Ο «πατριάρχης» της Οικογένειας Λεμού, Γιάννης, τα έχει 400…

Λεμός

Ικανός, με πλήρη διαύγεια, να διαχειριστεί την αμύθητη περιουσία του είναι ο 92χρονος εφοπλιστής, Γιάννης Λεμός, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στο οποίο συζητήθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει ο πρωτότοκος γιος του, Διαμαντής, ο οποίος έκανε λόγο για σωματική αλλά κυρίως πνευματική κατάπτωση, η οποία τον οδηγούσε σε λαθεμένες αποφάσεις και ζητούσε να τεθεί σε καθεστώς «μερικής δικαστικής συμπαράστασης».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Απορρίφθηκε η αγωγή που είχε καταθέσει ο υιός του Διαμαντής ζητώντας να τεθεί σε καθεστώς μερικής δικαστικής συμπαράστασης

Με απόφασή του το αρμόδιο δικαστήριο έκρινε ότι ο «γητευτής των ελληνικών θαλασσών» δεν χειραγωγήθηκε και με ιδία βούληση στην ουσία «αποκλήρωσε» τόσο τον Διαμαντή Λεμό όσο και τον έτερο γιο του (σ.σ. από τον πρώτο γάμο με την Μαρίκα Πατέρα-Κολοκοτρώνη) Γιώργο. Κομβικό ρόλο στο να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία αποτελεί μία από τις «μάχες» που θα ακολουθήσουν στην ενδοοικογενειακή ναυμαχία της υπόθεσης Λεμού, διαδραμάτισε η πραγματογνωμοσύνη του ψυχιάτρου κ. Ιωάννη Νέστορος, ο οποίος ορίστηκε από το δικαστήριο προκειμένου να αποφανθεί για το επίπεδο της αντιληπτικής και συναισθηματικής ικανότητας του Γιάννη Λεμού. Στο πόρισμά του ο κ. Νέστορος κατέληγε ότι ο ηλικιωμένος εφοπλιστής «δεν παρουσιάζει έκπτωση στην νοητική του κατάσταση, δεν εμφανίζει ψυχοπαθολογικά στοιχεία ή οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και ότι δεν εξέφρασε αρνητικό συναίσθημα για το γιο του Διαμαντή».

ΛεμόςΣε αντίθεση με τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη κατατέθηκε η έκθεση του πραγματογνώμονα που όρισε η πλευρά του Διαμαντή Λεμού (σ.σ. εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο), Δημήτρη Καραΐσκου, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Γιάννης Λεμός «έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας σε σχέση με τον γιο του (σ.σ. τον Διαμαντή Λεμό) και τις διαθέσεις του απέναντί του, εμφανίζει δυσαρμονία στη συναισθηματική και συμπεριφορική διάσταση, λέγοντας από τη μία ότι αγαπάει το γιο του, ενώ αρνείται να επικοινωνήσει μαζί του», ενώ είδε και «σημαντικά στοιχεία που δείχνουν την έκπτωση των ικανοτήτων του». Σημειώνεται ότι η πλευρά του Διαμαντή Λεμού είχε ζητήσει την αυτοπρόσωπη παράσταση και εξέταση του 92χρονου εφοπλιστή από το δικαστήριο με το αίτημα όμως να μην γίνεται δεκτό καθώς κρίθηκε ως «μη αναγκαίο». Στην διαδικασία η οποία εκκίνησε 3 Ιουλίου του 2020 κατέθεσε η κυρία Μπέσσυ Λεμού, σύζυγος του Διαμαντή, και η δεύτερη σύζυγος του Γιάννη Λεμού, Μαρία.

Πόλεμος!

Η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να φτάσουμε στην κορύφωση του δικαστικού θρίλερ μεταξύ των παιδιών (ετεροθαλών αδελφών) του αυτοδημιούργητου εφοπλιστή από τις Οινούσσες, που εκτυλίχθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, εκκινεί στις 3 Ιουλίου του 2020. Εκείνη την ημέρα ο πρωτότοκος γιος του και σύμφωνα με ναυτιλιακούς κύκλους συνεχιστής του έργου του, Διαμαντής Λεμός, με αίτησή του στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητούσε να τεθεί ο «καπετάν Γιάννης» υπό μερική στερητική δικαστική συμπαράσταση εξαιτίας της νευρολογικής – πνευματικής ασθένειάς του και της προχωρημένης ηλικίας του.

Στην αίτησή του ο Διαμαντής Λεμός κατέγραφε λεπτομέρειες για τις φουρτούνες που είχαν ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στην εφοπλιστική οικογένεια, απόρροια της χειραγώγησης την οποία, όπως υποστήριζε, είχε υποστεί ο 92χρονος εφοπλιστής από τη δεύτερη σύζυγό του και τα παιδιά τους, Μάρκο και Κυριακούλα, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να «αποκληρώσει» τόσο εκείνον όσο και τον αδελφό του Γιώργο! Τα δύο παιδιά του υπέργηρου εφοπλιστή (Διαμαντής και Γιώργος) από τον πρώτο του γάμο με τη Μαρίκα Πατέρα-Κολοκοτρώνη υποστηρίζουν ότι ο Γιάννης Λεμός παρασυρόμενος από «κακούς συμβούλους», και κυρίως τη δεύτερη σύζυγό του Μαρία Λεμού, όχι μόνο απομακρύνθηκε από δίπλα τους, κατάφερε να κλείσει την εταιρεία Diamantis Lemos Limited στο Λονδίνο και να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Επεσήμαναν δε ότι η δεύτερη σύζυγός του και τα παιδιά που απέκτησε μαζί της, η Κυριακούλα και ο Μάρκος, εκμεταλλεύονται τη σωματική και πνευματική κατάπτωση του πατέρα τους, τον άγουν και τον φέρουν, με απώτερο στόχο να διαχειρίζονται καθ’ ολοκληρία τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις επενδύσεις, τα ακίνητα (σε Λονδίνο, Ελλάδα, Μονακό και Οινούσσες) και τις καταθέσεις που σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!

Η σταδιακά αποξένωση, όπως ανέφεραν, από τον πατέρα τους έλαβε χώρα από το 2008 μέχρι και το 2017. Κορυφώθηκε, δε, τον Ιούνιο του 2017 όταν συνέβησαν δύο παράδοξα γεγονότα, ασύμβατα με το επιχειρηματικό ήθος αλλά και το παρελθόν του 92χρονου γητευτή των θαλασσών. Το πρώτο ήταν όταν πρόσωπα της ιδιωτικής ασφάλειας του Γιάννη Λεμού διέρρηξαν τα γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο και έστειλαν μήνυμα στον Διαμαντή και όλους τους εργαζόμενους εκεί ότι προσωρινά θα λάβουν άδεια, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν σε όλο το προσωπικό ότι τα γραφεία της εταιρείας θα κλείσουν και ότι η εταιρεία δεν διέθετε χρήματα για να χορηγήσει αποζημιώσεις. Όπως επεσήμαναν, η έδρα της επιχειρηματικής δράσης δεκαετιών, που δημιούργησε την περιουσία του Γιάννη Λεμού μέσω της εργασίας του γιου του Διαμαντή, εν μία νυκτί σφραγίστηκε, δημιουργώντας ανασφάλεια σε όλο το προσωπικό, χωρίς να ανακοινωθεί γεγονός χρεοκοπίας ή κακής διαχείρισης ή κατασπατάλησης ή γενικότερα επιχειρηματικού λάθους!

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη λίγο καιρό μετά και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο Διαμαντής Λεμός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Τότε ο Γιάννης Λεμός τον επισκέφτηκε και μάλιστα δύο φορές στο Λονδίνο. Αυτές ήταν και οι τελευταίες φορές που πατέρας και πρωτότοκος γιος συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν.

Τι δηλώνει ο Αλέξης Κούγιας

Με δηλώσεις του στην «Μ» ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, ο οποίος μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης παραιτήθηκε, για προσωπικούς όπως είπε λόγους, από την εκπροσώπηση της οικογένειας του Γιάννη Λεμού αλλά και του υιού του Μάρκου, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση δολοφονίας του Ντίμη Κορφιάτη στη Ζάκυνθο, επεσήμανε: «…Μετά από μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία λόγω του ότι έπρεπε να γίνουν ειδικά τεστ τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Γιάννης Λεμός είναι απολύτως υγιής και ότι δεν πρέπει να τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης όπως ζητούσε ο υιός του Διαμαντής. Κατόπιν αυτού, αποκλείσθηκε το ενδεχόμενο ο κ. Λεμός να μην δύναται να διαχειρίζεται την περιουσία που έφτιαξε ο ίδιος και περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα και καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Νιώθω απόλυτα δικαιωμένος από τη συγκεκριμένη απόφαση».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Δικάζεται για διασπορά fake news ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας

Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ από Ρώσο επιχειρηματία για τις μη εκδόσεις νέων αδειών παραμονής

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις