Παρασκήνιο: “Μπλόκο” απο την ευρωπαία εισαγγελέα σε δυο έλληνες λειτουργούς

ευρωπαϊκή εισαγγελία

Άγριο παρασκήνιο διαδραματίζεται στον απόηχο της πρότασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τους επτά έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς που θα πλαισιώσουν τον Δημήτρη Ζημιανίτη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία. Όπως αναφέρουν στο dikastikoreportaz.gr καθόλα αξιόπιστες “πηγές” η ευρωπαία εισαγγελέας Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεσι έβγαλε “κόκκινη κάρτα” σε δυο πρόσωπα τα οποία πρότεινε το ΑΔΣ, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να έχει γίνει γνωστή η αιτιολόγηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με την συμμετοχή της προέδρου του Αρείου Πάγου Αγγελικής Αλειφεροπούλου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, όρισαν τους επτά εντεταλμένους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, οι οποίοι είναι:

-Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγο η αντεισαγγελέας Μαρία Μαλλούχου,

-Από την Εισαγγελία Εφετών ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και η Αμαλία Μπακαλώνη και
-Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ο Νικόλαος Ορνεράκης, η Πόπη Παπανδρέου, η Χαρίκλεια Θάνου και ο Διονύσιος Μουζάκης.

Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους σχετικά με το δικαίωμα ανάληψης υπόθεσης, την κίνηση, διεξαγωγή και περάτωση διασυνοριακής ή μη έρευνας, την άσκηση ποινικής δίωξης, την παραπομπή υπόθεσης στο δικαστήριο, την παράσταση κατά την εκδίκαση στο ακροατήριο και την άσκηση ενδίκου μέσου κατά το εθνικό δίκαιο.

Ακόμη, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους θα ακολουθούν τις γενικές και ειδικές κατευθύνσεις, οδηγίες και εντολές του συλλογικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, του Μόνιμου Τμήματος αυτής που θα έχει αναλάβει την κάθε υπόθεση και του εποπτεύοντα Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Τέλος, οι επτά Έλληνες Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς στην ευρωπαϊκή εισαγγελία θα λειτουργούν υπό την μορφή ειδικού κλιμακίου το οποίο θα είναι αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και θα έχουν έδρα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις