Πάτρα – Δίκη Πισπιρίγκου live: Η εισαγγελική πρόταση – “Η κα κατηγορούμενη ήθελε να βάλει το παιδί στη ΜΕΘ. Το γιατί ακόμα δεν το έχω καταλάβει”

Πισπιρίγκου
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ EDITORS. ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φωτογραφία έχει ληφθεί χωρίς τη ρητή άδεια των εικονιζόμενων. Η δημοσίευση των χαρακτηριστικών τους γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη του συνδρομητή. Η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγείται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στην Αθήνα, Δευτέρα 09 Ιανουαρίου 2023. Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είναι προγραμματισμένη η έναρξη της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας.Η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι υπόλογη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαϊα Κυριακού" ,αλλά και για την απόπειρα δολοφονίας της πρωτότοκης κόρης της, στις 11 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Πάτρα: Με την εισαγγελική πρόταση συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Του Νίκου Νικολετάκη

Εισαγγελέας:
Διήρκησε ένα χρόνο και πλεον η διαδικασία πάνω από 80 συνεδριάσεις , 60 μάρτυρες πλήθος εγγράφων βίντεο μηνύματα. 9 μέρες απολογία.
ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Κρίσιμο ζήτημα στην ποινική δική είναι η ακροαματική διαδικασία.

Όλα κρίνονται με το βάρος της αρχής της ηθικής απόδειξης.

Με βάση τα όσα αποδείχτηκαν βρισκόμαστε σε ένα ώριμο ποινικό στάδιο. Κυρία πρόεδρε καλείστε να κρίνετε μόνο με βάση το τι έχει ακουστεί εδώ μέσα και τι έχει προκύψει. Κύριο μέλημα η απόδειξη της ουσιαστικής αλήθειας. Είμαι πεπεισμένη ότι θα πράξετε το καθήκον σας. Άρθρο 299 οποίος σκότωσε άλλον τιμωρείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή τουλάχιστον 10 έτη.

Η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Όσον αφορά την απόπειρα , αποτελεί αρχή εκτέλεσης του αδικήματος …

Η δίωξη έχει ασκηθεί κατ εξακολούθηση γιατί υπάρχει αληθινή συρροή. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθεί μια ποινή για όλες τις πραξεις.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Από το σύνολο της αποδεικτικής διαδικασίας προέκυψε ότι η κ. κατηγορούμενη γεννήθηκε το 1989 γνώρισε και παντρεύτηκε τον συζυγο της το 2013 . Ο πατέρας της Τζωρτζίνας μας είπε ότι ήταν μια άψογη μητέρα η κατηγορούμενη. Μας είπε βέβαια ότι υπήρχαν προστριβές και ότι το ζευγάρι περνούσε πολλές περιόδους διάστασης. Και επέστρεφε. Σε αυτό τον έγγαμο βίο φεύγει πρώτα από τη ζωή η Μαλένα έρχεται η Ίριδα από βιώνει κι αυτή , ο κος Δασκαλάκης τότε είχε φύγει από τη συζυγική εστία λόγω μιας εξωσυζυγικής σχέσης της κατηγορούμενης. Τις επόμενες μέρες από βιώνει η Ίριδα. Και μένει η Τζωρτζίνα μόνη της. Επιστρέφει ο Δασκαλάκης εξ αιτίας αυτού του συμβάντος. Από τα μηνύματα τοτε προκύπτει ότι υπήρχε έντονη συζήτηση για χωρισμό για διατροφή κλπ. 6/4/21 όταν η κατηγορούμενη έχει επιλέξει να απομονωθεί και κλείνεται σε ένα ξενοδοχείο κ του στελνει ένα μήνυμα «να προσεχεις το παιδί σ αγαπώ πολύ.» Όλο αυτό το διάστημα ο Δασκαλάκης ειδοποιεί την οικογένεια φοβούμενος μήπως αυτοκτονήσει η Ρούλα κινητοποιεί την αδερφή της και ξεκινά μια συνομιλία της με την αδερφή της. Μεταξύ άλλων θα σας καταγγείλω και τους δυο και θα πάει το παιδί στο ίδρυμα, αν αυτό θες για το παιδί ντροπή σου. Η κατηγορούμενη δίνει οδηγίες για την αδερφή της και το παιδί. Το παιδί σου πλαντάξει κι εσυ στέλνεις μηνύματα, σήκωσε το τώρα και μετά αυτοκτόνα. Όλη αυτή τη μετά η κατηγορούμενη έχει κλειστεί στο ξενοδοχείο κάποια στιγμή την πείθουν να επιστρέψει στο παιδί της και πάνε στο πατρικό της. 8/4/21 ξυπνάει η Τζωρτζίνα με σπασμούς κατά τα λεγομενα της μητέρας. Την πάνε στο Καραμανδάνειο. Εκεί δίνουν το ιστορικό τους. Περίμεναν 10 λεπτά έξω απ το νοσοκομείο κλπ . ….(περιγράφει όλο το ιστορικό) …

Για το πρώτο περιστατικό ανακοπής
Ο κος Χασαπόπουλος έκανε το καθήκον του ως γιατρός. Αλίμονό μας αν ζητάμε από τους γιατρούς να σταματούν όταν βλέπουν ότι ο ασθενής θα επιστρέψει με νευρολογικά προβλήματα. Ο κος Χασαπόπουλος ενώ κατάλαβε ότι πέρασαν τα 20 λεπτά το έκανε για 50 λεπτά και είπε “καλά έκανα. δεν κρατούσα ρολόι”. Πως κρίνουμε και πετάμε λάσπη σε αυτόν τον άνθρωπο και του λέμε κακώς συνεχίζεις πάνω από 20’ ΚΑΡΠΑ; Συνέχισε λοιπόν και το παιδί επανηλθε. Η Τζωρτζίνα ήταν ένα πολύ δυνατο παιδί ήταν πραγματικά ηρωίδα και ο κος Χασαπόπουλος την επανέφερε στη ζωή . Εμείς που δεν είμαστε γιατροί σε αυτή τη δική κατάλαβα πόσο δύσκολη είναι η ΚΑΡΠΑ. Όταν έχεις τον νεκρό μπροστά σου και βλέπεις ότι έχει γίνει μπλε και παγώνει, εκείνη τη στιγμή θα σκεφτείς : «Α να σταματήσω γιατί μετά ο εγκέφαλος του δε θα λειτουργεί;» Εγώ τον συγχαίρω τον κο Χασαπόπουλο. Αν δεν είχε επιμείνει το παιδί δε θα είχε ζήσει. Η Τζωρτζίνα επανέρχεται…

Η εισαγγελέας συνέχισε αναφερόμενη στην κατηγορούμενη.
Την περίοδο που είχε χάσει 2 παιδιά , η ίδια κάθεται και ψάχνει στα σοσιαλ τι κάνει ο κος Δασκαλάκης, αν δηλώνει διαζευγμένος ή χωρισμένος ή ελεύθερος και παρακολουθεί τις κινήσεις του. Είναι δυνατόν να μπαίνει το παιδί σου μέσα στο νοσοκομείο και αντί να παίρνεις τον πατέρα τηλέφωνο να παίρνεις τον δικηγόρο; Ενώ το παιδί της είναι με σπασμούς; Εισάγεται η Τζωρτζίνα στην κλινική και αφήνει πίσω την αδερφή της. Δεν καλεί τον πατέρα γιατί λέει η Τζωρτζίνα δεν τον ήθελε . Και τι σημαίνει αυτό; Όταν το παιδί νοσηλεύεται θα καθίσει η θεία και όχι ο πατέρας; Σε ποια ζυγαριά μπαίνουν ο πατέρας και η θεία;
Έχεις χάσει ένα παιδί, έχεις χάσει ένα 2ο παιδί, το 3ο παιδί νοσηλεύεται και εσυ φεύγεις για να πας να πάρεις παντόφλες και πιτζάμες; Δεν σε νοιάζει τι θα γίνει με το παιδί;

Υπάρχουν μηνύματα που λένε:

Ρούλα: «Περίμενε να πάρω τον δικηγόρο μου και θα δεις αν θα ξανά μιλήσεις με το παιδί αλήτη! Σχόλασες και δεν το χεις καταλάβει αγοράκι μου.»
Δασκαλακης: «Ιώδιο στις πληγές θα σου πρότεινα για το τσούξιμο.»
Ρούλα: «Της τα χω πει όλα και θα μάθει ότι με έχεις κάνει τάρανδο»
Είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε γιατί η Τζωρτζίνα εκείνη την ημέρα δεν ήθελε τον πατέρα της; Είναι ένα παιδί που έχει χάσει δυο αδέρφια, έχει δει τους γονείς του να μαλώνουν, έχει να δει τη μάνα της 24 ώρες και ρωτάμε γιατί είναι σε αυτή την κατάσταση;

Στη συνέχεια εγινε αναφορά στα μηνύματα που υπάρχουν στη δικογραφία και αποκάλυψε η ΜΠΑΜ:

Δασκαλάκης: Πάω να πάρω το παιδί από το χωριό και μην μας ξανά ενοχλήσεις. Σε παρακαλώ δε θα σε ξανά ενοχλήσω, πάρε ότι θες αλλά γύρνα στο παιδί.
Ρούλα: Ποτέ δεν με πίστεψες, το παιδί και τα μάτια σου.
Δασκαλάκης: Γύρνα στο παιδί έχει ανάγκη τη μάνα του. Κάθε φορά που θα χωρίζουμε θα έχουμε και μια απώλεια δηλαδή; Σύνελθε.
Τι ήθελε να πει δηλαδή με αυτό το μήνυμα ; Γιατί δεν αντεδρασε η κα κατηγορούμενη;
Εγώ όταν το διάβασα ανατρίχιασα!
Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση έρχεται η ανακοπή της Τζωρτζίνας και ως δια μαγείας ο κος Δασκαλάκης επιστρέφει στην κ. κατηγορούμενη για να το αντιμετωπίσουν μαζί, και το ζευγάρι είναι ξανά μαζί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Στην 2η ανακοπή: Είτε η μητέρα δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης είτε την έχει καταλάβει αλλά δεν την νοιάζει. Έχει ενδιαφέρον όμως ότι εκείνη τη στιγμή την κα κατηγορούμενη δεν την αντιλαμβάνεται κανείς στο χώρο. Εάν η μητέρα ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο σε αυτό το συμβάν. Δηλαδή είχε αντιδράσει έντονα ήταν σε πανικό και είχε φωνάξει είμαι σίγουρη ότι όλοι θα την θυμούνταν . Εκείνη δεν ακούστηκε. Καθόλου. Δεν την άκουσε κανείς. Μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο οι γιατροί και βλέπουν ότι έλειπε το ρινικό οξυγόνο.

Η δικαιολογία που έδωσε η κα κατηγορούμενη: Ότι κατά το τράνταγμα μπορεί να μετακινήθηκε. Δεν «μπορεί» να μετακινήθηκε. Είχε βγει. Κι αφού βλέπει η κα κατηγορούμενη γιατί δεν έλεγξε να δει αν ήταν το οξυγόνο στη μύτη. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει κάποιος χρόνος που η Τζωρτζίνα ήταν μόνη της στο δωμάτιο. Είπε όμως η κα κατηγορούμενη ότι εγώ ιατρικές πραξεις μέσα στο νοσοκομείο δεν έκανα. Αλλά ούτε ούρλιαξε ούτε φώναξε ούτε ταράχτηκε στις 11/4 μέσα στο νοσοκομείο. Αντιδρά με ψυχραιμία.

Συνεχίζει η εισαγγελέας μετά τη διακοπή:

Στην Τζωρτζίνα έγινε γενετικός έλεγχος. Τα στοιχεία που μπορούσαν να ψάξουν και έπρεπε να έψαξαν. Στα υπόλοιπα γονίδιά που δεν είναι γνωστά δυστυχώς δεν υπάρχει γνώση για να τα συνδέσουμε με ασθένεια. Όσο για τα αυτοάνοσα είπαν οι γιατροί ότι ένα αμιγώς αυτοάνοσο νόσημα δεν κληρονομείται.

Για Ηλιάδη και δωρεά οργάνων

Ο κος Ηλιάδης ήθελε να προστατεύσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας. Αυτός ο γιατρός που είχε ως μέλημα να σωσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας ήταν αυτός που την προσέγγισε για τα όργανα ; Δεν γίνεται αυτό. Δεν υπήρξε επουδενί καμία προσέγγιση της κατηγορούμενης για να δώσει τα όργανα του παιδιού της. Θα μπορούσε να κατηγορήσει όποιον θέλει αλλά με αποδείξεις. Το να έρχεται να λέει αυτά για τον Ηλιάδη όταν δεν είχαμε εγκεφαλικά νεκρό παιδί, είναι αστείο. Και ο πιο αδαής το γνωρίζει αυτό. Δεν έχει γίνει καν δεν είναι στοιχείο της κατηγορίας. Είναι δυνατόν να μιλάμε για μεταμόσχευση οργάνων σε ένα γιατρό που έχει κάνει τα πάντα για να σωσει τον εγκέφαλο της μικρής ; Οτιδήποτε άλλο δε θα ήθελα να το συζητήσω άλλο γιατί είναι πολύ ευαίσθητο θέμα και δεν αφορά αυτή την υπόθεση !

Η κα κατηγορούμενη μιλάει με τον κο Ηλιάδη και του λέει ότι θα αυξήσει μια δόση φαρμάκου στο παιδί για να κοιμηθεί. Διαπιστώνει ότι αυτό που έχει κάνει μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και αυτό δείχνει μια ιδιαίτερη ευκολία με τα φάρμακα της μικρής.
Στις 17/1 πηγαίνει το παιδί για μαγνητική στο προκαθορισμένο ραντεβού και ενώ γνωρίζει ότι το παιδί είναι κουρασμένο το στελνει κατευθείαν στο ΚΔΑΠ. Γενικότερα η Κα κατηγορούμενη δείχνει να έχει εξοικείωση με τα ιατρικά. Υπάρχουν μηνύματα που το αποδεικνύουν, αναζητά συνέχεια ιατρικούς όρους. Άλλα φάρμακα που έχουν δοθεί στο παιδί της δεν τα έχει ψάξει. Έχει ψάξει συγκεκριμένα πράγματα. Η αδερφή της μας είπε ότι η κατηγορούμενη έχει τελειώσει ΤΕΕ νοσηλευτικής και έχει κάνει σεμινάρια στον Ερυθρό Σταύρο κλπ. Υπήρχε επίσης και μαρτυρική κατάθεση νοσηλεύτριας στην οποία είχε πει “νοσηλεύτρια είμαι κι εγώ ξέρω.” Στον περίγυρο της υπήρχε η ατμόσφαιρα ότι καταλαβαίνει από ιατρικά.
Τον Ιανουάριο του 2022 το παιδί επανηλθε στο Ρίο
για εξέταση και από την αναισθησία το παιδί άργησε να ξυπνήσει. Υπάρχουν μηνύματα σχετικά με την σκέψη της κατηγορούμενης:
Δασκαλάκης: μπορεί να πάει στο ΚΔΑΠ;
Ρούλα: Ναι κανονικά μου είπαν. ”
Και αυτό του το λέει χωρίς καν να έχει βγει από την μαγνητική.
Η κατηγορούμενη έστειλε το παιδί στο ΚΔΑΠ και μάλιστα δεν επικοινώνησε για την κατάσταση της μικρής όσο ήταν στο κδαπ. Το παιδί από 5 παρά είναι στο ΚΔΑΠ, η κατηγορούμενη δεν έχει ασχοληθεί με το παιδί πάρα μόνο όταν της στελνει μήνυμα ο κος Δασκαλάκης και τη ρωτάει: Πήρες το ΚΔΑΠ; Και του λέει “πάρε εσυ, κάνε ότι θες”. Και αυτό το λέει για το ίδιο της το παιδί.

17/1/22
Ρούλα: Να πάρεις ρούχα κιθάρας μικρόφωνα και από την ώρα που θα τα πάρεις εγώ πέθανα για σένα.

Δασκαλακης: Οκ

Ρούλα: Ο θεός θα στα ξεπληρώσει όλα αυτά με τον χειρότερο τρόπο.

Ρούλα: Μπαίνω με το παιδί μου μέσα θα πάω το απόγευμα σε δικηγόρο.

Ενώ είναι στο νοσοκομείο με τη μικρή του λέει: «δεν το περίμενα να μας παρατήσεις».

Η κατηγορούμενη συνεχίζει να μιλα με τον Δασκαλάκη για τα σόσιαλ.

Αργότερα ρωτάει ο Δασκαλάκης τι γίνεται με το παιδί. Τη ρωτάει για το παιδί της κι αυτή ασχολείται με τη μεταξύ τους σχέση. (Η Πισπιρίγκου κουνάει αρνητικά το κεφάλι)

Δασκαλάκης: Πατάς πάνω στο παιδί. Αν πάθει κάτι θα σας διαλύσω.
Ρούλα: Αν φοβόσουν ότι θα πάθει κάτι ας καθόσουν σπίτι.
Εδώ δεν προσπαθείς εσυ να είμαστε οικογένεια.

Δασκαλάκης: Βάλε τον εγωισμό σου στην άκρη και Κοίτα μια φορά το παιδί.

Ρούλα: Δεν ξέρεις τι λες και αφού εμείς δεν σου κάνουμε έλα να πάρεις τα ρούχα.

7:50 η Τζωρτζίνα επιστρέφει σπίτι.
Μηνύματα:

Ρούλα: Τι ώρα θα έρθεις για τα πράγματα;
Ακόμα ασχολείται με τα ρούχα του Μάνου Δασκαλάκη.

Με το που γυρίζει από το ΚΔΑΠ κάνει το πρώτο επεισόδιο με τον εμετό και τους αφρούς.
Κατά τις 20:30 παίρνει βίντεο κλήση τον πατέρα του παιδιού να δει την κρίση.
Ρουλα: Σε πήρα να δεις τον εμετό γιατί δε θα με πίστευες μετά.
Γιατί; Είχε δώσει δείγματα ότι λέει ψέματα η κα κατηγορούμενη;

Γιατί η κα κατηγορούμενη στις 18/1 έχει αυτή την ανησυχία αν θα πάθει κάτι η Τζωρτζίνα; Αφού έναν εμετό έχει κάνει μέχρι τότε.

Ρούλα: Αν ήθελες το καλό του παιδιού σου να μην έφευγες!
Γιατί το λέει η κα κατηγορούμενη αυτό;
Γιατί τον βάζει σε αυτή τη θέση;
Τι σχέση έχει η κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας με την μεταξύ τους σχέση;

Η κα κατηγορούμενη ήθελε να βάλει το παιδί στη ΜΕΘ. Το γιατί ακόμα δεν το έχω καταλάβει.

Όταν της λένε να μπει στην παιδιατρική, δε θέλει και προτιμά να το κρατήσει σπίτι. Απορώ γιατί δεν ήθελε να πάει στην παιδιατρική και ήθελε στη ΜΕΘ; Μήπως ήθελε να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης ; Και σε ποιον; Εν τελει το παιδί εισάγεται πάρα το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο επεισόδιο.

Εισάγεται στις 19/1 το παιδί στο Ρίο. Ο οργανισμός της μικρής ανταποκρινόταν άμεσα στα όσα έκαναν οι γιατροί.

Το βαλιτσάκι αναζωογόνησης δεν φέρει πάνω το όνομα του ασθενή. Η κεταμίνη που βρίσκεται μέσα είναι 2ml ενώ η αδρεναλίνη 1ml. Επίσης η κεταμίνη έχει το διακριτικό της κόκκινης γραμμής που την ξεχωρίζει. Οπότε δε θα μπορούσε να γίνει λάθος γιατί θα το είχε δει η νοσηλεύτρια.

Όσον αφορά τον γονιδιακό έλεγχο το κρίσιμο στοιχείο είναι το κλινικό εύρημα της ασθένειας. Εν προκειμένω είχε μια ανακοπή αδιευκρίνιστη . Όσον αφορά για γονίδιά που προκαλούν επιληψία, δεν προέκυψε σαφής γνώση για αυτή τη μετάλλαξη των γονιδίων. Σε κανένα στάδιο της νοσηλείας της η Τζωρτζίνα δεν χαρακτηρίστηκε ως επιληπτική.

Μετά το θάνατο της επιλήφθηκε το ΑΤ Αμπελόκηπων κλπ. Η κατηγορούμενη εξέφρασε να γίνει η ιατροδικαστική στην Πάτρα. Και μετά το ίδιο και ο Μάνος Δασκαλάκης. Όπως λέει δεν εμπιστευόταν την Αθήνα . Να διευκρινίσω ότι όταν ερευνάται ένας θάνατος σε ένα νοσοκομείο και υπάρχει μήνυση για το θάνατο, δεν έχει να κάνει με την ιατροδικαστική.

Ήταν πολύ τεχνικό αυτό το κομμάτι, μακριά από την κατάσταση από την οποία βρισκόταν. Μα την ώρα που έχει χάσει το παιδί της σκέφτεται την αντιδικία της με την ιατροδικαστική της Αθήνας ;

Στις 1/2/22 γίνεται η νεκροτομή.

Το κρίσιμο όσον αφορά το θάνατο και την κεταμίνη είναι εάν μπορούμε να την συνδέσουμε με το θάνατο. Ζητήθηκε από τον Ράϊκο να προσδιορίσει το πότε δόθηκε η κεταμίνη. Πότε δόθηκε; Από ποιον δόθηκε; Και αν από αυτήν επήλθε θάνατος; Πρέπει να ληφθεί υπόψιν τι συνέβη στο περιστατικό.

Σύμφωνα με τις αναφορές των γιατρών το παιδί όταν μπήκαν μέσα οι γιατροί ήταν χωρίς σφυγμό. Δεν είχε αναπνοή κλπ κλπ. Άρα εκείνη τη στιγμή ήταν ήδη σε καρδιακή ανακοπή η οποία και δεν επανήλθε. Το κρίσιμο είναι τι εννοούμε όταν λέμε θάνατος. Συνδέεται άμεσα με εύρημα της ιατροδικαστικής. Κατέθεσε ο κος Ράικος ότι υπάρχει ο σωματικός θάνατος κάτι που επιβεβαιώνεται και βιβλιογραφικά.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις