελέων, παρά την υπερφόρτωση των Ειρηνοδικείων και τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία. Οι υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν προσδιορισθεί ενώπιον των «υπερφορτωμένων Ειρηνοδικείων» με διάταξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δικάζονται πλέον μέσω πλατφόρμας από Ειρηνοδίκες άλλων κατά τόπους Ειρηνοδικείων, καταργώντας έτσι όχι μόνο την τοπική αρμοδιότητα, αλλά καταργώντας και τον φυσικό Δικαστή όπως αυτά προβλέπονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία του θεσμού, ότι από την έναρξη λειτουργίας των σύγχρονων Ειρηνοδικών, όπως αυτά προβλέπονται από τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από το 1967 μέχρι και σήμερα, οι Ειρηνοδίκες προσλαμβάνονται κατόπιν συμμετοχής σε Διαγωνισμό, εκ του οποίου δημιουργείται ο εκάστοτε πίνακας Επιτυχόντων, ο οποίος παρατείνεται και ισχύει μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι Επιτυχόντες, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στους επιτυχόντες των εκάστοτε διαγωνισμών, την εύλογη πεποίθηση του μελλοντικού αλλά και βέβαιου διορισμού τους. Έτσι μέχρι σήμερα, όλοι οι προηγούμενοι πίνακες επιτυχόντων Ειρηνοδικών έχουν εξαντληθεί και έχει διορισθεί μέχρι και ο τελευταίων επιτυχών.

Νέος διαγωνισμός…

‘Όμως, στην προκειμένη περίπτωση πριν ακόμα εξαντληθεί ο ισχύων Πίνακας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον κ. Τσιάρα το 2021 προκήρυξε νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή 10 σπουδαστών στο νεοσύστατο τμήμα Ειρηνοδικών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) και ήδη μέσα στο 2022, προκήρυξε και τον δεύτερο νέο διαγωνισμό για την εισαγωγή επιπλέον 16 σπουδαστών, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού, παραβλέποντας παντελώς άδικα τον Πίνακα και τους επιτυχόντες που περίμεναν βάσιμα τον διορισμό τους, πολλώ δε μάλλον ότι πολλοί από αυτούς, βρισκόμενοι «όμηροι» σε αυτήν την στάσιμη συνθήκη και αναμένοντας τον διορισμό τους, συμπλήρωσαν το 40ο έτος της ηλικίας τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε άλλους διαγωνισμούς Δικαστών, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία για τους διαγωνισμούς δικαστικών λειτουργών.

Εναντίον της προκήρυξης για το νέο διαγωνισμό, οι εναπομείναντες Επιτυχόντες Ειρηνοδίκες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση του νέου Διαγωνισμού και την συνέχιση του Πίνακα μέχρι τον διορισμό όλων, πλην όμως το ΣτΕ μεταξύ άλλων περίπου 12.000 εκκρεμών υποθέσεων, απεφάνθη εντός μόλις τεσσάρων μηνών και απέρριψε την Αίτηση «δικαιώνοντας» το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρόλα αυτά το Σωματείο «Ένωση Επιτυχόντων Διαγωνισμού Ειρηνοδικών 2014, εκπροσωπούμενο από την Πρόεδρο του κα. Χριστίνα Ουλιανούδη επιθυμεί διακαώς την οριστική επίλυση του ζητήματος του διορισμού τους, έχει απευθυνθεί πολλάκις προς τους αρμοδίους του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι όμως μέχρι σήμερα κωφεύουν και αρνούνται να επιλύσουν το ζήτημα, εμμένουν στην αδικία που έχουν δημιουργήσει σε βάρος των παραλειφθέντων, προφασιζόμενοι δήθεν την ίδρυση της κατεύθυνσης Ειρηνοδικών στον Εθνική Σχολή Δικαστών και αγνοώντας την αγωνία και εξάντληση της υπομονής των 360 παραλειφθέντων του Πίνακα Επιτυχόντων.

Μάλιστα, πολλοί είναι οι βουλευτές και όχι μόνον από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τους χώρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι κατέθεσαν ερωτήσεις στην Βουλή σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι για τους παραλειφθέντες του Διαγωνισμού χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δοθεί από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης μία σαφής απάντηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέδριο: Το 1ο Legal Transformation Conference στις 20 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το έγκριτο περιοδικό ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ και το DikastikoReportaz.gr

Νέα ένταση στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη – Γιατί ο Μπιμπίλας πέταξε δύο λαχεία στην δικηγόρο του ηθοποιού

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις