Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ από Ρώσο επιχειρηματία για τις μη εκδόσεις νέων αδειών παραμονής

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή από Ρώσο επιχειρηματία και τη σύζυγό του με την οποία ζητούν να παγώσει προσωρινά η υπουργική απόφαση με την οποία -λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία- δεν επιτρέπεται η ανανέωση ή η έκδοση νέων αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, με την από 28.2.2022 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αναστέλλεται:

-Η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας,

-Η υποβολή νέων αιτήσεων Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας και

-Η υποβολή αιτήσεων ανανέωσης τίτλων διαμονής στην Ελλάδα πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας διαμένει μόνιμα από το 2011 στη Θεσσαλία και δραστηριοποιείται στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ., όσο και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων. Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τον ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνει τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής του ίδιου και της συζύγου του στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

Όπως λέει, ο προσφεύγων η εν λόγω υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Ακόμη, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια

Πάνου Μπιτσαξή: Η αξία της ζωής, το εμβόλιο και το Συμβούλιο της Επικρατείας

Γίνετε συνδρομητές στο «Δικαστικό Ρεπορτάζ», το κορυφαίο μηνιαίο περιοδικό για τη Δικαιοσύνη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις