Παρέμβαση Δικαιοσύνης για την κακοδιαχείριση στον Δήµο Αχαρνών μετά την αποκάλυψη της ΜΠΑΜ!

Αχαρνών

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, Χρήστος Π. Ηλιάδης, προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» της 23ης Ιουλίου 2023, το οποίο αφορούσε την οικονομική διαχείριση του Δήμου Αχαρνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που εκδόθηκε το 2022, καταγράφει πλείστες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στον δήμο, καθώς και προβληματικές διαδικασίες μέσω των οποίων υπέρογκα κονδύλια κατέληξαν σε λίγους και συγκεκριμένους.

Στην αναφορά του ο μηνυτής αιτείται τη διερεύνηση τυχόν επιλήψιμης συμπεριφοράς των εκπροσώπων του Δήμου Αχαρνών, και συγκεκριμένα του δημάρχου, του αντιδημάρχου Οικονομικών και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, για το αν τελέσθηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος ή και της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και σήμερα, τα ανωτέρω καταγγελλόμενα πρόσωπα, υπό την προαναφερόμενες ιδιότητές τους, φέρονται να έχουν παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο περιουσιακό όφελος, ενώ παράλληλα φέρονται να προέβησαν, κατά δόλια παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης και της κείμενης νομοθεσίας, στη σύναψη πλείστων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών κατά παράβαση του κείμενου νομικού πλαισίου, προξενώντας έτσι, κατά το σχετικό δημοσίευμα, βέβαιη ζημία στην περιουσία του Δήμου Αχαρνών, που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται στη μήνυση που κατέθεσε ο Χρ. Ηλιάδης.

Αχαρνών
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, Χρήστος Π. Ηλιάδης κατά την μετάβασή του στην Εισαγγελία προκειμένου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος κατά παντός υπευθύνου μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Μ».

Στην ίδια επισυνάπτεται το απόσπασμα του ρεπορτάζ που αφορά στο υπέρογκο ποσό που διατέθηκε από τον Δήμο εκτός τακτικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα αναγράφεται πως:

« … Στο πόρισμα επισημαίνεται με έμφαση το υψηλό ποσοστό συμβάσεων εκτός τακτικού προϋπολογισμού (από τις 172 υλοποιημένες συμβάσεις εκτός τακτικού προϋπολογισμού είναι οι 96) … η δαπάνη των οποίων ανέρχεται στο ποσό των 3.662.074,56 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις αναθέσεις στις οποίες ο Δήμος με τη διαδικασία του έκτακτου και κατεπείγοντος (εκτός τακτικού προγραμματισμού) προχώρησαν 97 αναθέσεις, συνολικού ύψους 1.812.224,19 ευρώ …».

Στην αναφορά υπάρχει ιδιαίτερη μνεία στο κομμάτι των δαπανών για τις επισκευές δημοτικών οχημάτων, καθώς, με αφορμή το δημοσίευμα, ο υποψήφιος δήμαρχος πραγματοποίησε ξεχωριστή δική του σχετική έρευνα. «Ατυχώς, τα ευρήματα της αναζήτησής μου επιβεβαιώνουν πλήρως τα προαναφερόμενα πορίσματα των ελεγκτών, καθώς ο Δήμος Αχαρνών μέσα σε διάστημα κάτω των 6 μηνών προέβη σε αλλεπάλληλες αναθέσεις έργων επισκευής για τα ίδια οχήματα, τις ίδιες σχεδόν βλάβες και στα ίδια πρόσωπα!».

Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε πως τον Ιούλιο του 2021 η δημοτική Αρχή μέσα σε δύο μόλις ημέρες (14 και 21 Ιουλίου) έλαβε 17 αποφάσεις απευθείας ανάθεσης εργασιών επισκευών οχημάτων συνολικής αξίας 59.556,65 ευρώ! Το, δε, χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι για τα εν λόγω έργα ακολουθήθηκε η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, διότι κάθε όχημα ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ διαπιστώθηκε ότι «χρήζει άμεσης αποκατάστασης της βλάβης του για ομαλή και ασφαλή λειτουργία, η οποία οφείλεται σε απρόβλεπτους λόγους», ενώ όλες οι εργασίες εντελώς συμπωματικά κατέληξαν σε μόνο δύο αναδόχους…

Στη συνέχεια της έρευνας, όπως περιγράφεται στη μηνυτήρια αναφορά, διαπιστώθηκε πως σε λιγότερο από 3 μήνες, τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, «ελήφθησαν περί τις 18 αποφάσεις επισκευής οχημάτων για τον ίδιο ‘‘έκτακτο’’ λόγο, ενώ επισκευάσθηκαν σχεδόν οι ίδιες βλάβες και κυρίως από τους ίδιους ιδιώτες. Το δε συνολικό ποσό των εν θέματι αναθέσεων ανέρχεται στα 96.291,40 ευρώ». Το ίδιο ακριβώς συνέβη μόλις έναν μήνα μετά, καθώς «την 11η.11.2021, ελήφθησαν 19 αποφάσεις επισκευής οχημάτων του Δήμου λόγω ‘‘άμεσης αποκατάστασης της βλάβης του, για ομαλή και ασφαλή λειτουργία, η οποία οφείλεται σε απρόβλεπτους λόγους…’’ με συνολικό κόστος 75.234,93 ευρώ».

Συνολικά και σε διάστημα μικρότερο των 5 μηνών, ο Δήμος Αχαρνών δαπάνησε για επισκευές οχημάτων 441.665,74 ευρώ!

Ακόμα πιο εξωφρενική είναι η διαπίστωση πως με τα ίδια χρήματα που διατέθηκαν σε 5 μήνες για να επισκευαστεί ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Αχαρνών, θα μπορούσε να αγοραστεί ένα ολοκαίνουργιο όχημα! «Σύμφωνα με τις προσκομιζόμενες αποφάσεις το υπ’ αρ. ΚΗΗ-2279 όχημα που κατ’ επανάληψη επισκευάσθηκε, καταγράφεται ως απορριμματοφόρο τύπου πρέσα. Για το ανωτέρω, λοιπόν, όχημα δαπανήθηκαν μέσα σε 5 μήνες σχεδόν 50.000 ευρώ για επισκευές, τη στιγμή που ο Δήμος Ρεθύμνου με 47.000 ευρώ προμηθεύθηκε ένα καινούργιο απορριμματοφόρο!» σημειώνεται σχετικά στη μήνυση.

Ως ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για το μέλλον του Δήμου Αχαρνών και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, ο Χρήστος Π. Ηλιάδης με τη μήνυσή του ζητά να αναζητηθούν τα πορίσματα που κατά το δημοσίευμα έχουν εκδοθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν τις οικονομικές παραβάσεις του Δήμου, να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο δήμαρχος Αχαρνών με τους συγκεκριμένους αναδόχους με αντικείμενο την επισκευή των δημοτικών οχημάτων και να πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη, για να ελεγχθεί αν οι καταβληθείσες δαπάνες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αν το συνολικώς καταβληθέν ποσό για έκαστο όχημα υπερβαίνει ακόμη το κόστος αγοράς καινούργιου οχήματος, προκειμένου να αποκαλυφθεί η ζημία που έχει υποστεί ο Δήμος Αχαρνών από τις υπό διερεύνηση πράξεις και παραλείψεις των δημοτικών οργάνων.

εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣτΕ: Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις 16.000 συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά τους από διαφορές επικουρικών συντάξεων και επιδόματα

Γ. Φλωρίδης: Δέχθηκε σε εθιμοτυπική επίσκεψη τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις